Zobacz pełną wersję : Rozgaleznik do off shoe
Witam!
Chcialbym zrrobic rozgaleznik do przewodu synchronizacyjnego, tak abym mogl za pomoca 5d odpalac 3 lampy na raz (580, metz 3ciej jeszcze nie ma ;). Czy cos takiego bedzie dzialalo bez problemu? Jaki moze byc max dlugosc kabla?
Poszukaj na allegro, kiedyś widziałem taki kabelek na dwie lampy.
a nie lepiej podłączyć jedną na kablu a resztę bezprzewodowo?
bo wydaje mi się że nie będzie działać jak tak po prostu podłączysz lampy równolegle do siebie
Jest takie coś na Allegro (http://www.allegro.pl/item509498900_kabel_synchro_x2_zam_canon_oc_e3_do_ 400d_350d_5d.html) i cały czas się zastanawiam jakim cudem to działa :lol:. Czy jest możliwość oddzielnej korekty każdej lampy (w ustawieniach lampy), czy można ustawić proporcje błysku itp.
Ktoś musiałby się wypowiedzieć kto wie jak jest zrobiona komunikacja w ETTL. Jeśli lampa nie zwraca żadnych informacji do aparatu (chociaż raczej musi dawać choćby jakieś synchro) to możliwe że obie lampy strzelają z taką samą mocą. Na takiej zasadzie to wszelkie korekty ekspozycji w lampach mogą dawać jakieś dziwne i nieprzewidywalne rezultaty.
No ale fajnie jakby ktoś kupił i przetestował :-).
EDIT:
Tak po dłuższej chwili zastanowienia to myślę że to jednak ma prawo sensownie działać. To że będą wysłane dwa błyski pomiarowe niczego nie zmienia, przecież nawet z jedną lampą może zdarzyć się sytuacja analogiczna w przypadku gdy światło od czegoś zostanie odbite i oświetli obiekt z dwóch stron. Aparat sobie pomierzy całość i ustawi poprawną ekspozycję jak dla tej lampy, która da mocniejsze światło (bo np. jest bliżej obiektu).
No wlasnie ja sie rowniez zastanawiam nad dzialaniem takiego zestawu. Czy lepiej radiowo? Napewno wygodniej, ale nie ma min synchronizacji z krotkimi czasami na czym mi zalezy.
Jestem pewnien ze ktos probowal pracowac z czyms takim, teraz tylko nadzieja ze sie wypowie :)
hm, ciekawe
ale nadal wydaje mi się że wygodniejsze może okazać sie podłączenie jednej lampy na kablu i ustawienie jej na master, a drugiej po prostu na slave, ettl działa hss działa i wszystko gra ;) a zawsze kabel mniej
co prawda przyznaje - nie wiem jak działa podczerwień w tych lampach przy silnym słońcu
Ja ostatnio robilem zdjecia w ten sposob ze jeden master na kablu off-shoe (10metrow), a dwie lampy dodatkowe na slave. Wszystko na parasolkach. Wszystko pracowalo na manualu 1/8, 1/16 mocy w grupach A i B. Master wyzwalal slavy. Ustawialem parametry tak zeby nie miec zastanego swiatla. Wszystko bylo dobrze dopuki nie zrobilo sie prawie ciemno i autofokus przestawal dzialac poprawnie. Na aparacie nie mialem lampy ktorej wzorek moglby wspomagac autofokus, bo na goraqcej stopce byl kabel off-shoe.
Ja radzic sobie w takich sytuacjach. Czy system Canona master-slave ustawiony na manualne moce w lampach 1/8, 1/16 itd. dziala z gniazdka synchro? Wtedy na goracej stopce moznaby zamontowac flash tylko do wspomagania autofokusa.
Czy sa inne jakies patenty, albo przelotowe nasadki off-shoe - ktos mial - dziala to?
Tutaj zdjecia z tej sesji:
http://www.szwayko.republika.pl/beauty/b3/index.html
fazid_66
21-01-2009, 15:53
Ja ostatnio robilem zdjecia w ten sposob ze jeden master na kablu off-shoe (10metrow), a dwie lampy dodatkowe na slave. Wszystko na parasolkach. Wszystko pracowalo na manualu 1/8, 1/16 mocy w grupach A i B. Master wyzwalal slavy. Ustawialem parametry tak zeby nie miec zastanego swiatla. Wszystko bylo dobrze dopuki nie zrobilo sie prawie ciemno i autofokus przestawal dzialac poprawnie. Na aparacie nie mialem lampy ktorej wzorek moglby wspomagac autofokus, bo na goraqcej stopce byl kabel off-shoe.
Ja radzic sobie w takich sytuacjach. Czy system Canona master-slave ustawiony na manualne moce w lampach 1/8, 1/16 itd. dziala z gniazdka synchro? Wtedy na goracej stopce moznaby zamontowac flash tylko do wspomagania autofokusa.
Czy sa inne jakies patenty, albo przelotowe nasadki off-shoe - ktos mial - dziala to?
Tutaj zdjecia z tej sesji:
http://www.szwayko.republika.pl/beauty/b3/index.html
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=141&modelid=8304
Takie cuś powinno pomóc.
Rozumiem, że lampy Canona na statywach. Jak mocujesz parasolki?
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=141&modelid=8304
Takie cuś powinno pomóc.
Rozumiem, że lampy Canona na statywach. Jak mocujesz parasolki?
Ale nie zadziala to z tej odleglosci do 3 innych slavow na raz. Probowalem z masterem na aparacie. Duzo lepiej jak master jest na kablu a obok niego slavy.
Parasolki uchwytami uniwersalnymi do statywow studyjnych - obiornik slave musi patrzec na mastera, a palnik zwrocony byc na parasolke.
Conrado5
06-03-2009, 00:42
Panowie czy orientuje się ktoś na ile można polegać na bezprzewodowym wyzwalaniu MASTER i SLAVE??
Jak to się spisuje na prawdę?? Czy są jakieś problemy z komunikacją lamp jak jest słonecznie?? Na jaką odległość działa bezprzewodowe sterowanie wbudowane w lampę bez ST-e2??
zastanawiam się nad zakupem 2 420ex do mojej 550ex...