Zobacz pełną wersję : Wymiana obiektywu Tamron 28-75 i Sigma 17-70 na jakie??
herbatniczek
22-11-2008, 00:26
Hej
Co sądzicie o
TAMRON 17-50 2.8 i
TAMRON 70-200 2.8 ??
do Canona 40D?
Chodzi o to, że SIgma jest za mydlasta.. Tamron jest ostry ale nie ma szerokiego kąta...
Najbardziej zalezy mi na OSTROŚCI która jak wiadomo zależy głównie od jasności obiektywu...
Czy myślicie że to dobra wymiana by była??
Tamron 17-50 to bardzo fajne szkielko. Miałem 28-75 a potem 17-50 i z obu bylem bardzo zadowolny. Optycznie na tym samym poziomie. Tamron 17-50 jest robiony typowo pod cropa i dosc przyjemnie sie z nim pracuje. Mozna miec zastrzezenia do pracy AF ale jesli maiales stycznosc z 28-75 to wiesz jak AF sie sprawuje. Co do 70-200 to IMO jak szuksz czegos taniego to jest to dobry wybor. Praca AF w tym szkle jest jednak gorsza niz w 28-75 czy 17-50.
MM-architekci
22-11-2008, 11:06
T 17-50 + Sigma 70-200 , taki zestaw bym bral obecnie , hsm to spory plus
Co do 70-200 to IMO jak szuksz czegos taniego to jest to dobry wybor. Praca AF w tym szkle jest jednak gorsza niz w 28-75 czy 17-50.
Hęęę?!:shock:
Jestem innego zdania.
Swego czasu stałem się posiadaczem T 17-50 (w sumie zaliczyłem 2 sztuki), i stety niestety autofokus w obu egzemplarzach był tragiczny...zarówno jeden jak i drugi egzemplarz częstował mnie pięknymi FF :mad:
Może był to czysty przypadek i prawo serii...jednak odszedłem wtedy od alternatywnych producentów w kierunku wyłącznie Canona, głównie z powodu niechęci do użerania się z niedoskonałościami takowych.
Jednak ostatnio nabyłem T 70-200 f2.8, i ... mimo że jest to szkło które nadal grzeszy głośnością pracy AF (aczkolwiek moje subiektywne odczycie jest takie że trochę na wyrost jest pisanie że działa jak wiertarka - bez przesady, jest go słychać ale nie płoszy ptaków i nie zwraca uwagi przechodzących obok osób), to celność szkła jak i jakość oddawanych obrazów jest jak dla mnie rewelacyjna. Co prawda zdarza mu się że nie może trafić i przelatuje cały zakres tam i spowrotem - jednak jest to zjawisko nieczęste.
T 17-50 + Sigma 70-200 , taki zestaw bym bral obecnie , hsm to spory plus
Zatem jeśli chcesz pstrykać szybkie akcje tudzież poruszające się obiekty a nie zależy ci na jakości w całym zakresie - weź Sigme, która przegra z Tamronem pod względem oddawanych ujęć. Jeśli zaś tego nie potrzebujesz łap się T 70-200 bo napewno nie pożałujesz.