Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z autorotacja

krzesieg
25-06-2005, 11:38
witam, od 3 dni jestem szczesliwym posiadaczem 20D - zastanawialem sie nad 350D ale wybralem wiekszego brata :-)
mam maly problem - mimo ze mam w menu wlączoną autorotację i na wyświetlaczu zdjęcia są odpowiednio zrotowane to po przegraniu na kompa pionowe zdjęcia są poziome i musze je ręcznie obracać :(
wie ktoś dlaczego tak się dzieje??

McKane
25-06-2005, 11:46
Z tego co wiem jesli nie przegrywasz za pomoca programu Canonowskiego dolaczonego do aparatu i przez kabelek to Ci obroci. W innym przypadku musisz zrobic to ponownie.

yasin
25-06-2005, 13:35
Ja mialem w 350D to samo, a przegrywalem przez kabelek i programem "Canonowskim" czyli zoombrowserem. Teraz przeszedlem na downloader pro 1.6 i tam jak sie opcje poustawia to wszsytko robi jak nalezy - obraca (bezstratnie), zmienia nazwy plikow, generuje nawet exifa w pliku tekstowym :) niewazne czy sie sciaga przez czytnik czy aparat.

McKane
25-06-2005, 13:48
Ja osobiscie kopiuje zwyczajnie pod windows commanderem a potem na podstawie exifa obracam calosc w acdsee

krzesieg
25-06-2005, 14:35
na podstawie exifa obracam calosc w acdsee
to w exifie jest info o pionowej orientacjii zdjecia? i acd see potrafii to odczytac?

EOS viewer dolaczony do aparatu podczas podgladu widzi zdjecia prawidlowo zrotowane, ale jak daje aby zapisal je na dysk to niestety sa juz wszystkie poziome :(

McKane
25-06-2005, 14:45
to w exifie jest info o pionowej orientacjii zdjecia? i acd see potrafii to odczytac?

Tak informacja jest w exifie.

W acdsee wystarczy zaznaczyc calosc zdjec dac rotate wybrac opcje nr 4 "exif", zaznaczyc "apply to all selected image" i dac OK

Co do programu canona to nie wiem nie uzywam.

krzesieg
25-06-2005, 15:01
działa !! dzięki za pomoc - dużo czasu zaoszczędzę po kazdym pstrykaniu ;)

Tomasz Golinski
02-07-2005, 15:47
radzę zastosować jhead + jpegtran. można obrócić automatycznie wszystko w katalogu i mieć z głowy. Działa pod również pod win.

sal
02-07-2005, 18:08
Ja obracam na podstawie exifa irfanview - przy przetwarzaniu batchowym.

Alzail
02-07-2005, 21:15
McKane mozesz napisac mi co ja robie zle ? :P mam acdsee 7,0 i jest tam funckja 4 czyli rotate exif ale nie moge zaznaczyc zeby zrobil to do wszystkich zdjec. ta funckja jest na szaro i nie da sie jej zaznaczyc, trzeba jakos najpierw zaznaczyc wszystkie zdjecia? bo ja daje ctr+a otworz za pomoca acdsee i tyle, moze cos jeszcze trzeba?

gonzo44
02-07-2005, 21:28
ciekawe skad aparat wie ze zdjecie jest robione w pionie? Moze mi to ktos wytlumaczyc?

McKane
02-07-2005, 21:32
Musisz otworzyc acdsee i tam dopiero (w jego wbudowanym browserze) zaznaczyc wszystkie ctrl+a. Potem dajesz rotate i zaznaczasz zeby zrobil tak ze wszystkimi.

W przypadku kiedy robisz to w explorerze to po wybraniu otworz za pomoca acdsee on bierze pod uwage wylacznie jedno zdjecie.

McKane
02-07-2005, 21:32
ciekawe skad aparat wie ze zdjecie jest robione w pionie? Moze mi to ktos wytlumaczyc?

Ma wbudowany czujnik polozenia

Alzail
02-07-2005, 21:37
wilkie dzieki :) ale to powoli idzie :D 280 fotek dzisiaj strzelilem to moze dlatego :P

Polaco
03-07-2005, 13:56
Jest tam taka kuleczka (jak potrzasniesz aparatem to ja uslyszysz), jak aparat jest "w pionie" to ona jest po jednej stronie jak w poziomie to dotyka inny czujnik.

gonzo44
03-07-2005, 18:14
Jest tam taka kuleczka (jak potrzasniesz aparatem to ja uslyszysz), jak aparat jest "w pionie" to ona jest po jednej stronie jak w poziomie to dotyka inny czujnik.
Sprytne, ale zamiast tego wolalbym chociazby podglad ISO w wizjerze i jak mysle nie tylko ja. No ale lustrzanki "amatorskie" tak maja, ze musza byc dla "wszystkich".

scooter
06-07-2005, 15:29
trzeba przełączyć connect w menu na ptp i wtedy autoamtycznie obraca program canona

darpla
13-07-2005, 00:03
zauwa żyłem, że jak zdjęcia są robione w skośnym kadrowaniu to aparat najczęściej wybiera poziomy format. A tak w ogole to w 300D nie zawsze poprawnie rotating działa. Cościk widać czujniki zawodzą....

Skrzebowa
23-01-2006, 01:45
Chodzi o tę nieszczęsną autorotację, zapisaną w EXIF jako sekcja: orientation 90. Mam kilka tysięcy zeskanowanych w fotolabie klisz, ale wszystkie skany mają w EXIF właśnie ten wpis, niezależnie od układu zdjęcia. W Adobe Photoalbum powoduje to, że wszystkie zdjęcia automatycznie "stają dęba" do pionu. Bezstratny obrót jest niemożliwy, bo wymiary w pikselach są calkowicie przypadkowe. Mogę obrócić zdjęcia w Rotate.exe, tak aby były poprawnie usytuowne w Irfan czy Image, ale niestety Adobe PhAlbum robi to automatycznie jeszcze raz i znów jest kłopot.
Pytanie: jak usunąć masowo sekcję Rotation z EXIF?

tomalxx
03-01-2007, 11:32
Odświeżam wątek. Sytuacja dotyczy 350D. Zgrywam zdjęcia Canonowskim softem i mam podobny problem, notabene pojawił się w momencie "przekręcenia się" licznika zdjęć na karcie (po przejściu z IMG_9999 na 0000; pierwsze 10000 fotek). W aparacie jest autorotacja, na kompie wszystko jest "poziome"

Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z tym poradzić?

Od razu mówię, że nie chcę przechodzić na inne programy do zgrywania zdjęć, ponieważ ten Canonowski mi pasuje.