Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [kol] gdy za nami jest tylko sciana

kol
22-11-2008, 00:22
Galeria z jedna fota, ale meczacym pytaniem. Czy te ciecia na zdjeciu i rzucajace sie w oko krzywizny dyskwalifikuja ta fotke jako nieudana? czy tez to nie przeszkadza. Niestety szerzej ujac sie nie udalo - koniec pokoju. Ale moze w takim razie ciac i zrezygnowac np. z lampy.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img300.imageshack.us/my.php?image=picasabackgroundpa7.png)

źródło (http://g.imageshack.us/img300/picasabackgroundpa7.png/1/)

Dzieki z gory za wszystkie

ps. zwierzeta nie byly wczesniej ogluszane:)

Parteq
22-11-2008, 00:38
Niestety szerzej ujac sie nie udalo - koniec pokoju. Ale moze w takim razie ciac i zrezygnowac np. z lampy.

Zdecydowanie z obrazu/zdjecia.

ewa_olsztyn
22-11-2008, 00:38
Ja bym ten obraz zdecydowanie ograniczyła do obu bohaterów, cała reszta wprowadza w kadr niepotrzebny bałagan:

źródło (http://img139.imageshack.us/img139/9282/kotuk4.jpg)

kol
22-11-2008, 00:43
Troche szkoda mi tej sciany:) No ale w sumie tu nie o nia chodzi. Dzieki za pierwsze podpowiedzi i ewentualne kolejne

Paenka
22-11-2008, 01:44
super modele po prostu rewelacja ;) jest późno a gdy zobaczyłam to zdjęcie to tak głośno się zaśmiałam, że pół domu obudziłam ;) Jednak co do kadrowania, rzeczywiśćie można było ciaśniej ;) jednak rozumiem, że to mogła być chwila ;)

tutaj moja wizja kadru

źródło (http://img136.imageshack.us/img136/7720/picasabackgroundpa7yo6.png)

Adso
22-11-2008, 01:56
Paenko....już bardziej się nie dało:))))
moja propozycja:

źródło (http://img74.imageshack.us/img74/4086/picasabackgroundpa7xs2.png)

fotokor1
22-11-2008, 09:59
Adso do twojego wariantu ścianę (w miejscu pod obrazem bym wyrównała kolorem pozostałej części ściany i dla mnie ok
pozdrawiam

kol
22-11-2008, 10:30
super. dzieki za podpowiedzi, bo tak sie przyzwyczailem do "balaganu", ze zal bylo ciac. A to ma byc zdjecie do sypialni i w wersji ostatniej rzeczywiscie wyglada zdecyowanie lepiej.

ps. co do chwili to trwala kilkanascie sekund. I od miesiaca zwieraki nie chca powtorzyc tej konfiguracji:)

ewa_olsztyn
22-11-2008, 10:57
Adso! Twój kadr wyraźnie ciąży w lewo. Jak podzielisz obraz przekątną PD-LG, to obaj bohaterowie znajdą się po lewej, a prawa zostaje pusta. Błąd kompozycyjny jak stąd do Bielska Białej :mrgreen:
Kompozycja Paenki jest lepsza, ale sufit tuż nad kotkiem jest mocno niepokojący, jak gilotyna..

Paenka
22-11-2008, 11:42
no fakt ciasno jest nad sufitem ;p mozna by to w kwadrat w sumie wrzucić ;)

autor ma na tyle wdzięcznych modeli, że na pewno nie raz nas uraczy ciekawą fotką;) pewnie najtrudniej będzie z kotem ;p

kol
22-11-2008, 14:00
Wbrew pozorom z kotem jest latwiej, bo pies gdy widzi aparat zaczyna sie baaardzo cieszyc i rzuca sie w ramiona:)

igor58
22-11-2008, 14:50
Oryginał jest najlepszy. Kadrując, wpisujesz się w jakis schemat pseudopoprawności i banał. Zdjęcie ma w sobie coś bardzo oryginalnego właśnie ze względu na brak proporcji, bałagan. Jeśli poprzycinasz, nie zostanie z tego nic - tylko piesek i kotek... (takich zdjęć są miliony). Nie chodzi o szukanie oryginalności na siłę, ale o niebanalne postrzeganie świata, który przecież sam w sobie jest mocno pokraczny.
Tak trzymać, pozdrawiam,

I.

swnw
22-11-2008, 15:53
Oryginał jest najlepszy. Kadrując, wpisujesz się w jakis schemat pseudopoprawności i banał. Zdjęcie ma w sobie coś bardzo oryginalnego właśnie ze względu na brak proporcji, bałagan. Jeśli poprzycinasz, nie zostanie z tego nic - tylko piesek i kotek... (takich zdjęć są miliony). Nie chodzi o szukanie oryginalności na siłę, ale o niebanalne postrzeganie świata, który przecież sam w sobie jest mocno pokraczny.
Tak trzymać, pozdrawiam,

I.

