Zobacz pełną wersję : karta do 350d
Witam
wiem ze jest bardzo duzo tego typu tematow ale dokladnie do 350D nie znalazlem. czytalem ze 300D i tak ma predkosc odczytu zapisu okolo 1.5mb/s wiec nie ma po co kupowac HS. Do 20D znowu wszyscy mowia zeby jak najszybsza a do 350D ? Chcialem kupic SanDiska Ultra II 1gb ale niestety w tym sklepie co kupuje kita nie maja tej firmy. Maja za to Kingstony (dlaczego ta firma daje tylko 1 rok gwarancji na karty pamieci?) i Preteci ktore mnie bardzo zaciekawily. Na allegro jest kilka takich kart szybkich 80x Cheetah :) czy to bedzie dobry wybor?
Pozdrawiam
Alzail
marko-wroclaw
25-06-2005, 16:48
....Maja za to Kingstony (dlaczego ta firma daje tylko 1 rok gwarancji na karty pamieci?)
Dziwne.. bo kingston daje raczje gw. dożywotnią albo 5 lat...
Ja mam kingstona hi-speed 1GB i jest ok.
http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/lista25-1/ to dlaczego tam pisze ze rok ? hmm no ale pomijajac ta gwarancje jezeli faktycznie jest dluzsza to lepsza jest firma Pretec?
Ja mam sandiska ultra II 1 gb i jest OK, a kolega ma preteca cheetah 1gb i też wsio dobrze (wszystko oczywiście na 350D). 350 d i tak nie wykorzysta w pełni możliwości tych kart bo sam ma zapis/odczyt znacznie mniejszy ale szybsza karta zawsze się przyda przy zrzucaniu fotek z czytnika.
no ale jest roznica miedzy normalna sandisk a ultra II przy zapisywaniu wiekszej ilosci zdjec w buforze?
marko-wroclaw
25-06-2005, 19:45
http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/lista25-1/ to dlaczego tam pisze ze rok ? hmm no ale pomijajac ta gwarancje jezeli faktycznie jest dluzsza to lepsza jest firma Pretec?
nie wiem, ale np. tutaj (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4b494e4753544f4e5f43465f3147422d53 ) masz 60 miesięcy plus lepszą cene... :P
Maja za to Kingstony (dlaczego ta firma daje tylko 1 rok gwarancji na karty pamieci?) i Preteci ktore mnie bardzo zaciekawily. Na allegro jest kilka takich kart szybkich 80x Cheetah :) czy to bedzie dobry wybor?
mam obie: kingstona i cheetah (1GB) - pomimo reklamy, że cheetah jest 2x szybsza od kingstona HS, to u mnie wyszła na równi, albo nawet ciut wolniejsza (pomiary w czytniku).
natomiast niezaprzeczalną zaletą cheetah jest to, że jest w całości (poza stykami) odlewem metalowym, co przy korzystaniu z czytnika i częstym machaniu kartą wg mnie ma znaczenie.
Golibroda
27-06-2005, 08:12
Witam
czy to bedzie dobry wybor?
Pozdrawiam
Alzail
Ja mam Sandisk CF Ultra II 1GB. Wybrałem po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii.Nie zauważyłem żadnego spowolnienia na fullres.
A ceny i dostepność porównaj tutaj:
www.skapiec.pl
www.kupujemy.pl
Ja mam Kingstona 2GB ElitePro, działa bez zarzutu i szybko. W naszej firmie gwarancja nazywa się "Rękojmia lifetime".
kedar6890
27-06-2005, 10:06
Do canona nie nadaje się jedynie karta lexar (80X)Piszą o tym w foto kurierze
Tak Lexar skopał serię kart ale je wymienia za darmo
Oczywiscie... :roll: A moj Lexar to pracuje na pewno czarna magia napedzany :twisted: Bzdury pisza i tyle...
Golibroda
27-06-2005, 14:16
Nie tak dawno była nagonka na wszelkiego rodzaju masci Kingstony.
KuchateK
27-06-2005, 16:16
Tak... 350'tka jest na tych samych bebechach co 20D (digic II) i wykorzystuje mozliwosci szybkich kart pamieci (nie tak jak 10D/300D).
Nie "wszystkie Lexary 80x" a tylko niektore ich serie - do sprawdzenia po numerze serii na stronie Lexara i do wymiany za darmo. Moj na szczescie jest w porzadku 8)
no to zakupilem kingsona :P hs 1 gb poki co dziala :P a od wczoraj posiadam rowniez 350d :D
A mozesz przytoczyc fragment o tym mowiacy. Ja mam taka karte (1GB 80X) i jakos nie narzekam.
