PDA

Zobacz pełną wersję : 40D - gdzie tanio i pewnie ?

wig
14-12-2008, 21:08
Witam Wszystkich,
od dwóch dni zarejestrowałem się na Waszym forum, podgladam różne tematy dotyczące Canona, obiektywów, akcesoriów ....
Postanowiłem dołączyć do grona użytkowników tej marki, pierwsze kroki za mną
Postanowiłem zebrać następujący zestaw :
1. obiektyw podstawowy 17-55 / 2,8 IS USM - już zamówiony - czekam
2. teraz body - chcę zacząć od Canona 40D - gdzie warto pewnie i tanio szukać
odpowiedniej oferty ? Macie jakieś sugestie ? A może warto kupić uzywaną
w super stanie? Jak z awaryjnością tego korpusu?
3. następnie będzie / jak złapię trochę oddechu finansowego i sprzedam trochę
sprzętu z posiadanego wcześniej zestawu/, a będzie to 70-200 L IS USM
4. jakaś lampka - może na początek 430 / sorry, jeszcze nie znam wszystkich
symboli na pamięć
5. powalczę takim zestawem - jestem typowym, ale trochę z fotografią zaznajomionym amatorem , może dojdzie jakiś stały obiektyw z funkcja macro zobaczymy

Każda Wasza podpowiedź uwaga mile widziana

p.s jakie filtry polaryzacyjne warto brać pod uwagę ? Mam do tej pory Marumi ale rozmiar gwintu nie ten i pójdzie na sprzedaż, mam też B+W / UV, ocieplający, ale także nie ten gwint, niestety .../

pozdrawiam Wszystkich
wig

fahrenheit
14-12-2008, 21:31
to jeszcze się naucz używać google: temat :site:http://canon-board.info bo temat gdzie, u kogo, za ile, jaki TIP był 100 razy i skończy się twoje pytanie upomnieniem
użyj opcji forum "szukaj użytkownika" znajdz nowart i towersivy może cichy i zadaj im na PW pytanie o cenę

wig
14-12-2008, 22:18
to jeszcze się naucz używać google: temat :site:http://canon-board.info bo temat gdzie, u kogo, za ile, jaki TIP był 100 razy i skończy się twoje pytanie upomnieniem
użyj opcji forum "szukaj użytkownika" znajdz nowart i towersivy może cichy i zadaj im na PW pytanie o cenę

dziękuję za informacje, a swoją drogą - jestem pod wrażeniem Twojego fahrenheit powitania na tym forum ! pytałem nie tylko o kupno 40D , także były inne zagadnienia , a tutaj od razu mowa o upomnieniu ! Super!

wig

Yoshitaka
14-12-2008, 22:55
dziękuję za informacje, a swoją drogą - jestem pod wrażeniem Twojego fahrenheit powitania na tym forum ! pytałem nie tylko o kupno 40D , także były inne zagadnienia , a tutaj od razu mowa o upomnieniu ! Super!

wig

Takie same pytania były już wałkowane na forum, więc Farenheit ma rację odsyłając Cię do wyszukiwarki, bo odpowiedzi znajdziesz bez problemu.
Zasada jest prosta: masz problem, szukasz odpowiedzi. Jak jej nie ma to zadajesz pytanie a nie od razu z partyzanta walisz.

XLesio
15-12-2008, 00:38
Wybacz fahrenhaitowi, ale sam widzisz skąd jest.
Sam pisze - warszafka :) My już mamy taką zaszczepioną opryskliwość ;)

A na poważniej - musisz nam wybaczyć ten "nerw" związany z samodzielnym szukaniem. Przy 80tym wątku w stylu "czy kupię 1D MkIII za 1000 PLN" (ironia niezłośliwa) niektórych ponosi. Moja propozycja - przekop dokładnie dział "sprzedam". I często do niego zaglądaj.. Nowa de40ka to ~ 2200 PLN. Tymczasem pojawiło się ostatnio kilka ofert za znacznie mniejsze pieniądze, za to z minimalnym przebiegiem i aktualną gwarancją.

