PDA

Zobacz pełną wersję : problem z Sigmą

Krismar72
15-12-2008, 18:24
Witam!
mam obiektyw Sigma 70-300 DL. Początkowo wszystko było ok. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że ob. ma problem z ustawieniem ostrości w trybie AF na punkt (motyw) oddalony od aparatu w niewielkiej odległości przedmiotowej, zwłaszcza przy większych ogniskowych > 200mm. Jeździ powoli w tą i z powrotem "bzycząc" przy tym w sposób charakterystyczny tylko dla siebie. Jest to widoczne zwłaszcza gdy uprzednio ostrość ustawiona była na odległy obiekt - wtedy przekadrowanie na coś bardzo blisko położonego skutkuje zjawiskiem w/w. Przekadrowanie skokowo wykonane (np. 200m - 100m - 50m - 10m - 5 m) nie powoduje tego jeżdżenia - Af trafia szybciutko. Aha, przy zmianie orientacji kadrowania z poziomej na pionową (ale w konfiguracji ze spustem migawki na dole, czyli tak jak np. przy umocowaniu w statywie), obiektyw również ostrzy bezproblemowo. Standardowo obiektyw ten pracował z analogowym EOSem 620, myślałem że to kwestia korpusu, ale identyczne zjawisko występuje też przy podpięciu Sigmy do innych moich analogów (EOS 100, EOS 50). Szkoda, bo wbrew powszechnym sądom obiektywem tym dawałem radę robić ładne fotki zwłaszcza ptactwa wszelkiego rodzaju, od mew zaczynając, a na drobiu podwórkowym kończąc. Jeśli ktoś zna, ale przewiduje przyczynę tego dziwnego stanu rzeczy, to wdzięczny będę za podpowiedzi, za które zresztą z góry dziękuję
kris

patric89
15-12-2008, 19:05
najbardziej dziwi mnie to że "przy zmianie orientacji kadrowania z poziomej na pionową (ale w konfiguracji ze spustem migawki na dole, czyli tak jak np. przy umocowaniu w statywie), obiektyw również ostrzy bezproblemowo" <??>
Ja moge zaproponować jedynie serwis