Zobacz pełną wersję : Dylemat: 35L czy 5D
Witam! Mam dylemat co zrobić. Posiadam 40d i obiektyw 50/1,4. Potrzebuje czegoś szerszego. w sam raz dla mnie byłby 35 L podłączony do 40d. A z drugiej strony gdybym kupił 5d to miałbym to samo na moim 50/1,4. Jak decyzja Waszym zdaniem byłaby rozsądniejsza? Jeśli kupiłbym teraz 35L to juz na dłuższy czas z racji finansów musiałbym pozostać przy tym body które posiadam. Zastosowanie to głównie ludzie, reporterka ale nie tylko.
Szerszy i świetny jest 24mm 1,4. Polecam, 35 na 40d będzie nadal dość wąski. Mam zarówno 5d jak i 50 1,4. Używam tego tandemu regularnie i daje mi to dużo radochy. Ja bym poszedł w 5d...
ryszardk
11-12-2008, 21:07
Jak przedmówca.... też poszedłbym do 5D
... A z drugiej strony gdybym kupił 5d to miałbym to samo...
Kłopot w tym, że to nie to samo - inny zakres GO.
Kupienie piątki jak mówisz na dłuższy czas Cię zamrozi finansowo, a nie wykorzystasz możliwości 35L na 40D.
Z kolei kupno piątki najprawdopodobniej wymusi na Tobie dokupienie czegoś więcej niż 50-tka.
Trudny wybór... najlepiej wziąść 5D+35L:D
a jakie masz inne obiektywy i co fotografujesz...? to dosc istotne bo pamietaj ze 5D skroci Ci wszystkie obiektywy i moze sie nagle okazac ze nie masz juz kasy a brakucie Ci tele... kazdy tu ochoczo namawia do 5D ale warto to wziac pod uwage co czlowiek robi.. bo jak nie robi portretow wesel etc a przyrode to na cholere mu FF? niech kupi 35L albo nawet 24L jak mu szerokosci brakuje i po sprawie..
Za przedmówcą. Również poszedłbym w kierunku FF. Oczywiście 35L to doskonałe szkło... ale na 5D :)
Nie chodzi jednak tylko o samo szkło - pełna klatka da Ci nominalne 50mm - a widzę, że chyba tego Tobie brak. Poza tym znacznie lepsze wysokie czułości, lepsza głębia ostrości, lepsza kolorystyka itd. Ale co najważniejsze - pracę 50/1.4 docenisz dopiero na 5D - kup , nie pożałujesz.
kup 24mm, bedziesz mial najszerzej i najjaśniej :), puszke później zmienisz, za rok niewiele więcej zaplacisz za 5D mkII :), ale 5D z 50mm 1.4 tez jest swietne :), jak byś nie zrobil będzie dobrze, jesli tylko dla siebie fotografujesz to jednak wybralbym 5D z 50mm, jesli czerpiesz jakies korzysci $$$ z tego to dobrze miec rozne ogniskowe czyli np 24mm i 50mm i 40D, ale jesli postawic 35 z 40D kontra 5D z 50mm wybralbym 5D z 50mm :)
Kłopot w tym, że to nie to samo - inny zakres GO.
Poza tym znacznie lepsze wysokie czułości, lepsza głębia ostrości..
inny zakres GO?
a jakimz to cudem? kat widzenia obiektywu sie zmienia bo obraz pada na mniejsza powierzchnie sensora i stad zludzenie iz mamy wieksza ogniskowa ale GO sie nie zmienia bo to wynika z optyki obiektywu a nie wielkosci sensora na jaki obraz pada..
Chyba ze Mellan masz na mysli roznice miedzy obiektywami 35 i 50 to sie zgodze :)
a jakie masz inne obiektywy i co fotografujesz...? to dosc istotne bo pamietaj ze 5D skroci Ci wszystkie obiektywy i moze sie nagle okazac ze nie masz juz kasy a brakucie Ci tele... kazdy tu ochoczo namawia do 5D ale warto to wziac pod uwage co czlowiek robi.. .
co do tele to nie będę płakał, mam jeszcze 85, 135 i 70-200. Ślubów robie mało, tylko jak cos przypadkowo się trafi. Fotografuje wszystko co mi w danej chwili pasuje (tak jak na stronie). Ostanio troszkę więcej ludzików. I to właśnie w tym temacie często brakuje mi miejsca żeby złapać więcej niż mogę. Szukam czegoś co dałoby mi dość duży kąt i małą głębie. I z tąd ten dylemat. A wiem że jak kupie jedno to nie szybko nazbieram na drugie.
ArturBonoVox
11-12-2008, 21:32
5d, bedziesz zadowolony.
co do tele to nie będę płakał, mam jeszcze 85, 135 i 70-200. Ślubów robie mało, tylko jak cos przypadkowo się trafi. Fotografuje wszystko co mi w danej chwili pasuje (tak jak na stronie). Ostanio troszkę więcej ludzików. I to właśnie w tym temacie często brakuje mi miejsca żeby złapać więcej niż mogę. Szukam czegoś co dałoby mi dość duży kąt i małą głębie. I z tąd ten dylemat. A wiem że jak kupie jedno to nie szybko nazbieram na drugie.
tylko pamietaj ze 200mm na cropie daje Ci jakies 320mm a na FF tylko nominalne 200mm... to naprawde duza roznica ktora, jesli dla Ciebie nie ma znaczenia to... bierz 5D :)
Przemek Białek
11-12-2008, 21:36
inny zakres GO?
a jakimz to cudem? kat widzenia obiektywu sie zmienia bo obraz pada na mniejsza powierzchnie sensora i stad zludzenie iz mamy wieksza ogniskowa ale GO sie nie zmienia bo to wynika z optyki obiektywu a nie wielkosci sensora na jaki obraz pada..
Chyba ze Mellan masz na mysli roznice miedzy obiektywami 35 i 50 to sie zgodze :)
no to sie bardzo mylisz, przy FF masz mniejsza Go ze wzgledu na welkosc censora co mas sie do przekatnej kadru.
i tak zeby miec taka sama go przy tych samyh obiektywach w 5d potrzebujesz 2,0 a przy cropie 1,4
co do szkielka moze zastanow sie nad sigma 30 1,4 - jak trafisz dobry egzemplarz to bedziesz cholernie zadowolony i cenowo i jakosciowo
z tego co piszecie to wnioskuję że wszystko co podpięte pod 5d daje lepsze obrazy niz na cropie. Coraz bardziej jestem skłonny do pełnej klatki.
inny zakres GO?
a jakimz to cudem?
przeczytaj dokladnie
porownianie bylo 40D+35L a 5D+50mm
autor napisal ze to to samo ,
a Mellan ze niekoniecznie bo bedzie inna GO
i ma racje ;]
ja bym wybrał 35 L. po pierwsze - 50 1.4 canona to jeden z gorszych obiektywów (optyczne.pl ). po drugie 5D za ten czas potanieje zanim uzbierasz na niego.
