PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w tlumaczeniu z j.angielskiego

blizzard
25-06-2005, 01:21
Ostatnio dorwalem w internecie instrukcje obslugi mojego aparatu T 50 lecz w j. angielskim, mam w zwiazku z tym pare pytan:
co to jest
1. Laser Matte Screen
2. Microprism Rangefinder
3. New Split Rangefinder

W zalaczniku jest tekst, w kontekscie ktorego te slowa byly uzyte. Wydaje mi sie, ze Laser Matte Screen to ta matowka, ktora znajduje sie w samym centrum.
Microprism Rangefinder to mikro pryzmaty, ktore ulozone sa w ksztalcie pierscienia dookola srodka.
New Split Rangefinder to wlasciwie chyba ta pozioma kreska.

Jesli sie myle, to prosze mnie poprawic.

blizzard
25-06-2005, 01:26
A jesli chodzi o Laser Matte Screen, to wg instrukcji bedzie niewyrazny(fuzzy) dopuki obiekt jest "wyostrzony"(?). Ale "niewyrazny" to znaczy, ze ma byc widoczny, czy niewidoczny?

Tomasz Golinski
25-06-2005, 01:33
To są różne rodzaje matówek, które można instalować.

1. To chyba zwykła gładka.
2. microprism to właśnie taka z pryzmatami
3. split, to taka śmieszna, gdy obraz podzielony jest na dwie części i ustawianie ostrości polega na wyrównaniu tych części.

Niewyraźny, czyli nieostry, rozmyty.

McKane
25-06-2005, 10:26
W terminologii foograficznej to bedzie tak:
ad2. Mikroraster
ad3. Klin

blizzard
25-06-2005, 13:37
Dzieki za pomoc.
A jesli chodzi o korzystanie z tych trzech rodzajow matowek do ustawiania ostrosci, to jak sie to robi? Bo ja jak do tej pory ustawialem "na oko", a z tej instrukcji to jakos nie bardzo moge to zrozumiec :-(

blizzard
26-06-2005, 20:13
Jakos mi sie nie chce wierzyc, ze nikt na tym forum nie wie jak korzystac z pomocy przy ustawianiu ostrosci. W pierwszym poscie jest fragment instrukcji obslugi po angielsku, mowiacy o tym jak to robic, ale ja jakos nie bardzo to kumam.
Pomozcie.

McKane
26-06-2005, 20:25
Pierwsza na oko

Przy drugiej stabilizuje sie obraz na mikrorastrze (jest wyrazny i nie mruga tak specyficznie) wraz ze zmiana odleglosci na obiektywie

Przy trzeciej (moim zdaniem najlepszej) klin dzieli obraz na dwie czesci ... jesli sa rozjechane ostrosc ustawiona jest zle jest obraz jest zlozony idealnie ustawienie jest poprawne.

Masz zenita przeciez to powinienes wiedziec jak dziala mikroraster

McKane
26-06-2005, 20:29
Teraz zagladnalem dopiero do zalaczonego pliku :) Zgodnie z obrazkiem klin jest w srodku, mikroraster go otacza a pozostala czesc matowki nie ma nic wspolnego z ustawianiem ostrosci. Czesto jest tak ze klin albo mikroraster wystepuja samodzielnie.

blizzard
03-07-2005, 12:03
Dzieki za odpowiedz,
Teraz tez mi sie wydaje ze klin jest chyba najlepszy ze wszystkich chociaz czasem nie mozna z niego skozystac, ale za to jest chyba najdokladniejszy :-D