Zobacz pełną wersję : OC-E3 (kabel synchronizacyjny)
elvis700
19-12-2008, 00:08
Witam kupiłem dzisiaj przewód OC-E3 (kabel synchronizacyjny) i niestety nie działa w trybie wyzwalania lamp bezprzewodowych, czy to cudo działa tylko z jedną lampą czy ja mam wadliwy przewód ? miał może ktos podobny problem
Pozdrawiam
Opisz konkretnie co do czego podłączyłeś i co czym chcesz wyzwalać - to bardzo ważne !!
elvis700
19-12-2008, 18:21
Mam Canona 40D lampe 580EX i lampe 430 by uzyskać lepszą kontrolę nad światłem nie chce mieć lampy na aparacie tylko z boku na statywie (580EX) i nią sterować głównie manualnie i czasami w trybie Ettl. Dlatego kupiłem przewód synchronizacyjny, wszystkie ustawienia dotyczące mocy błysków mam zamiar nastawiać w 580 tce w trybie master a 430tki będą działały w trybie slave. Na dzień dzisiejszy po podłączeniu przewodu synch. tryb ettl właściwie to nie działa i również ogniskowa obiektywu nie pokrywa się z ogniskową palnika, dodatkowo podczas pracy bezprzewodowej 580 wypala a 430 nie choć po naciśnięciu PILOT lampy wypalają, dotyczy to trybu Ettl i manual. Więc wydaje mi się że przewód jest uszkodzony choć sprawdzałem go elektrycznie i jest wszystko ok.
masz oryginalny przewód czy zamiennik?
bo jak stawiasz na statywie to pewnie ten 5 metrowy zamiennik
miałem trzy (takie krótkie) wszystkie po około dwóch tygodniach przestawały działać odsyłałem, dostawałem nowy i tylko płaciłem za przesyłki, w końcu chciałem zwrot kasy bo to było bez sensu
u mnie było tak że czasem w ogóle lampa nie wyzwalała, czasem nie działał ETTL a czasem było ok, czasami pomagało zdjęcia kabla i założenie jeszcze raz, czasami trzeba było nim rzucić o ściane, a czasami nic nie pomagało. Więc loteria
stwierdziłem że są święta i z tej okazji niedługo zamawiam oryginalny ;)
Przewód Canona czy zamiennik? Jesli zamiennik to na 99% jego wina, na moim zamienniku też takie cuda wianki sie dzieją, ale cały czas mam w planie jego lekką modyfikacje...
Czy normalnie lampa na kablu działa bez problemów?
greg7878
20-12-2008, 17:13
NA orginalnym OC-E2 wszystko działa poprawnie ( 580 EX II i 430 EX , również w tandemie ) ...
ArturBonoVox
21-12-2008, 04:28
No wlasnie tez sie kwapie aby zakupic taki kabel. Zamiennik 5m. Ale jesli sa z nim problemy to jest jakas alternatywa?
Czy kupujac oryginalny 60 cm i dajac go do serwisu na przedlozenie, czy unikne problemow z jego dzialaniem?