PDA

Zobacz pełną wersję : Photo Day w Stoczni Gdańsk

samson_miodek
18-11-2008, 09:31
Photo Day 2.0 w miejscu ekskluzywnym, wyjątkowym i niedostępnym dla każdego śmiertelnika? 22 listopada spotykamy się na terenach byłej Stoczni Gdańsk.

Plener fotograficzny na terenach postoczniowych to marzenie każdego miejskiego fotografa. Przed nami industrialne hale, przerdzewiałe dźwigi i żurawie, stal, stare stoczniowe budynki, wydeptane ścieżki i historyczna atmosfera... Dzięki Baltic Property Trust, właścicielowi tego terenu, będziemy mieć okazję fotografowania miejsc, do których na co dzień nie da się tak po prostu wejść. Zajrzymy m.in do hal produkcyjnych, obejdziemy teren powstającego Młodego Miasta, zbliżymy się do żurawi i nabrzeża, wejdziemy na most oddzielający wyspę ze Stocznią Gdańsk i Stocznią Remontową...

W Photo Day 2.0 udział zapowiedzieli przedstawiciele samego Baltic Property Trust. Tam, gdzie idziemy z aparatami, będzie w przyszłości centrum Gdańska - Młode Miasto - o czym z pewnością opowiedzą. W założeniu urbanistów, władz miasta i firm rezydujących na tym terenie, tereny postoczniowe będą tętniącym życiem obszarem, prawdziwym miejskim centrum, którego Gdańskowi boleśnie brakuje. Najpierw powstanie tutaj gigantyczne centrum handlowe, w dalszej kolejności także zabudowania miejskie i biurowe, wysokościowce i lofty, nabrzeże i budynki mieszkalne... Część planów już istnieje, w części trwają już prace - jak m.in. Nowa Wałowa czy ECS. Będzie zatem o czym posłuchać. I z pewnością będzie co fotografować!

Jak możesz uczestniczyć w Photo Day 2.0?

Nie byłeś na pierwszym Photo Day MMki? Nie masz konta w MM Trójmiasto i właściwie jeszcze nas nie znasz? Nie szkodzi. Na Photo Day 2.0 zapraszamy każdego miłośnika fotografii.

Spotykamy się punktualnie o 10.15 w sobotę, 22 listopada przy Historycznej Bramie nr 2. Prosimy, abyście zabrali ze sobą dokument tożsamości. Ponieważ tereny postoczniowe są pełne miejsc niebezpiecznych, wymagających remontu, Uczestników Photo Day 2.0 będziemy prosić o podpisanie oświadczenia, że wchodzą na teren stoczni na własną odpowiedzialność.

Źródło: MMtrojmiasto.pl (http://www.mmtrojmiasto.pl/3721/2008/11/17/photo-day--na-terenach-bylej-gdanskiej-stoczni?districtChanged=true)

malkontent
18-11-2008, 09:51
Photo Day 2.0 ....

Źródło: MMtrojmiasto.pl (http://www.mmtrojmiasto.pl/3721/2008/11/17/photo-day--na-terenach-bylej-gdanskiej-stoczni?districtChanged=true)

Właśnie się zgłosiłem do udziału :mrgreen:

robgr85
18-11-2008, 12:15
wow faaaaaaaaaaaajnie :) Też przyjdę (co prawda zaopatrzony w KIT'a ale kij z tym :] ).

Viqy
18-11-2008, 13:00
Dobry news ... dzięki !

timo
18-11-2008, 13:33
szlag by to... szkoda, ze nie z wiekszym wyprzedzenie... bede stawal na glowie, zeby odwolac plany, ktore mam na ten dzien, ale czy sie uda? czarno to widze, jeszcze dojazd i nocleg - dla mnie to drugi koniec polski :( a sprawa kompletnie nie uwzgledniona w budzecie...

czy sa w planach kolejne takie akcje? na jakim etapie jest tam projekt tej calej "nowosci"? za rok bedzie jeszcze co focic, czy juz same sklepy i domy dla snobow?

p.s. jeslibym sie pojawil, czy ktos z forum bedzie w stanie pozyczyc mi na czas pobytu w stoczni jakies krotkie szklo, chocby i kita? moje 28-70 padlo i ciagle czeka na czesc z japoni, poki co pracuje tylko na przyslonie 2.8 :(

comatus
18-11-2008, 13:36
Pewnie też się zjawię, martwi mnie tylko ten "tłum" zarejestrowanych osób :(

robgr85 ja też tylko z jednym obiektywem...

robgr85
18-11-2008, 13:37
szlag by to... szkoda, ze nie z wiekszym wyprzedzenie... bede stawal na glowie, zeby odwolac plany, ktore mam na ten dzien, ale czy sie uda? czarno to widze, jeszcze dojazd i nocleg - dla mnie to drugi koniec polski :( a sprawa kompletnie nie uwzgledniona w budzecie...

czy sa w planach kolejne takie akcje? na jakim etapie jest tam projekt tej calej "nowosci"? za rok bedzie jeszcze co focic, czy juz same sklepy i domy dla snobow?

p.s. jeslibym sie pojawil, czy ktos z forum bedzie w stanie pozyczyc mi na czas pobytu w stoczni jakies krotkie szklo, chocby i kita? moje 28-70 padlo i ciagle czeka na czesc z japoni, poki co pracuje tylko na przyslonie 2.8 :(

z tego co widzę (tu i na innych forach) pojawią się ogromne tłumy ludzi... zastanawiam się czy uda mi się tam auto zaparkować jak takie masy ludzi się wybierają. Niestety nie jestem w stanie jakkolwiek pomóc, bo z szerszych obiektywów mam tylko kita :/ [uzbrojony w tego kita ruszę na plener :) ]

@comatus - trzeba się rejestrowac?

comatus
18-11-2008, 13:44
Chyba tak. Na stronie jest napisane: "Jeśli chcesz przyjść, kliknij "idę" w zapowiedzi Photo Day 2.0 w naszym dziale Dzieje się " na www (http://www.mmtrojmiasto.pl/3721/2008/11/17/photo-day--na-terenach-bylej-gdanskiej-stoczni?districtChanged=true), a tam trzeba się zalogować.

robgr85
18-11-2008, 13:47
Chyba tak. Na stronie jest napisane: "Jeśli chcesz przyjść, kliknij "idę" w zapowiedzi Photo Day 2.0 w naszym dziale Dzieje się " na www (Jeśli chcesz przyjść, kliknij "idę" w zapowiedzi Photo Day 2.0 w naszym dziale Dzieje się), a tam trzeba się zalogować.

wydawało mi się to raczej na potrzeby ich wewnętrznych statystyk, przecież nie będą robic listy obecności... zresztą sprawdzanie i podpisywanie kilkuset druków strasznie opuźni cały plener...

comatus
18-11-2008, 13:51
wydawało mi się to raczej na potrzeby ich wewnętrznych statystyk, przecież nie będą robic listy obecności... zresztą sprawdzanie i podpisywanie kilkuset druków strasznie opuźni cały plener...
Też mi się tak zdawało, ale tak dla formalności zarejestrowałem się.
W momencie mojej rejestracji byłem 77 zapisaną osobą :/

robgr85
18-11-2008, 14:03

ja 107. Zastanawiam się czy przy tak licznej grupie warto brać statyw, żeby porobić jakieś zdjęcia bez tłumu w kadrze trzeba będzie strasznie szybko strzelać. Czas na rozstawienie statywu raczej dyskwalifikuje... może monopod? Ale czy monopod nadaje się do szerokiego kąta (kit hehe), krajobrazów itp?.

Pozdrawiam,

samson_miodek
18-11-2008, 14:05

Chyba nie trzeba sie rejestrować (mimo to zrobiłem to), wystarczy być o tej godzinie na miejscu przed bramą, podpisać kwitek i cykać foty - ja też z kitem :D KIT to podstawa :D Do zobaczenia!

Co do kolejnych napewno jeszcze będzie jakiś plener tam może za rok - ale mają duże plany co do tego miejsca więc sie trzeba śpieszyć bo potem może nie będzie co fotografować.

Ej chłopaki - jakiś znak rozpoznawczy z FORUM? :D Czy po prostu Canon wystarczy?

Timo - z tym kitem coś się wymyśli ;) Nie martw się - chyba że teraz jakiegoś szybko kupisz za grosze :D

comatus
18-11-2008, 14:10
timo, jak już się znajdziemy to nie powinno być problemu z wymianą na chwilę lub dwie.
Problemem może być znalezienie się ;)

robgr85, teren stoczni raczej do małych nie należy wiec raczej strasznego scisku nei będzie, może najwyżej tzreba będzie chwilę poczekać ;)

malkontent
18-11-2008, 14:28
ja 107. Zastanawiam się czy przy tak licznej grupie warto brać statyw, żeby porobić jakieś zdjęcia bez tłumu w kadrze trzeba będzie strasznie szybko strzelać. Czas na rozstawienie statywu raczej dyskwalifikuje... może monopod? Ale czy monopod nadaje się do szerokiego kąta (kit hehe), krajobrazów itp?.

