Zobacz pełną wersję : Synchronizacja z drugą zasłoą
Witam, mam 400D i lampę Sunpaka PZ42X. Chciałem ustawić błysk na drugą zasłonę, przy wbudowanej lampie błysk jest i po otwarciu i przed zamknięciem. Jak zakładam Sunpaka to jak bym w aparacie nie ustawił, to błysk jest zawsze po otwarciu a nie przed zamknięciem. Moje pytania:
Czy z wbudowaną lampą mogę uzyskać tylko jeden błysk (oczywiście chodzi mi o błysk przed zamknięciem)?
Czy z Sunpakiem mogę uzyskać efekt który chcę uzyskać z wbudowaną?
Dzięki z góry za odpowiedzi
Rozumiem że ta pewność z ilości błysków i w jakich momentach przebiegu przysłony wynika ze sprawdzenia przy długich czasach naświetlania. Sprawdź priorytety, lampa jest priorytetowa (na podstawie swojej Canonowskiej)- polecam instrukcję obsługi. Jeśli masz dwa błyski to na pewno pierwszy jest przed otwarciem przysłony dla pomiaru prawidłowej ekspozycji. a przy wbudowanej dodatkowo robi za wspomaganie AF więc trudno wyeliminować pierwszy błysk. Czy tak jest z Sunpakiem - nie wiem
Dwa błyski mam przy wbudowanej lampie, przy Sunpaku mam jeden, tyle ze na pierwszą odsłonę. W instrukcji lampy nie za bardzo jest o tym napisane, przynajmniej tej co ja mam (ściągałem z netu)
... może więc ta lampa nie posiada takiej możliwości jeśli w manualu nic o tym nie ma.
Tak też podejrzewam ale pewności nie mam, ale dzięki za zainteresowanie