PDA

Zobacz pełną wersję : 50mm 1.8 MK2 nie działa z 1D?

MaksymilianH
05-12-2008, 18:23
Witam
Postanowiłem porzyczyć od koleżanki ten obiektyw, gdyż potrzebowałem dziś czegoś naprawdę jasnego, a z M42 nie chciałem się bawić.
I ku mojemu wielkiemu zdziwieniu....
Po wsadzeniu do 1D MK1 body odmawia posłuszeństwa.
Po pierwsze w ogóle nie ma odczyto wartości przysłony, a po zrobieniu zdjęcia lustro leci na góre i tam też zostaje. Na górnym wyświetlaczu pojawia się ERR bez cyfry.
Po wyłączeniu i włączeniu aparatu, lustro wraca na swoją pozycję, i po wsadzeniu innego obiektywu wszystko wyśmienicie działa.
Czyszczenie styków nic nie dało.
Dodam że w EOS'ie 500N wszystko działa super.
Ma ktoś może jakiś pomysł?
Mi niestety nic nie przychodzi do głowy, a i po wstępnych poszukiwaniach nie mogę znaleźć nic o braku współpracy tych urządzeń...
Pozdrawiam!

himi
05-12-2008, 22:15
Nie próbowałem, ale pamiętam, że widziałem kiedyś ten słoik zapięty do 1d kolegi - wykonał nawet nim jakieś opublikowane później zdjęcie. to jest - mimo swej plastikowości jednak EF.

yogi-bear
05-12-2008, 22:26
U mnie na MKIII działa. Tak jak powiedział himi, to jednak EF i musi współpracować. Jak wygląda sprawa AF? Kręci coś czy totalnie "trup"? Sprawdź może tryb "M" na szkle albo na jakimś innym cyfrowym body.

krzysiek29
05-12-2008, 23:20
Na MKIII działa normalnie. Sprawdziłbym styki.

MaksymilianH
06-12-2008, 14:40
AF nie reaguje. Styki wyczyszczone tu i tu.
Po podpięciu do D30 i 20D działa.
Z kolei 1D działa z każdym innym obiektywem bez problemu - 28-80 USM, 28-135USM, 17-40L.
Serwis na żytniej powiedział w trakcie rozmowy telefonicznej, że jest to obiektyw dużo wyższej klasy niż 1D, i możliwe że jest to powodem braku współpracy...

yogi-bear
06-12-2008, 15:50
To może... http://web.canon.jp/imaging/EOS1D/1D_firmware-e.html ?

MaksymilianH
06-12-2008, 16:06
Niestety, i to mam aktualne, chyba że coś mu się ubzdurało i warto wgrać go jeszcze raz.
Dziwna sprawaa...

himi
06-12-2008, 18:11
Serwis na żytniej powiedział w trakcie rozmowy telefonicznej, że jest to obiektyw dużo wyższej klasy niż 1D, i możliwe że jest to powodem braku współpracy...

Ci to przechodzą już sami siebie...

PrzemQs
06-12-2008, 19:07
Idioci z żytniej !!! Ostatnio mnie tak wku**li wysłałem do nich Twój stary 50mm 1.4 (do himiego) do kalibracji bo miał około 2mm BF i nie ostrzył gdzie trzeba... to zadzwonili powiedzieli ze nie potrafią ustawić bez mojego body... i spytali czy odesłać... Ja stwierdziłem ze nie mogę im na razie dosłać body poprosiłem o odesłanie to Ci przypieprzyli mi za przesyłkę 45 złoty !!! gdzie body ostrz idealnie z dwoma elkami oni mówią ze ten 50mm 1.4 ma coś tam ustawianie skokowe i ze mogą go bez mojego całkiem rozkalibrować!!! BANDA NIEWYKFALIFIKOWANYCH AROGANCKICH I BEZCZELNYCH KRETYNÓW !!! :P dobra wyżyłem się a co do tematu to możliwe ze firmware...

himi
06-12-2008, 19:18
Ta 50-tka, którą kupiłeś ode mnie jest przecież na gwarancji? To ciekawe, bo ja na 1d i 40d nie miałem na nim kłopotów. Przepraszam za OT.

MaksymilianH
07-12-2008, 18:09
Witam.
Problem rozwiązałem połowicznie... kupując 50mm f/1.8 MK1.
Ten działa super, o dziwo szybko jak na zwykły silnik.
W kwestii MK 2 nic się nie zmieniło, ale na szczęście nie ma to już dla mnie znaczenia.
Pozdrawiam!