Pozdrawiam

edit:
PS - a widzisz!? Krakusy też jakieś takie drażliwe.. :mrgreen:

mate00sh
15-12-2008, 00:39
Wig, nie unoś się. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, a tam jest jasno napisane, żeby najpierw sprawdzić, czy takie pytanie się nie pojawiło. To forum to ogromna baza wiedzy, a koledzy upomnieli Cię dlatego, że nie chcą, żeby zrobił się tu bałagan.

djcargo
15-12-2008, 02:33
www.ceneo.pl

wig
15-12-2008, 10:34
Wybacz fahrenhaitowi, ale sam widzisz skąd jest.
Sam pisze - warszafka :) My już mamy taką zaszczepioną opryskliwość ;)

Moja propozycja - przekop dokładnie dział "sprzedam". I często do niego zaglądaj.. Nowa de40ka to ~ 2200 PLN. Tymczasem pojawiło się ostatnio kilka ofert za znacznie mniejsze pieniądze, za to z minimalnym przebiegiem i aktualną gwarancją.

Pozdrawiam

edit:
PS - a widzisz!? Krakusy też jakieś takie drażliwe.. :mrgreen:

dzięki za odpowiedzi, za informacje, piszesz, aby sprawdzać dział sprzedam, robię to od pewnego czasu, problem w tym, że ogłaszający albo nie odpowiadają na PW, a jak się do kogoś dostanę, to okazuje się, że dawno sprzedane, a nie ma śladu w wątku. Ktoś tu mnie łajał za zaśmiecanie wątku,
a czy przypadkiem nie warto usuwać ogłoszeń zakończonych sprzedażą?
Wracająć do Warszawiaków, Krakowiaków - ma to dla Was znaczenie skąd kto pochodzi ? Dla mnie nie, ważniejsze jest jakim człowiekiem ktoś jest, nie gdzie mieszka ....

wig

XLesio
15-12-2008, 11:53
problem w tym, że ogłaszający albo nie odpowiadają na PW, a jak się do kogoś dostanę, to okazuje się, że dawno sprzedane

Więc masz wyjątkowego pecha. Kilkukrotnie dokonywałem zakupów via forum, nadal też szukam kilku elementów zestawu, i nie mam najmniejszych problemów z kontaktem. Zresztą w innej sytuacji nie proponowałbym ci tego źródła.. Może po prostu kopiesz za głęboko? Tak naprawdę istotne są oferty z ostatnich 2-3 dni.
A jeśli chodzi o weryfikację ofert i zaśmiecanie działu.. Nie sądzisz że nie o to w tym chodzi? Nie jesteśmy platformą aukcyjną. Inaczej Hazan z moderatorami musieliby 24h na dobę nadzorować ruch na naszej "Giełdzie", a przecież CB (w odróżnieniu od innych foto_forum) nie pobiera żadnych opłat za publikację ogłoszeń..

Wracająć do Warszawiaków, Krakowiaków - ma to dla Was znaczenie skąd kto pochodzi ? Dla mnie nie, ważniejsze jest jakim człowiekiem ktoś jest, nie gdzie mieszka ...

Czy ty wszystko traktujesz śmiertelnie poważnie? Ten komentarz miał nieco rozluźnić atmosferę "nadpsutą" na wstępie. Najwyraźniej jednak niepotrzebnie.

mastercheat
16-12-2008, 21:52
ja zamówiłem wczoraj w fotoremix. dzisiaj dostałem maila że przesyłka wyszła. Z tym że wcześniej dzwoniłem czy jest dostępny, bo niestety 95% sklepów ma aparat w ofercie tylka na stronie, a jak się okazuje nie ma na stanie i nie wie kiedy będzie...
to powinno być jakiś zabronione...
cena 2299

KMV10
16-12-2008, 22:21
Masz na myśli Fotorimex? Moich dwóch kolegów z pracy kupiło tam 40D - jeden osobiście, drugi via kurier. Obie transakcje załatwione zostały pomyślnie.

mastercheat
16-12-2008, 23:28
tak dokładnie. literówka...

wig
17-12-2008, 00:58
dziękuję Wam za kontakty, namiary,
wczoraj wstępnie zamówiłem niewiele używany z gwarancją - obejrzę i pewnie kupię
pozdrawiam wig

raaz
19-12-2008, 12:36
ja do takich rzeczy podchodzę tak (kupowania), sprawdzam ceny/oferty na allegro, na ceneo itp. sprawdzam który sklep ma najniższą cenę i jest blisko.
dzwonię i pytam czy mają, jadę i kupuję.