PDA

Zobacz pełną wersję : Hdr



Polaco
30-06-2005, 06:06
Witam !

Wiem ze PS CS2 ma wtyczke do HDR'ow, ze sa platne plug-in'y, ale czy sa jakies bezplatne ? Jakby ktos wiedzial to bym bardzo prosil o linka, szukalem i nie znalazlem :roll:

mirhon
04-07-2005, 07:25
Krok1:http://www.hdrsoft.com/
Krok2: www.astalavista.com
Działa, sprawdzone ;-)

Polaco
04-07-2005, 08:26
Ehhhh, ale wlasnie mi zalezalo zeby to byl legalny program :roll:

mirhon
04-07-2005, 09:06
Z tego co pamiętam do HDR nie znalazłem bezpłatnego programu/pluginu. A ten który ci podałem w linku w porównaniu do modułu z Photoshopa jest o niebo lepszy...
Pobierz demo wczytaj jakieś 3 zdjęcia z bracketingu ekspozycji (konieczny statyw) i sam zobacz. Najlepiej jakiś widoczek typu niebo/chmurki itp. to co nie jesteś w stanie poprawnie naświetlić bo albo przepalisz niebo albo niedoświetlisz krajobraz. Sprawdzałem i Photoshop odpada...

Vitez
04-07-2005, 19:48
Pobierz demo wczytaj jakieś 3 zdjęcia z bracketingu ekspozycji (konieczny statyw) i sam zobacz. Najlepiej jakiś widoczek typu niebo/chmurki itp. to co nie jesteś w stanie poprawnie naświetlić bo albo przepalisz niebo albo niedoświetlisz krajobraz. Sprawdzałem i Photoshop odpada...


Zastanawia mnie czy rownie dobrze zadziala ze sztucznie zrobionym bracketingiem czyli np 5 zdjeciami wywolanymi z RAW z odpowiednio korektami od -2 do +2 .

mirhon
04-07-2005, 20:19
IMO jeśli za mocno przepalisz lub niedoświetlisz to nie wyciśniesz wiele z RAW bo 3 kanały będą 255 lub 0 i d... blada.
Jeśli będziesz naświetlał w aparacie sterując ekspozycją odpowiednio dla cieni i jasnych elementów fotki to będzie ok.
O wiele lepiej jest sterować ekspozycją w trakcie robienia zdjęcia niż później w trakcie obróbki.

mirhon
04-07-2005, 20:29
W książce którą mam i polecam:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/rw-cr.shtml
autor pisze, że jeśli przepalisz 1 (max 2) kanały to Adobe Camera Raw jest na tyle sprytny że potrafi odtworzyć detale. Generalni w przypadku cyfry powinno się maksymalnie histogram przesuwać w prawo tzn. lekko (bardzo lekko) prześwietlać. Ideałem jest złapanie momentu kiedy przesuniesz max w prawo a jednocześnie nie przytniesz żadnego kanału. Jak niedoświetlisz to sprawa jest o gorsza (o wiele) z racji tego że Camera Raw pracuje w trybie liniowym (linear-gamma) i na cienie w RAW masz znacznie mniej bajtów niż na środek i jasne elementy. Gorąco polecam tą książkę.

Tomasz Golinski
04-07-2005, 22:18
Zastanawia mnie czy rownie dobrze zadziala ze sztucznie zrobionym bracketingiem czyli np 5 zdjeciami wywolanymi z RAW z odpowiednio korektami od -2 do +2 .
Jest trochę różnicy między 12bitami a 32...

Polaco
10-07-2005, 10:42
Chcialbym podzielic sie z doswiadczeniami uzywania programu Photomatix. A wiec jest tak, do budynkow jakos ujdzie, ale do natury to juz jest straszna klapa. Przez "nature" rozumie kadry gdzie sie jakis element moze ruszyc, np. drzewa. Moze ja cos zle robie, ale w to za bardzo nie wierze bo zdjecia byly ze statywu + samowyzwalacz. Za pare dni bede mial okazje przetestowania PS'a CS2 i jego HDR, mam nadzieje ze bedzie lepiej.

