Zobacz pełną wersję : 350d i dwie drogi
Witam wszystkich, jestem na tym forum nowy.
Od roku robię zdjęcia Canonem A80 i postanowiłem zakupić Canona 350d.
Powody:
1.szybkość AF (jak dla mnie błyskawica bez względu na obiektyw a testowałem na różnych i usm i nie usm i sigmach) nie ma porównania do żadnego kompaktowego.
2.możliwość robienia zdjęć przy iso 1600 (robiłem testy w MM) poziom szumu jest bardzo mały i po odszumieniu np. Neat Image jak dla mnie jest bajka. Dodam, że lubię robić zdjęcia w świetle zastanym.
3.możliwość wpływu na GO (w A80 czy mam 2.8, czy 8.0 jest prawie to samo)
4.możliwość dalszej rozbudowy (o tym za chwilę)
5.mała wielkość –dla mnie duży plus ponieważ dużo śmigam na rowerku i chcę go mieć przy sobie w torbie typu „colt”. Nigdy nie miałem lustrzanki więc jego ergonomia jest dla mnie ok.
Jeśli chodzi o obiektywy to mam dwie koncepcje:
1.kupić z kitem (mam szeroko) potem sigmę 70-300 SM II i z czasem tamrona 28-75/2.8:
2.zamiast kita kupić sigmę 18-200(jeszcze go w rękach nie miałem a w sieci jest jeszcze dość mało) i mieć super uniwersalny obiektyw, który zawsze może być przypięty, jakościowo porównywalny z kitem(i z sigmą 18-125 a ostrzy lepiej niż tamron 18-200) i pewnie sigmą 70-300( między 200 a 300 nie ma wielkiej różnicy w zbliżeniu) a z czasem pomyśleć o stałkach :sigma 30/1,4(nowość i w sumie jeszcze nie wiadomo jak z ceną i jakością ale światło super i po przeliczeniu 50mm,
Tamrona 90/2,8macro(pewnie może być jako portretowy) i powiedzmy może canona 200/2.8L i z czasem do niego kupić telekonwerter 2x.
Ja raczej bardziej skłonny jestem do zestawu „2” bo na rowerku nie lubię mieć plecaka a ogniskowe różne się przydają: czasem jakiś ładny widoczek przy szerokim a czasem śmieszny grymas żonki walczącej ze sporym wzniesieniem :grin: na sporym zbliżeniu ze sporej odległości.
Od kilku m-cy czytam to forum i wiem, że sporo jest na temat 350d i powyższych obiektywów ale ludzie z czasem nabierają nowych doświadczeń i po czasie potrafią inaczej spojrzeć na pewne sprawy i może ktoś cos ciekawego napisze.Pozdrawiam.
Nikt nic nie napisze w tym temacie?? Nikt nie ma sigmy 18-200??Nikt nie ma nowych doświadczeń w tym temacie??
Marfackib
30-06-2005, 10:44
O stałkach bym pomyślał na samym starcie np. canon EF50/1.4. A obiektyw canon 200/2.8L w zestawie nr.2, raczej do przewożenia na bagażniku rowera nie pasuje. Osobiście nie polecam przewożenia sprzetu na rowerze, jestem za kupnem jakiegoś plecaka (np.Lowepro ) przystosowanego do przewożenia sprzetu foto.
O stałkach bym pomyślał na samym starcie np. canon EF50/1.4. A obiektyw canon 200/2.8L w zestawie nr.2, raczej do przewożenia na bagażniku rowera nie pasuje. Osobiście nie polecam przewożenia sprzetu na rowerze, jestem za kupnem jakiegoś plecaka (np.Lowepro ) przystosowanego do przewożenia sprzetu foto.
Na rowerze to nie chodzi mi o bagażniku tylko o torbie "colt" umieszczonej na biodrze. Plecak bym kupił za jakiś czas w miarę jak uzbierałbym kasę na stałki i wtedy powiedzmy, że jadę na jakąś wycieczkę (pieszą) to mogę mieć plecaczek i kilka szkiełek.Jeśli np. wiem, że idę do znajomych na grilla i będę chciał pofocić przy świetle zastanym wieczorową porą to mogę brać plecak ze stałkami i się bawić.
