PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z eos utility

sh4de
28-11-2008, 14:26
Witam, ostatnio zakupiłem Eosa 450d. Chciałem rzecz jasna zgrać zdjęcia z karty na komputer. Dlatego też postępując zgodnie z instrukcją zainstalowałem eos utility i tu zaczęły się schody.
Program w ogóle nie komunikuje się z nośnikiem karty. Po podłączeniu aparatu, owszem ukazuje się w systemie XP, że wykryto nowe urządzenie i nawet pisze że to Canon, ale ni jak ni siak nie można odczytać zdjęć na karcie. A opcja przegrywania zdjęć w eos utility jest nie aktywna.
Jestem zaawansowanym użytkownikiem systemu i nie z takimi problemami się borykałem, ale tu rozwiązania narazie nie znalazłem. Nie pomaga ani wgranie update z strony canon do ich oprogramowania ani zmiana portu USB.
Dla jasności nie mam włączonego firewalla, antywirusa i innych takich,
przeinstalowywałem dwa razy te sterowniki i dalej nic.

Oczywiście zdjęcia sobie zgrywam przez czytnik kart, ale jest to dla mnie nie wygodne.

Może ma ktoś jakiś pomysł, jak zmusić aparat do współpracy z tym chorym softem?

Hermenegild102
28-11-2008, 20:23
łetam jakiś soft..
czytnik wymiata i tyle ;)

zaitsev
28-11-2008, 22:24
Może to głupie, ale u mnie się sprawdziło. Jedno z gniazd usb w moim kompie - niby działa, niby nie. Spróbuj wetknąć w inne. :P

My Nick
29-11-2008, 09:47
najlepiej tylne, nie w te z przodu obudowy

aleks
30-11-2008, 15:33
A skanowałeś kompa na obecność tego i owego?

ErnestPierwszy
30-11-2008, 16:20
A w aparacie przestawiłeś tryb transmisji?
Pamiętam, że w 350D trzeba było przestawić w menu tryb komunikacji z kompem...

sh4de
01-12-2008, 02:04
opcji tryb transmisji nie ma, natomiast jest polecenie transferu, w którym wybiera się zdjęcia do przesłania na komputer po wybraniu, dalej nic się nie dzieje.

Jednak chyba najlepszy czytnik,
a soft canona jest not-friendly dla użytkownika, u konkurencji np: olympusa nie ma takich problemów podłącza się i pojawia się dysk przenośny, bez zbędnego chrzanienia się, łatwo gładko i przyjemnie. A tu nie wiadomo co jakieś eos utility jak "utylizacja", który w dodatku działa jak mu pasuje.

tasia
01-12-2008, 10:48
Podobne problemy miałem jak przeszedłem na 20D - z tym, że właśnie EOS U było remedium - popatrz jeszcze raz pod kątem sterownika - zainstaluj go od nowa - nie oprogramowanie a sam sterownik. Jeśli chodzi o przyjazność to w większości przypadków nie ma problemów więc soft C jest user friendli ale zastanawia mnie dlaczego C nadal nie stosuje sposobu ogólnie już przyjętego nawet w komórkach. Ale cóż przynajmniej jest oryginalnie.

A tak jeszcze polecę czytnik - o wiele wygodniejszy :-)

galekeg
01-12-2008, 11:24
XP tak ma że po podłączeniu czegoś do usb pakuje sterownik najbardziej mu pasujący ,i jeżeli nie ma wbudowanego lub nie wsazujesz mu lokalizacji sterownika to zapakuje najbardziej jego zdaniem pasujący który daje objaw taki jak napisałeś .
więc możesz zrobić to tak
1.Odinstaluj , uruchom ponownie kompa i najpierw zainstaluj sterownik a później podłącz aparat i powinno być dobrze lub
2. W XP sprawdź w menadżerze urządzeń czy twój sprzęt jest widoczny i czy nie ma przy nim czerwonych lub żółtych znaczków i wtedy aktualizacja sterownika.
Raczej to pomaga ale tylko w przypadkach kiedy sprzęt jest wykrywany przez system a Ty piszesz że go widzi.