Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 16-35 f2.8L II luźna osłona

elvis700
23-11-2008, 11:05
Witam

Czy spotkał się ktoś z was z luźną osłoną czyli elementem metalowym na który przykręca się filtr 82, mam ten obiektyw od jakiegoś czasu i coraz bardziej zauważalny staje się luź osłona, nie wpływa to co prawda na parametry optyczne fotki ale jest denerwujący i nie wiadomo czy nie będzie jeszcze większy z czasem. Może ktoś z was miał podobny przypadek, Zastanawiam się może wysłać lub podejść na słynną żytnią może coś doradzą ?

Pozdrawiam

HurricanE
23-11-2008, 12:13
Hej.
U mnie roczny obiektyw nie wykazuje żadnych luzów. Ja bym słał do serwisu jeżeli faktycznie to duży luz.

Pozdrawiam
Łukasz

himi
23-11-2008, 12:39
Zaraz zaraz, co ma luz? Osłona przeciwsłoneczna? to się zdarza w starszych szkłach. wyrabia się mocowanie,zakup nowej niewiele da. Sprawdziłem, trzeba z tym żyć.

HurricanE
23-11-2008, 12:45
Ale on pisze o elemencie metalowym na który filtr się nakręca - wiec jeśli to osłona to normalne. Jeżli luźny sie staje metalowy tubus to oznacze że coś nietak jest.

Łukasz

himi
23-11-2008, 12:47
Pytanie, czy element metalowy zaczyna latać, czy się powycierał.
Cytuję i nie wiem: ,,Mam ten obiektyw od jakiegoś czasu i coraz bardziej zauważalny staje się luź osłona, nie wpływa to co prawda na parametry optyczne fotki ale jest denerwujący''

elvis700
24-11-2008, 22:15
Nakręcając filtr np UV do obiektywu wkręcamy go w metalowy tubus ( element luźny kończy się przed pierścieniem ostrości) i właśnie ta część względem pozostałego korpusu obiektywu ma luz ech. Najlepiej bym to wymienił ale nie wiem czy się da tylko tą część wymienić ?

Pozdr

ARN
25-11-2008, 10:57
aż pobiegłem przerażony do swojego. Nie ma luzu (jeżeli mówimy o metalowym tubusie).
Jeżeli szkło masz na gwarancji - myślę, ze warto ją wykorzystać.
Jeśli nie masz gwarancji - zostań przy swoim określeniu "nie wpływa to co prawda na parametry optyczne fotki ale jest denerwujący "

Chyba że ten luz sie powiększa... wtedy wróćmy do punktu 1.