PDA

Zobacz pełną wersję : CANON S5IS, brak komunikacji z komputerem przez USB

anj
19-11-2008, 00:28
witam.
wszystko działało przez pierwsze 2,5 miesiaca do teraz. podlaczam aparat CANON S5IS do komputera oryginalnym lub innym kablem, jak poprzednio, wlaczam aparat na podglad zdiec, slysze w komputerze dzwiek jak przy kazdym podlaczaniu czegokolwiek przez USB i nic sie nie dzieje.(obsluga zgodnie z instrukcja)
nie widze aparatu w explorerze, jak to bylo poprzednio przez te 2,5 miesiaca.
nie mam zadnych komunikatow.
w aparacie po podlaczeniu do komputera i wlaczeniu na podglad zdiec nie dziala zaden przycisk, byc moze tak ma byc, nie pamietam jak bylo poprzednio. swieci sie lampka przy wlaczniku na zielono.
to wszystko.
zainstalowane oryginalne oprogramowanie z plyty ktora dostalem z aparatem (przegladarka zdiec) nie widzi aparatu takze.
inne urzadzenia podlaczane przez USB jak modem, flashpeny, mysz, mp3-ki, ... dzialaja poprawnie.
w aparacie wrocilem do ustawien fabrycznych, co tez nic nie zmienilo.
probowalem karte SD oryginalna i kupiona przeze mnie, co tez nic nie zmienia.
dane: XP HOME(oryginal) SP3, MOBILE CORE2D 5250 1,5GHz, NVIDIA8400MGS, DDRII 1024MB.
probowalem zainstalowac sterowniki do XP do canona lecz nie ma ich na liscie w windowsie.
prosze o pomocne rady:
gdzie znajde sterowniki do S5iS DO XP?
jak uruchomic polaczenie pomiedzy aparatem a komputerem?
dziekuje za wszelkie odpowiedzi. ANJ.

levybike
19-11-2008, 01:41
Najprościej - format lub kup czytnik

MaciekH
20-11-2008, 01:18
Próbowałeś odinstalować soft canona i zainstalować ponownie?? Może update softu pomoże?? Sterowniki skąd?? Hmmm, zastanówmy sie... może z internetu?? Tak! W tym może coś być! Spróbuj w necie poszukać! Ehhhh...:???:

anj
20-11-2008, 02:36
Najprościej - format lub kup czytnik
nie chce byc niegrzeczny, doceniam dobre checi lecz raczej chodzi mi o wykorzystanie tego zlacza w aparacie zgodnie z jego przeznaczeniem, poza tym obawiam sie iz moze to byc jakas usterka w aparacie. poprosze o profesjonalne wsparcie a nie rady na poziomie sprzedawcy z supermarketu.

MaciekH
20-11-2008, 02:43
Na 99,9% nie jest to żadne uszkodzenie. Przeczytaj powyższe, spróbuj jeszcze do innego USB go podłączyć (do którego jeszcze niegdy aparatu nie podłączałeś, komp powienien na nowo wykryc nowe urządzenie i zainstalować automatycznie stery). Ewentualnie jeśli masz możlwiość, żeby całkowicie wykluczyć usterke aparatu, sprawdź wszystko na innym kompie. Miałem kiedyś coś podobnego z S1 IS, mi wtedy pomógł update softu. Pzdr.

anj
20-11-2008, 02:51
Próbowałeś odinstalować soft canona i zainstalować ponownie?? Może update softu pomoże?? Sterowniki skąd?? Hmmm, zastanówmy sie... może z internetu?? Tak! W tym może coś być! Spróbuj w necie poszukać! Ehhhh...:???:
czemu na forach znajduja sie osoby z tak sarkastycznym podejsciem do problemu? jak wiesz MackuH, bo jestes dlugo na Canonie, by poprosic o pomoc wypada poszukac najpierw ewentualnej odpowiedzi na forum a dopiero potem "zasmiecac" cenne miejsce na serwerze swoimi tematami. powinienes tez wiedziec ze raczej nie potrzeba zadnych sterownikow by zainicjowac komunikacje po zlaczu USB. systemy robia to "od siebie". canon nie daje zadnych sterownikow do S5IS. niema ich na zadnej stronie canona, nie udalo mi sie ich znalezc w necie, pomimo godzin poszukiwan. stad moja prosba o pomoc zanim oddam aparat do serwisu. szkoda ze potraktowales ja z kpina. moze powinienes lepiej poznac zasady udzialu w forach. ...generalnie chodzi o pomoc innym.

MaciekH
20-11-2008, 03:14
MackuH, bo jestes dlugo na Canonie

Zgadza sie, dlatego wypowiadam sie na kanwie moich doświadczeń z tym system. Nie od wczoraj tez mam do czynienia z protokołem USB i wiem, że sytuacja, którą masz u siebie, może mieć wiele przyczyn i sugeruję różne rozwiązania, które swoją drogą, sam kiedyś stosowałem, raczej z pozytywnym skutkiem.

canon nie daje zadnych sterownikow do S5IS. niema ich na zadnej stronie canona, nie udalo mi sie ich znalezc w necie, pomimo godzin poszukiwan.

http://software.canon-europe.com/products/0010469.asp

Tak jak pisałem wcześniej, spróbuj zrobić update.

moze powinienes lepiej poznac zasady udzialu w forach.

Dzieki za troske, ale radzę sobie całkiem dobrze;)

anj
20-11-2008, 17:36
MackuH
dziekuje ze zajal Cie ten temat, moze wyplyna z tego kozysci dla tego watku.
na stronie canona: http://software.canon-europe.com/products/0010469.asp sterowniki sa do win2000, chyba nie beda raczej pasowaly do XP, reszta to gadgety.
mozna jeszcze znalezc do S1Is ale one tez nie pasuja.

maj_woj
21-11-2008, 20:07
Czasami zdarza się, że XP ma problemy z USB 2.0. Jest łatka na XP, która naprawia ten błąd. Poszukaj czegoś takiego jak USB2FIX.