Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szukać jeszcze A720 IS czy kupić SX110 ?

ro29
26-11-2008, 18:46
Witam !

Jestem tutaj nowy, więc z góry przepraszam jeśli coś napiszę "nie tak" albo nie tam gdzie trzeba ...

A więc - mam dylemat - od ponad roku zastanawiam się nad wyborem nowej cyfrówki - po prostu mój Kodak CX7430 już mi nie wystarcza. Wybór padł na firmę Canon - z sympatii (sam nie wiem czemu) - ale też bardziej z dobrych opinii o ich sprzęcie.
Początkowo chciałem kupić S3 albo S5 ... ale ostatecznie stwierdziłem, że na dzień dzisiejszy potrzebuję czegoś mniejszego - wybór padł na Canona A720 IS - zdecydowany byłem na niego już kilka tygodni temu - kiedy jeszcze można było go nabyć w sklepach internetowych - niestety - dziś już prawie nigdzie go nie ma - a jeśli jest to w wysokich cenach ...

Aparatem, który - według mnie - jest najbardziej do niego zbliżonym aktualnie to SX110 - lub jego poprzednik SX100 - i tutaj zaczynają się dylematy. Pomijam wady typu brak wizjera czy większe rozmiary - oraz brak możliwości montażu tulei - to wiem ze specyfikacji - ale chodzi mi o jakość zdjęć - o ile Canon A720 IS miał min dobrą opinię w tym względzie - to niestety SX100 już gorszą - a z tego co dotychczas wyczytałem o SX110 - różnie ludzie piszę - ogólnie OK - ale ponoć są problemy z ostrością przy większym zoomie itp.

Mam więc prośbę - czy ktoś spotkał się z tym modelem SX110 - tzn. kupił go i przetestował, zna kogoś kto go ma itp. ?
Czy może jednak lepiej kupić tego A720 IS - może jeszcze gdzieś dostanę ...

Na koniec - pragnę podać kilka spraw - na których mi najbardziej zależy w nowym kompakcie cyfrowym:

- minimum dobra, a najlepiej bardzo dobra jakość zdjęć
- dobry tryb auto ale także tryby preselekcji i manual
- zdjęcia będę głównie robione podczas rodzinnych spotkać, widoki/plenery oraz sporo zdjęć makro
- zdecydowałem się na w miarę mały aparat

To tyle - z góry dziękuję za pomoc i życzliwość.

Sprawa jest dość pilna - na zakup A720 IS to ostatnia chwila - a po za tym chciałbym kupić nowy aparat na Święta Bożego Narodzenia

Pozdrawiam
ro29

o_andrzej
29-11-2008, 20:05
Witam !
Aparatem, który - według mnie - jest najbardziej do niego zbliżonym aktualnie to SX110 - lub jego poprzednik SX100 - i tutaj zaczynają się dylematy.

Z tego co sie zorientowalem, nastepca A720 jest A2000. Niestety zmiany wg. mnie nie poszly w dobra strone. Przynajmniej nie wszystkie. Brak optycznego, wizjera, marnego, ale byl, brak charakterystycznego uchwytu, ktory bardzo pomagal w robieniu zdjec z jednej reki, podobno ciemniejszy obiektyw, itd. Uczciwie trzeba dodac, ze niektore zmiany sa na plus, np. istotne zmniejszenie horrendalnie dlugiego czasu pomiedzy ladowaniami sie flasha. Jako uzytkownik A710 moge tylko polecic jego nieco ulepszona wersje A720. Moze jednak go gdzies jeszcze dopadniesz? Jesli nie bierz A2000.

ro29
30-11-2008, 11:51
Z tego co sie zorientowalem, nastepca A720 jest A2000. Niestety zmiany wg. mnie nie poszly w dobra strone. Przynajmniej nie wszystkie. Brak optycznego, wizjera, marnego, ale byl, brak charakterystycznego uchwytu, ktory bardzo pomagal w robieniu zdjec z jednej reki, podobno ciemniejszy obiektyw, itd. Uczciwie trzeba dodac, ze niektore zmiany sa na plus, np. istotne zmniejszenie horrendalnie dlugiego czasu pomiedzy ladowaniami sie flasha. Jako uzytkownik A710 moge tylko polecic jego nieco ulepszona wersje A720. Moze jednak go gdzies jeszcze dopadniesz? Jesli nie bierz A2000.

Racja - firma Canon przedstawiła model A2000 jako następcę A720 IS - tylko, że jak sam napisałeś - to jest w większości krok wstecz - i tylko niewielkie zmiany na plus.
Dlatego zastanawiam się nad SX110 gdyż jest on nadal w miarę kompaktowy a posiada np. tryby manualne, preselekcji - których nie ma w A2000 :(

siudym
30-11-2008, 13:44
SX110 jest sporo wiekszy od A2000 (plusem 110 napewno zoom 10x). Jakosc zdjec ogolnie podobna, mam na sklepie oba. Jak chcesz "ro29" to zrobie Ci jutro dwa te same sample w jakiej chcesz jakosci/ustawieniach. Jako wade SX110 i SX100 wymienie potwornie WOLNO 'ladujacy' sie flash... czeka sie potwornie dlugo...Koszmar.

o_andrzej
30-11-2008, 23:16
Dlatego zastanawiam się nad SX110 gdyż jest on nadal w miarę kompaktowy a posiada np. tryby manualne, preselekcji - których nie ma w A2000 :(

No tak, rozumiem. Moje doswiadcznie konczy sie na A720, ktorego uwazam za swietny, wygodny kompakt. Miesci sie jeszcze swobodnie w kieszeni, dobry na wycieczki rowerowe i narciarskie, na drobne spotkania rodzinne, itp. Wlasnie z powodow wielkosci odrzucilem wszelkie superzoomy w rodzaju S3, nie mowiac o lustrzankach. Zoom 6x, jak dla mnie az nadto. Byc moze tylko raz uzylem skrajnego przyblizenia. A720, nowe, z gwarancja, sa na allegro za 580 zl.