Pozdrawiam,

Ja biorę. Jest do obejrzenia tylko kilka miejsc. A stocznia będzie otwarta dosyć długo. Nie będzie to zwiedzanie biegiem (mam nadzieję). Zresztą 2,5 kg można ponosić raz na jakiś czas. :-D

robgr85
18-11-2008, 14:37
timo, jak już się znajdziemy to nie powinno być problemu z wymianą na chwilę lub dwie.
Problemem może być znalezienie się ;)

robgr85, teren stoczni raczej do małych nie należy wiec raczej strasznego scisku nei będzie, może najwyżej tzreba będzie chwilę poczekać ;)

Opis jaki widnieje na tamtej stronie, sprawia wrażenie jakby mimo wszystko grupa miała mieć jakiegoś przewodnika. Na razie jest ponad sto osób zadeklarowanych na portalu, nie wszyscy się zapisują... jak zejdzie się 500 osób to będzie zonk :)

Odnośnie tych ludzi w kadrze - w ostateczności można robić kilka klatek tego samego ujęcia na statywie i potem 'wymazywać' ludki korzystając z kolejnych zdjęć. Statyw jednak zabiorę :)

Tezet-gdynia
18-11-2008, 21:08
I ja takze bede ! To moze byc ostatni gwizdek by tam wejsc i porobic zdjecia, pozniej moze byc juz za pozno :( A ze uwielbiam takie klimaty to biore plecak i lapka zeby zdjecia systematycznie zrzucac :D Mam nadzieje ze bedzie tyle miejsca...

comatus
18-11-2008, 21:21
A ze uwielbiam takie klimaty to biore plecak i lapka zeby zdjecia systematycznie zrzucac :D
:shock: to ile zamierzasz tam spędzić czasu? ;-)

Tezet-gdynia
18-11-2008, 21:23
ja mam tylko 1gb, czyli jakies 120-130 Raw'ow :P Ale pewnie z 5 godzin i tak zejdzie zeby zachaczyc o rozne oswietlenia :D

robgr85
18-11-2008, 21:35
ja mam tylko 1gb, czyli jakies 120-130 Raw'ow :P Ale pewnie z 5 godzin i tak zejdzie zeby zachaczyc o rozne oswietlenia :D

a nie byłoby wygodnej dokupić (może od kogoś pożyczyć) dodatkową kartę? Nie wiem jakie tam są warunki, ale dziś u mnie za oknem pierwsze płatki śniegu się pojawiły - pewnie ciężko będzie w takich warunkach odpalać laptopa i zrzucać fotografie (nie niszcząc go).

U mnie pewnie skończy się na przestrzeleniu stoczni z każdego możliwego kąta (aż mi się karty skończą), mam tylko nadzieję że pogoda będzie znośna :)

Tezet-gdynia
18-11-2008, 21:44
No wlasnie za bardzo szkoda mi kasy na karte, ta mi wystarcza na codzien, a mam inny projekt ktory musze zrealizowac przed zima i na niego odkladam :\ Spoko, damy rade, HP to grzejnik wiec w razie czego bede mial przenosny kaloryfer :D

robgr85
18-11-2008, 21:48
Nie zapomnijcie naładować akumulatorków :)

timo
18-11-2008, 22:44
Timo - z tym kitem coś się wymyśli ;) Nie martw się - chyba że teraz jakiegoś szybko kupisz za grosze :D

nie ma sensu, bo paczka z taśma do mojej tokiny jest juz w polsce, wiec za kilka dni powinieniem miec sprawne szklo, wiec mi sie nie oplaca, tymbardziej, ze mam inne wydatki.

a i tak moja obecnosc robi sie coraz mniej realna :(

samson_miodek
18-11-2008, 23:39
Nie zapomnijcie naładować akumulatorków :)

I wyczyścić, przeskanować i zdefragmentować/sformatować karty CF :D

andres
19-11-2008, 00:11
hmmmm może i ja się wybiorę?? Co prawda pomysłów na zdjęcia z tego miejsca nie mam (póki co) ale warto to zobaczyć zanim zdemolują.
Proponowałbym jakiś znak rozpoznawczy dla CB bo jak będzie ciut więcej ludzi to się nie poznamy.

robgr85
19-11-2008, 02:03
hmmmm może i ja się wybiorę?? Co prawda pomysłów na zdjęcia z tego miejsca nie mam (póki co) ale warto to zobaczyć zanim zdemolują.
Proponowałbym jakiś znak rozpoznawczy dla CB bo jak będzie ciut więcej ludzi to się nie poznamy.

Pomysłów jak na razie też nie mam, w najgorszym przypadku podpatrzy sie kilku cwaniaków i zgapi kadry - będą się powtarzać na CB kadry z pleneru ;)

znak rozpoznawczy? Ciężka sprawa... kiedyś był chyba pomysł plakietek CB ale niewypalił

Jeśli nie będzie padać to prawdopodobnie będę miał w jednej ręce 400d + grip + kit, a w drugiej statyw... na plecach tamraca, a na twarzy głupią minę 'co się gapisz' ;) Jeśli będzie padać (a wg new.meteo.pl nie powinno) to się sprawa skomplikuje, teraz np leje za oknem, nie wiem czy w taką pogodę będzie mi się chciało wyjść w plener.

Thuringwethil
19-11-2008, 08:31
Rany :)

Strasznie się cieszę, że i tutaj trwa dyskusja o Photo Day 2.0. Jestem inicjatorką spotkania i chcę rozwiać kilka wątpliwości.

Po pierwsze, rzeczywiście spodziewamy się sporej grupy, ale jesteśmy na to przygotowani.

Teren jest spory, ma kilkanaście hektarów. Niewielka jego część jest w zasadzie ogólnodostępna, więc mniej interesuje tubylców, dla przyjezdnych będzie też bardzo ciekawa. Inne miejsca po prostu będziemy musieli obejść w grupach. Mamy na dziś osiem osób porządkowych/ przewodników, jeśli będzie trzeba, zorganizujemy ich więcej.

Na szczęście na miejscu jest tak oszałamiająco wiele do focenia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Są hale i dźwigi, są robotnicy i stoczniowe bary, są historyczne budynki i muzealne instalacje, są tereny zielone i zabetonowane drogi, są tory kolejowe i budki strażnicze, jest nawet galeria sztuki - w baaaardzo ładnym wewnątrz budynku. Być może nie każdemu uda się sfocić wszystko, ale i tak cholernie warto przyjechać.

I rzeczywiście, teren zmienia się szybko. Część hal widoczna na zdjęciach z ubiegłego roku już przeszła do historii, nie pozostał nawet gruz. Prace nad centrum handlowym zaczęły się, choć na razie są to prace ziemne. Część budynków i hal jest w trakcie rewitalizacji. Tam, gdzie jeszcze dziś trwa budowa statków, wkrótce trwać będzie budowa hoteli, dróg i mieszkań.

Postaramy się możliwie sprawnie zorganizować spisanie oświadczeń i wejście na teren - bo zrezygnować z nich nie możemy. Konieczna jest ostrożność i stosowanie się do próśb straży portowej i organizatorów. Pamiętajcie o dokumentach, weźcie ze sobą długopisy, a pójdzie szybko.

Zgadza się, że zapewne do części miejsc będzie trzeba chwilę poczekać, żeby nikt sobie nie właził w kadr. Dlatego wszystkich prosić będziemy o cierpliwość na miejscu i ewentualne ustawienie się w kolejce. Sprawny przebieg imprezy zależy też od Was.

Przed samym wejściem rozdamy Wam mapki, plan imprezy, przedstawimy osoby porządkowe, rozdzielimy grupy. I przyjeżdżajcie bez obaw. Jeśli macie uwagi, wątpliwości, pytania, odezwijcie się do mnie - maile, gg, telefon znajdziecie tutaj: http://www.mmtrojmiasto.pl/kontakt

Jedyne, co może nam wejść w paradę to pogoda :)

Do zobaczenia! Oliwia

robgr85
19-11-2008, 11:05
(...) Są hale i dźwigi, są robotnicy i stoczniowe bary, są historyczne budynki i muzealne instalacje, są tereny zielone i zabetonowane drogi, są tory kolejowe i budki strażnicze (...)

dzięki za opis, jeszcze krótkie pytanie - robotnicy to te osoby zajmujące się wyburzaniem, czy może będą jeszcze jacyś stoczniowcy pracować?

Szkoda trochę że nie będzie można sobie chodzić swobodnie, bez przewodnika. Jak długo będzie trwał Photo Day?

Tezet-gdynia
19-11-2008, 19:42
To moze grupa Canon Board ?! Albo jakas grupa Canon-Nikon-Olimpus-Sony-Pentax albo cos. Taka bardziej Tylko o tematyce foto, poza reszta zwyklych zwiedzaczy ;)

Gdzies widzialem ze 10:30 do 23:59 ;)

robgr85
19-11-2008, 20:24
To moze grupa Canon Board ?! Albo jakas grupa Canon-Nikon-Olimpus-Sony-Pentax albo cos. Taka bardziej Tylko o tematyce foto, poza reszta zwyklych zwiedzaczy ;)

Gdzies widzialem ze 10:30 do 23:59 ;)

HAHA :) to widzę że muszę kanapki i termos zabrać :) Fakt, faktem - fajnie byłoby się zebrać w jakąś pierwszą fotograficzną grupę i ruszyć na czele, podczas gdy jeszcze nie ma tłumów przed nami (albo maszerujących do kolejnych 'przystanków').

Pozdrawiam,

Tezet-gdynia
19-11-2008, 20:29
Albo na koncu, zeby moc pozostac dluzej na kazdej "atrakcji" bez oddechu innych grup za soba :D

robgr85
19-11-2008, 20:38
Albo na koncu, zeby moc pozostac dluzej na kazdej "atrakcji" bez oddechu innych grup za soba :D

obawiam się, że na końcu będziesz widział kolejne grupy, bez względu w którą stronę wycelujesz aparat :/ (chyba że będziesz celował w niebo :) )

Tezet-gdynia
19-11-2008, 20:39
Ale mozna tez zostac z hmmm 15-20 minut na poznanie siebie-grupy i wyruszenie krokiem powolnym ;) Wtedy sa duze szanse ze reszta grup juz bedzie o 2-3 lokacje dalej lub "za zakretem" ;)

robgr85
19-11-2008, 20:45
Ale mozna tez zostac z hmmm 15-20 minut na poznanie siebie-grupy i wyruszenie krokiem powolnym ;) Wtedy sa duze szanse ze reszta grup juz bedzie o 2-3 lokacje dalej lub "za zakretem" ;)

już oficjalnie zarejestrowało się 180 osób. Pewnie przyjdzie conajmniej z dwa, trzy razy tyle. Mimo sporej powierzchni stoczni będzie nas 'jak mrówków' ;)

Tezet-gdynia
19-11-2008, 20:47
Ale idac pierwsza grupa, bedzie zwala osob z tylu i nie bedziesz mogl sie odwrocic bo bedzie meeega stado, a tak bedzie moze parenascie osob z przodu tylko

Pozatym bycie z tylu daje nam mozliwosc dokladniejszej analizy fotograficznej obiektow bo nikt nas z tylu nie pogania :mrgreen:

robgr85
19-11-2008, 20:50
A mi sie wydaje że jak przewodnik będzie widział że kolejna grupa jeszcze się nie zwinęła to nie będzie przyspieszał swojej... zrobiłaby się jedna wielka kupa fotografujących i co wtedy? :grin:

Tezet-gdynia
19-11-2008, 20:52
I wtedy jak skosnoocy :D Seryjne i do zapelnienia buforu na Small JPG :D

W sumie mozna to przedyskutowac z Thuringwethil np na gg ;) Jaka opcje lepsza widzi dla nas, dla osob ktore chca porobic naprawde pamiatkowe zdjecia ;) Zdjecia ktore beda mogly pokazac za 5-10-15 lat jak wygladala stocznia, w jakim byla stanie, jak bardzo opuszczona byla podczas ostatnich chwil swojego "zycia-wegetacji" ;-)

robgr85
19-11-2008, 20:57
I wtedy jak skosnoocy :D Seryjne i do zapelnienia buforu na Small JPG :D

W sumie mozna to przedyskutowac z Thuringwethil np na gg ;) Jaka opcje lepsza widzi dla nas, dla osob ktore chca porobic naprawde pamiatkowe zdjecia ;) Zdjecia ktore beda mogly pokazac za 5-10-15 lat jak wygladala stocznia, w jakim byla stanie, jak bardzo opuszczona byla podczas ostatnich chwil swojego "zycia-wegetacji" ;-)

wysłałem do Oliwii zapytanie przez GL. Zobaczymy co odpisze...