I tak właśnie jest. FF uszlachetnia szkła. wiesz jakiego kopa pod tą puszką (5d) dostaje takie 70-200/4? Szok. Sam oczom nie wierzyłem, dziś mam 70-200/2,8 i jest z oczywistych względów jeszcze lepiej. Pięknie pracują wszystkie stałki, super jest też na zoomach: 17-40 i 24-70L. Słowem, obrazek z piątki wciąż niedościgniony za rozsądne pieniądze (bo nie rozmawiamy od ds:)
no to sie bardzo mylisz, przy FF masz mniejsza Go ze wzgledu na welkosc censora co mas sie do przekatnej kadru.
i tak zeby miec taka sama go przy tych samyh obiektywach w 5d potrzebujesz 2,0 a przy cropie 1,4
wiesz.. odleglosc szkla od sensora jest taka sama wiec nie ma prawa sie zmieniac GO dla danego obiektywu.. choc w przeliczeniowych mm bedziesz mial oczywiscie racje bo realne 50 mm na cropie to nie to samo co 50mm na FF... chyba ze o czyms nie wiem..
z tego co piszecie to wnioskuję że wszystko co podpięte pod 5d daje lepsze obrazy niz na cropie. Coraz bardziej jestem skłonny do pełnej klatki.
nie wszystko... na FF bardziej widac wady szkiel bo crop "wycina" najlepsza czesc kadru a FF "zbiera" wiecej, a wiadomo ze im dalej od srodka obiektywu tym gorzej.. dlatego do FF dobrze jest miec jak najlepsze szkla
przeczytaj dokladnie
porownianie bylo 40D+35L a 5D+50mm
autor napisal ze to to samo ,
a Mellan ze niekoniecznie bo bedzie inna GO
i ma racje ;]
czyli że 5d + 50/1,4 da mniejszą głębie niż 40d +35/1,4 ?
Nie miałem 35-tki na cropie, ale 50mm na 5d ma malusią GO.
Tak a propos. Sorry, że temat zdjęcia bzdurny, ale w lipcu, gdy kupiłem sobie pierwszą swoją piątkę sprawdzałem właśnie GO, na szparze w desce....
A to jest 1.8
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Jest lepiej niż myślisz. Różnica w GO to 1,6 przysłony.
GO 5D + 50mm f/2.0 = GO 40D + 32mm f/1.2.
Według mnie bardziej opłaca się przymknąć 50/1.4 do f/2.2 na 5D niż mieć 40D + 35L i strzelać nim na f/1.4.
GO będzie taka sama, ale na 5D lepsze odcięcie tła tzw. "plastyka" i ostrzej.
www.the-digital-picture.com (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=115&Camera=9&Sample=0&FLIComp=0&APIComp=0&LensComp=121&CameraComp=9&SampleComp=0&FLI=0&API=1)
czyli że 5d + 50/1,4 da mniejszą głębie niż 40d +35/1,4 ?
z definicji ma.. 50mm jest ktorszym obiektywem jak 35 i na tych samych nastawach przeslony musi miec mniejsza GO fotografujac obiekt w tej samej odleglosci
Edytowałem swojego wcześniejszego posta i wkleiłem ci próbkę 50mm na 1,8 zapięte do 5d.
bierz 5D i się nie zastanawiaj!
Wrzuć mu jeszcze coś z 5d+ 35L i go dobijesz....Skok Stefczyka zostanie:)
Nie mam doświadczenia z tymi puszkami, ale po przejrzeniu twojej strony (zdjęcia bardzo mi się podobają) i obejrzeniu wielu obrazków z 5D śmiem twierdzić, że pełna klatka jest dla ciebie.
Wrzuć mu jeszcze coś z 5d+ 35L i go dobijesz....Skok Stefczyka zostanie:)
może lepiej nie:-D
Za przedmówcami: piećdee :) Jak zapniesz do 85 to oszalejesz ;)
Hah mialem dokladnie ten sam dylemat i wiesz co wybralem 35 1.4, z tym,że ja rozgrywałem taktycznie to. Teraz 35 chodzi o 1k zł więcej niż kilka miesięcy wcześniej, a z drugiej strony 5d tanieje. Ja używam 35tki na cropie 400D i co mogę powiedzieć, ostrość, magia i ogólnie plastyka jak najbardziej na tak. Ja ogólnie nie żałuje. Z tym, że ja musiałem mieć coś szerokiego do 85 i 70-200. A myślę, że z takimi szkłami jak Ty masz wybrałbym śmiało 5D. Jak co mogę co nieco podesłać z 35tki na cropie (nie cegły, a portrety)
Hah mialem dokladnie ten sam dylemat i wiesz co wybralem 35 1.4, z tym,że ja rozgrywałem taktycznie to. Teraz 35 chodzi o 1k zł więcej niż kilka miesięcy wcześniej, a z drugiej strony 5d tanieje. Ja używam 35tki na cropie 400D i co mogę powiedzieć, ostrość, magia i ogólnie plastyka jak najbardziej na tak. Ja ogólnie nie żałuje. Z tym, że ja musiałem mieć coś szerokiego do 85 i 70-200. A myślę, że z takimi szkłami jak Ty masz wybrałbym śmiało 5D. Jak co mogę co nieco podesłać z 35tki na cropie (nie cegły, a portrety)
Też tak zrobiłem - 35L kupiłem o ile pamiętam jeszcze do 350d. bo 5ka była wtedy ze 2 razy droższa.. teraz z tymi szkłami co ma Artur i przy dzisiejszych cenach kupiłbym najpierw 5d...
Mam 40D i 5D
Według mnie wybór jest prosty!
Nie zastanawiaj się i bierz 5D...w połączeniu z 50 f1.4 da ci dużo frajdy.
