Zobacz pełną wersję : Zdjęcia przez internet
Witam wszystkich kanonierów.
Od długiego czasu przeglądam forum, zarejestrowałem sie i mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi.
Zbliżają się Święta i żona zażyczyla sobie zdjęć dla babci, ciotki itd..
Znajomy polecił mi serwis fotobajka.pl , jednak jakoś mnie nie do końca przekonał, a zależy mi na wysokiej jakości.
Czy korzystał ktoś już z tego laba ?
Ceny mają wysokie, ale mają akurat promocję więc chcę się załapać.
takisefotograf
11-12-2008, 22:47
Co prawda fotobajki nie znam ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić http://www.diprint.pl .Szybko,tanio i wysokiej jakości odbitki i ... nie jestem pracownikiem tej firmy:mrgreen:
Tomasz Urbanowicz
11-12-2008, 22:50
Ja gorąco polecam fotobajkę (Tomasz1972). Lab kalibruje sam, a posiada dużą wiedzę na ten temat, stąd zdjęcia z Tomka labu są baardzo zbliżone do tych na monitorze (poda warunkiem skalibrowanego monitora :) ), czego nie można powiedzieć o większości labów...
polecam fotolab ankara:
http://ankara.pl/
Dokładnie polecam rówież Fotobajkę.
MacGyver
11-12-2008, 23:32
Wysyłaj śmiało.
Ja korzystam wyłącznie z usług Fotobajki.
Zdjęcia od Tomasza są zawsze takie jak być powinny, na setki zamówionych u niego odbitek nie miałem zastrzeżeń do ani jednej.
Jakieś 3-4 tyg temu Tomasz1972 nie odpisał mi na pytanie privem o odbitki, więc skorzystałem z Fotonetu a raz wcześniej brałem z Fotobajki.
No cóż... nie będę się rozwodził nad Fotonetem (w skrócie: zepsuli cz-b, poucinali 15x21, przy reklamacji 15x21 nie trzymały wymiarów i miały zepsute kolory), tylko przy następnej porcji będę męczył Tomasza aż odpisze :p , bez eksperymentowania.
michalab
12-12-2008, 01:24
A ja do fotonetu nie mam zastrzeżeń. Cz-b tam nie robiłem (robię sam), wymiary sam poprzycinałem, tak aby ograniczyć możliwości kombinacji w labie (robiłem tylko 15x21), a kolory nie są zepsute - chyba może mieć znaczenie, który z ich labów się wybierze.
Dziękuję za opinie. Wysyłam:-) W końcu 50% drogą nie chodzi :-)
Tomasz1972
12-12-2008, 11:57
Dziękuję za opinie. Wysyłam:-) W końcu 50% drogą nie chodzi :-)
Promocja 50% rabatu jest dla klientów lokalnych :)
Dla forumowiczów jest inny cennik http://www.canon-board.info/showthread.php?t=41151
Tomek, skoro pojawił się wątek o Twoich odbitkach, to mam dwa pytanka, a ponieważ być może ktoś jeszcze będzie zainteresowany, to pozwalam sobie na publiczne ich zadanie ;)
1. Loader przed wysłaniem fotek dokonuje ich zmniejszenia. Przynajmniej zmienia się waga. Nie wiem, czy przekłada się to na rozdzielczość czy na stopień kompresji. Możesz coś napisać na ten temat?
2. Jaka jest natywna rozdzielczość dla poszczególnych wielkości odbitek? Najlepiej nie w dpi tylko po prostu:
10x15cm - XXXXxYYYY
...
A przy okazji to dołączam się do fanów Fotobajki. Korzystałem 2-3 razy, zawsze było ekspresowe tempo i bardzo dobra jakość. A wczoraj wysłałem kolejne zlecenie i już otrzymałem potwierdzenie, że zlecenie zostało zamknięte :) Brakuje mi tylko większych formatów.
Tomasz1972
15-12-2008, 18:56
Tomek, skoro pojawił się wątek o Twoich odbitkach, to mam dwa pytanka, a ponieważ być może ktoś jeszcze będzie zainteresowany, to pozwalam sobie na publiczne ich zadanie ;)
1. Loader przed wysłaniem fotek dokonuje ich zmniejszenia. Przynajmniej zmienia się waga. Nie wiem, czy przekłada się to na rozdzielczość czy na stopień kompresji. Możesz coś napisać na ten temat?