Wniosek na goraco: jak sie chce miec zdjecie w ktorym sa ladnie naswietlone cienie i jasne partie obrazu to zotaje nam tylko jedno ...... praca na warstwach i gumka. Moze i czasochlonne, ale wyniki na pewno beda o wiele lepsze.

Ps.: Jesli ktos ma jakies doswiadczenia w "sztuce HDR'a" to byloby fajnie gdyby sie rowniez podzielil.
Ps.2: Jesli nikogo nie interesuje temat to prosze o powieadomienie mnie, juz wiecej nie bede Wam glowy zawracal ;)

borkomar
09-05-2006, 01:23
Rowniez chetnie dowiedzialbym sie czegos wiecej o tworzeniu HDR od strony praktycznej8-)

Jac
09-05-2006, 06:12
http://www.fotosite.pl/index.php?title=HDR
oraz
http://fotosite.pl/index.php?title=%C5%81%C4%85czenie_forsowanych_eks pozycji

zic
09-05-2006, 07:19
kiedys radio na www.cdrom.pl popelnil jakis tekst na ten temat

Jac
09-05-2006, 08:06
kiedys radio na www.cdrom.pl popelnil jakis tekst na ten temat
a co ja wkleilem w poscie wczesniej ? :twisted:

enter
09-05-2006, 08:32
HDRTR - ciekawa opcja
http://mkweb.bcgsc.ca/fun/hdtr/


a tu HDR
http://www.astro.leszno.net/easyHDR.php?lang=pol

Shadow
09-05-2006, 09:09
Czyżby HDR lekarstwem na małą rozpiętość tonalną matryc ? Czemu nie. Może za kilka lat taki efekt będzie już fabrycznie zaszyty w biosie aparatu cyfrowego.
Może niech ktoś wrzuci tu kilka fotek jak mu wychodzą w HDR ?

perqsista
09-05-2006, 13:17
Wniosek na goraco: jak sie chce miec zdjecie w ktorym sa ladnie naswietlone cienie i jasne partie obrazu to zotaje nam tylko jedno ...... praca na warstwach i gumka. Moze i czasochlonne, ale wyniki na pewno beda o wiele lepsze.


Chciałebym wtrącić małe OT - dlaczego tak wielu użytkowników PSa w takich wypadkach chwyta za gumkę? Przecież zarówno PS jak i wiele innych zaawansowanych programów graficznych udostępnia takie narzędzia jak maski, które w przypadku tego typu edycji są niezastąpione. Podczas gumkowania jak się wymaże za dużo to po zapisaniu pliku to kupa. Jak się korzysta z masek to efekt mamy dokłdnie ten sam a jednocześnie maskowana warstwa pozostaje nienaruszona.

perqsista
09-05-2006, 13:50
Czyżby HDR lekarstwem na małą rozpiętość tonalną matryc ? Czemu nie. Może za kilka lat taki efekt będzie już fabrycznie zaszyty w biosie aparatu cyfrowego.
Może niech ktoś wrzuci tu kilka fotek jak mu wychodzą w HDR ?

Proszę bardzo
Poniższe 2 fotki to prawdziwy HDR czyli wielokrotna ekspozycja i klejenie

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mielcarek.net/canon-board/2006-05-03/01.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mielcarek.net/canon-board/2006-04-23/rogalin1.jpg)

Taka robota jest dla mnie zbyt czasochłonna zwłaszcza ze najczęściej nie korzystam z autobarcketingu (wolę zrobic ręcznie 2-3 fotki z róznymi krokami EV) tylko robię ze statywu z ręcznymi korektami - a wówczas bardzo łatwo o zmiany w kadrze-minimalne przesunięcia -jakiś wiatr itd.