Tezet-gdynia
19-11-2008, 21:09
ok, w razie czego mozna jeszcze jutro uderzyc na gg, bo w sumie mam pare spraw do wyjasnienia ;) Pare zapytan itp. Ale poczekam do jutra zebym mial wszystkie pytania zebrane ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Edytowac nie moge ale wpadlem na pomysl :D Odnosnie lokalizowania sie, jak ktos jest chetny to mozna przeciez wydrukowac sobie napis Canon-Board.info na kartce i przyczepic do paska aparatu tak zeby bylo widac na karku :) Przeciez aparat i tak bedzie na wierzchu ubrania i tak, wiec widac bedzie :D Wiem, wiem, bedzie to wygladac jak banda chinoli i w ogole jak jacys fanatycy :D Ale czyz nie chodzi o dobra zabawe ? ;)

robgr85
20-11-2008, 00:31
ok, w razie czego mozna jeszcze jutro uderzyc na gg, bo w sumie mam pare spraw do wyjasnienia ;) Pare zapytan itp. Ale poczekam do jutra zebym mial wszystkie pytania zebrane ;)
Edytowac nie moge ale wpadlem na pomysl :D Odnosnie lokalizowania sie, jak ktos jest chetny to mozna przeciez wydrukowac sobie napis Canon-Board.info na kartce i przyczepic do paska aparatu tak zeby bylo widac na karku :) Przeciez aparat i tak bedzie na wierzchu ubrania i tak, wiec widac bedzie :D Wiem, wiem, bedzie to wygladac jak banda chinoli i w ogole jak jacys fanatycy :D Ale czyz nie chodzi o dobra zabawe ? ;)

nie wiem, metka to trochę dziwny pomysł jak dla mnie. Co prawda lepsze to niż akcja typu 'okulary przeciwsłoneczne', albo 'krótkie spodenki' ;)

Chyba łatwiej byłoby rozpoznać forumowiczów np. obklejając taśmą w określonym kolorze [np czerwoną, taką izolacyjną za grosze w marketach] pierścień do zmiany ogniskowej lub ostrzenia na obiektywie... :D:D

Jak na razie prognozy pogodowe nie są najgorsze: zobacz (http://new.meteo.pl/php/meteorogram_list_coamps.php?ntype=2n&fdate=2008111900&row=115&col=84&lang=pl&cname=Gda%F1sk)

Pozdrawiam,

Tezet-gdynia
20-11-2008, 00:46
ze niby kazdy ma eL'ke hehe :D ? Ale pomysl z tasma jest dobry ! tylko nie obiektyw a pasek od aparatu :) Nie bedzie przeszkadzac a jak kilka osob stanie z takimi paskami to bedzie lepiej wygladac niz z poklejonymi aparatami heh :D

robgr85
20-11-2008, 00:54
ze niby kazdy ma eL'ke hehe :D ? Ale pomysl z tasma jest dobry ! tylko nie obiektyw a pasek od aparatu :) Nie bedzie przeszkadzac a jak kilka osob stanie z takimi paskami to bedzie lepiej wygladac niz z poklejonymi aparatami heh :D

chyba łatwiej zauważyć czerwoną taśmę grubości 5 albo 10mm na kicie (mi mojego nie szkoda)... na pasku to nie dość że mniej widoczne, to i łatwo może odpaść (co chwila trze o kurtkę itp). Taśmę można odlepić zaraz po ruszeniu w teren, pewnie i tak po starcie grupy nie będą się już przetasowywać...

P.S. Ciekawe czy by podpisali 'property release' ;)?

marta69
20-11-2008, 16:22
wow faaaaaaaaaaaajnie :) Też przyjdę (co prawda zaopatrzony w KIT'a ale kij z tym :] ).
Ja dokładnie tak samo.
A że będę sama, bo moja ekipa się wykruszyła, to fajnie byłoby was poznać ;)

Łukasz Unterschuetz
20-11-2008, 16:35
Nie mogę się doczekać, aż zobaczę 300 osób próbujących robić zdjęcia w tym samym miejscu na raz :]

samson_miodek
20-11-2008, 17:37
Nie mogę się doczekać, aż zobaczę 300 osób próbujących robić zdjęcia w tym samym miejscu na raz :]

To może być ciekawe doświadczenie :D Będziemy wyglądać jak japońska wycieczka krajoznawcza :]

Elgi
20-11-2008, 17:39
A tą grupka "canon-board" super by wyszło. Przynajmniej można by było się poznać na żywo, porozmawiać o jakimś wspólnym plenerze, spotkaniu w jakiejś knajpce w stylu nasza-klasa :) Oczywiście mowa tu o userach z 3miasta, osoby z daleka też mile widziane.

robgr85
20-11-2008, 18:23

pewnie taki widok będzie dla niektórych ciekawszym tematem fotograficznym niż sama stocznia :)

Robicie jakąś akcję rozpoznawczą?

Tezet-gdynia
20-11-2008, 19:40
No wlasnie, dojdzmy wkoncu do jakiegos wniosku czy sie identyfikujemy. Ja moge sie caly okleic czerwona tasma :P i udawac wielka eLke :P Jest mi wszystko obojetne ;) Ale mozliwe ze bede mial gdzies przy aparacie przypieta plakietke z napisem canon-board i tyle. Taka robiona wlasnorecznie, takze jak ktos mnie zauwazy to nie bac sie, nie gryze :P

marta69
20-11-2008, 20:10
Robicie jakąś akcję rozpoznawczą?

Ja będę miała przyczepione do plecaka takie cuś:
https://canon-board.info/imgimported/2008/11/Untitled2-1.jpg
źródło (http://i294.photobucket.com/albums/mm103/cipikakao2/Untitled2.jpg)
(sorry za jakość, ale z kamerki robione tak na szybko) ;P
Więc gdyby ktoś mnie namierzył to śmiało się odzywać :) Nie znam stąd nikogo osobiście, ale chętnie poznam :)

robgr85
20-11-2008, 20:24
Ja będę miała przyczepione do plecaka takie cuś:
https://canon-board.info/imgimported/2008/11/Untitled2-1.jpg
źródło (http://i294.photobucket.com/albums/mm103/cipikakao2/Untitled2.jpg)
(sorry za jakość, ale z kamerki robione tak na szybko) ;P
Więc gdyby ktoś mnie namierzył to śmiało się odzywać :) Nie znam stąd nikogo osobiście, ale chętnie poznam :)

fajnie to wygląda, może sobie też podobną plakietkę doczepię do plecaka (tylko że nie mam kolorowej drukarki łeeee!)

Tezet-gdynia
20-11-2008, 20:30
Ja tez nie mam koloru, ale mam czerwony dlugopis ktorym moge pokolorowac :D a reszta czarna :mrgreen:

robgr85
20-11-2008, 20:32
Ja tez nie mam koloru, ale mam czerwony dlugopis ktorym moge pokolorowac :D a reszta czarna :mrgreen:

akcja 'kolorowe kredki' ;)

Tezet-gdynia
20-11-2008, 20:34
jak to mawiaja, Najwazniejszy jest Fun ;)

robgr85
20-11-2008, 20:35
jak to mawiaja, Najwazniejszy jest Fun ;)

jak jutro nie znajdę nikogo z kolorową drukarką to sobie kontury wydrukuje i zamaluje kredkami/mazakami. Ticket chyba będzie najlepszą opcją, jak sobie kita obkleję czerwoną taśmą to potem będę swoje portrety na joe-monster oglądać ;)

Tezet-gdynia
20-11-2008, 20:36
podsunoles mi pewien pomysl warty zrealizowania :D

Elgi
20-11-2008, 20:40
Umówmy sie po prostu w jakimś miejscu o konkretniej godzinie. Tak chyba bedzie najlepiej, przecież nie będziemy chodzić i zaglądać wszystkim czy ktoś ma jakąś wywieszkę pod pazuchą.

robgr85
20-11-2008, 21:18
Umówmy sie po prostu w jakimś miejscu o konkretniej godzinie. Tak chyba bedzie najlepiej, przecież nie będziemy chodzić i zaglądać wszystkim czy ktoś ma jakąś wywieszkę pod pazuchą.

ja będę miał wywieszkę na plecaku ;)

marta69
20-11-2008, 21:23
Ja na razie jestem na etapie "jak tam trafić od skmki" ;P więc jak trafię to będzie dobrze.

ja będę miał wywieszkę na plecaku ;) Ja też. A plecak mam brązowy w niebieskawe kwiatki - raczej rzucający się w oczy ;P

robgr85
20-11-2008, 21:40
Ja na razie jestem na etapie "jak tam trafić od skmki" ;P więc jak trafię to będzie dobrze.

Ja też. A plecak mam brązowy w niebieskawe kwiatki - raczej rzucający się w oczy ;P

Wejdź na stronę wydarzenia z portalu MM, nie wiem czy teraz to dodali (prędzej nie zauważyłem) - na początku tematu masz opis jak dojechać, noclegowac, parkować:

http://www.mmtrojmiasto.pl/3730/2008/11/18/photo-day---jak-dojechac-gdzie-zjesc-gdzie-spac?districtChanged=true

Pozdrawiam,

Tezet-gdynia
20-11-2008, 21:42
robgr85, podziekowac bo szukalem wlasnie info gdzie postawic samochod ;)

robgr85
20-11-2008, 22:35
robgr85, podziekowac bo szukalem wlasnie info gdzie postawic samochod ;)

ja właśnie tak na to trafiłem, zacząłem ich mapkę google powiększać w celu znalezienia parkingów, nagle patrzę i się zastanawiam, czy to już było czy nie :) Tylko mi mojego miejsca nie zastaw ;)

Elgi
20-11-2008, 22:35
No to do zobaczenia przed stocznia, ciekawe czy się odnajdziemy. Jak ktoś wpadnie na miejsce spotkania (np. KFC, przez Zieleniakiem itp.), to zostawcie info. Postaram się do kogoś dołączyć. Podobno w grupie raźniej… Pozdro :)

japrzepraszam
21-11-2008, 13:24
w końcu się coś dzieje w 3city..
Swego czasu byłem na stoczni ze 7 lat temu jak to były jeszcze dziewicze tereny, mogłem wejść do hal i kotłowni i focić do woli, jutro pewnie nie bedzie
takiego wow ale i tak zajefajnie.
jeśli Bozia da i się pojawię, to ja też sobie pykne plakietkę z CB.
pzdr

robgr85
21-11-2008, 14:47
może się to komuś przyda:

http://www.mmtrojmiasto.pl/3755/2008/11/20/photo-day---serwis-informacyjny?districtChanged=true

timo
21-11-2008, 18:17
no niestety - mnie sie jednak nie uda :( strasznie mi szkoda, bo to bycmoze ostatnia okazja... no ale coz, nie mozna miec wszystkiego, co sie chce... zycze wszystkim dobrej pogody i milego focenia jutro :)

Tezet-gdynia
21-11-2008, 18:31
Troche poczytalem i sie caly czas zastanawiam czy ubrac wysokie hd'ki ze wzgledu na ich pancernosc czy raczej stare zniszczone adki w celu komfortu :| Jak ogladalem zdjecia ktore tam sa umieszczone to niektore tereny moga byc strasznie wyniszczajace dla obuwia :\

Elgi
21-11-2008, 18:42
Troche poczytalem i sie caly czas zastanawiam czy ubrac wysokie hd'ki ze wzgledu na ich pancernosc czy raczej stare zniszczone adki w celu komfortu :| Jak ogladalem zdjecia ktore tam sa umieszczone to niektore tereny moga byc strasznie wyniszczajace dla obuwia :\

Trzeba połączyć wygodę z funkcjonalnością, ja tam ubieram się bardziej na extrelane warunki. Nie mam zamiaru płakać jak się gdzieś ubrudzę itp.
Od razu przypomina mi się pani ze szlaku w Zakopanem, biedna kobitka szła na wysokich szpileczkach na Giewont popędzana przez swojego chłopaka w super mokasynach, do dziś zastanawiam się jak daleko doszli.

Tezet-gdynia
21-11-2008, 18:44
Dlatego chyba tak samo zrobie, jak na ekstremalne warunki + polowa ubran w samochodzie na przebranie w cos wygodniejszego po foto deju :P

Ps. Plakietke bede mial przy aparacie, a aparat w jedynym slusznym miejscu ;-)

robgr85
21-11-2008, 18:56
Dlatego chyba tak samo zrobie, jak na ekstremalne warunki + polowa ubran w samochodzie na przebranie w cos wygodniejszego po foto deju :P

Ps. Plakietke bede mial przy aparacie, a aparat w jedynym slusznym miejscu

ja dzisiaj też zrobiłem przegląd generalny swoich starych hd'ków. Nigdy tam nie byłem, ale z opisu jaki podali wolę mieć buty które bez problemów mogę zabłocić nie przejmując się zbytnio że przemokną, czy zniszczą na jakimś smieciu.

Przebranie? eee... i tak będę samochodem więc nikt mnie nie będzie musiał oglądać umorusanego w publicznych miejscach (tramwaj, kolejka). Poza tym wątpię, że jakoś tam się bardzo upaćkam (chyba że gdzieś glebę zaliczę, ale rzadko mi się to zdarza). Ewentualnie sobie jakieś buty na zmianę wezmę żeby wracając wycieraczki nie zapaskudzić.

Odnośnie plakietki - chyba sobie agrafkami do plecaka przypnę. Musze ją jeszcze zrobić, ale projekt już jest - potem drukowanie i kolorowanie :)

Tezet-gdynia
21-11-2008, 19:00
No ja tez musze zrobic plakietke, zapomnialem w pracy wydrukowac szkicu i musze teraz zrobic caaaalutka wlasnorecznie hehe, W sumie racja z tym przebraniem tylko ze ja odrazu z pleneru mozliwe ze do pracy jade :P A cale nogawki uwalone jakims blotem itp nie wygladaja za elegancko :D

Ps. ma ktos moze pozyczyc karte 1-2gb ? :-| Oczywiscie taka ktorej nie uzywa na codzien itp. ?? Bo patrzac na te tereny to laptop moze sie okazac glupim wyjsciem :-|

robgr85
21-11-2008, 19:05
No ja tez musze zrobic plakietke, zapomnialem w pracy wydrukowac szkicu i musze teraz zrobic caaaalutka wlasnorecznie hehe, W sumie racja z tym przebraniem tylko ze ja odrazu z pleneru mozliwe ze do pracy jade :P A cale nogawki uwalone jakims blotem itp nie wygladaja za elegancko :D

Ps. ma ktos moze pozyczyc karte 1-2gb ? :-| Oczywiscie taka ktorej nie uzywa na codzien itp. ?? Bo patrzac na te tereny to laptop moze sie okazac glupim wyjsciem :-|

No to faktycznie przebranie Ci się przyda (albo ubranie w cebulkę, jakieś bojówki na jeansy i nawet jak błotem zachlapiesz to masz bardzo szybkie przebranie - zdejmujesz jedną warstwę), ja w najgorszym wypadku (poślizg niekontrolowany w błocie) sobie siedzenie kocem wyłożę...

comatus
21-11-2008, 20:05
Ps. ma ktos moze pozyczyc karte 1-2gb ? :-|
Jak obiecasz, że oddasz w miarę szybko to pewnie coś się znajdzie ;)
No i jeszcze siebie będziemy musieli znaleźć :lol:

Tezet-gdynia
21-11-2008, 20:10
Moge Ci nawet w niedziele wieczorem prosto pod dom przywiezc ;) Bede jechal do pracy do gda wiec bedzie mi po drodze ;)

Ze znalezieniem bedzie najwieksza zabawa, o ktorej bedziecie na miejscu ? Bo ja planuje byc ok 10:00 albo wczesniej nawet

robgr85
21-11-2008, 20:18
Moge Ci nawet w niedziele wieczorem prosto pod dom przywiezc ;) Bede jechal do pracy do gda wiec bedzie mi po drodze ;)

Ze znalezieniem bedzie najwieksza zabawa, o ktorej bedziecie na miejscu ? Bo ja planuje byc ok 10:00 albo wczesniej nawet

właśnie się zastanawiam ile zajmnie mi przejazd z oliwy do głównego (czy w sobotę o tej godzinie są szanse na korki?), oraz ile czasu zajmnie mi znalezienie miejsca do zaparkowania.... Ja staram się tak wycyrklować godzinę wyjazdu, aby być na miejscu około godziny 10tej, lepiej trochę za wcześnie niż zbyt puźno.

Tezet-gdynia
21-11-2008, 20:20
Lekkie przytloczenia moga byc, zwlaszcza we wrzeszczu, przedswiateczny szal zakupow w galeri bandyckiej da sie odczuc, ale reszta miasta powinna byc w miare przejezdna, nie ma za duzo remontow itp ;) Ja z sopotu jade max 30 minut wiec Ty z oliwy jakies 15-20 minut i powinno byc dobrze ;)

robgr85
21-11-2008, 20:39
Lekkie przytloczenia moga byc, zwlaszcza we wrzeszczu, przedswiateczny szal zakupow w galeri bandyckiej da sie odczuc, ale reszta miasta powinna byc w miare przejezdna, nie ma za duzo remontow itp ;) Ja z sopotu jade max 30 minut wiec Ty z oliwy jakies 15-20 minut i powinno byc dobrze ;)

dzięki za informacje, postaram się tak wyjechać aby być o 10tej na miejscu, mam nadzieję że szukanie miejsca parkingowego nie zajmnie więcej jak 10minut.

Pozdrawiam,

andres
21-11-2008, 21:33
widzę że najeli się wybiera?? :))) Dobra ja też będę niezależnie od pogody...:) Szczerze mówiąc będę żeby Was poznać bo jak już wspominałem pomysłów nie mam...
Dla rozpoznania: dwa metry i na plecach oliwkowa Kata NG5737 może być?? (niestety nie mam gdzie drukować w chwili obecnej)

comatus
21-11-2008, 21:35
No, z takim zapewnieniem to może i 4GB Ci pożyczę :D

Ja jadę SKM więc pewie będę dużo wcześniej (ten weekendowy rozkład jazdy).

