PDA

Zobacz pełną wersję : 430 EX a synchronizacja z krótkimi czasami

Krismar72
16-12-2008, 00:58
Witam!
mam pytanie: czy lampa 430 EX Canona może pracować w trybie synchronizacji z krótkimi czasami, jeśli nastawić zarazem ręczne nastawy błysku (czyli tryb M na lampie). A jesli tak, to czy korpus może pracować w dowolnym trybie "kreatywnym" (P, AV, TV), czy też wyłącznie w którymś z nich. Pytanie analogiczne już kiedyś tu zadawałem, ale jak dotychczas nie uzyskałem jednoznacznej i jasnej, klarownej odpowiedzi. Z góry dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza od posiadaczy wskazanej lampy.
Kris

mor_feusz
16-12-2008, 01:11
Tak. 430EX pracuje w trybie HSS. Nie wiem jak jest z "P" ale na pewno z "AV" oraz "TV" no i oczywiscie "M"
http://www.the-digital-picture.com/reviews/canon-430ex-speedlite-flash-review.aspx

Krismar72
16-12-2008, 01:19
Owszem - pracuje, ale pytanie brzmiało, czy synchronizacja z krótkimi czasami - potocznie rzecz ujmując - działa również, jeżeli samą lampę nastawić w tryb M, umożliwiający dowolne zmniejszanie jej mocy (liczby przewodniej)?

mor_feusz
16-12-2008, 01:30
tak. Ustawiasz czas jaki chcesz - HSS - dziala

Krismar72
16-12-2008, 01:38
Czyli przykładowo mogę nastawami na lampie wprowadzić ją w tryb M, zarazem wybrać synchro z krótkimi czasami, a na korpusie wybrać tryb AV i robić zdjęcia?

patric89
16-12-2008, 01:40
w trybie P tez działa

Krismar72
16-12-2008, 01:47
Moje wątpliwości biorą się stąd, że przy współpracy EX 430 z EOSem 300 V zauważyłem, że taka kombinacja (synchro z krótkimi czasami plus nastawy ręczne lampy - tryb M) dochodzi do skutku w trybie ręcznym pracy aparatu; przy ustawieniu AV (priorytet przysłony) aparat automatycznie przechodzi na najkrótszy czas otwarcia migawki (1/2000 w jego przypadku); przy TV pulsującym światłem pokazuje najmniejszą przysłonę (największą liczbę przysłony). Stąd też przypuszczam, że akurat w tych trybach powyższa kombinacja nie jest możliwa; ale czy aby na pewno możliwa jest w trybie manualnym aparatu?

Krismar72
16-12-2008, 09:55
Jeszcze jedno pytanko odnośnie pracy tej lampy:
Co się stanie jak na lampie ustawię tryb ręczny a na korpusie aparatu tryb TV? W instrukcji lampy jest wyraźnie zaznaczone, że przy wyborze trybu ręcznego pracy lampy, uprzednio na korpusie EOSa należy wybrać Av lub M, czemu nie Tv? CZy przy takiej kombinacji coś może ulec uszkodzeniu?

piast9
16-12-2008, 10:27
CZy przy takiej kombinacji coś może ulec uszkodzeniu?
Nic się nie uszkodzi ale taka praca nie ma sensu. W TV nie masz kontroli nad przesłoną zatem manualne nastawienie lampy w zasadzie w niczym się tu nie przydaje.

Krismar72
16-12-2008, 12:59
Przy współpracy z EOS 300 V wygląda to tak - jak ustawię lampę w tryb nastaw ręcznych M, a korpus aparatu w tryb priorytetu czasu, to na wyświetlaczu korpusu migoce największa liczba przysłony, a zmiany czasu w jedną lub drugą stronę skutkują tylko tym, że na wyświetlaczu lampy stosownie do tych zmian zmniejsza się lub zwiększa odległość skutecznego zasięgu błysku flesza. Natomiast w żaden sposób nie idzie zmienić wartości przysłony. Myślę, że to właśnie powód dla którego zewnętrzna lampa w trybie manualnym może współpracować z korpusem EOS ustawionym wyłącznie w M lub AV.