Zobacz pełną wersję : Ekran na kablu - jeśli brakuje ci uchylnego...
dziobolek
14-12-2008, 04:59
Ciekawostka może zainteresować tych, którym brakuje uchylnego ekranu.
Urządzenie 2 w 1 - podgląd + pilot z kilkoma ciekawymi funkcjami.
Zajrzyj TUTAJ (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8203) , już do nabycia na ebay za ok.140 Euro.
Pozdrówka!
To już niedługo zobaczymy fotoreporterów jak aparaty będą mieli na długich kijach żeby zrobić zdjęcie znad np tłumu, albo wprost w twarz ofiary :-)
Przemek_D
15-12-2008, 10:29
ekrany na kablu pojawily sie ostatnio w sprzedazy, na innych forach sa juz nawet testy :) ciekawa rzecz :) ale poczekam troche jak cena bedzie bardziej przestepna lub spadnie kurs ojro i zielonego :). z tego co ludzie pisza zabawa z ekranem jest nawet ciekawa, i pierwsze wrazenia: przydaje sie jeszcze jedna osoba ktora bedzie trzymac aparat :) hehehe :)
piotrek72t
15-12-2008, 10:44
Do pełni szczęścia brakuje mi kilku cali przekątnej i nieco większej rozdzielczośći, ale to pewno tylko kwestia czasu....czekam na 7 " w rozdzielczości 1024 x 768 i kupuję !
sirAvalon
16-12-2008, 12:41
Czy ktoś się orientuje gdzie można takie cudo kupić?
na Ebayu jest tylko starsza wersja, ta montowana na wizjer.
w sumie mogli zrobić dodatkowo z uchwytem zakładanym na sanki lampy. przy packshotach by se przydało. ale generalnie fajna rzecz. czekamy na wersję z lepszym lcd
czekam na 7 " w rozdzielczości 1024 x 768 i kupuję !
Czemu akurat 1024 x 768, skoro to jest standard 4:3?:wink: nie lepsze jest 3:2, taki jak jest w lustrach?:-)
Kolega już o średnioformatowym hasslu myśli, a tam 4:3 :P
wszystko było by fajnie gdyby cwanon w trybie live view nie wymyślił że AF ustawia się oddzielnym guziczkiem:evil: bo przy użyciu tego ekraniku to można sobie tylko popatrzeć na kadr i pstryknąć fotkę bez ustawienia ostrośc:cry:
wszystko było by fajnie gdyby cwanon w trybie live view nie wymyślił że AF ustawia się oddzielnym guziczkiem:evil: bo przy użyciu tego ekraniku to można sobie tylko popatrzeć na kadr i pstryknąć fotkę bez ustawienia ostrośc:cry:
A tego nie da sie w CF przestawic?
A co do większych podglądów, to przecież na allegro tego pełno.
Np. http://allegro.pl/item488235426_maly_przenosny_telewizor_lcd_dvd_8_4 _f_v.html
Do pełni szczęścia brakuje mi kilku cali przekątnej i nieco większej rozdzielczośći, ale to pewno tylko kwestia czasu....czekam na 7 " w rozdzielczości 1024 x 768 i kupuję !
Możesz podłączyć to poniżej i wyzwalać zdalnie pilotem. ;)
7" za trochę więcej niż 7 stówek
W...ciekawa nawigacja z ekranem o przekątnej 7" Navix 07, która kosztuje zaledwie 879zł. Jest to dużo mniej (prawie 2x) w porównaniu do MIO C725, choć fakt faktem prezentowany tu model ma tylko mapę Polski ....
info z gpslab.pl
piotrek72t
18-12-2008, 22:13
Faktycznie ciekawe rozwiązanie...., a tu dodatkowo mikołaj za progiem :) Co do roazdzielczości ( 1024 x 768 ) rzuciłem tak dla przykładu, wyższa , albo o innych proporcajach też być może- się nie pogniewam
elvis_biker
05-01-2009, 14:46
a zna ktoś jakiś mały ekran do 5" z wejściem AV?
Oczywiście rozsądnych rozmiarów i wykonania, fajne są takie małe odtwarzacze mp4 ale niestety bez wejścia AV.
Poszukaj telewizorków LCD. Na allegro jest tego trochę.
140E ... to nie lepiej kupic sobie jakies eeepc i po usb dostepnym softem jechac?
elvis_biker
05-01-2009, 15:28
wytłumacz mi kubaj jak to widzisz.
futurystycznie, jeden gosc trzyma na palaku aparat a drugi z szelkami i eee 900 na brzuchu robi zdjecia :) albo w studio ... nie wiem kazdy moze sobie cos z tym zrobic w kazdym razie lepiej wydane 150E, ekraniki owszem beda mialy swoje osobne zycie i jak cena spadnie do 50pln to kazdy bedzie mial jeden przy aparacie a drugi przy laptopie chocby dla zabawy
A tak naprawdę to pomocny jest notebook ... 5d mark II + toshiba 17 cali i 1440x900 + 5m kabelek USB do studia miodzio
elvis_biker
05-01-2009, 19:40
No ale mi chodzi o coś małego, praktycznego w terenie by móc sięgać dalej, wyżej, bądź przy samej ziemi bez kładzenie się.
Tutaj macie możliwość zastosowania ekranu w 5d II
http://vincentlaforet.smugmug.com/gallery/6042742_wZKiA#429410814_BLGuz-A-LB
Widzę ze Ciężko będzie wymyśleć coś innego niż mały telewizorek do zagłówków w samochodzie.
Tomasz Buttler
05-01-2009, 20:21
kiedyś widziałem jednego kolesia, który do tego celu użył przenośnego odtwarzacza DVD z ekranem, ceny tego sprzętu zaczynają się od ok. 60 euro, a za 150 można już przyzwoity kupić, no i filmy i tv można na nim oglądać :)
w sumie po zastanowieniu to jest bez sensu ... kolejne 200-300gram zlomu po torbach i kieszeniach, powinno sie wykorzystac komorke albo pda do tych celow
bawilem sie tym , myslalem ze bedzie skuteczne do ptactwa , ale jednak nie , lepszy jest wizjer katawy i samemu operowac aparatem :)
A kto tylko ma przenośny odtwarzacz DVD może zrobić to http://pl.youtube.com/watch?v=1xQmWPAcaKU
bawilem sie tym , myslalem ze bedzie skuteczne do ptactwa , ale jednak nie
To zależy jeszcze jakiego ptactwa? jeśli będziesz polował na jaskólki w locie to życzę powodzenia:grin: ale domyslam się, że problem polega na tym, że wszystkie LCD mają pewne opóźnienie w obrazowaniu tego, co widać przez obiektyw..?:wink: więc do ptaków się nie nadaje, chyba, że tych stojących za szklanymi gablotami..:wink:
malinowy
08-01-2009, 13:48
Czego to ludzie nie wymyślą :]