Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : podłączenie lamp błyskowych przewodem z Canonem D40

kaczor58
23-11-2008, 17:16
Witam,
zamontowałem na statywach zakupiony sprzęt błyskowy - 2x68 Ws ( z Funsportu), jeną z lamp podłączyłem przewodem ( komplet z lampą) do wyjścia z body aparatu na zewnętrzną lampę błyskową.
Ustawiłem parametry w trybie manualnym i...
i nic! Lampy nie odpaliły. Spróbowałem otworzyć lampę wbudowaną, by zadziałały przy naciśnięciu spustu aparatu fotocele lamp zewnętrznych i też nic.
Czy coś jest co powinienem zrobić, a co przeoczyłem?
Proszę o podpowiedź. Może C 40 wymaga wejścia nie "jackiem" tylko kostką z sanek lampy?
pozdr
kaczor

arturs
23-11-2008, 18:15
Witam,
zamontowałem na statywach zakupiony sprzęt błyskowy - 2x68 Ws ( z Funsportu), jeną z lamp podłączyłem przewodem ( komplet z lampą) do wyjścia z body aparatu na zewnętrzną lampę błyskową.
Ustawiłem parametry w trybie manualnym i...
i nic! Lampy nie odpaliły. Spróbowałem otworzyć lampę wbudowaną, by zadziałały przy naciśnięciu spustu aparatu fotocele lamp zewnętrznych i też nic.
Czy coś jest co powinienem zrobić, a co przeoczyłem?
Proszę o podpowiedź. Może C 40 wymaga wejścia nie "jackiem" tylko kostką z sanek lampy?
pozdr
kaczor

Po pierwsze to jak masz D40 to masz nikona a nie canona, canon ma symbol 40D
po drugie jeśli podłączyłeś się "jackiem" to podłączyłeś się do wyjścia TV Out (pod prawą zaślepką na górze) a kabel synchro podłącza się do wyjścia opisanego piorunkiem pod lewą zaślepką na górze (takie okrągłe metalowe)..
Kostką oczywiście też możesz ale po to jest gniazdko "synchro" żeby kostkami się nie bawić.