Pozostałe to pseudo HDR czyli 1 raw wywoływany z różnymi korektami ekspozycji i następnie klejone

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mielcarek.net/canon-board/2006-05-01/05.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mielcarek.net/canon-board/2006-05-03/03.jpg)

Ja najczęciej konntrastowe sceny niedoświetlam ok 1EV (w przypadku wariantu 2)
Zwylke bez większego uszczerbku dla ogólnego odbioru zdjecie udaje mi
się osiągnąć takie efekty

fota oryginalna niedoświetlona o 1EV

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mielcarek.net/fotki/bez_hdr.jpg)

pseudo HDR (2 wywołania RAWA w C1+zabawa z maskami)

https://canon-board.info//brak.gif
http://mielcarek.net/fotki/z_hdr.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]



Najczęściej idę na łatwiznę i kleję 2 ekspozycje z 1 RAWa, następnie w PSie 2 lub więcej warstwy + maska gradient-taki imitujący działanie szarej połówki. nastepnie robótki ręczne w poprawianiu maski. Czasem powielam niektóre warstwy i łącze w trybie overlay lub screen w zależnosci od tegoczy chcę dodatkowo wyciągać światła czy cienie.




To co wypluwają programy do automatycznego tworzenia HDR jest dla mnie nie do zaakceptowania. Niemal zawsze zupełnie giną wszelkie kontrasty

borkomar
09-05-2006, 14:15
W jaki sposob sklejasz fotki z wielokrotna exp:?: .
Prosilbym o dokladny opis gdyz asem nie jestem w PS;)

perqsista
09-05-2006, 14:46
W jaki sposob sklejasz fotki z wielokrotna exp:?: .
Prosilbym o dokladny opis gdyz asem nie jestem w PS;)

Tu masz dokładnie opisane krok po kroku (po polsku):
http://www.cdrom.pl/index.php?title=%C5%81%C4%85czenie_forsowanych_eks pozycji
Róznica w moim wykonaniu polega jedynie na tym, że czasami w inny sposób modyfikuję kształt maski uzywając np narzędzi do rysowania (gradient, pędzel) a nie tylko selekcji Ctrl+Alt+Tylda

Diego
09-05-2006, 14:48
Ja mierze punktowcem kilka charakterystycznych swiatel w kadrze, wychodzi z tego od 5 do 9 ekspozyzji, potem calosc jest skladana albo w PH albo recznie w PS. Wyglada to tak:


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://k41.pbase.com/o4/52/386752/1/57831306.GeneratedHDRTonemapped.jpg)


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://misheli.image.pbase.com/o4/52/386752/1/57808283.Sunrise_at_Tatry_Mountains_by_Castillion. jpg)


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://misheli.image.pbase.com/o4/52/386752/1/57812983.GeneratedHDRTonemapped5small.jpg)

Takie przyklady pierwsze z brzegu. Mam nadzieje ze nie rozwala (tak bardzo) strony :|

borkomar
09-05-2006, 14:55
Ja mierze punktowcem kilka charakterystycznych swiatel w kadrze, wychodzi z tego od 5 do 9 ekspozyzji, potem calosc jest skladana.


Tzn mierzysz i zapisujesz sobie czy niby jak - bo przeciez po zrobieniu jednej foty nie mozesz kadru zmieniac;) :?:
Jak to skladasz:?: Automatem do HDR w PS:?: Probowalem z jednego rawa kilka wersji zrobic ale wynik kieski jest niekontrastowy HDR no chyba ze pozniej jeszcze nalezy pol dnia nad nim spedzic coby do kultury go doprowadzic:?:

Diego
09-05-2006, 15:20
KE? swiatlo mierzy sie _przed_ .... dopiero potem aparat na statyw i włala ... to bardzo logiczne :D
Skladam recznie w PS, czasem jak mam wiecej ekspozycji to Photomatix - z czystego lenistwa :D . Uprzedzajac kolejne pytanie: aparat w trybie m, wezyk, statyw.

borkomar
09-05-2006, 15:27
KE? swiatlo mierzy sie _przed_ .... dopiero potem aparat na statyw i włala ... to bardzo logiczne :D
.

