Zobacz pełną wersję : 50D - nierówno łapie ostrość
Witam,
Zrobiłem testy mojej nowej zabawki i okazało się że lewa strona ostrości kadru nie pokrywa się z prawą(test na karcie testowej AF). Wiem że lepiej iść robić foty a nie testy ale jak już wydaję się trochę grosza to chciałoby się dostać sprzęt wzorowy :).
Testy robiłem ze statywu, z podniesionym lustrem(wszystko wypoziomowane, kąt nachylenia 45 stopni, punk strości na środek karty testowej).
Używałem do testu 50/1.8 i 85/1.8.
Poniżej crop 100% z 50/1.8 jak i link do całego pliku:
http://img265.imageshack.us/img265/6350/img0006kq5.jpg
http://img265.imageshack.us/img265/9745/img0006focus1oh8.jpg
Jak widać lewa strona kadru dużo słabiej wygląda od prawej :(
I jeszcze zdjęcie z 85/1.8 :
http://img265.imageshack.us/img265/5100/img0017tg8.jpg
http://img265.imageshack.us/img265/1797/img0017focus1kk0.jpg
Na tym zdjęciu wyraźnie widać że ostrość z lewej strony może nie tyle jest słabsza, ale jest przesunięta trochę w górę kadru.
Sprawdzałęm to kilkakrotnie i zawsze jest tak samo.
Czy to winna matrycy czy raczej obiektywów ?
sebcio80
21-11-2008, 10:29
zrob zdjecie calej strony jakies gazety z tekstem, nie pod katem tylko aby cala strona byla w kadrze,
Na moje wina tego, że masz krzywo kartkę :D
Na moje wina tego, że masz krzywo kartkę :D
Na oginalnym pliku widać że kartka kest prosto, a do tego nawet sprawdzałem czy trzyma poziom, więc to nie jest tego wina
Na oginalnym pliku widać że kartka kest prosto, a do tego nawet sprawdzałem czy trzyma poziom, więc to nie jest tego wina
No chyba żartujesz. Otwarłem i zjechałem paskiem Focus Here do dołu ekranu - krzywe jak byk, zresztą na oko to nawet widać. Także twoje linie na fotach z wątku to pokazują...
Zawsze się wkurzałem, jak forumowicze innych zatroskanych użytkowników C zbywali słowami "idź robić zdjęcia, test źle zrobiony". Zastanawiałem się, jak w ich mniemaniu można w ogóle źle wykonać tak prostą czynność. Teraz zaczynam rozumieć :)
Adam_O: ostatecznie mogę Ci zaproponować zamianę tego kiepskiego 50d na mojego 40d, który łapie ostrość idealnie równo po obu stronach :)
Adamie_O - wydaje się, że wpadłeś w zaniepokojenie wywołane zakupem nowego sprzętu. Zakładasz wątki, w których opisujesz swoje doszukiwania się jego usterek.
Propozycja jest taka - porób tydzień zdjęcia, ludzi, zwierząt, a nie kartek z nieciekawymi wzorami, ani gęsto ustawionych bateryjek.
Następnie przejrzyj rezultaty, wrzuć na forum - podyskutujemy o zdjęciach, co z nimi nie tak ewentualnie. Może się okazać, że są one dobre i problemy same się rozwiążą :)
Reasumując, żeby nie było, że się nabijamy - masz dobry sprzęt, który da Ci wiele radości i fajnych fot, których serdecznie Ci życzę!
Na podanym zdjęciu z 85 f1,8 widać jedynie abberacje :P IMO ten wątek to łapanie duchów.
jesli kartka jest prosto to moze masz krzywo matryce :wink: :mrgreen:
Otwarłem i zjechałem paskiem Focus Here do dołu ekranu - krzywe jak byk
na 85/1.8 może i faktycznie lekko krzywe ale myślę że nie na tyle aby wyszła taka róźnica w ostrości. Na zdjęciu z 50/1.8 nie widzę przekrzywień - no chyba że coś nie tak mam ze wzrokiem ;)
Adamie_O - wydaje się, że wpadłeś w zaniepokojenie wywołane zakupem nowego sprzętu. Zakładasz wątki, w których opisujesz swoje doszukiwania się jego usterek.