A jak zapniesz kiedyś do tego tandemu 85 f1.8 przykładowo, to ci się nogi z radochy ugną :mrgreen:
Ponadto - szkiełko 35 L "było - jest - będzie", body 5D "było - jest -..." ale nikt niewie jak długo jeszcze będzie można kupić sprzęt który jakością obrazków bije wszystkie CROPY które do tej pory się pojawiły w stajni Canona
Słuchaj kolegów z forum...my zawsze dobrze radzimy:D
Dragunov
12-12-2008, 00:15
5D plus 35 i 85, a 50 zbędny. Idealny zestaw jak się ma kasę... Osobiście sam mam chrapkę na leciwego 5D.
Słuchaj kolegów z forum...my zawsze dobrze radzimy:D
słucham, słucham i chyba nie mam wyjścia. Jak tyle osób radzi 5d to chyba tak to trzeba rozegrać. No i jeszcze kwestia czy nowa piątka (poczekać aż potanieje troszkę) czy stara.
zanim potanieje, to może jej już nie być!
dlaczego by miało jej nie być?
bo to ostatnie zapasy magazynowe, porozmawiaj z nowartem, albo z towersem, oni w tym siedzą.
dlaczego by miało jej nie być?
Ano dlatego że nadszedł następca 5D Mark I czyli 5D Mark II
Obecnie zdobycie wersji pierwszej zaczyna graniczyć z cudem ponieważ już jej nie produkują, a wersja druga zaczyna wchodzić tudzież już weszła do sprzedaży...a cena jest i przez długi czas będzie wysoka.
Jak zależy ci na nówce to podążaj za radą "Bingant-a"
Źle zrozumiałeś amroza - chciał poczekać aż potanieje mark II albo od razu brać mark I.
marcinicus
12-12-2008, 09:48
Mówicie, że potencjał 35 L nie zostanie wykorzystany na 40-tce. Bo inna plastyka i takie tam. A jak to jest w przypadku matryc APS-H? Co siądzicie o plastyce obrazu, kóry produkuje np. Mark II?
Źle zrozumiałeś amroza - chciał poczekać aż potanieje mark II albo od razu brać mark I.
no dokładnie tak
Miałem kiedyś 30D.Następnie kupiłem 5D i wszystkie moje szkła odżyły.Teraz znowu mam 30D i już nie mogę się doczekać momentu gdy 5D znowu u mnie zawita.To zupełnie inna liga obrazka....bierz 5D
5D plus 35 i 85, a 50 zbędny. Idealny zestaw jak się ma kasę... Osobiście sam mam chrapkę na leciwego 5D.
Czyli go nie masz? A więc skąd taka pewna opinia o zbędnym 50mm. To nie bez kozery tak zwany ,,standard'' na pełną klatkę. Dla mnie świetna ogniskowa właśnie na 5d. 85mm, które miałem i bardzo cenię było właśnie taką nijaką ogniskową ze wskazaniem głównie portretowym, a zatem dość wąskim. Powyżej 50mm ja osobiście lubię obraz generowany przez 70-200. Nie pisz proszę w tak autorytatywny sposób, że 50mm ,,to zbędne szkło'' na FF. Bo tak po prostu nie jest. Każdy ma swoje preferencje, a wolę, gdy opinie wydaje użytkownik zestawu, a nie jego ,,zwolennik''.
Himi. Na poparcie sugestii Dragunova ... Przed zakupem 5d sprzedalem 50mm/1,4 i kupilem 35 L i 85 L.
Teraz pracuje na 30d i 5d glownie tymi dwoma szklami (czekam jeszcze na 24mm).
Absolutnie nie twierdze, ze 50mm to "zbyteczne" szklo ale dla mnie bardziej uzyteczne (podstawowe) ogniskowe to wlasnie 35mm i 85mm.
Pozdrawiam Marcin.
Patryk_mirek
12-12-2008, 13:14
Jeśli bawisz się w reporterkę to polecałbym jednak zakup obiektywu:
*Po pierwsze dlatego, że 5d robi z tego co pamiętam 3kl/s a 40d coś koło 6kl/s
*Po drugie w sytuacji takiej jak np była kilka dni temu we Wrocławiu (czyt stado hien wiszących na płocie i żądnych zdjęcia Lamy wychodzącego z klasztoru) bardziej przydaje się ten crop x1.6 - sam nawet słyszałem stwierdzenie z ust mojego wykładowcy używającego 5d "mogłem wziąć 350d bo ma cropa".
*I po trzecie - 5d w porównaniu do 40'tki jest przestarzałą już nieco konstrukcją
Mi zawsze doradzano, że lepiej mieć gorszą(tańszą) puszkę i lepsze szkła niż na odwrót więc gdybym był na Twoim miejscu, kupiłbym obiektyw -w tym momencie nie opłaca się kupować 5D (mk1) bo wątpię byś trafił mało używaną sztukę, a 5d mk2 jeszcze mógłby potanieć.
fahrenheit
12-12-2008, 13:27
litania: GO, plastyka, pewność AF, ISO (używalne, nie deklarowane)
więc 5d, do tego naprawdę uważam,że 5-tek zaraz nie będzie w dobrym stanie, a to co się na alledrogo pojawi będzie wyzbywaniem się przez ślybnych zajechanych puszek. Więc chcesz wiedzieć o czym wszyscy pieją nad 5d. Nie będzie pasować, mam wrażenie,że nie stracisz przy odsprzedaży nawet jak mark II będzie leżał w każdym MM i euroAGD
odnoście poprzednika: 5d przestarzała, fakt nie ma LV, gównianego LCD, nie ma lampy, nie ma digica III ( to czemu robi ładniejsze barwowo zdjecia), ale dla fotografa do litanii spłodzić syna, zbudować dom, zasadzić drzewo dodałbym mieć 5d
Bredzę,ale puszka jest świetna
krynolina
12-12-2008, 14:00
co do tele to nie będę płakał, mam jeszcze 85, 135 i 70-200.
wiec nie ma co się zastanawiac skoro autor ma jeszcze pare szkieł... 5d i juz. choc tandem 35L i 5d maci w głowie jak cholera... nic tylko strzelac wiecej slubów i uciułać na 35l :D
patric89
12-12-2008, 14:02
przy szkłach jakie posiadasz 5d to fantastyczne rozwiązanie.