NO bez przesady - tyle to ja wiem - chodzi mi o to iz wlasnie najpierw pomiary i jesli masz 9 roznych expo to chyba nie pamietasz tego tylko sobie zapisujesz albo cosik8) NO chyba ze masz tak dobra pamiec:wink:

Diego
09-05-2006, 15:39
Wiesz jakos nigdy sie nad tym nie zastanawialem, poprostu pracujac z kadrem widze go oczami wyobrazni, i mniej-wiecej wiem jak bedzie wygladal finalnie. Co do ilosci cyferek to przecietny nr tel. ma wiecej :)

borkomar
09-05-2006, 15:47
Wiesz jakos nigdy sie nad tym nie zastanawialem, poprostu pracujac z kadrem widze go oczami wyobrazni, i mniej-wiecej wiem jak bedzie wygladal finalnie. Co do ilosci cyferek to przecietny nr tel. ma wiecej :)

Hmm malo znam numerow telefonicznych (9 x2,3,4cyfrowe expo) 27mio cyfrowych (srednio) - ale moze jeszcze malo wiem ;)
Albo dlatego w 350D jest tak maly i ciemny wizjer , ze niewiele w nim widac:p

Shadow
09-05-2006, 21:01
A jeśli chodzi o Photomatixa mam pytanie czym regulować ilość powstającego szumu bo zdjęcia generalnie całkiem ciekawie wychodzą tylko za dużo szumią.

liquidsound
19-09-2006, 18:39
Witam, pytanie do ludzi czesto uzywajacych HDR'a. Z ilu ekspozycji skladac?? Czy wystarczy expozycja na niebo + ekspozycja na ziemie czy robic co jedna grupe od ziemi do nieba?? Byl fajny tutorial podawany ale niestety in english a ja nie paniemaju za dobrze;)

TomSS
19-09-2006, 18:54
http://www.michaldulemba.pl/technika/high-dynamic-range-opis-techniki/ :razz:

Tomasz Golinski
19-09-2006, 18:55
http://canon-board.info/showthread.php?t=4155
http://canon-board.info/showthread.php?t=14286


Może jednak powalcz czasem z wyszukiwarką, bo tyle wątków zakładasz, że zgroza :evil:

iras
19-09-2006, 21:40
A jeśli chodzi o Photomatixa mam pytanie czym regulować ilość powstającego szumu bo zdjęcia generalnie całkiem ciekawie wychodzą tylko za dużo szumią.

Chyba jedyne wyjście to robić na najniższym ISO, ewentualnie odszumić

Jac
19-09-2006, 21:59
o mozna wklejac HDR'y :mrgreen:

no to jeden malutki ;-)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_20165-7a.jpg)


i cala gromadka (http://myphotosign.com/index.php?list=55) ;-)

snow
19-09-2006, 22:03
o mozna wklejac HDR'y :mrgreen:


Skoro można...


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.sebastian-kaminski.inten.pl/albums/userpics/10002/bieszczady5.jpg)

:wink:

liquidsound
20-09-2006, 14:26
Pytanie, czy robiac zachody slonca wystarczy dwie ekspozycje?? Czy lepiej zrobic wiecej??

Arek Piekarz
20-09-2006, 19:16
Jak można zapisać plik HDR w formacie JPEG? W Photomatixie i Photoshopie mogę takie zdjęcia dać tylko do TIFFa, ale on za dużo zajmuje.

Aktualizacja: Wiem już, jak zapisać jpeg w PM (trzeba ustawić na 8-bitową paletę), ale wciąż pozostaje dla mnie zagadką, jak to zrobić w PSie.

tomaj_2
20-09-2006, 19:53
Aktualizacja: Wiem już, jak zapisać jpeg w PM (trzeba ustawić na 8-bitową paletę), ale wciąż pozostaje dla mnie zagadką, jak to zrobić w PSie.

Stary - nie bardzo rozumiem. Jak już przygotowałeś obraz i masz "Untitled HDR 00" w 8 bitach to wybierasz Save As... i zapisujesz ;)
Bazuje na angielskiej wersji PS 9.0.2

Arek Piekarz
20-09-2006, 20:23
Wielkie dzięki za wyjaśnienie :-)

Shadow
08-10-2006, 18:16
Pytanie, czy robiac zachody slonca wystarczy dwie ekspozycje?? Czy lepiej zrobic wiecej??

Zdecydowanie więcej niż 2. Masz duży kontrast między jasnymi i ciemnymi partiami obrazu i żeby właściewie złapać taką rozpiętość tonalną trzeba z 3-5 zdjęć. Wtedy po połączeniu efekt końcowy będzie bardziej naturalny.

