Zobacz pełną wersję : co się dzieje gdy numer zdjęcia dochodzi do 9999?
dział dla początkujących więc może wątek nie zostanie odrazu usunięty
jeżeli tutaj nie pasuje to proszę przenieść do hydeparku mimo to że pytam całkowicie poważne!
ostatnie zdjęcie z puszki ma numer 9798, czyli niedługo dojdzie do 10000, tyle że liczba w nazwie zdjęcia jest 4 cyfrowa i zastanawiam się co się stanie? będzie szło na nowo od zera czy jest możliwość żeby kolejne zdjęcia były numerowane 10001..10002 i tak dalej?
do zgrywania zdjęć używam lightrooma
pytanie może wydawać się śmieszne, może nawet takie jest, ale po prostu ciekaw jestem - więc pytam ;)
PS: jaką wytrzymałość według producenta ma migawka w 350D? 30000 klapnięć?
koniec świata nastanie :D
jeszcze 202 wciśnięcia spustu i się dowiesz ;)
co do migawki to i tak różnie bywa, czasem wytrzyma mniej czasem dużo duuuużo więcej :) był gdzieś wątek gdzie się chwalili wszyscy ile mają na liczniku na danym body ;) byli też tacy co pisali po ilu im padło :)
Mariusz_C
12-12-2008, 00:55
Licznik sie resetuje i idzie od 0. Moj w 350d tak mial 2 razy. Wytrzymal 24000 klapniec i go sprzedalem.
i chyba zmienia się nazwa katalogu na karcie - jak był 100 to będzie 101 a zdjęcia od 0001
a jest jakiś dodatkowy efekt? coś ala to co się dzieje w windowsowym pasjansie jak się wygrywa? ;p jakiś mały pokaz świetlny albo chociaż mała fontanna wysuwająca się z aparatu? albo jakiś darmowy upgrade typu 5kl/s zamiast 3 się nagle robi? ;p
czy może to tak jest ale nikt nie chce mówić i trzeba samemu zobaczyć? ;p
dzięki za informacje ;)
gdzieś coś czytałem tutaj na forum, że ktoś zrobił jakiś program do zrzucania zdjęć który właśnie przemianowywał kolejne zdjęcia na 10001 zamiast 0001, tylko nie mogę znaleźć, może ktoś z Was kojarzy gdzie i co to było?
Hellfire
12-12-2008, 11:48
tak jak pisze arturs, zmienia się nazwa folderu z 100 na 101 i znowu od początku się zaczyna liczenie. Może też się zmienić z 101 na 102, albo ze 102 na 103 :D
januszP.
12-12-2008, 12:06
zostało Tobie mało czasu na zbieranie na nową puchę!:mrgreen:
Patryk_mirek
12-12-2008, 13:24
Mi ostatnio 350d wyświetlał błąd "folder name full", ale wcześniej to licznik się kulturalnie przekręcał do 0001?, a nazwy folderów rosły dalej... ;)
Co do wytrzymałości migawki - miałem w planach zakup lampy, ale 40d coraz bardziej kusi bo wg nazw folderów mogę stwierdzić, że w moim wytrzymała już ponad 40000 klapnięć, a słyszałem coś o 50000 :D
Jednak bardziej niż migawka, doskwiera mi matryca która się po tych 40k wypaliła trochę
Tezet-gdynia
12-12-2008, 14:20
ja mam juz foldery w stylu 314 i pliki 16xx. Sam juz nie wiem ile tym zdjec zostalo zrobione :D
Patryk_mirek
12-12-2008, 15:23
Nie jestem pewien czy dobrze rozumuję ale wg mnie nazwa folderu w stylu 31x i nazwa pliku 1xxx, jeśli nigdy nie kasowałeś ustawień w aparacie, po połączeniu 311xxx da numer kolejnego zdjęcia zrobionego tym aparatem czyli oznacza to że doszedłeś do zdjęcia coś koło 31160
(btw może to jest oczywiste, ale ja instrukcji nie wyciągałem nawet z pudełka :P )
Tylko numeracja katalogów zaczyna się chyba od 100, ale nie jestem pewien bo to już dawno było.
Tezet-gdynia
12-12-2008, 17:35
no wlasnie to jest dziwne :P bo moge zrobic format karty, zapchac ja 140 raw'ami, wrzucic karte do komputera i zobaczyc 3 katalogi :P w jednym 10 fotek, w drum 100 a w trzecim 30. Nie jestem w stanie tego zrozumiec :\
Nie jestem pewien czy dobrze rozumuję ale wg mnie nazwa folderu w stylu 31x i nazwa pliku 1xxx, jeśli nigdy nie kasowałeś ustawień w aparacie, po połączeniu 311xxx da numer kolejnego zdjęcia zrobionego tym aparatem czyli oznacza to że doszedłeś do zdjęcia coś koło 31160
(btw może to jest oczywiste, ale ja instrukcji nie wyciągałem nawet z pudełka :P )
Jak masz folder NYY i numer zdjecia, YYXX,to nakłada się to na siebie jak (N-1)YYXX ;)
Mam pytanko również odnośnie folderów wiec się podepnę.
Zrobiłem za pomocą aparatu nowy folder. później zrobiłem jeszcze 1 i teraz mam na aparacie 103-0255 nazwę zdjęcia a chciałbym wrócić do 100-0... W aparacie mam tylko utwórz nowy. Formatowanie karty, przywracanie ustawień fabrycznych nic nie daje W instrukcji tez nic nie znalazłem. Moge jakos wrocic do katalogu 100-XXXXX ?