Zobacz pełną wersję : małe piałe plamki na zdjęciu
Znajomy kupil 40 i sprawdzalismy sprzet, Zdjecie zrobione bylo na f/22 i na zamknietym deklu od obiektywu, aa Rawie widac kilka a nawet kilkanascie malenkich bialych plamek (wielkosci 0,5mm x 1milimetr najwieksze), co to oznacza? czy sie martwic i isc do sklepu? Nie wrzucilem tutaj bo plik zajmuje 10MB.
może kurz.
W 40 ma system do czyszczenia matrycy. Trzeba go użyc i sprawdzić czy nadal co samo.
robie foty na f22 nieba i tez cały bruch wychodzi.
Jaki kurz?! Na zdjęciach z zatkniętym dekielkiem? I do tego białe plamki.
Tutaj mamy prawdopodobnie do czynienia z hot pixelami. O ile nie widać ich na normalnych zdjęciach, to nie ma co sobie nimi zawracać głowy. Chyba, że zajmujesz się głównie fotografowaniem dekielków ;)
nie ważne kto
21-11-2008, 16:19
Znajomy kupil 40 i sprawdzalismy sprzet, .
pokaż mi sprzet , a znajde ci usterke.
Jaki kurz?! Na zdjęciach z zatkniętym dekielkiem? I do tego białe plamki.
Tutaj mamy prawdopodobnie do czynienia z hot pixelami.
A one nie powinny czasem jako czerwone sie pojawiac? Moze sie mylę? czyli spoko, nie szaleć i robić foty?
Przy powiekszeniu jest jedna szachownica
http://fotografialodz.com/smieci/hotpixels
jesli mi powiecie, ze tez tak macie to wiecej nie truje i odpuszczam temat.
Jaki czas naświetlania i jakie ISO?
wszystko jest w exifie ;)
8s, ISO 1600 -> nie zawracaj d* ;)
do głowy by mi nie wpadło fotografować dekiel. No ale to każdego osobista sprawa i jeśli czuje się w tym temacie dobrze to spoko. Przedstawionym zdjęciem nie przejmowałbym sie wcale i zaczął testowac aparat na bardziej kolorowych/urozmaiconych zdjeciach.
Bo się naczytał forum przed zakupem i taki tego efekt, że zamiast robić normalne zdjęcie to fotografuje dekle.
Bo się naczytał forum przed zakupem i taki tego efekt, że zamiast robić normalne zdjęcie to fotografuje dekle.Może zrobimy Battle na dekle? :]
Może zrobimy Battle na dekle? :]
zwycięży najmniejsza ilość plamek :mrgreen:
albo największa:-D
to nie takie proste wybrać zwyciężce wśród plamek. należałoby dokładnie przeanalizowac kształt plamki i jej kolorystyke. bo wiadomo że plamka plamce nie równa.
to nie takie proste wybrać zwyciężce wśród plamek. należałoby dokładnie przeanalizowac kształt plamki i jej kolorystyke. bo wiadomo że plamka plamce nie równa.
Zaraz, zaraz, to ma być battle na zasadach "ogólnobattlowych" ;) Wygra zdjęcie, które zwycięży w głosowaniu. A oczywiście głosując będziemy się kierować indywidualnym poczuciem piękna i dojrzałości ahtystycznej.
Mozna zawsze przyjac ze np: plamki czerwone to 3 punkty, niebieskie 2 a biale 1. :mrgreen:
Mozna zawsze przyjac ze np: plamki czerwone to 3 punkty, niebieskie 2 a biale 1. :mrgreen:
Tylko potrzebny jakiś sędzia i zarazem ekspert od plamek. Żeby wyłapał tych którzy zechcą w photoshopie dorobić. I jeszcze jakas nagroda musi być. Moze jakiś fajny dekiel?
A tak na marginesie to dobrze że podszedłes do tych odpowiedzi z dystansem.
Nie martw się więc tymi plamkami. Możesz dzięki temu np. taki konkurs wygrać.
Tylko potrzebny jakiś sędzia i zarazem ekspert od plamek. Żeby wyłapał tych którzy zechcą w photoshopie dorobić. I jeszcze jakas nagroda musi być. Moze jakiś fajny dekiel?
A tak na marginesie to dobrze że podszedłes do tych odpowiedzi z dystansem.
Nie martw się więc tymi plamkami. Możesz dzięki temu np. taki konkurs wygrać.
Odpusciłem i zająłem się zdjęciami "testowymi" mojego syna, na nim plamek nie widać:-D
Znajomy kupil 40 i sprawdzalismy sprzet, Zdjecie zrobione bylo na f/22 i na zamknietym deklu od obiektywu, aa Rawie widac kilka a nawet kilkanascie malenkich bialych plamek (wielkosci 0,5mm x 1milimetr najwieksze), co to oznacza? czy sie martwic i isc do sklepu? Nie wrzucilem tutaj bo plik zajmuje 10MB.
Nie są to hot pixele, a kurz bardziej ma plamki widoczne koloru czarnego.8)
I przestań robic te zwariowane testy, tylko rób zdjęcia bo szkoda migawki.:wink:
Odpusciłem i zająłem się zdjęciami "testowymi" mojego syna, na nim plamek nie widać:-D
za dużo forum się naczytałeś
do niego należy podchodzić z dużym dystans i portfoliem dobrych zdjęć, bo można wyrzucić sprzęt albo dostać doła ;]