Skoro masz tyle szkieł i wszystkie z nich pod pełną klatkę to głupotą by było używać ich na cropie. Co innego jakbyś musiał wymieniać szklarnie. Kupuj 5D :D
J kilka dni temu we Wrocławiu (czyt stado hien wiszących na płocie i żądnych zdjęcia Lamy wychodzącego z klasztoru)
O kim piszesz? Bo się sądzę, że o przechodniach...A nawet jeśli - kolego młody aktywnością na forum, waż słowa. Nazwanie kogoś hieną z takich, czy innych powodów jest ...mało eleganckie. Jeśli zaś odnosi się - co już na wstępie wykluczam - do fotoreporterów, to....Już nic nie napiszę.
mate00sh
12-12-2008, 15:06
O kim piszesz? Bo się sądzę, że o przechodniach...A nawet jeśli - kolego młody aktywnością na forum, waż słowa. Nazwanie kogoś hieną z takich, czy innych powodów jest ...mało eleganckie. Jeśli zaś odnosi się - co już na wstępie wykluczam - do fotoreporterów, to....Już nic nie napiszę.
Przecież napisał, że to o wykładowcy:)
Jeśli bawisz się w reporterkę to polecałbym jednak zakup obiektywu:
*Po pierwsze dlatego, że 5d robi z tego co pamiętam 3kl/s a 40d coś koło 6kl/s
Mi zawsze doradzano, że lepiej mieć gorszą(tańszą) puszkę i lepsze szkła niż na odwrót więc gdybym był na Twoim miejscu, kupiłbym obiektyw -w tym momencie nie opłaca się kupować 5D (mk1) bo wątpię byś trafił mało używaną sztukę, a 5d mk2 jeszcze mógłby potanieć.
Nie bawię się w reporterkę taką o jakiej pewnie myślisz. Nie robie zdjęć seryjnych. Jeśli juz to coś w rodzaju portretu ulicznego. Czasem tez jakiś koncert, ciekawa impreza plenerowa itp.
Co do piątki, to jeśli już to po namyśle raczej nowsza wersja wchodzi w grę.
*I po trzecie - 5d w porównaniu do 40'tki jest przestarzałą już nieco konstrukcją
Heee :shock: Może i jest starsza niż 40D, niema napakowanych wielu bajerów które posiada ów dwócyfrowy szczęśliwiec...jednak mimo tych kilku lat w trakcie których pojawiło się wielu kropowców etc, żaden z nich nie jest jej w stanie dorównać pod kątem produkowanego obrazka.
I właśnie tu tkwi siła piątki mimo jej leciwości :mrgreen:
Tak więc tylko od Ciebie "amroz" zalezy co wybierzesz.
Czy cropa czy FF. A różnica w efektach wypluwanych przez obie puszki na tych samych szklach przy tych samych ustawieniach jest znaczna.
Patryk_mirek
12-12-2008, 19:36
@mate00sh, himi W cytowanej przez was wypowiedzi napisałem o fotoreporterach i wszystkich innych przedstawicielach mediów.
Jednak używając słowa 'hiena' w mojej wypowiedzi nie miałem na celu nikogo obrażać, a raczej wyśmiać sytuację.
(zdarza mi się ironicznie stwierdzić z 'wyraźnie słyszalną pogardą w głosie', że "hieny się zleciały", a następnie się przywitać z wymienionymi wcześniej "hienami")
Zgodzę się, powinienem bardziej uważać na słowa - mogą zostać różnie odebrane i kilka razy się zdarzyło, że przez nie do końca zrozumianą przez odbiorce wypowiedź której sens jest dla mnie jest oczywisty narobiłem sobie kłopotów.
Jeśli ktoś poczuł się urażony to jeszcze raz przepraszam
Zresztą nieważne, nie róbmy tu człowiekowi offtopu w temacie...
krzysiek29
12-12-2008, 20:08
Z przedmówcami ; bierz 5D.
Napiszę coś pewnie niepopularnego - miałem równocześnie 35L i sigmę 30 /1.4 na cropie właśnie na 40D.
Musiałem się mocno naszukać i to na powiększeniu zasadności wydania 3xwiększej kasy na 35L :mrgreen:
Z przedmówcami ; bierz 5D.
Napiszę coś pewnie niepopularnego - miałem równocześnie 35L i sigmę 30 /1.4 na cropie właśnie na 40D.
Musiałem się mocno naszukać i to na powiększeniu zasadności wydania 3xwiększej kasy na 35L :mrgreen:
może to jest jakiś pomysł żeby mieć jedno i drugie. poszukam na forum cos o tej sigmie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tyle osób to chyba sie nie myli radząc 5d, tak więc najpierw body. mam nadzieje że 50/1,4 poważnie mnie zaskoczy na pełnej klatce.
Heee :shock: Może i jest starsza niż 40D, niema napakowanych wielu bajerów które posiada ów dwócyfrowy szczęśliwiec...jednak mimo tych kilku lat w trakcie których pojawiło się wielu kropowców etc, żaden z nich nie jest jej w stanie dorównać pod kątem produkowanego obrazka.
I właśnie tu tkwi siła piątki mimo jej leciwości :mrgreen:
Tak więc tylko od Ciebie "amroz" zalezy co wybierzesz.
Czy cropa czy FF. A różnica w efektach wypluwanych przez obie puszki na tych samych szklach przy tych samych ustawieniach jest znaczna.
A potrafisz to udowodnic?Bo wielu juz probowalo...sa tacy "Kowalscy" ktorzy biora piateczke,bo forum mowi ze to cacy,a niestety nie umieja z niej tego czaru wydusic.A pozniej biadolenia...znajomy ma 20d i robi lepsze zdjecia.....
Dragunov
12-12-2008, 21:36
Czyli go nie masz? A więc skąd taka pewna opinia o zbędnym 50mm. To nie bez kozery tak zwany ,,standard'' na pełną klatkę. Dla mnie świetna ogniskowa właśnie na 5d. 85mm, które miałem i bardzo cenię było właśnie taką nijaką ogniskową ze wskazaniem głównie portretowym, a zatem dość wąskim. Powyżej 50mm ja osobiście lubię obraz generowany przez 70-200. Nie pisz proszę w tak autorytatywny sposób, że 50mm ,,to zbędne szkło'' na FF. Bo tak po prostu nie jest. Każdy ma swoje preferencje, a wolę, gdy opinie wydaje użytkownik zestawu, a nie jego ,,zwolennik''.