Shadow
08-10-2006, 18:23
A to mój HDR :)

mceyk
08-10-2006, 19:20
http://canon-board.info/showthread.php?t=8273
od 11 do 19 +23,24,27,28 :-)

Sibil
03-11-2006, 17:22
ja ostatnio coś takiego wygrzebałem... też pseudo hdr, złożony z 7 ekspozycji od -3 do +3 co 1ev.


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img111.imageshack.us/my.php?image=zamek34eb6.jpg)

Diego
09-11-2006, 21:33
Ja ostatnio robie takie, na których efekt hdrowy jesttaki nie narzucający sie ;)


https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img527.imageshack.us/img527/2833/generatedhdrtonemappednk0.jpg)

3 ekspozycje co 2 ev

jacech1
10-11-2006, 20:08
bardzo ładne

paczka
20-09-2007, 16:55
Od jakiegoś czasu postanowiłem pobawić się w robienie zdjęć panoramicznych i HDR. O ile z panoramami nie mam problemów, to z HDR tak.

Najlepsze efekty daje dla mnie Photomatix. jednak darmowa wersja wwala do zdjęć napisy z nazwą programu. Pełna wersja kosztuje kilkaset złotych, których nie chcę wydać.

Efekty HDR w Photoshopie są conajmniej niezadowalające....Chyba że ja coś knocę. :-( W wolnej chwile mogę wrzucić do pokazania 3 zdjęcia, których użyłem i efekt końcowy. Może jest na forum jakiś ekspert od tego rodzaju zdjęć, który udzieli wskazówek. Bowiem PS chciałbym używać do zdjęć HDR. Chyba że jest jakiś inny DARMOWY I W PEŁNI FUNKCJONALNY program do tego.

Prosiłbym o porady...

Zielony
20-09-2007, 17:02
Tutaj (http://www.fotal.pl/artykul/HDR_DRI__czyli_techniki_zwiekszania_zakresu_tonaln ego__cz_1_doc13616.html) masz 'conieco':

Poza tym szukałeś na forum?

Vitez
20-09-2007, 18:16
http://canon-board.info/showthread.php?t=4155
http://canon-board.info/showthread.php?t=14286
http://canon-board.info/showthread.php?t=16522

Fatysek
03-05-2008, 00:25
Sluchajcie mozecie poradzic na temat fake HDR w photoshopie. chodzi o to ze nie mam aparatu a bardzo chce uzyskiwac zdjecia jak w HDR i slyszalem ze mozna udawac ten efekt w photoshopie?jesli ktos wie niech radzi.
Pozdriowieni!

mor_feusz
03-05-2008, 00:31
To ja powiem tak - nie masz aparatu to z kad bedziesz mial zdjecia:)
A tak do tematu To tak Masz zdjecie (jedno - wyjsciowe). Robisz z niego dwa kolejne: a) jedno nniedoswietlone o jakies 2EV b) 1 przewsietlone o 2EV. Masz stedy 3 zdjeica (mozesz wiecej) -2EV, 0, +2EV - ladujesz do PSa i generujesz HDRa

Fatysek
03-05-2008, 01:11
bede sciagal jakies stocki narazie:P chodzi o to ze zawsze zajmowalem sie grafika na potrzeby www i posprodukcja filmowa a tearz chce pobawic sie zdjeciami:P

ps. no tak to było proste:P dzieki wielkie:D

axk
20-05-2008, 22:51
Dla uzyskania lepszego efektu proponuję zastosować większą rozpiętość korekcji ekspozycji, np. pięcio stopniową (-2, -1, 0, 1, 2). Różnica w porównaniu do HDR-a otrzymanymanego w wyniku korekcji trój stopniowej jest naprawdę widoczna (rozpiętość tonalna jest zauważalnie większa).

Mellan
20-05-2008, 22:59
ze free stockowego znaczka jpeg? :eek: HDR????
z trzech maluchów bmw?
Fetysek, nie ściemniaj tylko kup ten aparat...

axk
20-05-2008, 23:05
ze free stockowego znaczka jpeg? :eek: HDR????
z trzech maluchów bmw?

