PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony Canon EF 28-105 - czy warto naprawiać?

Zuro
18-12-2008, 00:56
Witam, jestem w posiadaniu obiektywu Canon EF 28-105 f/3,5-4,5 Mk I w którym padła cała elektronika (autofocus i przysłona). O ile przy manualnym ustawianiu ostrości da się robić zdjęcia, to w przypadku próby zwiększenia przysłony z minimalnej wartości aparat wyświetla komunikat o błędzie i braku łączności z obiektywem. Moje pytanie - czy warto podjąć próbę przywrócenia tego szkła do stanu pełnej używalności (czytałem że jest ono dosyć dobre) czy też nie warto ładować w to pieniędzy?

Jago
20-12-2008, 14:19
Witam, jestem w posiadaniu obiektywu Canon EF 28-105 f/3,5-4,5 Mk I w którym padła cała elektronika (autofocus i przysłona). O ile przy manualnym ustawianiu ostrości da się robić zdjęcia, to w przypadku próby zwiększenia przysłony z minimalnej wartości aparat wyświetla komunikat o błędzie i braku łączności z obiektywem. Moje pytanie - czy warto podjąć próbę przywrócenia tego szkła do stanu pełnej używalności (czytałem że jest ono dosyć dobre) czy też nie warto ładować w to pieniędzy?

Najlepiej skontaktuj się z serwisem - teoretycznie powinni zaspokoić Twoją ciekawość :!:

axk
20-12-2008, 14:59
Najlepiej skontaktuj się z serwisem - teoretycznie powinni zaspokoić Twoją ciekawość :!:

Pod warunkiem iż nie będzie to serwis Canon-a na Żytniej - nie wyceniają napraw telefonicznie bez wcześniejszego sprawdzenia sprzętu.

MacGyver
20-12-2008, 15:32
Pod warunkiem iż nie będzie to serwis Canon-a na Żytniej - nie wyceniają napraw telefonicznie bez wcześniejszego sprawdzenia sprzętu.
Nie do końca, jak trochę po męczysz to mogą Ci podać koszt naprawy takiej jak wymiana wyświetlacza czy wymiana przycisku spustu migawki, niemniej zawsze z zastrzeżeniem że nie gwarantują że nie będzie wykonać jeszcze jakiejś innej czynności serwisowej, płatnej dodatkowo. Niemniej w sprawie uszkodzenia tego szkiełka nawet nie warto dzwonić, bo nie powiedzą na bank. Wątpię aby jakikolwiek serwis udzielił telefonicznie takiej informacji jedynie na podstawie opisu efektów awarii.
Polecam udać się do najbliższego punktu naprawy foto i zostawić do ekspertyzy (która najczęściej jest bezpłatna), na podstawie objawów nie da się o uszkodzeniu powiedzieć zbyt wiele a już na pewno nie o cenie jego usunięcia.