Miałem 50/1.4 i według moich preferencji wolę znacznie 85/1.8. Na szczęście każdy ma prawo sam zadecydować co wybiera. Używam 50-tki na analogu tylko ze względu na jasność obiektywu, ale cały czas mam lekki niedosyt... Raz za mało widać, raz za dużo, ale to już mój problem. ;)
A potrafisz to udowodnic?Bo wielu juz probowalo...sa tacy "Kowalscy" ktorzy biora piateczke,bo forum mowi ze to cacy,a niestety nie umieja z niej tego czaru wydusic.A pozniej biadolenia...znajomy ma 20d i robi lepsze zdjecia.....
A co tu jest do udowadniania:mrgreen:
Jeżeli ktoś kto wziął piątke, twierdzi że nie widzi różnicy, to bez dwóch zdań popełnił jedną z większych gaf w swoim życiu...a owe życie popełniło średnio wyostrzony zmysł wzorku u tej osoby;)
Naps - mam wrażenie że twój kontakt z 5D został ograniczony do opowieści kolegi lub co najwyżej do kontaktu wzrokowego z takowym sprzętem.
W związku z tym najwyraźniej nie masz pojęcia o jakości obrazka, głębi która ze względu na większą matryce niż te stosowane w cropie da mniejszą głębię ostrości przy zachowaniu ekwiwalentnych wartości przysłony (oczywiście
dla jednych może to być wadą a dla innych niedoścignioną zaletą) jak naprzykład dlamnie, no i jest jeszcze plastyka którą daje nam FF...pomijam oczywiście zalety samego wizjera...
To są główne czynniki które biorą wyższość na "Cropami"
Oczywistą bolączką piątki jest jej AF.
Jednak jeżeli chodzi o naprzykład moje potrzeby to jego szybkość oraz dokładność ma drugorzędne znaczenie.
Napewno się zgodzę że do sportu czy ptaszków pod pewnym względami będzie lepszy któryś z dwucyfrowych braciszków - bo w nich i lepszy AF no i Crop działają na plus...
Jednak abstrachując od tego co wymłociłem powyżej - jeżeli miałbym ponownie wybierać miedzy xxD a xD, wybrałbym bez zastanowienia ponownie FF który kusi czymś jeszcze...brakiem konieczności przeliczania ogniskowej, czego nie lubię.
OT i niema tu czego udowadniać...jak nie widzi się różnicy to niema czym sobie głowy zawracać
Taki se OT właśnie;)
fahrenheit
12-12-2008, 23:01
naps, nie bądz niewiernym Tomaszem, uwierz :). Sadaman dołożył jeszcze jeden argument - wizjer. Zajrzyj tam i powiedz,że chcesz wrócić na cropa to Ci nie uwierzę. Masz komfortową sytuację bo masz fundusze, ale decyzję podejmiesz sam
Mariusz.P
12-12-2008, 23:19
Witam
Od kilku dni dołączyła do mojego 40D, 5D. Wykonałem zdjęcie tym samym obiektywem carla zeissa 50 1,8 na tych samych parametrach. Aby kadr wyszedł taki sam przy 40D oddaliłem się o około 2 m do tyłu. Wywołałem zdjęcia z RAW tak by kolorystyka i kontrast jak najmniej się różniły. (5D w RAW już wygląda lepiej) Zdjęcia różnią się zasadniczo. Pokazałem je żonie synkom i babci wszyscy jednoznacznie pokazali, które jest lepsze - oczywiście te z 5D pomimo - że dynamika ( zakres tonalny 40D jest o 1 EV większy- to sprawdziłem trzeba uważać na światło i cień) Odpowiadając na temat, moim zdaniem crop i FF to zupełnie inne obrazki i warto przeboleć i kupić FF z 50 1,4 niż 40 D 35 L 1,4. A ten centralny AF w 5D to całkiem taki sam celny jak w 40D.
Zgadzam się w pełni z przedmówcami pełna klatka zdecydowanie podnosi jakość i przyjemnośc fotgrafowania , a jak zrobić aby mieć 5d ( 5dII) i 35L/1.4 to już dużo trudniejsze pytanie ;) , nie miałem sigmy 30/1.4 ale wg mnie jest optycznie słabsza od canona no i ten nieszczęny AF szkła na 5d to znak zapytania.
Mariusz.P
13-12-2008, 00:20
Przykład : Carl Zeiss Pancoral 50 mm f1,8 t1/80 ISO 200
Zdjęcia zmniejszone i po kompresji tylko po wywołani z RAW ( temat zdjęcia czysto testowy a nie artystyczny).
1. 5D
źródło (http://nasza-klasa.pl/profile/14341577/gallery/19)
2. 40D
źródło (http://nasza-klasa.pl/profile/14341577/gallery/20)
Zdjęcia zmniejszone i po kompresji tylko po wywołani z RAW ( temat zdjęcia czysto testowy a nie artystyczny).
1.5D
źródło (http://nasza-klasa.pl/profile/14341577/gallery/19)
2. 40D
źródło (http://nasza-klasa.pl/profile/14341577/gallery/20)
Nie ma zdjęć nie wiem dla czego ? trudno szkoda chciałem pokazać różnicę.
Pomoge troszkę Mariuszowi.P i właściwie podlinkuje zdjęcia które zapodał post wcześniej ale nie chciały się wyświetlić. Powód - zła adresacja do obrazków.
1. 5D
Foto 1 (http://big.photos.nasza-klasa.pl/15553851/19/main/090a9fb973.jpeg)
2. 40D
Foto 2 (http://big.photos.nasza-klasa.pl/15553851/20/main/286f06a081.jpeg)
pomoglbys Mariuszowi nie wstawiajac tych zdjec.........
pomoglbys Mariuszowi nie wstawiajac tych zdjec.........
A dlaczego miałbym nie pomagać ;)
Inna sprawą jest właściwie brak różnicy między jedną a drugą fotką:)
To też pokazuje że - piątka nie jest aparatem dla wszystkich a już napewno nie dla osób które robić zdjęć raczej nie potrafią a kupiły ją po to by poprostu mieć.
Warto czasem pokazac obie strony medalu...niegdy nie było i nie będzie tak że jak sobie kupimy droższy aparat to od razu będą ładniejsze obrazki:-|
Tu wraz ze sprzętem w którym drzemią ogromne możliwości w parze musi iść też umiejętność robienia zdjęć / technika nad którą trzeba pracować ;)
o to wlasnie mi chodzi!!!
