Zobacz pełną wersję : problem z580EX II czy z aparatem?
Witam,
dlaczego takie przepalenie?
lampa pod kątem 45, pionowy kadr, ze stofenem, centralny punkt, bez przekadrowania, w e-ttl, ostatnio kilka razy, gdzie może być problem?
http://img76.imageshack.us/img76/6704/img3428wz3.jpg
IMG_3428.CR2
Camera Model Name
Canon EOS 40D
Firmware
Firmware Version 1.0.8
Shooting Date/Time
2008-12-12 18:49:26
Tv(Shutter Speed)
1/80Sec.
Av(Aperture Value)
F3.5
Metering Modes
Spot
Exposure Compensation
0
ISO Speed
400
Lens
50mm
Focal Length
50,0 mm
Image size
3888 x 2592
Image Quality
RAW
Flash
On
White Balance
Auto
AF mode
One-Shot AF
Picture Style
Standard
Parameters
Tone Curve : Standard
Sharpness level : -
Pattern Sharpness : -
Contrast : 0
Sharpness : 3
Color saturation : 1
Color tone : 0
Long exposure noise reduction : Disable
High ISO speed noise reduction : Enable
Highlight tone priority : Enable
Color matrix
-
Color Space
sRGB
File Size
14645 KB
Witam
Miałem taki przypadek gdy przez nieuwagę nie zablokowałem lampy. Gdy przechodziłem do kadru pionowego to sądzę że brak kontaktu na stykach powodował taki efekt. Na forum czytałem o tym problemie nawet przy zablokowanej lampie, podobno w takich przypadkach ktoś wysyłał do serwisu i wymieniali/poprawiali styki. Podobno występuje to tylko z niektórymi modelami EXII. Przeczyść delikatnie styki.
może i tu jest problem, muszę sprawdzić,
u mnie 580EX w 5D jak i 40D jest sztywno osadzona, po przykręceniu nie rusza się, natomiast 580EX II w obu body lekko się rusza po zamocowaniu w sankach, jak to u was wygląda, też jest ruchoma?
krzysztofr
14-12-2008, 13:46
Delikatnie się rusza. Ale nie wpływa to na kontakt z lampą.
patric89
14-12-2008, 14:01
Miałem podobry problem z 430exII - brak kontaktu na stykach.
Założyłem ponownie i wszystko działało, raz na jakiś czas tak mi sie zdarza, jeżeli bedzie sie częściej powtarzać to trzeba będzie odwiedzić serwis.
Hellfire
14-12-2008, 14:32
Moja się rusza, bo parę razy oberwała od ściany/drzwi :D Jednak mierzy i działa idealnie.
też tak miałem - lampa nie zakontakciła na stykach po zapięciu na body - pewnie jakiś paproch wlazł na styki bo po ponownym podpięciu było Oki.
ja miałem taki sam efekt
- przypadkowo przełączyłem lampę w tryb M, no i siłą rzeczy była za duża siła błysku, ale zanim zorientowałem się o co chodzi to wyłączałem lampę, body, wyjmowałem akumulatorki, zdejmowałem lampę z sanek..... i nic... nadal było tak samo, już myślałem że coś mi padło, zamiast zacząć od podstawowej sprawy - sprawdzić jak mam ustawiona lampę ;-)
Zdarzyło się to niedługo po kupieniu lampy 580EXII :-) i chyba spanikowałem że zepsutą kupiłem (wstyd się przyznać) - ale ważne by uczyć się na błędach
gdy styki nie sa zbyt czyste lub lampa nie jest dokrecona to wtedy przechodzi w tryb TTL i dzieja sie takie jaja. Mialem to samo, co bym nie zmienil na lampie to walilo moca 1/1 i tylko snieg na zdjeciu byl. Na forum gdzies wyczytalem o tym wlasnie no i zwrocilem uwage ze zamiast ETTL-II jest TTL. Wyczyscic styki i po problemie. Oczywisce mowie o 580EXII
Podobnych objawów i ja zakosztowałem.
Taka sytuacja zdarzała mi się naszczęście nie za często przy lampie 430EX w połączeniu z 40D. Niestety to samo działo się po zmianie lampy na Metza 58 w połączeniu z powyższym Body.
Natomiast współpraca 58-ki z Body 5D jest jak narazie dobra i problem się nie objawia.
Stąd zaczyna nachodzić mnie myśl czy przypadkiem problemem nie jest zła konstrukcja stopki w 40D...No chyba że to brud etc...ale czyszczone styki były często.
Jedno jest pewne - zawsze pomagało odpięcie lampy oraz jej ponowne podpięcie.
Pozdrawiam
na 5D też nie mam problemów tak z 580 jak i 580EX II..:confused:
40D...:confused:
Miałem dokładnie ten sam problem ze swoją 580EXII i 1Ds. Raz działała prawidłowo, innym razem przepalenia. Pomaga dokładniejsze mocowanie lampy do aparatu i okresowe przeczyszczanie styków. Poza tym zauważyłem to samo, co banan82 -- czasami lampa przełączała się z ETTL na TTL, co oznaczało brak kontaktu z ciałem. Warto więc obserwować co się na niej wyswietla.
Pozdrowienia