PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowy światłomierz: zastosowania

dentharg
27-06-2005, 11:42
Jak w temacie:

a) czy warto posiadać dodatkowy światłomierz (a nie tylko korzystać z wbudowanego TTL)?
b) jakie są zastosowania takiego światłomierza (tj. w jakich sytuacjach się przydaje)?

Marfackib
27-06-2005, 14:03
Przydaję się w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych. Pomaga pomierzyć punktowo światło, i zapisując wyniki można stwierdzić ile jest jednostek EV różnicy pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym punktem kadru. Daje to nam informacje czy wogóle pójdzie prawidłowo naświetlić zdjęcie. (na negatywie 100 ISO jeżeli różnica w kontraście wynosi wiecej niż 8EV niektóre fragmenty będą prześwietlone lub niedoświetlone). Wie ktoś jak to jest na matrycy cyfrowej ???
Drugą zaletą pomiaru światłomierzem jest pomiat punktowy np (1%).

A czy warto go posiadać nie mam pojęcia ! Ja nie mam. Myślę, żę napewno używają światłomierzy Profi szczególne na średnim i dużym formacie.

Vitez
27-06-2005, 22:15
(na negatywie 100 ISO jeżeli różnica w kontraście wynosi wiecej niż 8EV niektóre fragmenty będą prześwietlone lub niedoświetlone). Wie ktoś jak to jest na matrycy cyfrowej ???

4-5 EV mocno uogolniajac, ale to najbezpieczniejszy zakres. Aplikacje pozwalajace na korekcje ekspozycji przy wywolywaniu RAW maja wlasnie od -2 do +2 EV (C1, RAWShooter, BreezeBrowser, Adobe Camera RAW).