Acha musze sie pochwalic ze dostalem gratisowa karte 256MB z canona :)
Dołek
I ja zakupilem do 350D 1 Gb Kingston ElitePro. I co? I OK.
kedar6890
30-06-2005, 18:59
u was chodzi bez zarzutu, u mnie nie działa.Oddałem karte do reklamacjię i muszę czekać miesiąc.
Ja wtrącę swoje 4 grosze: kupiłem Apacera 100x 1 GB i jest bardzo szybka - kolega fotograf testował różne karty i był tą moją bardzo mile zaskoczony - sobie też taką samą kupił po testach mojej - polecam ją nie dlatego, że mam (Kingstona mam w wielkości 512 MB i uważam, że to porażka - jest po prostu bardzo wolna) - zresztą co za różnica - wszystkie karty "szybkie" dadzą satysfakcję, bo raczej nie uda się wam 350-tką przy trybie seryjnym i najlepszej jakości JPG jej zapchac
Acha musze sie pochwalic ze dostalem gratisowa karte 256MB z canona :)
O. W Polsce też jest ta promocja CIG?
O. W Polsce też jest ta promocja CIG?
Niestety chyba nie. Ja kupilem swoje body u TIP'a z promocja - karta plus upusty na sprzet.
Pozdrawiam
Dołek
Niestety chyba nie. Ja kupilem swoje body u TIP'a z promocja - karta plus upusty na sprzet.
Aham. W Europie (ciekawe dlaczego wszystkie promocje omijają Polskę szerokim łukiem) "zachodniej" jest teraz promocja i do 20D/350D dają kod promocyjny. Po rejestracji na stronie Canona - przysyłają kartę Sandiska 256MB.
zyjesz w tym kraju tyle lat i jeszcze sie nie nauczyłeś? :D tak jest i tak będzie :P 'Polska to nie Europa'
Witam!!
Też niedługo będę posiadaczem 350D i z tego co mówicie i karty Cheetah i Sandisc Extreme 3 o pojemności 2 gb się praktycznie nie różnią,więc wezme Cheetah x133 bo jest tańsza...
Witam!!
Od dwóch tygodni jesem posiadaczem 350D, kupiłem aparat i kartę 1G Fuji x100, po tygodniu od zarejestrowania na stronie canona dostałem 256 MB Sandisc. Muszę przyznać że Sandisc jest toszkę szybszy, ale nie kupiłem aparatu żeby kręcić fimy ;).
Ja w moim 350 używam sandiska ultra III 1 GB i jestem b. zadowolony z szybkości karty i jej współpracy z aparatem. prze pierwsze 2 tygodnie używałem tez sandiska 512 ale w tej pierwszej wersji i różnica jest kolosalna. SANDISK ULTRA III 1 GB!!!!
Kolekcjoner
12-08-2006, 04:02
Wiesz ja bym nie wierzył "ani jednemu słowu" które napisali w tym piśmie:twisted:.
Co do kart to kingston się całkiem sprawdza. Fakt ta pomarańczowa jest nieco ślamazarna, ale te niebieskie są zupełnie ok!
Ps. Używałem Lexara w canonie i działała więc się chyba jednak nadaje:wink: :)!
kuba1961
12-08-2006, 08:25
W sklepie zrobilem taki test :
Do aparatu wsadzilem karte, ustawilem na serie i nacisnalem migawke. Po chwili pokazalo sie info o pelnym buforze. Odczekalem chwilke i sprawdzilem ile zrobil zdjec (stan licznika przed i po) Testowalem SanDisk Ultra. Juz miedzy II a III nie bylo roznicy. Wybralem II bo cena III b. wysoka . To chyba najprostszy test. Ja myslicie ? Najlepiej test zrobic w duzym sklepie np. MM a kupowac juz gdzie taniej.
Trzeba sobie radzic powiedzial Baca wiazac buta dzownica.
Witam
Ja niedawno kupilem SanDiska Extreme III 4GB. Predkosc zaj.... (przede wszystkim przy zrzucie do kompa). Tylko maly problem na jpeg - licznik przez jakis czas stoi na 999 (tak przez okolo 30-50 zdjec) pozniej rusza.
kuba1961
12-08-2006, 14:23
Bo licznik jest do 999