Tezet-gdynia
21-11-2008, 21:38
Nie wiem czy na 4gb mi aku wystarczy ;) W razie czego tel do mnie masz zeby nas odnalezc, Ja zreszta tez numer mam, wiec w razie jakbysmy Cie nie znalezli to dam znac gdzie jestesmy ;)

Elgi
21-11-2008, 21:53
Jak czytam, to co poniektórzy będą mieli jakieś oznaczenia na plecakach itd. Więc trzeba wypatrywać, mam nadzieje że uda mi się wyłowić jakiegoś forumowicza CB.

comatus
21-11-2008, 21:54
Nie wiem czy na 4gb mi aku wystarczy ;) W razie czego tel do mnie masz zeby nas odnalezc, Ja zreszta tez numer mam, wiec w razie jakbysmy Cie nie znalezli to dam znac gdzie jestesmy ;)

No właśnie nie mam, bo się gdzieś zawieruszył :roll: To jak się nie znajdziemy to zadzwoń ;-)

Tezet-gdynia
21-11-2008, 21:58
Dobra, co mi tam :P Jakby ktos mnie szukal -> 503-710-625 <-

comatus
21-11-2008, 22:08
Dobra, co mi tam :P Jakby ktos mnie szukal -> 503-710-625 <-
I jutro wszyscy będą do Ciebie dzwonić z pytaniami :twisted:

Tezet-gdynia
21-11-2008, 22:12
A niech dzwonia :P Ja jestem otwarty czlowiek :D I po to podalem publicznie ;) A teraz zabieram sie za czyszczenie matrycy bo syf syf syf ! ;)

andres
21-11-2008, 22:49
oj widzę że wszyscy zwarci i gotowi :)

samson_miodek
21-11-2008, 23:03
Ja prawdopodobnie pojadę tym o 9.07 w Orłowie - i będę się gdzieś przy wejściu kręcił - na plecaku będę miał logo forum i mój nick, i jeszcze drugą plakietkę gdzieś z przodu też przyczepię :D

Zapisałem też numer do Tezeta to jutro zadzwonię do Ciebie. Teraz jest zapisanych tam około 300 luda na mm.trojmiasto.pl :/

robgr85
21-11-2008, 23:15
Ja prawdopodobnie pojadę tym o 9.07 w Orłowie - i będę się gdzieś przy wejściu kręcił - na plecaku będę miał logo forum i mój nick, i jeszcze drugą plakietkę gdzieś z przodu też przyczepię :D

Zapisałem też numer do Tezeta to jutro zadzwonię do Ciebie. Teraz jest zapisanych tam około 300 luda na mm.trojmiasto.pl :/

moze nie najgorszym pomysłem byłoby wczepienie loga agrafką na rękawie od kurtki, tak na wysokości barku...

samson_miodek
21-11-2008, 23:29
moze nie najgorszym pomysłem byłoby wczepienie loga agrafką na rękawie od kurtki, tak na wysokości barku...

Good idea! Na barku w sumie będzie najlepiej widoczne. Tylko muszę coś znaleźć by je przyczepić :/

Thuringwethil
22-11-2008, 08:32
:) pogoda się, tfu tfu, udała. Ale ostrzegam, tam jest błoto po kolana i cholernie ślisko.

Termosy, czapki, rękawiczki, ubranie nadające się do ubłocenia i szybkiego zdjęcia czegoś z wierzchu, dobytek w plecaku na wypadek upadku, wygodne buty - zdecydowanie polecam.

Tezet - będę do Ciebie dzwonić, zrobimy jedną grupę z canon- board ;)

Ponawiam apel o długopisy - weźcie, będzie szybciej.

Poza tym jesteśmy dobrze przygotowani. Reszta zależy od Was i innych Uczestników. Już teraz proszę o maksymalną ostrożność, tam są wszędzie blachy, druty, gwoździe, ślisko, może coś spadać z dachów, jest ślisko na nabrzeżach. Zapomnijcie o włażeniu na żurawie i drabiny. I cierpliwość, najpierw pokażemy co i jak, nie zacznijcie się wcześniej rozłazić, bo ochrona Was 'zdejmie' ;)

No i już teraz zapraszam do wrzucania zrobionych prac do www.mmtrojmiasto.pl - przed nami konkurs, wystawa Waszych zdjęć... :)

Tezet-gdynia
22-11-2008, 09:18
Martwi mnie ten snieg tylko :D

samson_miodek
22-11-2008, 09:28
Byle śnieg nas nie powstrzyma :]

robgr85
22-11-2008, 16:28
Ci którzy byli, dobrze wiedzą że pogoda nie sprawiała problemów... teraz muszę tylko znaleźć czas na selekcję i obróbkę ztrobionych zdjęć :P

samson_miodek
22-11-2008, 18:41
Wielkie dzięki za wspólnie spędzony czas, za możliwość poznania Was, fotografowania 10-22 i 24-105 L IS :D I za to że nie musieliśmy biegać z szaleństwem w oczach. I za sesję kopaną :D Niech żałuje ten kto nie był.

andres
22-11-2008, 18:59
robgr85 muszę Ci powiedzieć że wypatrywaliśmy Ciebie :)

hehehehe samson dla Ciebie sesja kopana była zdecydowanie przyjemniejsza :)

japrzepraszam
22-11-2008, 19:11
momentami było tłoczno, momentami było mroźno, momentami było groźnie...
zwłaszcza gdy na horyzońcie pojawiał się pan w pełnej czerni z pochwą przypasaną do pasa...:shock:
i łypał na nas swoim mydlanym okiem
:mrgreen:

Viqy
22-11-2008, 19:20
hehehehe samson dla Ciebie sesja kopana była zdecydowanie przyjemniejsza :)

Dla ofiary sfingowanego kopania też nie była najgorsza :) Jakoś przeżyłem :)

andres
22-11-2008, 19:20
taaa to fakt... widziałem owego pana :D

no dobra pora wrzucić pierwsze wypociny zrobione na szybko

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/72/359308_508853.jpg)

mam pokazać te dwa gdzie zbierasz z buta w twarz?? :D

Nie gadaj tylko pokazuj swoje zdjęcia :)

co do tłoku to w sumie chyba za bardzo nam nie przeszkadzał i raczej robiliśmy co chcieliśmy bez większych utrudnień :D

p.s. ktoś ponoć skwitował z sarkazmem że studio rozstawiamy :D

comatus
22-11-2008, 19:26

Ale jak się cieszyłeś ;)

andres ja swoich nawet jeszcze nie zgrałem na kompa, ale stawiasz bardzo wysoko poprzeczkę :D

andres
22-11-2008, 19:30
andres ja swoich nawet jeszcze nie zgrałem na kompa, ale stawiasz bardzo wysoko poprzeczkę :D

Nie przesadzaj :)

zaraz wgram grupowe tyle że praktycznie nic z nim nie robiłem....

Viqy
22-11-2008, 19:55
no to jak zaczęliśmy z modelem nr.1, to ja się nie wyłamię ...to się nazywa owczy pęd :)

źródło (http://img74.imageshack.us/img74/2640/img7571jq5.jpg)

kogut
22-11-2008, 19:56
To ja w takim razie, też coś na szybko wrzucę :wink:

źródło (http://img140.imageshack.us/img140/2279/57030932fy1.jpg)

Pozdr. Kogut vel Cobretti 8-)

andres
22-11-2008, 20:04
hehehehe a najlepsze jest to że wiekszość pozostałych grup robiło jedynie detale :)

p.s. Kogut wyłamałeś się :P bo miał być pierwszy model :D :D :D

no dobra kolejne:

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/72/359324_351608.jpg)

kogut
22-11-2008, 20:06
Chciałem tylko udowodnić, że model nr 1, oprócz modelowania i palenia petów, też coś fotograficznego popełnił :]

samson_miodek
22-11-2008, 20:18
Zdjęcia pierwsza klasa - Kogut - u mnie na monitorze strasznie dużo fioletowego na tym zdjęciu andresa - chyba że to Twoja wizja to ok :]

kogut
22-11-2008, 20:22
Miało być, miało :wink: Natomiast mam nadzieje, że nie przesadzone, bo na rozkalibrowanym z lekka lapku, z konieczności muszę teraz siedzieć :evil:

andres
22-11-2008, 20:37
no i dalej model numer 1 :D

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/72/359342_951658.jpg)

Viqy
22-11-2008, 21:33
Zmiana modela - nr.2

źródło (http://img404.imageshack.us/img404/903/imgx7620fw1.jpg)

Pozostaję pełen podziwu dla zdolności bojowych modela.

andres
22-11-2008, 22:06
Zmiana modela - nr.2

Pozostaję pełen podziwu dla zdolności bojowych modela.

no to teraz ja się nie wyłamię :D

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/72/359385_441927.jpg)

w kolejnych odsłonach ktoś obrywa :D

robgr85
22-11-2008, 22:25
robgr85 muszę Ci powiedzieć że wypatrywaliśmy Ciebie :)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:no i znaleźliźcie mnie, japrzepraszam oraz elgiego podczas głównego zgrupowania :) (migracja z 3 do 10 a potem out :)).

Zdjęcia bardzo fajne, w pewnym momencie odbiłem od grupy bo sesje typu 'strobist' napewno będę mieć jeszcze niejedną, a stocznię wyburzą. Jak coś obrobię to napewno wrzucę, dziś jestem zajęty tłumaczeniem strobista na nasz język :)

andres
22-11-2008, 22:29
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:no i znaleźliźcie mnie, japrzepraszam oraz elgiego podczas głównego zgrupowania :) (migracja z 3 do 10 a potem out :)).

Zdjęcia bardzo fajne, w pewnym momencie odbiłem od grupy bo sesje typu 'strobist' napewno będę mieć jeszcze niejedną, a stocznię wyburzą. Jak coś obrobię to napewno wrzucę :)

najlepsze jest to że nikt tego faktu że Ty to Ty nie wyłapał i wszyscy się zastanawiali gdzie jesteś... nie jestem pewien czy przypadkiem ktoś Ciebie nie pomylił z Tezetem :D

robgr85
22-11-2008, 22:33
najlepsze jest to że nik tego faktu że Ty to Ty nie wyłapał i wszyscy się zastanawiali gdzie jesteś... nie jestem pewien czy przypadkiem ktoś Ciebie nie pomylił z Tezetem :D

ja dzwoniłem to tezeta ok 10, i powiedziałem żeby puścił sygnał jak przyjedzie to się w jedną grupę złączymy, odzewu zero :D Do tej pory zastanawiam się który z was to tezet :) my z początku [przed wjeściem] wypatrywaliśmy marte69 (wydawała się łatwym celem), przydałaby nam do sesji, ciekawe czy była :)

Cóż. Czas najwyższy zrobić sobie jakiś normalny avatar :)

andres
22-11-2008, 22:36
yyy w Sumie to nie odnotowałem żeby ktokolwiek przedstawiał się jako Tezet :D

kogut
22-11-2008, 22:40
Również nie zarejestrowałem.. :)

Ps. Model nr 2 w wersji "light" ;)

źródło (http://img368.imageshack.us/img368/5678/33303233gp2.jpg)

robgr85
22-11-2008, 22:49
yyy w Sumie to nie odnotowałem żeby ktokolwiek przedstawiał się jako Tezet :D

ja się przedstawiałem jako 'Robert' :P, moj nick brzmi nadzwyczaj głupio :P

comatus
22-11-2008, 22:55
Niby wszystko pięknie, ale sprzeczki między modelami też były :roll:

źródło (http://img201.imageshack.us/img201/9739/img5145yc0.jpg)

edit: muszę poćwiczyć obróbkę a'la reszta ;)
no i gdzie to grupowe?

edit2: już jest :mrgreen:

andres
22-11-2008, 22:57
zbiorowe... szkoda że nie w komplecie :(

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/72/359401_933363.jpg)

robgr85
22-11-2008, 22:59
nie cała grupa, miało byc jeszcze jedno przy bramie ale jakoś sie zapomniało....