Marfackib
30-06-2005, 13:34
Chyba nie należy do przyjemności jazda na rowerze, jak się jest obwieszonym sprzętem na biodrach. A koszt plecaka to drobiazg w porównaniu z zakupem obiektywów stałoogniskowych. Ale każdy priorytety ustala sam.
1.kupić z kitem (mam szeroko) potem ...
Jak chcesz możesz się ze mną umówić i sprawdzisz sobie kita USM.
Kontakt GSM 0500050980
Jeśli 50mm to raczej 1.8 , kosztuje 350 zł a nie 1400 :)
Marfackib
01-07-2005, 09:41
Jeśli 50mm to raczej 1.8 , kosztuje 350 zł a nie 1400 :)Cena nie dla każdego jest najważniejsza. 1000 złotych palacz papierosów przepuszcza z dymem w ciągu pól roku. A jakość wykonania 1.8 w porównaniu do 1.4 nie przemawia do wszystkich.
no to jest jeszcze 1.8 MKI za 400-600 zl
EDIT: oczywiscie posiada: - skala ostrości
- metalowy bagnet
Dzięki uprzejmości kolegi gietrzy wczoraj miałem okazję przekonać się co do jednego słusznego wyboru w sprawie optyki-czyli L-ki ponad wszystko. Jakość zdjęć z 20d i 135/2L powaliła mnie na kolana(ostrość, kolorki, kontrast, szybkość). Kolejnym obiektywem , który mnie zachwycił jest canon50/1.8. Sigma 20/1.8 już nie zrobiła na mnie takiego wrażenia (nie to wykonanie, nie ta szybkość i na 1.8 jest troszkę mydlany) i jeszcze kit USM –dla mnie fajna jakość, niezła szybkość i generalnie dość ładne zdjęcia da się zrobić (oczywiści przymknięty). Uważam, że jeśli mi się nie odmieni to wybór 350d+sigma 18-200 na początek będzie dobrym wyborem. Muszę tylko znaleźć potwierdzenie w tym, że ta sigma nie będzie gorsza od kita. Z czasem będę zbierał na stałki –pierwszy pewnie będzie 50/1.8 z racji cena /jakość. Potem 200/2.8L (cena troszkę mniejsza niż 135/2L a jakość i rozmycie powinno być podobne)a potem to już nie wiem.
Na marginesie dodam, że wczoraj w MM „macałem” Pentaxa IST DS. i stwierdzam, że to co widać przez jego wizjer to normalnie poezja(wielkość i jakość powala)
Witam!
Skoro zakochałeś się w jakości dobrych, stałoogniskowych szkieł ( :) ), to po co kupować takie g... jak 18-200?? Może lepiej zapolować na jakąś pierwszą stałkę i z czasem dokupować kolejne szkła? No bo jak masz kupić obiektyw, który z założenia będzie o parę klas gorszy od tych które testowałeś i Ciebie to będzie ciągle irytowało...
No ja bym tak nie zrobił. :)
Czyli lepiej początkowo kupić z kitem i z 50/1.8 i zobaczyć co mnie będzie bardziej cieszyło-żyleta 50-tki, czy zoom i gorsza jakość kita? W sumie to takie podejście może być bo raz, że taniej a dwa, że jak stwierdzę, że kit jest do kitu to mogę go sprzedać i nie stracę tyle co na sigmie18-200. Czemu Tata nie jest szejkiem? :( W każdym razie po niedzieli mają się pojawić jakieś zdjęcia z 18-200 na tym forum to może coś to wniesie do tematu.
NO ja bym tak właśnie zrobił.
Albo może kupił jedną stałkę tylko (np. 24/2.8 to będzie ogniskowa prawie jak 40mm, albo 28/1.8 to będzie prawie 45mm) i tym fotografował.
A później patrzył czego Tobie brakuje najbardziej (nie co inni mają :) ) i to dookupił.
Pszczola
02-07-2005, 17:25
[...]zabrać ze sobą żonę a o reszcie pomyśleć póżniej.