Program zmniejsza foty do : rozmiar/300dpi ( tak mam ustawione- wyeksperymentowane)
Różnica pomiędzy oryginałem a zapisem przez program jest pomijalna.
( Tomasz Urbanowicz też miał obawy, że program zrobi !%$#$$ (!%$@#$$) ze zdjęć i się przekonał że jest OK )
2. Jaka jest natywna rozdzielczość dla poszczególnych wielkości odbitek? Najlepiej nie w dpi tylko po prostu:
10x15cm - XXXXxYYYY
...
.
Nie wiem :) W metodzie, którą naświetlam pliki nie da się tego określić. Rozdzielczość jest różna dla różnych formatów.
Plik dla każdego formatu jest naświetlany tak samo, natomiast rozmiar zmieniany jest przez obiektyw ( zoom ).
Właśnie wróciłem z poczty i jestem w szoku :)
Pełna rewelka :)
Szybko
Tanio
Profesjonalnie
Program zmniejsza foty do : rozmiar/300dpi ( tak mam ustawione- wyeksperymentowane)
Różnica pomiędzy oryginałem a zapisem przez program jest pomijalna.
( Tomasz Urbanowicz też miał obawy, że program zrobi !%$#$$ (!%$@#$$) ze zdjęć i się przekonał że jest OK )
Nie wiem :) W metodzie, którą naświetlam pliki nie da się tego określić. Rozdzielczość jest różna dla różnych formatów.
Plik dla każdego formatu jest naświetlany tak samo, natomiast rozmiar zmieniany jest przez obiektyw ( zoom ).
To ja mam pytanie o matt. Jakiego typu to jest matt. Pytam dlatego, że konkurencyjna Ankara miała kiedyś piękny półmat o strukturze rastra stochastycznego a teraz (ponoć na życzenie klientów) jest matt o strukturze kratki ustawionej pod kątem 45 stopni, która dość poważnie pochłania światło i odbitki są ok, ale tylko w mocno powiększonym formacie. Przy A5 już są tendencje do pożerania detali, zwłaszcza w cieniach. Z kolei inna firma z Gdańska ma idealnie gładki matt, ale mają problemy z trzymaniem kolorów. Sorry, za przynudzanie, ale jak u Was wygląda papier matowy?
Tomasz1972
19-12-2008, 17:42
To ja mam pytanie o matt. Jakiego typu to jest matt. Pytam dlatego, że konkurencyjna Ankara miała kiedyś piękny półmat o strukturze rastra stochastycznego a teraz (ponoć na życzenie klientów) jest matt o strukturze kratki ustawionej pod kątem 45 stopni, która dość poważnie pochłania światło i odbitki są ok, ale tylko w mocno powiększonym formacie. Przy A5 już są tendencje do pożerania detali, zwłaszcza w cieniach. Z kolei inna firma z Gdańska ma idealnie gładki matt, ale mają problemy z trzymaniem kolorów. Sorry, za przynudzanie, ale jak u Was wygląda papier matowy?
Mój mat to typowy półmat ( luster ) :)
Mój mat to typowy półmat ( luster ) :)
ok, ale jaki ma wzorek? :-) krateczka, gładki czy maleńkie nieregularne kropeczki? :-)
I jeszcze drugie pytanie - rozumiem że robicie też bez korekty, co mi odpowiada, a jaki profil? Macie jakiś własny czy sRGB?
Tomasz1972
20-12-2008, 11:21
ok, ale jaki ma wzorek? :-) krateczka, gładki czy maleńkie nieregularne kropeczki? :-)
I jeszcze drugie pytanie - rozumiem że robicie też bez korekty, co mi odpowiada, a jaki profil? Macie jakiś własny czy sRGB?
maleńkie nieregularne kropeczki
Oczywiście robimy bez korekty, maszyna jest oprofilowana, a foty należy dostarczać jako sRGB.
Oczywiście robimy bez korekty, maszyna jest oprofilowana, a foty należy dostarczać jako sRGB.
