Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Farbowanie materialu

Tezet-gdynia
09-12-2008, 23:18
A wiec drodzy forumowicze, wrzucam ten temat do hp bo nigdzie indziej mi za bardzo nie pasowal :-| szukam farby do materialu, najlepiej w sprayu, nie zadne barwniki do gotowania. Mam duuuuzy kawalek materialu i chcialbym go zafarbowac na czarno ale za nic w swiecie nie zmiesci sie do zadnego z garnkow jakie posiadam zeby to zafarbowac barwnikiem. Jedyne wyjscie to farba ktora nie spowoduje sztywnosci materialu ani nie bedzie schodzic pod wplywem wody. Moze komus sie cos takiego rzucilo w oczy i zapamietal. Ja juz szukam od rana info na ten temat w internego i trafiam na coraz dziwniejsze strony :-|

pawel-foto
09-12-2008, 23:28
Motip ma aerozole do farbowania skóry. Nie wiem na ile się to sprawdzi ale jak chcesz to napiszę do motipu-jako pracownik hurtowni która jest ich przedstawicielem na świętokrzyskie potraktują pytanie poważnie. Aerozol 400ml kosztuje coś jakoś 22-24zł. Dostępne kolory-czarny, czerwony, szary.

Hermenegild102
09-12-2008, 23:31
nie żebym był wredny czy coś,
ale jeśli nie możesz "zagotować" materiału dlatego że nie masz tak dużego garnka, albo jest Ci go żal, to może poszukaj jakiegoś gara w jakimś "złomie",
-chyba że stawiasz na inny sposób farbowania.
pozdrawiam.

Tezet-gdynia
09-12-2008, 23:38
Poszukaj jakiegos gara w jakims zlomie, hmmm dobry pomysl ! Ale co dalej ? Garnek o srednicy 70-100cm - w sumie kociol, wstawie w domu na kuchenke ? Moze ognisko, gril albo cos ? :\ No sorry, bez obrazy, ale juz nad tym myslalem ;) Jest to troche technicznie ciezkie do wykonania ;)

Pawle, idac droga dedukcji to jesli skore mozna zafarbowac i bedzie trzymac to inne materialy raczej takze :) Moglbys przyblizyc jakas konkretna nazwe z motipa ? Bo szukam na ich stronie i znalezc nie moge.

pawel-foto
09-12-2008, 23:49
http://www.motipdupli.pl/index.php?s=show_kategorie&id=12&g=3
Tu jest niby tylko czarny ale u nas na półce stoi jeszcze czerwony i szary

XLesio
10-12-2008, 00:22
Ile masz czasu? Mam ciotkę_plastyczkę, która między innymi farbuje dużo tkanin. Mogę coś wiedzieć, ale potrzeba na to 2-3 dni.

Tezet-gdynia
10-12-2008, 02:10
Czasu troche mam, 2-3 dni na pewno, i pewnie nie wiecej niz tydzien na wymyslenie sposobu ;)

Pawel, a moglbys sie dowiedziec dokladnie czy to jest do:
- farbowania skory
- "lakierowania" skory w celu nablyszczajaco zabezpieczajacym
- odnowienia skory

bo wiem ze sa takie wlasnie spraye do odnawiania skory ktora jest wyplowiala/wytarta

Hermenegild102
10-12-2008, 17:55
no to jeszcze z serii "iść, sprawdzić, poszukać": nie wiem jak to wygląda w twoim mieście ale może w jakimś "szmateksie/lumpeksie" można czasem dostać zwoje materiału, ale to niestety trzeba mieć czas na chodzenie i szukanie (ty jeszcze potrzebujesz wyłącznie czarny kolor) - zawsze jest jakaś alternatywa jak by nie było, a i taniej by pewnie wyszło.
pozdrawiam.

