Zobacz pełną wersję : problem z profilem
Witam. Mam taki oto problem. Skalibrowałem swój monitor programem Adobe Gamma i utworzyłem nowy profil. Nazwałem go "m1" Potem w Photoshopie wyskakiwała informacja czy przekonwertować na ten profill bo wcześniej w Capture One wywołałem RAW do starego profilu. Teraz obrabiałem nowe Rawy do jpg i ustawiłem w C1 profil "m1" Teraz w PS mimo tego, że w Color settings; working spaces mam ustawione "m1" zdjęcie jest jaśniejsze. Gdy zapisuje w PS zdjecie i nadaje mu profil m1 zdjecie jest ciemniejsze. Nie rozumiem tego i już się w tym pogubiłem. Kolejne pytanie dotyczy inf o zdjęciu. Gdy tak zapisze zdjęcie w informacji o odwzorowaniu kolorów widnieje napis: nieskalibrowany. Proszę Kochani o pomoc. Czy muszę skalibrować monitor pod jakąś inną domyślną nazwą profilu. Już sam nie wiem.
Ale naplątałeś...
Skalibrowałeś wzrokowo monitor,OK. Mam nadzieję że ten swój "m1" ustawiłeś jako domyślny profil monitora we właściwościach (ekran/ ustawienia/ zaawansowane/zarządzanie kolorami).Nigdzie w w C1 i w PS profilu monitora nie ustawiasz.
Nie bo nie...albo inaczej: biorą sobie systemowy domyślny.
W C1 ustawiasz profil wyjściowy w zakładce Output/Process Recipe. Jeśli wołasz do JPG ustawiasz sRGB, jeśli dalej męczysz obrazek w PS to ustaw najlepiej ProPhoto i to samo w PS jako working space.Jeśli PS ma wypluć JPG (np.do netu albo labu) to ostatnią czynnościa przed zapisaniem jest konwersja do sRGB. Jeśli obróbkę obrazka w PS zamierzasz kontynuować w przyszłości, zapisz tiffa czy psd, ustawień koloru nie ruszaj.
I to tyle...