Podzielam zdanie, oryginał jest uroczy, a poprawki tylko "poprawne" ale bez ducha.

Pozdrowienia, swnw.

ewa_olsztyn
22-11-2008, 19:23
niebanalne postrzeganie świata, który przecież sam w sobie jest mocno pokraczny.
Tak trzymać, pozdrawiam,
I.
Hmm... pewnej racji nie można Ci odmówić, niemniej pokraczność świata nie jest powodem do robienia takichże zdjęć.
A poza tym - świat nie jest taki pokraczny, ja go widzę (i staram się fotografować) wręcz przeciwnie. Jest Duda-Gracz, ale jest też Michał Anioł!

trid
22-11-2008, 19:49
Kapitalne zwierzaczki :D
Jak dla mnie może być tak jak jest
inwentarz skłania się do lewej strony
czyli ciemnej - nocy i objęć Morfeusza :P

ewa_olsztyn
22-11-2008, 21:09
Kapitalne zwierzaczki :D
A znasz inne? :-D
Piękny awatar masz! Malamut?

Adso
22-11-2008, 22:34
Adso! Twój kadr wyraźnie ciąży w lewo. Jak podzielisz obraz przekątną PD-LG, to obaj bohaterowie znajdą się po lewej, a prawa zostaje pusta. Błąd kompozycyjny jak stąd do Bielska Białej :mrgreen:
Kompozycja Paenki jest lepsza, ale sufit tuż nad kotkiem jest mocno niepokojący, jak gilotyna..

Droga Ewo:))) ja rozumiem, że miłość do zwierząt przesłoniła Ci fakt że na zdjęciu jest też kanapa z poduszkami:))) i poducha po prawej stronie wprowadza tyle niepokoju, że piesek i kotek razem wzięci ledwo to równoważą. poza tym jest jeszcze kawał czerwonej ściany, która z kolei kolorystycznie daje po oczach, więc Twoja uwaga, że błąd bo sobie poprowadziłaś przekątną jest co najmniej dyskusyjna:)))
a pisząc "stąd" to jakie miejsce miałaś na myśli?:)))

Błędem natomiast jest twierdzenie, że skoro świat jest zabałaganiony to zdjęcia też takie mają być, bo będą świadczyły o osobowości i nonkonformizmie autora. Istnieje takie pojęcie jak estetyka i nawet bałagan powinien poddać się jej regułom i jeśli już jest to ma być po coś a nie tylko po to żeby był. Pół obrazka i pół lampy to bałagan po nic. To nawet nie jest bałagan to są "śmieci".:)

ewa_olsztyn
22-11-2008, 23:13
Droga Ewo:))) ja rozumiem, że miłość do zwierząt przesłoniła Ci fakt że na zdjęciu jest też kanapa z poduszkami:))) i poducha po prawej stronie wprowadza tyle niepokoju (...)
Olala! Nic nie znacząca poduszka jako równoważnik dwóch bohaterów zdjęcia! :mrgreen:

że piesek i kotek razem wzięci ledwo to równoważą.
Jak się na niej razem położą

poza tym jest jeszcze kawał czerwonej ściany, która z kolei kolorystycznie daje po oczach, więc Twoja uwaga, że błąd bo sobie poprowadziłaś przekątną jest co najmniej dyskusyjna:)))
No dyskutujemy! rzadko kompozycja wywołuje taka dyskusję, jak ten piesek z kotkiem.

a pisząc "stąd" to jakie miejsce miałaś na myśli?:)))
Jak to jakie? Olsztyn oczywiście :mrgreen:

Adso
22-11-2008, 23:24
Olala! Nic nie znacząca poduszka jako równoważnik dwóch bohaterów zdjęcia! :mrgreen:
i w tym jest problem... to nie są żadni bohaterowie...to są ELEMENTY zdjęcia tak jak poduszka:) i ściana:) i tak należy ich traktować skoro mówimy o jakichś podziałach i przekątnych. I to, że poduszka to martwy przedmiot nie ma najmniejszego znaczenia. Jest na zdjęciu...tak samo jak kot i pies:) Chyba że jest to album rodzinny:))

ewa_olsztyn
22-11-2008, 23:32
i w tym jest problem... to nie są żadni bohaterowie...to są ELEMENTY zdjęcia tak jak poduszka:) i ściana:) i tak należy ich traktować skoro mówimy o jakichś podziałach i przekątnych. I to, że poduszka to martwy przedmiot nie ma najmniejszego znaczenia. Jest na zdjęciu...tak samo jak kot i pies:) Chyba że jest to album rodzinny:))
A nie czytał Artysta Adso o tym, że elementy zdjęcia ważą nie tylko jako kształty, kolory i walory, ale także merytorycznie? I nie wie, że każde zdjęcie ma bohatera lub bohaterów? Nawet architektoniczne? Więc ten bohater ma być na zdjęciu najważniejszy, a nie jakaś tam poduszka, na której bohater co najwyżej może spocząć :mrgreen:
No chyba że zdjęcie będzie o poduszce... ale nie jest.

Adso
22-11-2008, 23:42
Droga Koleżanko. Autor zdjęcia zatytułował wątek, w którym przedstawił JEDNO zdjęcie "gdy za nami jest tylko ściana "...nie ma ani słowa o kocie, psie czy poduszce, więc traktuję wszystkie te elementy jako równoważne:)) były jeszcze pół lampy i pół obrazka, ale tych pozbyliśmy się oboje w naszych propozycjach cięcia:)) więc ich nie liczę:) Gdyby tytuł w jakikolwiek sposób nawiązywał do psa lub kota mógłbym Ci, aczkolwiek niechętnie:)) przyznać rację:)))
A Olsztyn to rzut beretem od Bielska:))

ewa_olsztyn
23-11-2008, 00:06
(...)nie ma ani słowa o kocie, psie czy poduszce, więc traktuję wszystkie te elementy jako równoważne:)) (...) Gdyby tytuł w jakikolwiek sposób nawiązywał do psa lub kota mógłbym Ci, aczkolwiek niechętnie:)) przyznać rację:)))
Ejże! Kombinujesz! To zdjęcie ma gadać, a nie fotograf - nadając tytuł na przykład. No chyba że trafi się grafoman, jak nie przymierzając jedna pani z Olsztyna :mrgreen:

A Olsztyn to rzut beretem od Bielska:))
Tak i mi się wydaje. Na kiedy zamawiać stolik w "Portowej"?

Adso
23-11-2008, 00:15
Ejże! Kombinujesz!
staram się jak mogę:)

Tak i mi się wydaje. Na kiedy zamawiać stolik w "Portowej"?
oj, pojechałoby się...jest niezła katedra i kościół garnizonowy...i pewnie parę innych rzeczy, których już nie pamiętam:))

ewa_olsztyn
23-11-2008, 00:19
oj, pojechałoby się...jest niezła katedra i kościół garnizonowy...i pewnie parę innych rzeczy, których już nie pamiętam:))
No to rzucaj tym beretem! Pogadamy przy piwku, pofotografujemy, o kompozycji pogawędzimy... A stąd spadajmy, bo jak Kol przyjdzie to nam da popalić za rozdmuchanie mu wątku...

kol
23-11-2008, 02:47
Co do zdjecia - super ze taka dyskusja
Co o Olsztyna:) blizszego mi niz zdjecia, bo mieszkalem w nim jakies 25 lat:)
Co tam katedra, co tam starowka. Ten las miejski wokol cudny, ktorym mozna pod Dobre Miasto przydreptac - wiem bo lazilem:)
No i to Zatorze, gdzie dziadek mieszkal i mial Zenita.I to od tego Zenita sie zaczelo:) I tak bylo z gorki do Canona i pozniej do tego psa i kota ehhh:)

ps. czym dluzej patrze na ta fote to nie wiem co bym wycial:) Na pewno lampe:)

basala
23-11-2008, 03:02
Czytam temat wątku "gdy za nami jest tylko ściana" i myślę sobie: kolo (ew. kolówa ;)) musi mieć podobnego doła jakiego ja mam. Dopiero po chwili uzmysławiam/przypominam sobie, że to forum foto i że jedyną rzeczą, której w takim przypadku może brakować, to szeroki kąt. ;) Co do zdjęcia, to koty rulezzz!!! :mrgreen: