Zobacz pełną wersję : 5D + 580ex +Quantuum S 400 Ws = radiowo
privilege
29-11-2008, 22:39
Witam wiem że to już było ...
przebrnąłem przez wiele wątków i tematów związanych z wyzwalaniem radiowym...i w końcu zgłupiałem..
Dlatego mój rozpaczliwy post :)
Posiadam
5D oraz
lampę 580ex
chcę dokupić Quantuum S 400 Ws ...
Chodzi o to że Quantuum z Softboxem na jeden statyw a 580 na drugi i ma działać bez kabli ...W przyszłości dokupię jeszcze (przynajmniej jedną ) dodatkową lampę Quantuum i też ma działać w tym zestawie ...
Co mam kupić na sanki 5D aby odpalało to wszystko sprawnie i bez-problemowo bez ograniczenia typu coś tam się nie widzi coś tam się nie słyszy i nie błyska...
...i nie mam nic przeciwko temu żeby było tanio :)
ps.w erze byłem nie mają ;)
.......................................
Proszę nie odsyłać do opcji "szukaj" z tamtąd wracam :)
Quantuum na fotocelę a 580EX na kablu i wsio.
pawel-foto
30-11-2008, 00:25
A jak chcesz być niezależny od np. błysków innych to możesz Quantuum podpiąć pod wyjćie na lampy studyjne. ALe to trochę niewygodne bo będzie dwa kabelki. Albo wyzwalacz radiowy z dwoma odbiornikami jeden na lampkę, drugi do Elfo(będzie potrzebna przejściówka) ale wtedy 5800 tylko w manualu.
jak chcesz tym wojowac na dworze, to czeka cie inwestycja w dobre wyzwalacze radiowe.
jak chcesz to uzywac w studio, to tanie chinskie wyzwalacze sprawdza sie ok. aczkolwiek nie wiem jak one wspolpracuja z 580ex.
Ja polecam wyzwalacze radiowe firmy Phottix. Najtaniej kupić je na ebayu, a najszybciej w PL.
Posiadam 4 nadajniki i 12 odbiorników, wszystkie działają bardzo sprawnie, nie ma problemów z zasięgiem (ok. 30m bez problemu - więcej nie testowałem).
Jak potrzebujesz rozwiązaine "pro" - to trzeba trochę zapłacić, pozostaje Pocket Wizard.
Ja polecam Elinchrom Skyport'y. Dsytrybutorem na Polskę jest Milso i ma te wyzwalacze w dobrej cenie. Wystarczający zasięg w studio i na zewnątrz... nigdy nie potrzebowałem większej odległości.
ryszard_ochódzki
30-11-2008, 15:11
Ja kupiłem bowensa bo miałem możliwość kupić po niskim kursie. Teraz za Malinem polecam Elichromy bo działają tak samo, może są troszkę delikatniejsze, ale funkcjonalność bardzo zbliżona. PW trochę przegina z ceną i jest strasznie wielki.
elinchromy rzeczywiście sa trochę delikatne. za to niewielkie i bardzo poręczne.
mimo że niby szwajcarska precyzja to z jakością niestety bywa też różnie, u mnie po kilku tygodniach wypadł z nadajnika bolec od styków stopki. niby działa ale musze uważać przy zdejmowaniu żeby nie zgubić a nie mam czasu teraz na oddawanie do serwisu i czekanie na naprawę :evil:.
cena za komplet nadajnik/odbiornik ładowarka i masa kabelków to coś ok 500 zł wiec nie jest tak żle
privilege
01-12-2008, 12:29
Dzięki wszystkim za pomoc ...
Chyba zdecyduję się na tego potixa ...
Jak kupię to opiszę czy było warto :)
Podpinam się pod ten wontek bo mam duży problem. Podłączyłem do 5D radiówkę i jakie było moje rozczarowanie :-( . Z lampami w stdio u góry kadru na ciemnych obszarach wychodzi dziwny ślaczek. Nerwicy dostałem bo 5d jeszcz dobrze nie przestrzelony, a już problem!! !! Co to może być ?? Jutro sprawdzę na innym wyzwalaczu. Jak ktoś coś miał takiego to prosze o pomoc. Radiówkę podpiełem pod PC bo na sankach ma lampkę - jest mi potrzebna - to taka nie typowa fotografia. Na sankach radiówka nie działa. :-(:-(:-(
A możesz zobrazować ten "dziwny ślaczek"?
