Zobacz pełną wersję : pykanie w lampie? Kondensator? usterka?
Krismar72
16-12-2008, 12:11
Zaobserwowałem, że w mojej Canon 430 EX, po włączeniu słychać w równych odstępach czasu ok 3-4 sek. ciche "pik". Czy to normalne zjawisko, czy też objaw czegoś "niezdrowego"? Z góy dzięki za odpowiedzi.
Kris
greg7878
16-12-2008, 12:20
Zaobserwowałem, że w mojej Canon 430 EX, po włączeniu słychać w równych odstępach czasu ok 3-4 sek. ciche "pik". Czy to normalne zjawisko, czy też objaw czegoś "niezdrowego"? Z góy dzięki za odpowiedzi.
Kris
Zjawisko jak najbardziej normalne ...
Potwierdzam słowa kolegi Greg7878 - okresowe "pyknięcia" to dowód zdrowej pracy lampy błyskowej :)
Gwoli ścisłości- ja bym ten dźwięk zaklasyfikował jako "pipanie" a nie pykanie.
Kondensator w ten sposób swą obecność zaznacza.
Kondensator w ten sposób swą obecność zaznacza.
A dokładnie to przetwornica napięcia zasilająca baterię kondensatorów.
Hermenegild102
16-12-2008, 14:21
potwierdzam w moim 430 występuje to samo zjawisko, bardzo mnie to drażni, na początku myślałem że to wina baterii lecz niestety nie
nie wiecie czy można się jakoś tego pozbyć? bo jestem bardzo czuły na dźwięki a to jest wysoki dźwięk który pika w równej częstotliwości jak bomba, która może eksplodować - w mnie
... nie wiecie czy można się jakoś tego pozbyć?
Bardzo prosto - nie używać lampy. Ten "pisk" jest skutkiem ubocznym pracy elektroniki lampy i wyeliminować się go nie da, trzeba się do niego po prostu przyzwyczaić.
Krismar72
16-12-2008, 18:29
zgadza się - to brzmi bardziej jak "pipanie" niż pykanie :)
a to was zaskocze
na kilku body sprawdzone i moje 580 pyka, pika, strzela czy jak kto woli tylko na 350D najczesciej uzywane 30D, 40D i 400D nie daja tych dzwiekow
U mnie 580exII tez nie daje zadnych odgłosów z 20D, poza silniczkiem zooma który ustawia w odpowienim miejscu palnik. Ale moze problem pikow dotyczy tylko 430ex...
...a może kwestia indywidualnego odbioru pewnych częstotliwości?
Mam 430 i jedyne dźwięki jakie wydaje to ładowanie po włączeniu oraz zmiana ogniskowej (widać ruch luster palnika). Żadnego pikania, pykania czy piskania nie słyszę. Widać, to kwestia tej lampy, a nie konkretnego modelu.
Nie koniecznie, to są bardzo dźwięki o bardzo dużej częstotliwości, nie wszyscy je słyszą tak jak nie wszyscy słyszą piskające nietoperze albo odchylanie poziome w TV.
Ciekawsotka z tym pikaniem/pykaniem...Moja 580 mkI, współpracująca w ostatnich latach z 33, 10D, 400D, 40D, 5D i aktualnie 50D pika tylko z ostatnim... Pikanie(niech będzie że to zdrowy odruch poprawnej pracy lampy) jest wyjątkowo wkurzające....
Co ciekawe w 380EX, kiedy lampa jest naładowana, wydaje co pewien czas kontrolny sygnał dźwiękowy informujący o pełnym naładowaniu. Jest to wyróżnione nawet w instrukcji. Wygląda na to, że w 430EX jest to impuls doładowujący co pewien czas kondensator, który w sposób naturalny się rozładowuje. Jako że kondensator doładowuje przetwornica impulsowa, to w zależności od częstotliwości pracy można lub nie usłyszeć jej działanie.