sh4de
28-11-2008, 14:26
Witam, ostatnio zakupiłem Eosa 450d. Chciałem rzecz jasna zgrać zdjęcia z karty na komputer. Dlatego też postępując zgodnie z instrukcją zainstalowałem eos utility i tu zaczęły się schody.
Program w ogóle nie komunikuje się z nośnikiem karty. Po podłączeniu aparatu, owszem ukazuje się w systemie XP, że wykryto nowe urządzenie i nawet pisze że to Canon, ale ni jak ni siak nie można odczytać zdjęć na karcie. A opcja przegrywania zdjęć w eos utility jest nie aktywna.
Jestem zaawansowanym użytkownikiem systemu i nie z takimi problemami się borykałem, ale tu rozwiązania narazie nie znalazłem. Nie pomaga ani wgranie update z strony canon do ich oprogramowania ani zmiana portu USB.
Dla jasności nie mam włączonego firewalla, antywirusa i innych takich,
przeinstalowywałem dwa razy te sterowniki i dalej nic.
Oczywiście zdjęcia sobie zgrywam przez czytnik kart, ale jest to dla mnie nie wygodne.
Może ma ktoś jakiś pomysł, jak zmusić aparat do współpracy z tym chorym softem?
Program w ogóle nie komunikuje się z nośnikiem karty. Po podłączeniu aparatu, owszem ukazuje się w systemie XP, że wykryto nowe urządzenie i nawet pisze że to Canon, ale ni jak ni siak nie można odczytać zdjęć na karcie. A opcja przegrywania zdjęć w eos utility jest nie aktywna.
Jestem zaawansowanym użytkownikiem systemu i nie z takimi problemami się borykałem, ale tu rozwiązania narazie nie znalazłem. Nie pomaga ani wgranie update z strony canon do ich oprogramowania ani zmiana portu USB.
Dla jasności nie mam włączonego firewalla, antywirusa i innych takich,
przeinstalowywałem dwa razy te sterowniki i dalej nic.
Oczywiście zdjęcia sobie zgrywam przez czytnik kart, ale jest to dla mnie nie wygodne.
Może ma ktoś jakiś pomysł, jak zmusić aparat do współpracy z tym chorym softem?