Zobacz pełną wersję : Filtr HOYA CS(?)
Swego czasu wszedłem w posiadanie walizeczki z mniej lub (zdecydowanie częściej) bardziej zniszczonymi filtrami. Przypomniałem sobie ostatnio o sztuce, której za diabła nie umiem zidentyfikować. Nie pomaga googlanie, forum też jakby milczało na ten temat..
Filtr marki HOYA ma oznaczenie CS. Jest przejrzysty, jednak cały pokryty siatką linii (kratka ma ~ 2x2mm). Czy jest to filtr efektowy? Do czego służy, i jak najlepiej go wykorzystywać?
Być może pytanie jest idiotyczne. Może też po prostu nie umiem szukać :mrgreen:
Ale będę wdzięczny za jakiekolwiek dodatkowe informacje.
MacGyver
30-11-2008, 02:08
Siateczkowane są filtry zmiękczające, do fotografii portretowej.
O filtrach Hoya mozesz poczytać tutaj:
http://www.migomex.com.pl/akcesoria_foto/page/browse/menu/hoya
http://www.thkphoto.com/products/hoya/index.html
Mac, to pierwsza racjonalna sugestia na jaką trafiłem. Obie strony znam,ale dopiero teraz się na nich doszukałem czegoś pod nazwą Cross Screen. Zawodzi mnie jednak angielski, a przynajmniej terminologia foto..
"Cross Screen adds a dramatic four-cross flare to very bright areas, giving a soft-focus effect. ldeal for photographs of ladies wearing jewellery or other objects with strong reflections"
Czy dobrze rozumiem że on zmiękcza, ale jedynie flary i refleksy? Jeśli tak, to jestem szczęśliwym posiadaczem straaasznie funkcjonalnego kapselka. Na pewno i od teraz, będę go Bardzo często używał :mrgreen:
MacGyver
30-11-2008, 02:52
No ja też tak zrozumiałem :-D
Generalnie takie filtry zmiękczają jasne partie obrazu, podobny, acz lepiej widoczny, efekt osiąga się naciągając pończochę na obiektyw powiększalnikowy przy wykonywaniu odbitek.
:shock:
No toś mnie teraz ubawił ;)
Zaraz prujemy w plener, pobawię się niem na colorze i B&W. jestem ciekaw czy efekty będą dostrzegalne. Jeszcze raz dzięki!
:shock:
No toś mnie teraz ubawił ;)
Zaraz prujemy w plener, pobawię się niem na colorze i B&W. jestem ciekaw czy efekty będą dostrzegalne. Jeszcze raz dzięki!
Nie zapomnij poinformować o efektach i wrażeniach ;-)
Jeśli tylko da się zauważyć różnicę, wrzucę skany :)
Tezet-gdynia
01-12-2008, 02:03
Ja z tego opisu rozumiem ze ten filtr daje "miekkosc" + czterokatna gwiazdke w bardzo jasnych partiach zdjecia, wiec nadaje sie idealnie do fotografi kobiet w polaczeniu z bizuteria ;)
Hmm.. No to na fotach z Białowieży raczej nie będzie tego widać :p