Zobacz pełną wersję : quantuum s400 opis tylnego panelu
sirgerwazy
16-12-2008, 23:04
Witam
Czy ktos posiada instrukcje obslugi tej lampy ??
Badz zna opis przyciskow na panelu sterujacym
sirgerwazy
17-12-2008, 01:01
wyzwalam ta lampę poprzez fotocele
niestety lampa reaguje na przed błysk a nie na błysk właściwy. czy jest jakaś możliwość ustawienia fotoceli na 2 błysk ??
raczej nie. Jeżeli wyzwalasz błyskiem z lampy zewnętrznej, przestaw ją na manual. Jeżeli z wbudowanej, to też się da ale jest upierdliwie. Musisz najpierw wcisnąć przycisk "*" na aparacie, co spowoduje wysłanie błysku pomiarowego i wyzwolenie lampy studyjnej. Następnie zrób zdjęcie. Błysk pomiarowy nie zostanie ponownie wyzwolony i lampa zostanie odpalona właściwym błyskiem.
sirgerwazy
17-12-2008, 14:11
no właśnie korzystam z wbudowanej lampy...
i doszedłem do tej techniki którą opisałeś... tylko jest to dość meczące...
jaki będzie najlepszy i w miarę tani zestaw do wyzwalania tej lampy aparatem 450d??
jaki będzie najlepszy i w miarę tani zestaw do wyzwalania tej lampy aparatem 450d??Zewnętrzna lampa 430EX. Przy okazji przyda się w innych sytuacjach. Ustawiony w trybie manualnym minimalny błysk nie będzie w sposób istotny wpływał na oświetlenie sceny w studio a do wyzwolenia studyjnej lampy wystarczy.
sirgerwazy
17-12-2008, 14:57
tylko ze zakup 430ex = druga lampa do studio...
Myślałem o jakiś sprawdzonych wyzwalaczach radiowych bądź przewodowych.
Myślałem o jakiś sprawdzonych wyzwalaczach radiowych bądź przewodowych.Sprawdzony, niezawodny wyzwalacz radiowy nie będzie znacząco tańszy od 430EX. Ja mam wprawdzie jakiegoś chińczyka radiowego, ale akurat niezawodności nie wymieniałbym wśród jego zalet.
sirgerwazy
17-12-2008, 17:27
hmmm a coś na kabelku w dobrej cenie ??
może ktoś poda model radiowego wyzwalacza (chińczyka) który według niego jest jak na chinczyka dobry ;)
Co na kabelku? Nie rozumiem. Zarówno Twój aparat, jak i lampa mają przecież złącze do kabla synchro, który możesz kupić za grosze. Chociaż co do aparatu to głowy nie dam, czy xxxD mają. Musisz sprawdzić.
http://allegro.pl/item508105604_przewod_synchronizacyjny_pc_maly_jac k.html
PS. Nie miałeś takiego kabla w komplecie z lampą?
http://www.allegro.pl/item503367106_bezprzewodowy_wyzwalacz_lamp_blyskow ych_promocja.html
W pomieszczeniach działa okej.
Sprawdziłem, niestety 450D nie ma wbudowanego gniazda synchro. Ale chyba są kostki z takim złączem. Nie wiem jednak, jak się one sprawują :(
sirgerwazy
17-12-2008, 18:23
no właśnie kabel synchro był w zestawie ale miejsca w body gdzie można by go wpiąć - brak... :( no cóż zostaje poszukać mi tej kostki lub taniego radiowego chińczyka ;)
Sprawdziłem, niestety 450D nie ma wbudowanego gniazda synchro.
Niestety żadne body serii XX0D nie posiada takowego złącza.
pawel-foto
17-12-2008, 20:10
Chodzi Ci o wpływ drugiej lampy czy poprostu uważasz, że dwie lampy to za dużo? :???:
Najtaniej wyzwalacz na podczerwień-coś koło 90zł.
Ale chyba są kostki z takim złączem. Nie wiem jednak, jak się one sprawują
tak samo jak kabel PC, mogą ewentualnie występować problemy z polaryzacją, w takim przypadku należy zamienić żyły w przewodzie i po sprawie
można to kupić np. w funsports
sirgerwazy
17-12-2008, 23:39
Chodzi Ci o wpływ drugiej lampy czy poprostu uważasz, że dwie lampy to za dużo? :???:
Chodziło mi ze lepiej przeznaczyć kwotę zamiast na 430ex na druga lampę typowo studyjna czyli np 2 quantuum s400 bo jedna to jak by nie patrzeć po prostu mało... No cóż ale nie odrazy Rzym zbudowano tak wiec małymi kroczkami do przodu :)
Malekithan
18-12-2008, 01:31
Kupiłbym kostkę będzie najtaniej i na pewno zadziała, a co do przycisków to o co pytasz bo tego Quantuuma bezproblemowo w 10 min można się nauczyć...
sirgerwazy
18-12-2008, 09:59
Kupiłbym kostkę będzie najtaniej i na pewno zadziała, a co do przycisków to o co pytasz bo tego Quantuuma bezproblemowo w 10 min można się nauczyć...
przyciski juz nie sa tajemnica ;) tak jak piszesz 10 min :)))
Nie kupuj tego. Do prawidłowego działania lampa (jej fotocela) i nadajnik muszą się widzieć, a to nie jest wygodne i zawsze możliwe. Poza tym fotocelę łatwo "oślepić" (np. światłem słonecznym) i wtedy całość nie zadziała.
Mam radiowe "chińczyki" kupione w funsporcie i nie narzekam (przy czym do każdej lampy mam odbiornik i z fotocel nie korzystam). Może mam szczęście, ale nie wiem dlaczego na tę chińszczyznę ludzie narzekają.
Najtańsza opcja to kostka z gniazdem synchro i kabelki.
Malekithan
18-12-2008, 22:08
i najskuteczniejsza bo w 99% przypadków zadziała ];p
sirgerwazy
19-12-2008, 00:07
a co myslicie o wyzwalaczu radiowym quantuum ??
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=991&lang=pl&curr=PLN
lub
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=992&lang=pl&curr=PLN
Ktos posiada te wyzwalacze??
a co myslicie o wyzwalaczu radiowym quantuum ??
Mam i działa nieźle. 1/160s z 5D bez winiety. Raz na 100 klatek jedna czarna bo się nie zsynchronizuje z migawką.
Nie kupuj tego. Do prawidłowego działania lampa (jej fotocela) i nadajnik muszą się widzieć, a to nie jest wygodne i zawsze możliwe. Poza tym fotocelę łatwo "oślepić" (np. światłem słonecznym) i wtedy całość nie zadziała.
Wyzwalacz ma być do lampy studyjnej, chyba nie będzie jej targał na plenery, zwłaszcza słoneczne.
A w studiu podczerwień ładnie odbija się od ścian - nawet odległych - i nie ma potrzeby "celowania" w fotocelę lampy.