Viqy
22-11-2008, 23:26
Mały backstage :)

źródło (http://img340.imageshack.us/img340/3733/7668copyij3.jpg)

385
22-11-2008, 23:28
Generalnie niezłe foty ......modeli , a gdzie te STOCZNIOWE klimaty ???

robgr85
22-11-2008, 23:32
jak obrobię to wrzucę :) ja mam prawie same stoczniowe :)

Viqy
22-11-2008, 23:36
Mi tam do stoczniowych klimatów brakowało ludzi tam pracujących, cięcia blach, spawania itp. Wpuścili tylko na opuszczone budynki .... chyba że gdzieś błądziłem.

japrzepraszam
22-11-2008, 23:41
o Wy Narcyzi uwielbiający swoje ciała i innych ciała... w takim miejscu zacnym...adorujący człowieka, istotę ludzką...zapominacie jakimże miejscem jest to miejsce. Aby nie posądzili nas o profanacje jakże chwalebnej tej imprezy, zorganizowanej ku chwale i pamiątce tego miejsca, którego niebawem gleba poczuje smak betonu wielkiego centrum... umieszczam zdjęcie oddając tym samym cześć i chwałę Panowi Edwardowi za Jego 25 letnią fizyczną i nienaganną pracę w Stoczni...

źródło (http://img249.imageshack.us/img249/858/03smallva8.jpg)

andres
22-11-2008, 23:42
Generalnie niezłe foty ......modeli , a gdzie te STOCZNIOWE klimaty ???

a stoczniowe foty robiło 494 innych fotografów i fotoamatorów biegających po terenie :)

Było już jak Viqy atakuje Samsona to teraz będzie jak Viqy obrywa od Samsona :D

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/72/359415_126248.jpg)

ale żeby nie było to i ja pokazuję stoczniową stronę stoczni :D

źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/72/359423_198335.jpg)

japrzepraszam
22-11-2008, 23:56
a oto jedno z wielu Wielkich Haseł Stoczniowych... Niejeden współczesny Kopiwriter miałby problem wymyśleć tak skuteczne hasło...:D

źródło (http://img249.imageshack.us/img249/6795/22yl9.jpg)

robgr85
23-11-2008, 00:18
Mi tam do stoczniowych klimatów brakowało ludzi tam pracujących, cięcia blach, spawania itp. Wpuścili tylko na opuszczone budynki .... chyba że gdzieś błądziłem.

faktycznie gonili jak chciało się 'przekroczyć granicę'...

japrzepraszam
23-11-2008, 00:26
nie rozumiem tych maszyn... Ale żeby maszynę na dwóch stołkach stawiać...?
BHP się tu kłania...

źródło (http://img213.imageshack.us/img213/8491/27smallms4.jpg)

comatus
23-11-2008, 00:37
Żeby nie było żem Narcyz i takie tam, to jakieś "stoczniowe klimaty"

źródło (http://img370.imageshack.us/img370/5565/img4945pa4.jpg)

japrzepraszam
23-11-2008, 00:47
noto w temacie kartek, których zaiste w stoczni było od groma, takieto
rembrantowskie kadry.

źródło (http://img213.imageshack.us/img213/7788/05smallec5.jpg)

Tezet-gdynia
23-11-2008, 00:57
Rob, bo ja jeszcze zaspany jechalem jak dzwoniles, nic nie widzialem przed soba bo skonczyl sie plyn w spryskiwaczach, slonce mi swiecilo w oczy, i jak dojechalem na miejsce i spotkalem dwie osoby to jakos nawet nie pomyslalem ze to Ty dzwoniles tylko ktoras z tych osob ;) Ciezko poznac po samym numerze ze Ty to Ty ;) No i stwierdzilem ze skoro juz jakos sie grupujemy przy krzyzach to znaczy sie ze jestes ;) Aaaaa nikt mnie nie kojarzy :D No tak, Przywitac sie z tezetem i nie wiedziec ze to tezet :D Jako chyba jedyny mialem hd'ki :P swoja droga glupi wybor :P Ja sie przedstawialem jako Tomek ;) Plakietke mialem zrobiona ale jak zobaczylem rano snieg to zwariowalem i zapomnialem jej zabrac, zreszta tak samo jak i statywu... Ciekawe czy udalo mi sie utrzymac czasy rzedu 1/6 z reki :D

A co do wypadu, dopiero wrocilem, zaraz zrzucam i przegladam :D Jakby nie bylo, bylo Super, i moim zdaniem przydal by sie jeszcze jeden taki wypad ale jak by bylo cieplo, bez kurtki itp. Ale zawiodlem sie :( Wszyscy z jakimis el'kami, trasmiterami :( A ja z kitem musialem walczyc i z 135mm na m42 bez potwierdzenia ostrosci hyhy :D Az boje sie sprawdzac ile jest nietrafionych z ostroscia! Gorsze jaja sie zaczely po 40 zdjeciach wykonanych... Moja 300D pokazala ze bateria jest pusta... Myslalem ze skocze z zurawia i sie pochlastam jesli przezyje, ale wyjecie bateri i ponowne wlozenie pomoglo :D Dopiero po ok 180 zdjeciach bateria poczula zimno i musialem co 10 zdjec ja wyciagac i wkladac. Swoja droga Teren super! Udalo sie wejsc na niektore dachy. Udalo sie wejsc w miejsca gdzie pracowali ludzie, porozmawiac z nimi, porobic zdjecia, ugrzac sie bo piece przyjemnie grzaly :D Udalo sie zrobic male sesje itp. Ale fakt faktem, tak jak Wy skupialiscie sie na sesjach, tak ja biegalem i robilem detale ;) Ciekawe co z tego wyjdzie. Ok biore sie za zrzucanie ! Ciezka noc mnie dzis czeka bo nie lubie czekac ze zdjeciami ;) Dziekuje za mily wypad !

marta69
23-11-2008, 01:59
wypatrywaliśmy marte69 (wydawała się łatwym celem), przydałaby nam do sesji, ciekawe czy była :)
Była w drodze, nie dotarła :( Z rańca załatwiłam sobie transport samochodem. Kumpel w drodze do pracy miał mnie podrzucić, ale nie dojechaliśmy nawet do Gdańska. Spadło trochę śniegu i ludzie zgłupieli na drogach czego efektem był nasz poranny wypadek. Na szczęście bez ofiar w ludziach, jedynie ze skasowana maską samochodu kumpla. Ale zanim przyjechała policja, pospisywała wszystko - było już pozamiatane.
A teraz jak oglądam wasze zdjęcia to mam ochotę dopaść palanta z tej cholernej skody i przejechać go walcem. A potem jeszcze dorwać osła, który wydał mu prawo jazdy :?

Mam nadzieję do następnego ;)

Tezet-gdynia
23-11-2008, 02:21
Oj marta, przykra sprawa :( Ale nie martw sie, pewnie beda jeszcze jakies super okazje na taki wypad :) I nastepnym razem pamietaj ze do mnie mozna zadzwonic i zawsze mam jedno wolne miejsce w samochodzie ;)

ps. Moje sie robia i wygladaja jak zwykle pstryki z kompakta przy waszych :P

robgr85
23-11-2008, 02:49
tezet, też miałem hdki :) Ja właśnie rozglądałem się za oznaczeniem (tyle pisania i nic :shock:)... Zacząłem przeglądać swoje wypociny i jakoś mnie nie satysfakcjonują (szczerze mówiąc to sprawa wygląda beznadziejnie :P)

Marta, najważniejsze żeś cała i zdrowa. Odnośnie stoczniowych klimatów/plenerów to ktoś w jakimś komentarzu na mm była plotka że niebawem inna stocznia ma 'dni otwarte', czyli też pewnie będzie można z aparatami się zebrać.

Moje sie robia i wygladaja jak zwykle pstryki z kompakta przy waszych :P

widzę że nie tylko ja odniosłem takie wrażenie :)

Teraz coś odemnie, pstryk na temat często poruszany - wejście do strefy Euro, kto próbował ten wie że pierwsze kroki ciężko się stawia :mrgreen: ;) :

https://canon-board.info/imgimported/2008/11/3050801717_0facc746d8-2.jpg?v=0
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3012/3050801717_0facc746d8.jpg?v=0)

Pozdrawiam!