No i dyskusja poraz 13897 lub 18216 zeszła na wek FF vs crop :)
Jeśli są jakieś wątpliwości do 5D (stary, wolny,niecelny), nowe sztuki niedostępne, a stare zajechane, bierz te 35mm. Na cropie nie wykorzystasz tego szkiełka do końca, ale będziesz i tak zadowolony. To świetna stałka, a najbardziej dyskusyjna jej wada/zaleta czyli winieta na FF, na cropie właściwie zniknie.
Mellan nie przesadzaj. Jeśli zajechaną puszką jest body z dorobkiem 25k to rzeczywiście. Ale to nie jest prawda obiektywna. 25k dla tej puszki to małe miki. Zawodnicy pracujący puszkami, także ci z forum, wyciskali z piątek na pierwszej migawce nawet po 150- 200k cykli. Jeśli ktoś kupuje body hobbystycznie to zakup takiego 25-tysięcznego zupełnie go powinien zadowolić, nie zajedzie go prędko. A zarabiający sprzętem z pewnością nie będzie się szczypał, sięgnie po nowe (przecież są na alle) albo po marka dwa.
Powtarzam tylko argumenty wytaczane przez krytykantów piątek osobiście się z nimi nie zgadzając jako użytkownik. Zresztą sam wiesz to samo, himi :)
Ta dyskusja to coś jak dejavu...
35mm miałem okazję podpiąć u hoffi66. Gdyby nie fakt, że wolę jednak zooma jako bardziej uniwersalnego, a nie robie często fot na otworze większym niż 4.0 zapewne bym je zakupił jak bardziej celne i lepsze optycznie.
Witam! Mam dylemat co zrobić. Posiadam 40d i obiektyw 50/1,4. Potrzebuje czegoś szerszego. w sam raz dla mnie byłby 35 L podłączony do 40d. A z drugiej strony gdybym kupił 5d to miałbym to samo na moim 50/1,4. Jak decyzja Waszym zdaniem byłaby rozsądniejsza? .
Bez wahania 5D i 50/1.4
No i po wszystkim. Właśnie kupiłem 5D te stare (wcześniej 400D) Podpiąłem odpowiednio 3 szkiełka 70-200 2.8 - KOP, 35 1.4 - Kopniak i wreszcie 85 1.8 również, plastyka i ogólnie obrazek przepiękny. Niestety pogoda tutaj kiepska więc nie mogę zrobić zdjęć przy dobrym świetle. I jeszcze co do AFu jak dla mnie zabójczo szybki i sprawny. Czekam, aż mi się nadarzy okazja pofocić :). A... Również muszę pochwalić się ceną. Przebieg 300 klatek, 3 miesięczny, jeszcze z folią na wyświetlaczach za jedyne 3600zł w przeliczeniu :) Pięknie !
fahrenheit
13-12-2008, 18:04
sprawdzales przebieg czy po tym co CI aparat mowi wnioskujesz ze ma 300, Zakupu gratuluję
Czasem lepiej nie wiedzieć:)
Przemek Białek
16-12-2008, 13:57
sprawdzales przebieg czy po tym co CI aparat mowi wnioskujesz ze ma 300, Zakupu gratuluję
do prawidlowego sprawdzenia przebiegu, maja mozliwosc jedynie w serwisie
No to gratuluję podjęcia właściwej decyzji. Nie pożałujesz na pewno!
yogi-bear
16-12-2008, 16:06
Wszystko fajnie z tym 5D, tylko rozumiem że "walicie" wszystko na centralnym punkcie? Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa. Męczyłem 35L na cropie (30d, czyli AF podobny do 5D) a po przesiadce na 1D MKIII, szkło dopiero dostało kopa! To po prostu działa. Ustawiasz punkt i masz ostro. Za nic nie zamienię tak sprawnego AF na magię z 5D która jest albo jej nie ma (patrz: np sample z dwoma mikołajami :-P ). Wiadomo, boczne punkty w 5D "działają" ale do pełnego im zaufania są lata świetlne. Oczywiście każdemu wedle potrzeb, może ktoś właśnie "wali centralnie" albo ma nadprzyrodzone zdolności w przekadrowywaniu po złapaniu centralnie AFa przy f/1.4, to czemu nie. ;-) Warto się zastanowić czy większym "niewykorzystaniem" szkła jest jego ograniczanie przez niepełną klatkę, czy kiepski AF. Przy niepełnej klatce tracisz tylko "magię" (ehe...), przy kiepskim AF, totalnie tracisz zdjęcie.
Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa.
Dziwne.
Odkąd mam te puszkę nie zauważyłem jakiejś drastycznej różnicy w pracy autofokusa naprzykład w porównaniu do 40D...no może poza tym że jest wyraźnie wolniejszy.
Jednak jeżeli chodzi o celność to musze przyznać że nie mam do niego zastrzeżeń, przynajmniej jak na moje potrzeby. Średnio dwa zdjęcia na dziesięć które są nie celne nie jest dlamnie jakąś ogromną wadą.
Poza tym pamiętajmy że konstrukcja jest z przed kilku lat - więc może bez przesady, i ktoś kto decyduje się na zakup piątki powienien być świadom przykładowo tej niewielkiej wady AF - o której zresztą na forum było niejednokrotnie.
A koledze "kaucza21" gratuluje słusznego wyboru i radości z pociechy:mrgreen:
do prawidlowego sprawdzenia przebiegu, maja mozliwosc jedynie w serwisie
Ja wierze na słowo, tym bardziej, że dwu miesięczny egzemplarz
Wszystko fajnie z tym 5D, tylko rozumiem że "walicie" wszystko na centralnym punkcie? Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa. Męczyłem 35L na cropie (30d, czyli AF podobny do 5D) a po przesiadce na 1D MKIII, szkło dopiero dostało kopa! To po prostu działa. Ustawiasz punkt i masz ostro. Za nic nie zamienię tak sprawnego AF na magię z 5D która jest albo jej nie ma (patrz: np sample z dwoma mikołajami :-P ). Wiadomo, boczne punkty w 5D "działają" ale do pełnego im zaufania są lata świetlne. Oczywiście każdemu wedle potrzeb, może ktoś właśnie "wali centralnie" albo ma nadprzyrodzone zdolności w przekadrowywaniu po złapaniu centralnie AFa przy f/1.4, to czemu nie. ;-) Warto się zastanowić czy większym "niewykorzystaniem" szkła jest jego ograniczanie przez niepełną klatkę, czy kiepski AF. Przy niepełnej klatce tracisz tylko "magię" (ehe...), przy kiepskim AF, totalnie tracisz zdjęcie.
