Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdjęcia seryjne speedlite 580EXII

molsar
11-12-2008, 15:32
Witam,
czy fotografowanie seria (40D) z podlaczona lampa 580EXII odbywa sie za pomoca pomiaru automatycznego obiektu?
moze to zawile brzmi...
chcialem miec dobrze doswietlone obiekty,ludzi przy wykonywaniu zdjec seryjnych na Tv.
Jak ustawilem lampe/aparat w tryb multi to ustawiam tam wszystko recznie (sila blysku, ilosc, czestotliwosc) a mi zalezy aby zblizajaca sie np. osoba byla za kazdym razem dobrze doswietlona jak bede robil jej serie.
nie ma wowczas czasu na ciagle zmiany sily blysku w menu lampy...

mam nadzieje ze jest cos w ustaweniach o czym jeszcze nie wiem i oszczedzi mi to bladzenia po zlej sciezce ;)
pozdr.

Freak02
11-12-2008, 23:51
wydaje mi sie ze ustawiasz strobo, a to nie sa zdjecia seryjne.
zostaw w ettl2 i ustaw tylko serie na puszce, jezeli lampa nadąży z ładowaniem to wszystkie zdjecia beda dobrze doswietlone
by lampa szybciej sie ladowala ustaw mniejsza przyslone/wieksze iso - zeby nie musiala uzywac duzej mocy blysku

stratus
12-12-2008, 00:15
dokładnie tak - to są ustawienia błysku stroboskopowego, utrudniłeś sobie sprawę:) Najprościej to AF - servo, tryb migawki - seria, lampa w automacie. Reszta zależy od warunków oświetleniowych, im mniejsza siła lampy wykorzystana do doświetlenia tym szybciej będzie się ładowała to tym więcej udanych fotek.

molsar
12-12-2008, 09:29
:D dzieki wielkie,
smieszna sprawa bo oprocz moich zlych ustawien (multi) rowniez bakterie daly ciala i nie byl w stanie tak szybko zebrac energii do blysku :]
faktycznie hi iso plus lekka kompensacja i wszystko ladnie daje.
pozdr.