Tezet-gdynia
23-11-2008, 03:02
A ja mam wrazenie ze jakies 30-50% terenu ominolem... :\

Jak narazie, jedno ode mnie :mrgreen:

https://canon-board.info/imgimported/2008/11/2552a98727982857-2.jpg
źródło (http://images24.fotosik.pl/298/2552a98727982857.jpg)

robgr85
23-11-2008, 03:15
masakra :D widziałem nikoniarzy, którzy kwiatki sobie gdzieś tam układali, ale że tego nie widziałem (sam przyniosłeś lalę ;)?):mrgreen:

Tezet-gdynia
23-11-2008, 03:20
160 plikow za mna, narazie daje im sie przelezec do wstania w dzien. Wtedy bede mial inne spojrzenie, inne koncepcje. Wtedy wrzuce i linka podrzuce tutaj ;)

robgr85
23-11-2008, 03:22
160 plikow za mna, narazie daje im sie przelezec do wstania w dzien. Wtedy bede mial inne spojrzenie, inne koncepcje. Wtedy wrzuce i linka podrzuce tutaj ;)

jutro przejrzę moje gnioty, może świeże spojrzenie faktycznie coś zmieni...

coca
23-11-2008, 05:37
robgr85 w gdansku srednio 2 razy do roku stocznia remontowa i polnocna maja drzwi otwarte dla zwiedzajacych :) z reszta raz juz dawalem znac na forum i byly 4 osoby na stoczni remontowej :) np comatus i viqy :) jako, ze mam swieze wiesci z stoczni to dam znac jakby otwierali wrota :) ehh szkoda, ze na ten plenerek zaspalem ;/ widze panowie dobrze sie bawiliscie :)

samson_miodek
23-11-2008, 09:31
O kurka = te moje kopniaki to tak całkiem całkiem wyglądają (trochę techniki się zgubiło, no i nie jestem tak rozciągnięty jak kiedyś :/ co widać na zdjęciu Viq'ego), a na zdjęciu z klozetem za bardzo się usmiecham :P Ale obróbka fajna, mocno kontrastowa, a może tak więcej zdjęć Koguta? Jak puszcza dymka z papierosa ;)

Marta - żal że nie dojechałaś bo potrzebowaliśmy modelki ;) Niekoniecznie do kopania, ale dobrze że jesteś cała! Na następnym plenerze stoczniowo/industrialnym dobrze się przygotuj bo Ty będziesz pewnie głównym tematem ;)

Co do moich zdjęć to trzeba trochę poczekać. Na mmtrojmiasto już widziałem swoją fotę ;P Piksel w piksel taką samą jak moja ;) Jak to powiedział chyba andres - zrobiłeś fotkę gdzie 40 osób przed tobą ma taką samą i 30 osób po Tobie zrobi identyczna też ;) Grrr...

comatus
23-11-2008, 11:21
a może tak więcej zdjęć Koguta? Jak puszcza dymka z papierosa ;)

Mówisz i masz ;)

źródło (http://img526.imageshack.us/img526/9007/img4968gt8.jpg)

Plus jeszcze jeden model ;-)

źródło (http://img526.imageshack.us/img526/8460/img5102uj5.jpg)

pomidor30
23-11-2008, 12:03
Coś oddemnie pozdro
http://images44.fotosik.pl/33/d3566543105ff35e.jpg (www.fotosik.pl)

japrzepraszam
23-11-2008, 12:38
Dużo też butów się ostało. Nawet ząb czasu nie nadwyrężył ich struktury.
To były dobre buty...

źródło (http://img526.imageshack.us/img526/8489/butysq6.jpg)

samson_miodek
23-11-2008, 13:11
pomidorowe zdjęcie to i ja mam :D

pomidor30
23-11-2008, 13:19
i jescze, jak to byl
http://images43.fotosik.pl/33/b98f35b4ce82ae83.jpg (www.fotosik.pl)o
http://images32.fotosik.pl/404/e6a9527da98a5274.jpg (www.fotosik.pl)
http://images34.fotosik.pl/405/80713137e9d5fe1b.jpg (www.fotosik.pl)

robgr85
23-11-2008, 13:29
Marta - żal że nie dojechałaś bo potrzebowaliśmy modelki ;) Niekoniecznie do kopania, ale dobrze że jesteś cała! Na następnym plenerze stoczniowo/industrialnym dobrze się przygotuj bo Ty będziesz pewnie głównym tematem ;)

Co do moich zdjęć to trzeba trochę poczekać. Na mmtrojmiasto już widziałem swoją fotę ;P Piksel w piksel taką samą jak moja ;) Jak to powiedział chyba andres - zrobiłeś fotkę gdzie 40 osób przed tobą ma taką samą i 30 osób po Tobie zrobi identyczna też ;) Grrr...

wydaje mi się że jeśli ktoś naprawdę chce zaistnieć w tym konkursie MM (ja tam do nich swoich zdjęć nie wysyłam) to musi podać linka a będziemy forumowo głosować! Z tego co sobie przypominam to przez megafon krzyczeli że rozdali 350 oświadczeń, założyć że każdy zrobił po 100zdjęć (a pewnie są tacy co i więcej) - szanse na powtórzenie kadrów rosną... i chyba tylko unikalna obróbka lub wyjątkowy pomysł którego nikt nie podpatrzył może wybić zdjęcie na tle całej reszty.

Pismo gratulacyjne japrzepraszam oraz bilety comatusa naprawdę fajnie wyszły (reszta waszych zdjęć także, żeby nie było :P).

kiedyś to miejsce tętniło życiem:

https://canon-board.info/imgimported/2008/11/3051638056_52ec1dd7cf_o-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3228/3051638056_52ec1dd7cf_o.jpg)

Tezet-gdynia
23-11-2008, 13:37
No na mmtrojmiasto napisane jest ze bylo 440 fotografujacych ;) x300 zdjec mniej wiecej kazdy = 132000 zdjec ;) z tego polowa pewnie do kosza to zostaje 66000 zdjec do obejrzenia. Nie wiem czy ostatnimi czasy jakas taka akcja byla z taka iloscia osob fotografujacych itp :)

samson_miodek
23-11-2008, 13:58
wydaje mi się że jeśli ktoś naprawdę chce zaistnieć w tym konkursie MM (ja tam do nich swoich zdjęć nie wysyłam) to musi podać linka a będziemy forumowo głosować!

no ja tam coś wrzucę - ale chyba nie na konkurs ;)

andres
23-11-2008, 14:13
a ja wrzuciłem póki co tylko na konkurs :) ale pewnie dogram jeszcze kilka innych :)

moje się raczej nie powtórzą, a nawet jeżeli tak to tylko ktoś z CB będzie takowe miał więc w sumie wszystko zostanie w "rodzinie" :D

robgr85
23-11-2008, 14:50
a ja wrzuciłem póki co tylko na konkurs :) ale pewnie dogram jeszcze kilka innych :)

moje się raczej nie powtórzą, a nawet jeżeli tak to tylko ktoś z CB będzie takowe miał więc w sumie wszystko zostanie w "rodzinie" :D

jak wrzucisz to podaj linka, odda się głos :)

Blackrado
23-11-2008, 14:55

http://www.mmtrojmiasto.pl/blog/entry/1219/Photo+Day+w+Stoczni+Gda%C5%84skiej.html ;) ja juz znalazlam

Pozdrawiam

andres
23-11-2008, 14:58

Głosować można dopiero od 26 listopada 2008
póki co oceny są nie uwzględniane i nie będą doliczane do głosów konkursowych.
Z tego co się dowiedziałem to jedynie zgłoszenia są przyjmowane w ten sposób a wszystkie zgłoszone prace będą wystawione na głosowanie w jednym newsie.

marta69
23-11-2008, 15:33
No way ;P Wolę tę drugą stronę obiektywu ;-)
A zdjęcia są rewelacyjne. Normalnie mam ochotę kopnąć z półobrotu tamtego dziada za to że przegapiłam przez niego taki plenerek. Zwłaszcza że bardzo lubię takie klimaty.

andres
23-11-2008, 15:35
Normalnie mam ochotę kopnąć z półobrotu tamtego dziada za to że przegapiłam przez niego taki plenerek. Zwłaszcza że bardzo lubię takie klimaty.

tzn kopanie?? :D tym większa szkoda bo były by zdjęcia jak samson obrywa od Kobiety :D

comatus
23-11-2008, 15:44
tzn kopanie?? :D tym większa szkoda bo były by zdjęcia jak samson obrywa od Kobiety :D

Ale tego to już chyba nie pokazywalibyśmy publicznie ;)

adi3124
23-11-2008, 15:59
A da się tam samemu wejść ? czy to spotkanie to była jedyna okazja na porobienie zdjęć ?

andres
23-11-2008, 16:21

jak nie jak tak?? :D To dopiero byłby HIT :D

samson_miodek
23-11-2008, 16:29
jak nie jak tak?? :D To dopiero byłby HIT :D

Ciiiiii bo może moja dziewczyna czyta :P

Viqy
23-11-2008, 18:13

taaaaaaaaaaaak ? A czym różni się samson dostający od kobiety od viqy'ego dostającego od samsona ? :)

robgr85
23-11-2008, 18:22
taaaaaaaaaaaak ? A czym różni się samson dostający od kobiety od viqy'ego dostającego od samsona ? :)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

A da się tam samemu wejść ? czy to spotkanie to była jedyna okazja na porobienie zdjęć ?

Na pewno u dyrekcji można załatwić sobie przepustkę, nie znam warunków na jakich jest wydawana. Któryś z forumowiczów (nie pamiętam kto, chyba japrzepraszam) mówił że ponoć wpuszczają jak się powie że się idzie do którejś firmy zewnętrznej, np 'sunreef yachts'. Jeszcze tego nie sprawdziłem ;)

comatus
23-11-2008, 18:54

Płeć osoby, która spuszcza lanie, chyba jednak robi róznicę ;)

coca
23-11-2008, 18:59
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Na pewno u dyrekcji można załatwić sobie przepustkę, nie znam warunków na jakich jest wydawana. Któryś z forumowiczów (nie pamiętam kto, chyba japrzepraszam) mówił że ponoć wpuszczają jak się powie że się idzie do którejś firmy zewnętrznej, np 'sunreef yachts'. Jeszcze tego nie sprawdziłem ;)

Stocznie z 2-3 razy do roku organizuja dni otwarte dla zwiedzajacych, a z przepustkami nie jest tak latwo bo przewaznie jest tak, ze z bramy trzeba zadzwonic do firmy do ktorej chce sie wejsc i powiedziec, ze jest sie na bramie a pozniej firma dzwoni na brame by potwierdzic, ze czekaja na taka osobe i wtedy jest wypisywana przepustka. Bynajmniej tak jest w jednej ze stoczni w Gdansku. Nawet jakby sie udalo wejsc i chodzic robic fotki w normalny dzien to zawsze sie znajdzie jeden z ciekawskich pracownikow np ochrony ktory bedzie sie pytal po co ? dla kogo? itp te zdjecia.