Moim zdaniem gadasz głupoty. Ja przez rok robiłem na 400D i dopiero w ostatnich dniach denerwował mnie AF. Po przesiadce na 5D jest wyraźny skok. I jeśli piszesz zdanie, że przy kiepskim AF(5d) tracisz zdjęcie to moim zdaniem jesteś ****, a nie fotograf. Poza tym porównujesz aparat do reporterki ze studyjnym.
Wszystko fajnie z tym 5D, tylko rozumiem że "walicie" wszystko na centralnym punkcie? Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa. Męczyłem 35L na cropie (30d, czyli AF podobny do 5D) a po przesiadce na 1D MKIII, szkło dopiero dostało kopa! To po prostu działa. Ustawiasz punkt i masz ostro. Za nic nie zamienię tak sprawnego AF na magię z 5D która jest albo jej nie ma ...
Oprócz tego, że pochwaliłeś się posiadaniem 1dmkIII nie wniosłeś nic mądrego do tego wątku. Wiem (i duża większość czytających C-B), że "jedynki" mają najsprawniejsze AF-y w systemie Canona. Tylko co to ma do tematu :twisted: ?
Zwróciłeś chyba uwagę na jeden podstawowy "szczegół" : różnica w cenie 1D mkIII i reszty puszek jest duża ! Nie każdego stać na korpus z tak sprawnym AF.
Kolega powyżej dobrze podsumował Twoja wypowiedz (nie chciałem być tak dosłowny :mrgreen: ).
yogi-bear
16-12-2008, 16:54
Moim zdaniem gadasz głupoty. Ja przez rok robiłem na 400D i dopiero w ostatnich dniach denerwował mnie AF. Po przesiadce na 5D jest wyraźny skok. I jeśli piszesz zdanie, że przy kiepskim AF(5d) tracisz zdjęcie to moim zdaniem jesteś ****, a nie fotograf. Poza tym porównujesz aparat do reporterki ze studyjnym.
Czemu akurat w ostatnich dniach? Pewnie że przy kiepskim AF tracę zdjęcia. AF mieli, mieli, nie może złapać ostrości -> nie robi zdjęcia. Jak inaczej mam to nazwać jeśli nie "traceniem zdjęcia"?
5D aparatem studyjnym... Ci co nim robią reporterkę weselną, też są "****mi, a nie fotografami"? ;-)
Nie demonizujmy AF piątki to nie żaden koszmar. Yogi, ja używam obu - i jednynki i piątki. Piątkę da się polubić i zaakceptować, nie przesadzajmy z tym mieleniem. Mniej punktów AF i gorsze servo - to radykalnie odróżnia obie puszki. Servo w 5d jest bardzo słabe.
yogi-bear
16-12-2008, 17:03
Oprócz tego, że pochwaliłeś się posiadaniem 1dmkIII nie wniosłeś nic mądrego do tego wątku. Wiem (i duża większość czytających C-B), że "jedynki" mają najsprawniejsze AF-y w systemie Canona. Tylko co to ma do tematu :twisted: ?
Zwróciłeś chyba uwagę na jeden podstawowy "szczegół" : różnica w cenie 1D mkIII i reszty puszek jest duża ! Nie każdego stać na korpus z tak sprawnym AF.
Kolega powyżej dobrze podsumował Twoja wypowiedz (nie chciałem być tak dosłowny :mrgreen: ).
Jeśli tak to odbierasz, to szkoda. Piszę, ponieważ padały tu zdania typu "na cropie nie wykorzystasz szkła, na FF będzie super". Chciałem podejść do tematu z innej strony a MKIII jest tylko przykładem body z dobrym AF. Widzę wyraźną granicę między body z jednym krzyżem w centrum a tymi "wielokrzyżowymi". Co do ceny, przecież wszyscy wiemy że aparaty w podobnej cenie do 5d, mają o niebo lepszy AF. Dążenie do FF kosztem AFa nie dla każdego jest oczywiste i właściwe.
Jeśli tak to odbierasz, to szkoda. Piszę, ponieważ padały tu zdania typu "na cropie nie wykorzystasz szkła, na FF będzie super". Chciałem podejść do tematu z innej strony a MKIII jest tylko przykładem body z dobrym AF. Widzę wyraźną granicę między body z jednym krzyżem w centrum a tymi "wielokrzyżowymi". Co do ceny, przecież wszyscy wiemy że aparaty w podobnej cenie do 5d, mają o niebo lepszy AF. Dążenie do FF kosztem AFa nie dla każdego jest oczywiste i właściwe.
Ble ble ble.
Ja widze tu jedynie czepianie się tego że kolega kupił sobie 5D.
A twój wkład jak narazie jest tu żaden.
No chyba że próbujesz się w ten sposób dowartościować licząc na to że ktoś w końcu ci napisze "ohh taaak Yogi-Bear, masz zjebistą puche na widok której bym się ślinił. Ale ja mam tylko marną Piątkę a w drugim pokoju w sejfie pancernym chowam swoje trzycyfrowe body którego na światło dzienne nie wystawiam bo one zdjęć nie potrafi robić...";)
A tak na poważnie - każdą puchą da się robić zdjęcia - tylko do każdej puszki trzeba idywidualnie podejść, wyczuć ją i nauczyć się jej używać.
I gwarantuje ci że odsetek nieudanych zdjęć będzie minimalny.
Jestem ciekawy yogi-bear,co byś tutaj pisał o 5D, gdyby Ci tatuś zamiast 1DmkIII kupił 5D?
Jestem ciekawy yogi-bear,co byś tutaj pisał o 5D, gdyby Ci tatuś zamiast 1DmkIII kupił 5D?
Hah ! Bingo. Nie byłem wystarczająco ośmielony, żeby to napisać :)
yogi-bear
16-12-2008, 17:42
Czyli co? W 21 lat nie można pracować tylko kraść albo mieć sponsora. Gratuluję panowie. Tylko himi sensownie odpisał, reszta czepiła się głupoty i zero sensownych argumentów.
Brak mi słów, proponuję przenieść do pralni.