Możesz rozjaśnić co konkretnie miałeś na myśli, ponieważ nie wiele z tego opisu wynika :-).

Mellan
20-05-2008, 23:31
z jpeg, a zwłaszcza w dostępnych na stockach jako free jpeg niskiej jakości w żaden przyzwoity sposób nie da się uzyskać zadowalającego h.d.r.
Można się pokusić o d.r.i. maskując wartwy o różnej jasności co najwyżej, a i tak chwila nieuwagi i kompresja wylezie.

axk
20-05-2008, 23:37
z jpeg, a zwłaszcza w dostępnych na stockach jako free jpeg niskiej jakości w żaden przyzwoity sposób nie da się uzyskać zadowalającego h.d.r.
Można się pokusić o d.r.i. maskując wartwy o różnej jasności co najwyżej, a i tak chwila nieuwagi i kompresja wylezie.

I wszystko jasne. (Nie)stety własny sprzęt jest niezbędny, oczywiście najlepiej dSLR.

HuleLam
21-05-2008, 07:22
bede sciagal jakies stocki narazie:P
to już lepiej próbne RAWy z raw.fotosite (http://raw.fotosite.pl/) - a potem wg tego poradnika (http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/laczenie-forsowanych-ekspozycji.html)

RafalTK
30-05-2008, 22:15
Dla uzyskania lepszego efektu proponuję zastosować większą rozpiętość korekcji ekspozycji, np. pięcio stopniową (-2, -1, 0, 1, 2). Różnica w porównaniu do HDR-a otrzymanymanego w wyniku korekcji trój stopniowej jest naprawdę widoczna (rozpiętość tonalna jest zauważalnie większa).

Tak, tyle że Canon (przynajmniej mój) ma możliwość automatycznego ustawienia tylko 3 ekspozycji w serii... -2 0 +2. W przypadku jeżeli dotykasz aparaty żeby cokolwiek znowu przestawić to jednak zawsze jest prawdopodobieństwo poruszenia aparatu, albo prawdopodobieństwo że zanim zmienisz ekspozycję, zmieni się coś w fotografowanym obrazie (chmury, wiatr poruszający konarami drzew itp.) - i już masz przesunięcie lub dziwne rozmycie. A ustawiając automatycznie -2 0 +2 robisz serię 3 zdjęcia w niecałą sekundę (lub 0,5 sek. w jakimś 40d). Ale może czegoś nie wiem ...?

Dżobert
30-05-2008, 23:00
-2 do +2 EV to trochę mało, według mojego skromnego doświadczenia. Po ostatnich wybrykach kiedy z tych trzech zdjęć wychodziła kaszana, zacząłem robić od -4 do +4 EV co 1EV, w sumie bardzo szybko się to robi, a efekty są świetne.

axk
30-05-2008, 23:19
W przypadku jeżeli dotykasz aparaty żeby cokolwiek znowu przestawić to jednak zawsze jest prawdopodobieństwo poruszenia aparatu, albo prawdopodobieństwo że zanim zmienisz ekspozycję, zmieni się coś w fotografowanym obrazie (chmury, wiatr poruszający konarami drzew itp.) - i już masz przesunięcie lub dziwne rozmycie. A ustawiając automatycznie -2 0 +2 robisz serię 3 zdjęcia w niecałą sekundę (lub 0,5 sek. w jakimś 40d). Ale może czegoś nie wiem ...?

Zgadza się. Tryb AEB jest wygodnym rozwiązaniem, niestety posiada tylko 3 stopnie korekcji, dlatego jeżeli mam pewność iż kadr się nie zmieni wprowadzam korekcję "ręcznie". Jeżeli chodzi natomiast o możliwość poruszenia aparatu to osobiście polecam wężyk spustowy. Eliminuje on skutecznie drgania aparatu wynikające z ręcznego wyzwalania migawki. Niestety drgań związanych z opadaniem lustra nie zniweluje chociaż czasami było by to bardzo wskazane.

michalab
04-06-2008, 10:19
Jeżeli chodzi natomiast o możliwość poruszenia aparatu to osobiście polecam wężyk spustowy.
Wężykiem spustowym nie da się zmienić ekspozycji - przynajmniej moim.

axk
04-06-2008, 16:58
Wężykiem spustowym nie da się zmienić ekspozycji - przynajmniej moim.