Z tym musze się zgodzić, ale już taki jestem że wszystko chcę mieć dopięte na ostatni guzik :)
Propozycja jest taka - porób tydzień zdjęcia, ludzi, zwierząt, a nie kartek z nieciekawymi wzorami, ani gęsto ustawionych bateryjek.
Następnie przejrzyj rezultaty, wrzuć na forum - podyskutujemy o zdjęciach, co z nimi nie tak ewentualnie. Może się okazać, że są one dobre i problemy same się rozwiążą :)
Z przyjemnością tak zrobię, niestety w tygodniu nie ma czasu na zdjęcia, ale całe szczęście już weekend przed nami.
jesli kartka jest prosto to moze masz krzywo matryce :wink: :mrgreen:
już pędzę prostować ;) :mrgreen:
malkontent
21-11-2008, 13:07
Też mam 50d i jakoś mnie jeszcze nie naszło na robienie takich testów.
Może dlatego, że nie przywiązuję wagi do czegoś takiego ? Robię zdjęcia a nie dokumentację techniczną? A może dlatego, że jak się nudzę, to wolę ustawić kompozycję z kwiatków w wazonie i powalczyć ze światłem?
A może nie warto zaczynać takich testów, bo może coś wyjdzie i będę miał potem dysonans pozakupowy?
Szkoda czasu na takie testy. Dzisiaj spadł śnieg i może warto poszukać ładnego ujęcia zanim się roztopi ?
Witam,
Zrobiłem testy mojej nowej zabawki i okazało się że lewa strona ostrości kadru nie pokrywa się z prawą(test na karcie testowej AF). Wiem że lepiej iść robić foty a nie testy ale jak już wydaję się trochę grosza to chciałoby się dostać sprzęt wzorowy :).
Wybacz, ale zawsze śmiech mnie ogarnia, gdy czytam takie teksty.
Kupuje sobie facet super sprzęt i zamiast się nim cieszyć, zamartwia się i szuka dziury w całym.
Chyba zaliczasz się do tej grupy ludzi, którzy widzą szklankę do połowy pustą, zamiast w połowie pełną. :mrgreen:
Życzę pięknych zdjęć !
Kupuje sobie facet super sprzęt i zamiast się nim cieszyć, zamartwia się i szuka dziury w całym.
Życzę pięknych zdjęć !
Powiem szczerze że takie testy robiłem pierwszy raz i może to właśnie jest mój pierwszy błąd w nowym systemie. Wcześniej miałem system Minolty który kompletowałem powoli i nawet mi przez głowę nie przeszło by ją testować.
Teraz chyba tak zrobiłem z racji tego że wyłożyłem jednarozowo sporo pieniędzy na sprzęt, co odczułem i chciałem się utwierdzić w przekonaniu że wszystko jest w jak najlepszym pożądku.
Chyba zaliczasz się do tej grupy ludzi, którzy widzą szklankę do połowy pustą, zamiast w połowie pełną. :mrgreen:
Życzę pięknych zdjęć !
Faktycznie wolę mieć nalane do pełna :)
Życzę pięknych zdjęć !
Problem jednak czasami wynika z tego powodu, że w dzisiejszym zalewie sprzętu różnego pochodzenia łatwiej trafić na jednostke z jakąś awarią i wtedy póki jeszcze czas ( np.10 dni w sprzedaży internetowej itp.) można towar odesłać bez żadnego ale i czekania w serwisie.
Nie dziwię sie więc i nie śmieję jeżeli ktoś wydał kupę kasy na puszkę i chce jak najszybciej sprawdzić czy zostawić czy zamieniać. Ot taki wymóg czasów - nie zawsze nawet markowe jest ok. wady mogą trafić się i w 50D.