Tezet-gdynia
10-12-2008, 17:59
Hermenegild102, znowu dobra rada ale nie skorzystam z niej, moglbym szukac do konca zycia a nie znalazl bym, material jest na tyle ciekawie uksztaltowany ze nie znajde takiego w lumpeksie ;) Tzn znalazlem na allegro ale nie dosc ze czerwony to jeszcze w cenie 899zl :P Dlatego postanowilem przefarbowac ;)

w sumie juz wpadlem na pewien pomysl ale musze go przetestowac na innym materiale ;) Farby akrylowe :) Mam czarny akryl ktory niejednokrotnie stosowalem na innych powierzchniach niz material, rozciencza sie go woda wiec jest w sumie dobrze, pytanie czy nie usztywni na tyle materialu i nie bedzie sie kruszyl/sypal jak material bedzie pracowal. Ale dzis to przetestuje :)

Hermenegild102
10-12-2008, 18:05
na razie nie przychodzi mi nic więcej do głowy,
ale masz racje, są jakieś farby co się nie kruszą i trzymają się materiału, pokombinuj i daj znać jakie wyniki

Tezet-gdynia
10-12-2008, 22:15
ok, farba akrylowa moze byc, zrobilem maly test, rozcienczylem akrylowa w wodzie tak jak jest zalecane, wymoczylem w tym kawalek materialu, zostawilem do wyschniecia. Material suchy, po akcjach typu zgniatanie itp farba sie nie kruszy, nie sypie, jest trwala. Nastepnie namoczylem ten material w wodzie, znowu zgniatanie, rozcieranie itp i nie puscil farby :) Takze jesli farbowac material to chyba tylko akrylem wodnym, jak wyschnie to nie zejdzie :)

piday
16-12-2008, 23:14
W niektórych (raczej starszych i dłużej obecnych na rynku) pralniach farbują tkaniny.

Przemko
04-09-2009, 00:32
Witam!
Mam taką sprawe. Kupilem niedawno uzywane fotele do samochodu, kolor czrno- czerwony wykonane z weluru . Tyle ze ten czerwony jest juz wyblakly od slonca i bardziej przypomina blady rozowy. Chcielem je jakos odnowic. Myslalem o zabarwieniu ich z powrotem jakims czerwonym barwnikiem. Ale nie wiem jak sie do tego zabrac. Ma ktos moz jakies pomyslly, rady?? Gdzie mogłbym coś takiego kupic, i co wogole mozna by kupic. Prosze o pomoc. pzdr!

Tezet-gdynia
04-09-2009, 01:15
Heh, moj temat ;) Welur - raczej niewdzieczny w farbowaniu ze wzgledu na strukture :( To jest taki drobny meszek prawda ? Sprawdz czy nie jest wytarty poprostu - wtedy najlepiej wymiana u tapicera. Z welurem ciezko cokolwiek zrobic. Mozesz sciagnac tapicerke z foteli - troche roboty jest na wszystkie spinki, druty itp. i zagotowac calosc w czerwonym barwniku - czarny nie powinien przyjac barwnika jesli jest naprawde jeszcze czarny,a czerwony odzyskac barwe. Ale jesli czarny jest juz tez troche wyblakly to niestety zrobi sie lekko czerwonawy. W tym wypadku pozostaje rozpruc obicie tak zeby miec sam czerwony, zafarbowac go na czerwono barwnikiem normalnym w ktorym sie gotuje taki material, czarny zagotowac w czarnym, a pozniej zszyc spowrotem na maszynie mocnymi nicmi ;) Sam teraz przechodze przez renowacje siedzen - ale raczej nie bede farbowal - nie chce starego materialu na fotelach, bede raczej od nowa tapicerowal w domowym zaciszu wg starych wykrojow z tych foteli ;)

Przemko
04-09-2009, 09:04
Ok, dzieki:) szukam wlasnie sposobu zeby nie rozpruwac tego wszystkiego ale chyba jednak sie bez tego nie obejdzie:p albo zostawie takie jakie jest...

Przemko
04-09-2009, 13:00
Ale wiesz co, duza czesc tego czerwonego materialu da sie chyba latwo sciagnac. bo to ta srodkowa czesc, tyle ze w srodku jest jakas gabka. To nie doaloby sie chociaz jakos tego zafarbowac, bez prucia?? Czy to cos przeszkadza ze w srodku zostalaby ta gabka??

Tezet-gdynia
04-09-2009, 16:56
Nie wiadomo jak zareaguje ta gabka, jak stara jest, czy pod wplywem wilgoci poprostu sie nie zacznie kleic albo kruszyc ;)

Przemko
05-09-2009, 21:29
a ta Twoja metoda z farba akrylowa?? nie daloby sie moze jej jakos wykozystac??

Tezet-gdynia
06-09-2009, 17:01
akryl musi byc mocno rozcienczony i material w nim wymoczony, operacje trzeba przeprowadzic kilka razy w zaleznosci od materialu. Troche usztywnia to material :( Mi to nie przeszkadzalo, ale na siedzisku bedzie to denerwujace ;)