A co ma wężyk spustowy do zmiany korekcji ekspozycji? Używając wężyka znacznie eliminujemy możliwość poruszenia aparatu w przypadku ręcznego wyzwalania migawki co jest szczególnie ważne przy długich czasach. W takim kontekście o nim pisałem.

Łukasz_M
04-06-2008, 16:59
To są jedne z tych ktore bardzo mi się podobają http://www.lonelywolf.pl/galeria/index.php?gallery=Norway%20%2706

michalab
04-06-2008, 22:07
Używając wężyka znacznie eliminujemy możliwość poruszenia aparatu w przypadku ręcznego wyzwalania migawki co jest szczególnie ważne przy długich czasach. W takim kontekście o nim pisałem.
Ale nie na temat, bo RafalTK pisał o poruszeniu w zupełnie innym kontekście. Przynajmniej ja zrozumiałem, że chodziło mu o poruszenie kadru przy zmienianiu ekspozycji, a nie o poruszenie zdjęcia.

axk
04-06-2008, 22:47
Ale nie na temat, bo RafalTK pisał o poruszeniu w zupełnie innym kontekście.

Pisał także w kontekscie poruszenia aparatu i do tego odniosłem uwagę o wężyku.


W przypadku jeżeli dotykasz aparaty żeby cokolwiek znowu przestawić to jednak zawsze jest prawdopodobieństwo poruszenia aparatu ...



Przynajmniej ja zrozumiałem, że chodziło mu o poruszenie kadru przy zmienianiu ekspozycji, a nie o poruszenie zdjęcia.

Jeżeli chodzi o zmianę położenia "zawartości kadru" to niestety nie zawsze mamy na nią wpływ.

spiderix
28-08-2008, 20:47
Słuchajcie. Ja pracuję w Photomatixie i po złożeniu HDR oraz Tone mappingu uzyskuję oczekiwany efekt, po czym robię zapisz i to co się zapiszę jest czymś innym- jakimś potworkowym niebieskawym niewyostrzonym HDR. Czemu?

Janusz Body
29-08-2008, 19:45
Słuchajcie. Ja pracuję w Photomatixie i po złożeniu HDR oraz Tone mappingu uzyskuję oczekiwany efekt, po czym robię zapisz i to co się zapiszę jest czymś innym- jakimś potworkowym niebieskawym niewyostrzonym HDR. Czemu?

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=36078&page=2

2marekm
31-08-2008, 10:12
Czy ktoś z Was zna program Dynamic Photo HDR ?. Może być bardzo interesujące porównanie z Photomatixem.

Janusz Body
31-08-2008, 10:28
Czy ktoś z Was zna program Dynamic Photo HDR ?. Może być bardzo interesujące porównanie z Photomatixem.

Tego akurat nie znam ale jest tego trochę poniżej wg. mojej kolejności (użyteczności)

- Photoshop z Local Adaptation
- Photomatix z Details Enhancer

- FDR Tools
- Photoshop z Photoreceptor
- Photoshop z Highlight Compression
- Artizen HDR

Jak ktoś ma PSa to w zasadzie nie trzeba niczego więcej - wystarczy nauczyć się używać tego co jest w PS :) Dwa pierwsze w zasadzie wymiatają konkurencję :)

Cichy
20-09-2008, 14:54
Czy ma ktoś tutorial do robienia HDR-u na maskach w PS (bez używania pluginów) ? Gdzieś to było, ale teraz już nie mogę znaleźć...

sniper88
20-09-2008, 15:32
Chodzi Ci np. o takie cos?
http://www.photoshopsupport.com/photoshop-cs3/hdr-high-dynamic-range/index.html

Eosiak
06-11-2008, 21:29
Witam wszystkich szukam programu free do HDR czy znacie może coś co było by w miarę dobre ....Pozdrawiam

punky
06-11-2008, 21:41
http://download.chip.eu/pl/Dynamic-PHOTO-HDR-3.2_1437917.html

z drobnymi ograniczeniami ale jest
zapisuje logo producenta w rogu