Zobacz pełną wersję : W którym miejscu podpis na zdjęciu?
Kolega tworzy galerię i poprosił aby ją troszkę zasiliła. Galeria będzie internetowa więc dobrze by było podpisać zdjęcia. W którym miejscu najlepiej wstawiać podpis?
Kolega tworzy galerię i poprosił aby ją troszkę zasiliła. Galeria będzie internetowa więc dobrze by było podpisać zdjęcia. W którym miejscu najlepiej wstawiać podpis?
w takim żeby nie przeszkadzał w oglądaniu..
DonBolano
23-11-2008, 16:19
Do kazdego zdjcia podejdz indywidualnie ;)
nie ważne kto
23-11-2008, 16:35
W którym miejscu najlepiej wstawiać podpis?
nie ma to jak własna inicjatywa i kretywnosć :lol:
nie ma to jak własna inicjatywa i kretywnosć :lol:
Rozumiem, że ironia to twoje drugie imię :/
Dla twojej wiadomości zapytałam ponieważ nie raz widziałam na tym forum, że podpisy były niemile widziane. Dlatego pytam, czy może są jakieś utarte zasady co do podpisów.
strus_pedziwiatr
23-11-2008, 17:11
Co do podpisów to jest jak zwykłe wiele szkół...
Jeśli chcesz zabezpieczyć zdjęcia przed "kopiowaniem" internetowym, to wielu wstawia podpisy trudno edytowalne w kilku (2-3) miejscach. Jeśli nie masz aż takich wymagań a jednocześnie chcesz zautomatyzować wstawianie podpisu jakimś programem to warto przemyśleć sprawę na podstawie przeglądu swoich zdjęć - często prawy dół zdjęcia (rzadziej lewy) jest dobrym miejscem - na ogół jest tam jakiś margines tła na takie napisy i tam najmniej to przeszkadza - choć z drugiej strony poprzez obcięcie tej strefy ktoś szybko może zedytować Twoje dzieła i użyć jako własne...
Osobiście uważam, że podpis na zdjęciu jest całkowicie zbędnym, odwracającym uwagę elementem. Jeżeli już to pod zdjęciem/obok itp.
Podpis na zdjęciu w żaden sposób nie zabezpiecza go przed kradzieżą.
pozdr
I przedewszystkim to ma być prosty podpis - tzn prosta czcionka - bez zadnych bajerów odwracajacych uwage
Tak mi się skojarzyło że do podpisu (http://canon-board.info/showpost.php?p=506262&postcount=16) Paenki pasować będą jako logo Malownicze Baranki ;)
Bez podpisu. Moim zdaniem każdy podpis w oczy kole :)
Bez podpisu. Moim zdaniem każdy podpis w oczy kole :)
Popieram.
Podpis, jak już, to pod zdjęciem.
Tak, ale niestety bezprawne uzywanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora jest nagminne. A robia to zazwyczaj osoby leniwe lub nie mające zielonego pojęcia jak samemu zrobic zdjęcie, lub nawet wyretuszować czyjs podpis - więc ja jestem za pół-przeźroczystym podpisem w któryms z rogów.
Zresztą taki podpis może byc świetną reklamą :)