Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw awaryjnie?
Mój problem polega na tym ze kupiłem 350 bez kita (szkoda mi było kasy - i tak bym go sprzedal) + stałke canona 50mm 1.8. To było wszystko na co mogłem sobie aktualnie pozwolić przed urlopem. Teraz mam pewien problem bo wiem (jak to przetestowałem) ze jednak ten obiektyw zdecydowanie bardziej pasuje do portretu niż do pleneru.
Wiem ze na wakacjach (Chorwacja) często będę chciał focić znajomych w tle z różnymi widoczkami/zabytkami itp. Niestety aby uzyskać właściwe DOF dla takich zdjęć musiałbym moją 50 (80 dla 350) przymknąć do conajmniej 16. Problem w tym ze nawet w słoneczny dzień podbijając ISO do 400 (800 jednak trochę szumi) wychodzą mi duże czasy - zbyt duże żeby focić z ręki a nie chcę z sobą zawsze nosić statywu.
Dlatego zwracam się z prośbą o doradzenie czegoś taniego (max 1000) i szerokiego co przy typowym formacie wakacyjnych fotek 10x15 (12x18) nie da mi strasznego mydła.
W grę wchodzi stałka (preferowane) lub jakiś zoomik.
Na allegro widziałem:
1. Tokina 19-35mm EF, F3.5-4.5
2. SIGMA 24mm f 2,8
3. TAMRON EF 19-35
4. CANON EF 24/2,8
, wszystki w akceptowalnym obecnie przedziale cenowym. Na allego są jeszcze dość tanie kity (Canon 18-55 F/3,5-5,6. Wersja mk II) - tak mi się wydaje ze to kitowy obiektyw - ale tego bym się bał kupować bo obawiam się ze się bardzo rozczaruje.
Po wakacjach planuje kupno czegos znacznie bardziej sensownego ale chwilowo muszę się jakoś poratować....doradzcie coś.
Dodam jeszcze Canon EF 28 f/2.8 nowy chodzi za 850. Na http://www.fredmiranda.com/ niektórzy mówili że jest całkiem ostry. Ciekawe jak jest naprawdą?
ja nie rozumiem ludzi ktorzy sprzedają KITa. Jak na cene jest to bardzo dobry obiektywik. A do niego zawsze mozna cos dokupic przeciez. Coz... twoj wybor.
Przy obiektywach do plenerkow i tak nie ma co patrzec na jasnosc (jesli chcesz pstrykac wlasnie fotki w tej tematyce) bo i tak musisz przyknąć przysłone do min. 8 zeby uzyskac dobrą ostrosc wszystkiego co chcesz... Ja preferuje opcje numer 1.
Pozdrawiam
KuchateK
28-06-2005, 22:54
Zamienil stryjek siekierke na kijek :mrgreen:
Venio, Jak juz kupisz 17-40 to chyba tego kita mozesz sprzedac :)
hmmm czy ja wiem... takie 'drobne' i tak mi nic nie da :P zawsze sie moze przydac... Jest to jednak większy zakres ogniskowych... A na miasto szczerze mówiąc bał bym sie wyjsc z L'ką :P mimo ze duzy ze mnie chłop :D ;) ale wracając do przypadku mirhona... to jak on sam napisał, nie ma kasy na nic lepszego. Wiec i tak Lki sobie nie kupi :) a nie powiesz mi ze KITowe szkiełko jest złe? Nie jest to pierwsza klasa ale na nic drozszego niz 17-40 bym go nie zamienił :> takie moje zdanie. Zresztą wiele razy tutaj na forum zastanawiano sie nad sensem zmiany kita na Lke ;)
KuchateK
28-06-2005, 23:41
A tam... Body i tak drogie... Przeciez nie kupuje sie elki zeby z kitem lazic po miescie ;)
A jesli chodzi o autora watku... Kup se tego kita na allegro i bedzie. Opchniesz go jak Ci sie nie spodoba po cenie zakupu albo z niewielka strata. W czasie jak go bedziesz meczyl dozbieraj na to co miales kupic zamiast niego... Chyba wiekszy sens tak jak kupowac jakies "niewiadomo co" awaryjnie.
Mój problem polega na tym ze kupiłem 350 bez kita .....
Co prawda, to prawda.....
Przemyślałem sprawę gruntownie i doszedłem do wniosku że jednak wolę kupić od razu coś lepszego (trudno pójdę do żyda po kredyt).
W grę wchodzą 3 typy:
1. Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di LD
2. Sigma 18-50mm F2.8 EX DC
3. Canon 17-40 L
Najbardziej mnie interesuje 1 bo ma dobrą cenę i optykę (ponoć) zupełnie porównywalną do 3.
Sigmy prawdę mówiąc się obawiam ze względu na AF, choć ma najciekawszy zakres i stałe jasne światło
Co do 3 to naprawdę nie wiem czy różnica w cenie >1000 jest warta tzn. czy optycznie jest zauważalnie lepszy jeśli nie to olewam USM i szybki AF. Dla mnie AF może być głośny/wolny byle był pewny...
Jakieś rady? Bym zapomniał wielkość i waga ma też znaczenie (nie takie jak optyka) gdyż często zabieram aparat na narty a ci co uprawiają ten sport wiedzą że każdy balast przeszkadza.
Mój problem polega na tym ze kupiłem 350 bez kita
Nadal aktualne i to z USM!
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3425
Zdjęcia tego szkła (egzemplarza) z 350D już skasowałem. Jednak widział i oceniał je jeden z forumowiczów.
Dlatego zwracam się z prośbą o doradzenie czegoś taniego (max 1000) i szerokiego co przy typowym formacie wakacyjnych fotek 10x15 (12x18) nie da mi strasznego mydła.
myslę, że przy tak małych formatach nawet kit nie da Ci strasznego mydła
jesli sie uparłeś na cos innego niz KIT to zdecydowanie 17-40. Jesli na narty ma byc to jakosc wykonania i wytrzymałosc tego szkiełka jest jak znalazł. Pechowo sie wywalisz na tych nartach i obiektywik moze byc w częsciach :D a o Lke nie ma co sie bac. Pozdrawiam
Praktycznie się zdecydowałem na tego Tamrona 17-35, zbiera b.dobre opinie np. na www.fredmiranda.com dali mu 8.9 i 100% go poleca co jest chyba świetnym wynikiem. Na te samej stronie niektórzy napisali że ten canon jest zbyt drogi w stos. do tego co oferuje. Mam okazje pomacać i pofocić sobie tym canonem - sąsiad kupił 20d i 17-40L - na razie stwierdziłem że jest dość duży i ciężki...co do tego tamrona to nie chciałbym kupować w ciemno. Wiele czytałem na temat rozbieżności jakością pomiędzy pojedyńczymi egzemplarzami i z tego co wiem to najgorzej jest z sigmą, czasem z tamronem i nawet z canonem a zwłaszcza z tą 17-40L...
Czy ktoś wie gdzie na śląsku (im bliżej Katowic tym lepiej) można go pomacać? Szukam sprzedawcy który umożliwi mi krótki test przed kupnem. Na allegro to chyba jednak kupowanie kota w worku...