Mariusz.P
16-12-2008, 18:11
Witam
Podając przykładowe zdjęcia napisałem ,że nie są one zdjęciami artystycznymi. Wykonane w tych samych warunkach , tym samym obiektywem i przy tych samych ustawieniach- parametrach. Różnice widać w kontrastach ostrości i GO. Przykład nie ma nic do umiejętności fotograficznych bo to tylko przykład. :twisted:
Jeżeli ktoś zechce oceniać moje zdolności fotograficzne to zapraszam do :
http://pmariusz.digart.pl:)
Do sadaman
Ja po przykładach i zdjęciach testowych nie oceniam zdolności fotograficznych innych osób. :lol:
Pozdrawiam
dając fotki porównawcze daj coś prostego i ostrego-łatwiej docenić to wtedy i porównać, na rozmazanych fotkach niewiele widać :)
Ale pomysł fajny
Przemek Białek
16-12-2008, 19:01
z tym AF w 5d to bajka dla niegrzecznych dzieci, wiadomo wszsytko zalezy od warunkow ekspozycji, a przee wszystkim od ilosci swiatla, nieraz jest go za malo zeby na centrlnym zlapac albo za duzo np pod swiatlo.
a tak do rzeczy to robie na wszystkich punktach i nic nie obrego nie zauwazylem
po przeczytaniu ostatniej strony sprawdziłem jeszcze raz czy to rzeczywiście ten wątek który śledzę. Troszeczkę chyba wszystko na inny tor poszło. Pomijając to, po przeczytaniu większości porad to dochodzę do wniosku że potrzebuję i 35L i 5d tylko nie wiem jeszcze w jakiej kolejności. Chyba kupię 5d i będę intensywnie myślał jak to zrobic żeby jeszcze 35 dokupić.
Mariusz.P
16-12-2008, 19:52
Dzięki pawelsz:smile:
Teraz już wiem dlaczego ludzie tak niechętnie pokazują fotki testowe. Zawsze można zgonić na umiejętności fotografa. Co do tematu to chciałem przekazać, że jak ja bym miał wybierać to nadal najpierw 5D później 35 L1,4.
Pozdrawiam
I zapewniam się, że na 35L się nie skończy:)
macie jakieś fajne fotki 35l na 5d ? Takie żeby mnie powaliły na kolana!
Ja po przykładach i zdjęciach testowych nie oceniam zdolności fotograficznych innych osób. :lol:
O ile mi wiadomo żyjemy w kraju gdzie można mówić co się żywnie komu podoba, oczywiście w granicach przyzwoitości :mrgreen:
Ponadto wierz lub nie - każdy czasem robi zdjęcia do których się w żaden sposób nie przygotowuje, co zdarza się i mi - ale efekt jest o wiele lepszy niż to co pokazałeś jako przykład. Właściwie oglądając te zdjęcia mógłbym powiedzieć że zostały zrobione jakimś głuptakiem:wink:
Tak czy owak w dość niefrasobliwy sposób sam dzięki sobie naraziłeś się na lekką krytyke - ale traktowałbym to z przymrużeniem oka :mrgreen:
Pozdrawiam
macie jakieś fajne fotki 35l na 5d ? Takie żeby mnie powaliły na kolana!
I tu zaczyna się problem.
Mariusz.P
17-12-2008, 16:52
O ile mi wiadomo żyjemy w kraju gdzie można mówić co się żywnie komu podoba, oczywiście w granicach przyzwoitości :mrgreen:
Ponadto wierz lub nie - każdy czasem robi zdjęcia do których się w żaden sposób nie przygotowuje, co zdarza się i mi - ale efekt jest o wiele lepszy niż to co pokazałeś jako przykład. Właściwie oglądając te zdjęcia mógłbym powiedzieć że zostały zrobione jakimś głuptakiem:wink:
Tak czy owak w dość niefrasobliwy sposób sam dzięki sobie naraziłeś się na lekką krytyke - ale traktowałbym to z przymrużeniem oka :mrgreen:
Pozdrawiam
Masz rację to był niezbyt szczęśliwy sposób na pokazanie różnic .... Jak znajdę trochę czasu to pokażę coś innego, 5D mam od kilku chwil najlepsze moje fotki są na razie z 350D i 40D.
Ps. Gdzieś widziałem w Tematach o obiektywach i lampach temat Najlepsze fotografie 35 L1,4 było zdjęcie dziecka wykonane 5D ,35 L1,4 .
http://pmariusz.digart.pl
I tu zaczyna się problem.
problem? dlaczego? może jednak?
problem? dlaczego? może jednak?
Bo 10 stron dywagacji na temat co lepiej, wielu posiada i szkiełko i 5D, ale o zdjęcia już trudno.
Bo 10 stron dywagacji na temat co lepiej, wielu posiada i szkiełko i 5D, ale o zdjęcia już trudno.
myślisz że o umiejętności chodzi? że nie mają się czym pochwalić?
To nie jest wątek ze zdjęciami 35L czy innych szkieł na 5D. Kolega zadał proste pytanie i otrzymał odpowiedź. Większość udzielających się w tym temacie radziła kupić 5D.
Może nie do końca na temat, ale zamiast na 35L może warto zwrócić uwagę na 24 1.4L? Też się zastanawiałem czy FF czy może coś jasnego? Wybrałem 24 1.4 z dwóch powodów: szkło było tańsze niż aparat (a sprzedając roczne 40D byłbym w tył jakieś 2 koła, nad czym było mi trudno przejść do porządku dziennego), a po drugie 24 na 40D daje mi idealną dla moich potrzeb ogniskową (ok. 40 mm). Na pełną klatkę mam wprawdzie dalej apetyt ale bez jakiegość strasznego ciśnienia. Póki co mam fajne jasne szkło, dobry aparat i jest super.
5D aparatem studyjnym... Ci co nim robią reporterkę weselną, też są "****mi, a nie fotografami"? ;-)
Yogi bear a ci co focą 30D wesela i sluby to .... ?? no wal śmiało :razz:
To ja walę śmiało: ci co focą wesela i śluby tylko JEDNĄ puszką to... :-P
wariaci czy twardziele? :roll:
NO to poprawka. Ci co focą śłuby i wesela 30D i 350D ;> to...:razz:
yogi-bear
20-12-2008, 02:49
Przepraszam, nie rozumiem o co pytasz. Chyba źle mnie zrozumiałeś. :-) Jak coś, zapraszam na PM bo tu i tak straszny OT się zrobił.
A... podsumowując wszystko, wiem że decyzja jest już dawno podjęta ale ja mimo wszystko obstawiałbym 35L ! :-)
wariaci czy twardziele? :roll:
Raczej brak wyobraźni i zrozumienia czym dla klienta jest ta impreza. Na ogół jednak się wierzy, że to jedyna w życiu... ;-)