Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak znaleźć punkt neutralnie szary ACR?

Komm
08-12-2008, 22:46
Od niedawna ustawiam balans bieli w ACR narzędziem White balance tool (I)
Moim zdaniem jest o wiele lepsze i dokładniejsze niż ustawienia Daylight,Cloudy,itd.
Mam tylko problem ze znalezieniem punktu "neutralnie szarego"
Przykładowo zrobiłem zdjęcie białej kartki z różnokolorowymi próbkami kolorów,zdjęcie zrobione w domu,bez lampy błyskowej oświetlając jedynie nocną lampką.
Zdjęcie wyszło żółte bo to zrozumiałe,po kliknięciu pipetką uzyskałem białą kartkę i naturalne kolory więc wszystko ok.
Póżniej znalazłem tutorial w którym było zdjęcie białego samochodu i o dziwo autor klikał na punkt samochodu,który był zacieniony( kolor szary) a nie tam gdzie auto było białe,
Zgłupiałem do reszty i naprawdę nie wiem jak szukać takiego punktu "neutralnie szarego".

1.Czy musi być szare miejsce na fotografi,czy może to wszystko jedno czy szare czy białe czy może nawet czarne?
2.Jak można takie miejsce znależć pracując w ACR?

Jarek Sikora
09-12-2008, 01:22
1. Najlepiej wybrać punkt, o którym wiesz, że w rzeczywistości był biały lub szary (co na zdjęciu może być nieoświetlonym białym). Czarnego do klikania nie polecam, bo mało jest tam informacji, ale zawsze można spróbować.

2. Metoda 'na oko' sprawdza się w zadziwiająco wielu przypadkach.

Toffic
09-12-2008, 01:44
Na przykładzie białego samochodu. Jeśli np. w jasnych jego partiach było chociaż częściowo odbite niebo (niebieskawa lekka poświata) to po wybraniu takiego punktu zaburzysz balans całego zdjęcia, lepiej jest wybrać punkt pozbawiony takiej zewnętrznej dominanty barwnej, a że tamten fragment nie będzie idealnie biały - trudno, można się jeszcze bawić w lokalne korekty przez maskowanie.
Generalnie, najlepiej poeksperymentować w tym zakresie (pamiętając o takich możliwych lokalnych zafarbach). Trudno jest podać receptę dla każdego przypadku, czasami po wybraniu z punktu i tak jeszcze dopieszczam suwaczkiem, patrząc globalnie na całe zdjęcie.

marekb
09-12-2008, 01:47
nieprzechlane oczy...:)

Komm
09-12-2008, 10:30
Czyli chodzi o jakikolwiek punkt w skali szarości?
Zawsze mnie zastanawiało dlaczego można wskazać biały,szary albo czarny skoro to zawsze inny kolor ale wynika z tego,że może to być dowolny punkt w skali szarości,czyli tak naprawdę nie ma znaczenia czy czysta biel lub czerń ale i dowolny pośredni kolor.Chyba ;)