Nie! Nie! Trzeba pomyslec PRZED, a nie PO! ;-)
Albo po prostu pójdę na piwo bo czytam już pół dnia różne opinie o obiektywach i już w głowie mi się miesza :roll:
Moj typ: 350D + Sigma 18-200 + Canon 50 1.8 + lampka 420EX / Sigma DG500 Super
szybkosc i jakosc znosna, zabawe GO masz w 50tce a jak zacznie ci czegos brakowac to sobie spokojnie pozniej dobierzesz takie szklo ktore wyczujesz ze ci brakuje.
Zestaw bardziej zaawansowany: kit + Tamron 28-75 2.8 + Sigma 70-300 APO Super Macro II /DG
Zestaw najbardziej zaawansowany: 17-40 4L + 50 1.8 + 70-200 4L
do tych zestawow body i lampa : 350D + 420EX/Sigma DG500 Super
E tam.
Nikt mi nie wmówi, że jest sens kupowania taniego zooma 18-200, zwłaszcza, gdy kolega już próbował stałek i eLek i wie o jaką jakość mu chodzi...
Nikt mi nie wmówi, że jest sens kupowania taniego zooma 18-200, zwłaszcza, gdy kolega już próbował stałek i eLek i wie o jaką jakość mu chodzi...
No popatrz, a ja pomimo całego żelastwa w podpisie, chętnie bym sobie sprawił dodatkowo 350D i jakiegoś taniego możliwie najbardziej uniwersalnego zooma...
No popatrz, a ja pomimo całego żelastwa w podpisie, chętnie bym sobie sprawił dodatkowo 350D i jakiegoś taniego możliwie najbardziej uniwersalnego zooma...
Zgadza się. Czasem trzeba zrobić zdjęcia na przysłowiowych imieninach u cioci lub spacerze i nie jest potrzebna jakość umożliwiająca robienie powiększeń typu 80x60 ;), natomiast małe rozmiary sprzętu i uniwersalny obiektyw są bardzo przydatne
Niemniej jednak, dla Ciebie mulfon, to byłby któryś kolejny sprzęt. Natomiast gdyby miał być jedynym to myślę ze lepiej mieć na początek kita (u cioci na imieninach ogniskowa większa niż 55*crop nie powinna być potrzebna), do tego 50 f1.8 do rzeczy odrobinę ambitniejszych niż pstrykanie "przy okazji", oraz Sigmę 70-300 jako tele i makro
Mowiac uniwesalny zoom masz na mysli jakiegos 35-350 L ? ;)
Mowiac uniwesalny zoom masz na mysli jakiegos 35-350 L ? ;)
Nie, właśnie jakiegoś byle 18-200, 17-85 albo inny taki - coś, co da odpowiednik (również wagowy) przerośniętego kompakta.
...Natomiast gdyby miał być jedynym to myślę ze lepiej mieć na początek kita (u cioci na imieninach ogniskowa większa niż 55*crop nie powinna być potrzebna), do tego 50 f1.8 do rzeczy odrobinę ambitniejszych niż pstrykanie "przy okazji", oraz Sigmę 70-300 jako tele i makro
Mój zestaw :-D - Wlasnie o czyms takim mysle ...
Nie, właśnie jakiegoś byle 18-200, 17-85 albo inny taki - coś, co da odpowiednik (również wagowy) przerośniętego kompakta.
I właśnie o coś takiego chodziło jeśli chodzi o wypowiedzi ;) bo właśnie wróciłem z rodzinnego wyjazdu i ciężko mi sobie wyobrazić latanie w mieszkaniu u cioci z torbą sprzętu i zmienianie obiektywów, lub iść na piwo na rynek w Gliwicach (bo tam byłem)z zestawem szkieł i mieszanie obiektywami zamiast wyluzować się i co jakiś czas pstryknąć fotkę jakiejś fajnej budowli (niekoniecznie architektonicznej :-D )lub po prostu zrobić sobie pamiątkę którą jeśli wywołam to raczej 10x15 lub czasem 13x18.
Dodam, że Vitez też podał jasno i na temat różne możliwości konfiguracyjne i myślę też o opcji z tamronem bo to jest ciekawe szkiełko (tylko ciężkie do zdobycia w "dobrej" jakośći i generalnie w Kielcach jest z nim lipa).