Jakby przesunięte piksele , jakby schodki ( muszę się na uczyć wklejać zdjęcia) z kilkunastu rzędów pikseli.
ryszard_ochódzki
02-12-2008, 14:24
Może problem z synchronizacją błysku. Wklej zdjęcie.
MM-architekci
02-12-2008, 16:33
Zwiększ czas otwarcia migawki
To dziwne, ale z tymi tanimi chinskimi wyzwalaczami radiowymi jest problem (a moze z ich odbiornikami). Przetestowalismy w sobote dwa wyzwalacze i jeden odbiornik na 3 puszkach: 2x canon 5d + canon 30d.
Studio i QUANTy od ELFO.
Synchronizacja blysku okazala sie we wszystkich przypadkach mocno odbiegajaca od tej podanej przez producenta.
W przypadku obu 5d czas synchro, w ktorym poprawnie naswietlony byl caly kadr to 1/125 sekundy, a w przypadku 30d w tej samej sytuacji wynosil on 1/160 sekundy.
Przypomne, ze Canon podaje sporo krotsze czasy synchro.
Z reszta nigdy nie mialem problemu z synchronizacja blysku na czasach podanych przez producenta jesli uzywalem lampy na stopce, czy to canonowskiej czy innego producenta (nie mysle tu o trybach synchro z wszystkimi czasami jaki wystepuje w lampach systemowych).
Moze Twoj problem ma zwiazek z ta sytuacja.
Synchro jest ok. 1/200 i wolniejsze . Mam teraz mało czasu. Tak mi przyszło do głowy że może trzeba bieguny w kabelku od radiwego wyzwalacza zamienić. Może jutro to po sprawdzam i opisze wyniki. Zaznaczam że występuje to tylko gdy podłączony jest radiowy wyzwalacz do gniazda PC. Komu mogę podesłać fotkę by ją umieścił tu ?
NIe że jestem leniwy ale pracuję po 12-16 godzin i brak mi czasu nawet sen.
Przypomne, ze Canon podaje sporo krotsze czasy synchro.
A czy Canon podaje czasy przy użyciu chińskich wyzwalaczy?:D
Czasy synchro w specyfikacjach dotyczą tylko dedykowanych błyskotek, ewentualnie połączeń kablowych.
Radiówki mają do siebie to, że występuje ten mały lag który wydłuża minimalnie czas synchro, AFAIR nawet z PW jest dłuższy, ale z doświadczenia wiem że 5D na 1/160 się już wyrabiał (z wyzwalaczem Boling).
Fik pisze o jakichś "ślaczkach" schodkach i innych cudach techniki, a to raczej nie wynika z błędu synchronizacji. Ja bym raczej doszukiwał się błędnego zapisu na karte (może akurat w momencie wyzwalania lamp?)...
Fik zdjęcia możesz podesłać np ImageShack'owi, on sie zajmie fachowo ich hostowaniem;)
W aparatach z migawką elektroniczną + Pocket Wizard można osiągnąć 1/1000...
W aparatach z migawką elektroniczną + Pocket Wizard można osiągnąć 1/1000...
Np?:D
Nie wiem czy zauwazyles ale w watku chodzi o 5D, a ten ma mechaniczną, w sumie tak jak kazdy dslr canona, a mimo wszystko to forum canonowe:-D
Witam ponownie. Znalazłem przyczynę.
Zapomniałem dodać że nadajnik i odbiornik podrasowałem ( dodałem antenki ).
MaciekH podsunoł mi pewien pomysł. Zakłucenia są rejestrowane z wyzwalacza podłączonego przewodem do weiścia PC czasami krótszymi niż 1/50 s. Podlączyłem ponownie wyzwalacz ale bez antenki i po wyżej korpusu - zakłucenia ustały !! !!
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Np?:D
Nie wiem czy zauwazyles ale w watku chodzi o 5D, a ten ma mechaniczną, w sumie tak jak kazdy dslr canona, a mimo wszystko to forum canonowe:-D
No Canona DSLR'y tak, ale ja nie napisałem, że "w aparatach canona" ;)
Pisałem ogólnie, że się da. Np. z Canonem G9, nikonem d70...
W alfie 100 podłączam się bezpośrednio do lampy błyskowej z nadajnikiem i tam problem zakłócęń nie istnieje.