Zobacz pełną wersję : Czyszczenie obiektywu......
pablitko84
04-12-2008, 11:54
Kto cos wie jak wyglada takie czyszczenie jak sie oddaje do jakiegos punktu? jaki jest koszt?:?::confused:
Pozdrawiam.....8-)
a jakie masz brudy? napisz więcej to może lepiej pomożemy.
pamiętam że tak orientacyjnie około 40zł za szkiełka m42, ale za bardziej zaawansowane nie wiem.
Pozdrawiam
pablitko84
04-12-2008, 12:17
narazie jeszcze niemam brudu... ale mysle o obiektywie 28-135 is usm a on podobno zasysa duzo syfu.......
czerwiniak
04-12-2008, 12:22
narazie jeszcze niemam brudu... ale mysle o obiektywie 28-135 is usm a on podobno zasysa duzo syfu.......
.. mam owy i nic nie zasysa
pablitko84
04-12-2008, 12:23
no to dobrze słyszec :)
PoulNoise
04-12-2008, 14:37
Nawet jak zasysa, to jakisz to porblem użyć dużej pomarańczowej gruchy ;)
Tyczy się to też matrycy...
A nawet jeśli jest jakiś micro-syf w słoiku - to przecie nie ma to wpływu na zdjecie...
Podobnie z matrycą, nawet jeśli coś wyjdzie przy f/14 czy ileś tam - to jeśli komuś bardzo wadzi na niebie kropka o wielkości 0.2mm to wystarczy jedno kliknięcie stempla...
Nierozumiem tego czystościowwego onanizmu... ;)
Cyfracy panicznie boją się "skaz" na rejestrowanym obrazie, a sami puźniej "psują" ten piękne sterylne zdjęcia: winetami, dodawaniem pseudoZiarna, rys, krech itp...
Niedoskonałości i wszelkiego rodzaju "anomalie" są od zawsze w fotografii - są nieodzowną Jej częścią... zapomina się o tym niestety obecnie.
Bez sensu... MZ
Nawet jak zasysa, to jakisz to porblem użyć dużej pomarańczowej gruchy ;)
Jeżeli zanieczyszczenia znajdują się za przednią soczewką to użycie gruszki (jakkolwiek by duża ona nie była) raczej na niewiele się zda.
jak Ty przejmujesz sie czyms co jeszcze nie nastąpiło to az mi ciebie szkoda.
hm... ale moze nie kupuj obiektywu, bo po co, skoro PODOBNO ma byc koniec swiata? ;)
pierwsza sensowna odpowiedź:
czyszczenie tego obiektywu w serwisie na Żytniej kosztuje ok. 180zł
pablitko84
05-12-2008, 15:35
dziekowac :)
MacGyver
05-12-2008, 15:49
http://canon-board.info/showthread.php?t=17120
Tu jest zbiór cen, w tym czyszczenia obiektywów.