I to mnie satysfakcjonuje. Przy najbliższej okazji się zdecyduję :-)
A gdzie można zrobić foto album/książkę z terminem na przed wigilię? Jakość jak najlepsza do 100 zdjęć, format hm...wystarczy A4? Cena, jak to w kryzysie, nie gra roli ...:mrgreen:
A co :wink:
A gdzie ten profil ?
Tomasz1972
21-12-2008, 11:19
a gdzie ten profil ?
501897778
Jeszcze coś ode mnie. U Tomasza1972 zamawiam od ponad roku, właściwie wszystkie dostępne formaty ze wskazaniem na 21x30, całości w jak najlepszym porządku, do żadnej z setek odbitek nie mam zastrzeżeń. A analog prosto z kliszy powiększony do A4 to po prostu poezja :)
Ja także robię u Tomka. Zawsze mam pewność że wszystko będzie ok i nie muszę się martwić. Do formatu 15x21 nie mam żadnych zastrzeżeń.
Czy wysyłacie zdjęcia do Tomasza online, czy na nośnikach? Ostatnio skorzystałem z programu FotoSender i nieco się zdziwiłem, bo odbitki okazały się gorsze niż zrobione w tym samym labie kilka dni wcześniej, ale zaniesione na pendrive.
odbitki okazały się gorsze niż zrobione w tym samym labie kilka dni wcześniej, ale zaniesione na pendrive.
Możesz rozwinąć słowo 'zaniesione' ?
Bo Augustów a Ząbkowice Śląskie to tak... cała Polska praktycznie do przejechania by coś "zanieść" .
Możesz rozwinąć słowo 'zaniesione' ?
Bo Augustów a Ząbkowice Śląskie to tak... cała Polska praktycznie do przejechania by coś "zanieść" .
No może ktoś przecież zrobić to w moim imieniu, odbitek przecież też nie odbiorę osobiście. Jest sporo firm, które się tym zajmują, chociażby Poczta Polska.
Przecież nie napisałem, że korzystałem z usług Tomasza. Odbitki robiłem znacznie bliżej domu i za pierwszym razem udałem się do labu osobiście zanosząc pliki do wywołania. Chcąc wywołać (między innymi) te same zdjęcia jeszcze raz, wysłałem je online posługując się FotoSenderem. Odbierając odbitki się nieco zdziwiłem, bo niby zdjęcia te same, ale niestety już nie takie same. Stąd moje pytanie, jak wysyłaliście pliki - pocztą na jakimś nośniku, czy online za pomocą programu, którym posługuje się firma naszego forumowego kolegi? Chętnie skorzystam z usług polecanego labu, chcę się dowiedzieć jak uzyskać optymalny efekt i stać się kolejnym zadowolonym klientem.
Tomasz Urbanowicz
23-12-2008, 12:14
Ja wysyłałem wcześniej Tomkowi fotki na ftp, teraz używam loadera bo jest szybciej, a jakość praktycznie ta sama - ja jestem z jakości i wierności zdjęć od Tomka bardzo zadowolony, a należę raczej do osób czepialskich :D
justanimage
25-12-2008, 00:10
10x15cm - XXXXxYYYY
Nie rozumiem tego.
Nie wiesz jaka jest rozdzielczosc w pikselach np przy 10x15cm?
Jak to mozliwe?
Co ma zrobić ktos kto chce dobrze przygotowac plik, tak aby maszyna go potem nie musiala przeskalować?
Tomasz1972
27-12-2008, 10:03
Nie rozumiem tego.
Nie wiesz jaka jest rozdzielczosc w pikselach np przy 10x15cm?
Jak to mozliwe?
Co ma zrobić ktos kto chce dobrze przygotowac plik, tak aby maszyna go potem nie musiala przeskalować?
Możliwe :)
Maszyny i tak przeskalowują, czy tego chcesz czy nie chcesz.
Gdzie obecnie najlepiej zrobić odbitki on-line ?
donCoyote
08-11-2010, 20:06
młodaa - aleś temat odgrzebała ;)
Wysłałaś pytanie do Tomasza1972 na któryś z adresów podanych w jego zakładce "kontakt"?