Zobacz pełną wersję : Jak używać szarej karty?
Przeglądając wątki na ten temat na kilku forach foto można uzyskać różne odpwiedzi na zadane pytanie jak w temacie a mianowicie że:
- szara karta służy tylko do pomiaru ekspozycji+korekta ekspozycji
- szara karta służy do pomiaru ekspozycji+ustawianie balansu bieli
- szara karta służy do ustawiania balansu bieli
Która z tych odpowiedzi w końcu odpowiada jak najbardziej prawdzie?
I drugie pytanie czy szarą karte można używać do postprocessingu podobnie jak karty Whibal ( za pomocą narzędzia kroplomierza w photoshopie) głównie interesuje mnie obróbka plików JPG?
KuchateK
29-06-2005, 22:02
Ja obstawiam druga kreske :)
Ekspozycja wiadomo...
* z karta przed obiektywem... Manual tez wiadomo... Karta i krecimy :)
Balans bieli tez prost sprawa...
Robisz zdjecie karty i podstawiasz jako "custom". Wychodzi czesto lepiej jak w/g bialej kartki (reklamowanej w instrukcji), na ktorej czesciej wychodza przeklamania.
Co do postprocessingu to nie wiem... Nie lepiej ja jednak wykorzystac juz na etapie fotografowania? Jedna fotka na custom wb i przystawic sie ze swiatlomierzem do sprawdzenia ekspozycji...
Pszczola
29-06-2005, 22:37
W bardzo wielkim uproszczeniu:
http://www.foto7.com.pl/lastolite/ezybalance.htm
Właśnie dzisiaj znalazłem wzór szarej karty na okładce książki "Szkoła fotografowania National Geographic" - jest napisane, że przeciętna scena odbija 13% padającego na nią światła - jednak stosuje się 18-procentowe szare tablice - może się komuś przyda - stosując tę kartę dla większości obiektywów należy zwiększyć ekspozycję o pół przesłony - przy zdjęciach np. śniegu zmniejszamy ekspozycję o pół przesłony - dzięki zastosowaniu tej metody zdjęcia powinne wyjść bardziej szczegółowe i z lepszą fakturą ...
Jeszcze proszę o rozwianie moich wątpliwosci co do tego jak powinna być ustawiona w trakcie pomiaru ekspozycji tżn. czy musi wypełniac cały kadr i jak powinna być ustawiona względem żródła światła bo tu też zdania są podzielone.
pozdrawiam wladbur
KuchateK
30-06-2005, 22:38
Ustawienia w zaleznosci od ustawienia aparatu...
Matrycowy wymaga calego kadru, ale jesli pomiar swiatla jest tylko w czesci (dla przykladu to 9.5% czy punktowy) to wystarczy podstawic ja tylko tam i boki kadru moga byc wypelnione czyms innym.
Poczytaj w instrukcji... Przy 20D tam mniej wiecej namalowali ktory pomiar jak dziala. Tak samo ile trzeba wypelnic kadru jako wzorzec WB.
A ustawienie wzgledem zrodla... No wlasnie... Zdania podzielone... Poeksperymentuj i zobaczysz co i jak :)
Ja na przykład nie używam, a zamiast tego wolę mierzyć pomiarem punktowym w paru miejscach.
Jeszcze proszę o rozwianie moich wątpliwosci co do tego jak powinna być ustawiona w trakcie pomiaru ekspozycji tżn. czy musi wypełniac cały kadr i jak powinna być ustawiona względem żródła światła bo tu też zdania są podzielone.
pozdrawiam wladbur
polecam ten tekst
http://www.fotoamator.szm.sk/Technika/technika-szara.htm
Dzięki myśle, że moje wątpliwości zostaly rozwiane. Reszta to juz wypróbować to w praktyce
pozdrawiam wladbur
przy zdjęciach np. śniegu zmniejszamy ekspozycję o pół przesłony ..
Zwiększamy ekspozycję, korekcvja na plus czyli prześwietlamy. Inaczej będziesz miał szary śnieg a nie biały
Zwiększamy ekspozycję, korekcvja na plus czyli prześwietlamy. Inaczej będziesz miał szary śnieg a nie biały
Masz racje, ale gdyby pomiar byl dokonywany "ze sniegu" a nie z szarej karty, a o takim wlasnie pisal ToMo. Przy pomiarze z karty korekcja na "+" jest juz moim zadniem bezzasadna jesli chcemy otrymac "normalne zdjecie" :)