marta69
23-11-2008, 19:21
tzn kopanie?? :D tym większa szkoda bo były by zdjęcia jak samson obrywa od Kobiety :D Chwila moment :lol: Żeby nie było - nie atakuję niewinnych ludzi, jestem jak najbardziej pokojowo nastawiona :)

robgr85
23-11-2008, 22:01
Płeć osoby, która spuszcza lanie, chyba jednak robi róznicę ;)

a mi się wydawało że viqy dość ostro w tym momencie sobie zażartował z pewnej osoby :D

comatus
23-11-2008, 22:09
a mi się wydawało że viqy dość ostro w tym momencie sobie zażartował z pewnej osoby :D
Nie wiem czy Viqy może sobie pozwolić na takie żarty :roll: Dostanie z buta i się skończy :twisted: ;-)

robgr85
23-11-2008, 22:25
Nie wiem czy Viqy może sobie pozwolić na takie żarty :roll: Dostanie z buta i się skończy :twisted: ;-)

też mnie to zastanawiało, ostatnio forumowe battle zyskują coraz więcej znaczeń, może to być kolejne :mrgreen:

jakby nie patrzeć może to być dobry temat na kolejny trójmiejski plener, szkoda tylko że moje 400D ma tylko 3,5fps - tutaj może być ciut za wolne :mrgreen:

andres
24-11-2008, 01:30
też mnie to zastanawiało, ostatnio forumowe battle zyskują coraz więcej znaczeń, może to być kolejne :mrgreen:

jakby nie patrzeć może to być dobry temat na kolejny trójmiejski plener, szkoda tylko że moje 400D ma tylko 3,5fps - tutaj może być ciut za wolne :mrgreen:

daj spokój.. skoro 3fps w 5D w zupełności wystarcza na focenie koszykówki to Twój 400D wyrobi jak nic w takiej tematyce :)

No koledzy dawać pozostałe zdjęcia bo coś mało ich póki co tutaj trafiło.

japrzepraszam
24-11-2008, 11:49
Wróćmy do tematu Stoczni. Tylko my mamy taką, więc podzielmy się widokami.

źródło (http://img526.imageshack.us/img526/1842/44smallaj8.jpg)
Wielka hala a po środku centrum dowodzenia nr 3 Wyginacza Stali Płaszczyzn Prostopadłych.
Kolejne centrum Dowodzenia. Tutaj Operator Świateł Chodnika
na Pochylni nr 2.

źródło (http://img526.imageshack.us/img526/7065/42smallxc4.jpg)

andres
24-11-2008, 14:40
przyłapani :)

foto by J."Kali" Kaliszczak

źródło (http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/blog/112/2987.4.jpg)

robgr85
24-11-2008, 15:04
jego obiektyw mnie (w sumie to tylko część:D ) trochę zniekształcił :)

andres
25-11-2008, 09:54
źródło (http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/blog/1934/3262.4.jpg)

japrzepraszam
25-11-2008, 11:12
źródło (http://img209.imageshack.us/img209/6733/25smallxh9.jpg)

andres
25-11-2008, 11:28

Dokładnie to powiedziałem po zrobieniu Tego zdjęcia:

źródło (http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/blog/1934/2886.4.jpg)

rasta
25-11-2008, 11:29
Dziecko Rosemary w innym wydaniu

źródło (http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/blog/1680/2389.4.jpg)
a reszta moich fotek na TUTAJ (http://www.mmtrojmiasto.pl/blog/entry/1230/Photo+Day+w+Stoczni+Gda%C5%84skiej.html):

robgr85
25-11-2008, 14:08
Dziecko Rosemary w innym wydaniu

źródło (http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/blog/1680/2389.4.jpg)
a reszta moich fotek na TUTAJ (http://www.mmtrojmiasto.pl/blog/entry/1230/Photo+Day+w+Stoczni+Gda%C5%84skiej.html):

kwiatek prawdziwy? Ciekaw jestem czy to ten sam który jeden z nikoniarzy wkomponowywał w różne punkty opuszczonego magazynu :D

Elgi
25-11-2008, 14:16
Jak już wszyscy się chwalą zdjęciami ze stoczni zrobionymi w "Photo Day", to ja nie będe gorszy.
Kilka moich ujęć można zobaczyć tutaj: Kliknij (http://www.photoblog.com/pawellg/2008/11/22/photo-day-w-stoczni-gdaskiej.html)

rasta
25-11-2008, 15:44
Udało mi się sfotografować lalkę i kwiatka jeszcze w dziewiczym położeniu. Potem już wiele osób robiło sobie z nią zdjęcia :D

robgr85
25-11-2008, 15:48
Udało mi się sfotografować lalkę i kwiatka jeszcze w dziewiczym położeniu. Potem już wiele osób robiło sobie z nią zdjęcia :D

trzeba było schować :D - ciekawe jakby skomentowali Ci, którzy czekali w kolejnce :)

Naprawdę niezłe zdjęcia porobiliście. Tak trzymać :)

Elgi
25-11-2008, 15:53
Lalka była bardzo popularna wśród fotografów, osobiście widziałem jak na zdjęcia z nią, czekało kilka osób. Żałuje, że nie wziąłem takiej modelki od mojej małej bratanicy, tylko pomyśleć ile można by było zarobić na wypożyczaniu.

kaki
25-11-2008, 17:53
Fotki ze stoczni fajne, ale co ma kopanie w powietrzu wspolnego ze stocznia, to nie wiem :)

Elgi
25-11-2008, 18:19
Fotki ze stoczni fajne, ale co ma kopanie w powietrzu wspolnego ze stocznia, to nie wiem :)

Klimat, w jakim to "kopanie" było uskuteczniane, spróbuj zrobić takie zdjęcie w pokoju lub na łące. Zupełnie inny odbiór zdjęcia będzie!

Łukasz Unterschuetz
25-11-2008, 20:13
jak dla mnie masa ludzi zmarnowala świetną okazję pofocenia miejsca, którego niedługo nie będzie ;]
wygłupy z kopaniem można sobie porobić WSZĘDZIE.. no ale przynajmniej była beka prawda?

Oczywiście, nie zabraniam nikomu tego, jednak nie dorabiajcie ideologii do wygłupów ;]

japrzepraszam
25-11-2008, 20:18
Klimat, w jakim to "kopanie" było uskuteczniane, spróbuj zrobić takie zdjęcie w pokoju lub na łące. Zupełnie inny odbiór zdjęcia będzie!

byleby tylko nie dorabiać teorii do zdjęć i nie pisać farmazonów. temat Stocznia Gdańska simple it is. trochę historii, kawał nietkniętej ziemi -
to forumowicze chcą oglądać mniemam. 3/4 z nich nigdy nie widzało na oczy tego miejsca i pewnie nie zobaczy, dlatego zaserwójmy im STOCZNIE, i nie róbmy z karate głownego tematu. Choć dobre karate nie jest złe :mrgreen:
pusto wszędzie, głucho wszędzie, tylko świst przelatującej nogi nad uchem Dżeki Chana było usłyszeć w pobliżu...:lol:

źródło (http://img509.imageshack.us/img509/1820/29smalltu9.jpg)

robgr85
25-11-2008, 20:29
jak dla mnie masa ludzi zmarnowala świetną okazję pofocenia miejsca, którego niedługo nie będzie ;]
wygłupy z kopaniem można sobie porobić WSZĘDZIE.. no ale przynajmniej była beka prawda?

Oczywiście, nie zabraniam nikomu tego, jednak nie dorabiajcie ideologii do wygłupów ;]

haha :) oficjalny zgrzyt z konkurencyjnego portalu (w sumie to nie jestem pewien czy trojmiasto.pl to konkurencja dla mmtrojmiasto.pl :D)?

marta69
25-11-2008, 20:49
3/4 z nich nigdy nie widziało na oczy tego miejsca i pewnie nie zobaczy, dlatego zaserwójmy im STOCZNIE, i nie róbmy z karate głownego tematu. I zdjęcia stoczni i zdjęcia karate są świetne. Miejsce ze świetnym klimatem, genialnie uchwyconym na zdjęciach - aż chce się oglądać więcej ;-)

japrzepraszam
25-11-2008, 21:01
Proszę, oto Zjawiskowa stocznia, taka jaką pragniecie oglądać :twisted:

źródło (http://img523.imageshack.us/img523/4053/07smallkj1.jpg)

Łukasz Unterschuetz
25-11-2008, 21:20
haha :) oficjalny zgrzyt z konkurencyjnego portalu (w sumie to nie jestem pewien czy trojmiasto.pl to konkurencja dla mmtrojmiasto.pl :D)?

pardon? Jaki oficjalny zgrzyt? pisze jako fotograf który był tam prywatnie i miał niezłą zabawę ;).

Co do konkurencji, to na razie mmtrojmiasto.pl jest społeczną ciekawostką, a nie realną konkurencją dla trojmiasto.pl. Ale tutaj rozmawiamy o fotografii ;]

Po kliknięciu na fotke pokaze sie cala galeria :)

źródło (http://strzelamkulture.pl/Galerie/stoczniaphotoday20.jpg)

andres
25-11-2008, 23:22

Jak dla mnie to ponad 400 innych fotografów nie robiło nic innego jak właśnie fociło to miejsce, więc dlaczego nie wykorzystać go w innych celach i nie tworzyć innych zdjęć wykorzystując te jakże ciekawe wnętrza?? :)

Łukasz Unterschuetz
25-11-2008, 23:32
Jak dla mnie to ponad 400 innych fotografów nie robiło nic innego jak właśnie fociło to miejsce, więc dlaczego nie wykorzystać go w innych celach i nie tworzyć innych zdjęć wykorzystując te jakże ciekawe wnętrza?? :)

Nie wiem, może dlatego, że takie wnętrza co drugi ma u siebie w piwnicy :)

andres
25-11-2008, 23:49
Nie wiem, może dlatego, że takie wnętrza co drugi ma u siebie w piwnicy :)

Daj mi klucze do swojej piwnicy.... :D

Łukasz Unterschuetz
25-11-2008, 23:51
mają w niej robić Photoday 3.0. Dam znać :)

andres
26-11-2008, 00:15
mają w niej robić Photoday 3.0. Dam znać :)

LOL efekt będzie identyczny... ponad 400 fotografów będzie się ustawiało w kolejce żeby zrobić dokładnie identyczny kadr :)

robgr85
26-11-2008, 00:30
pardon? Jaki oficjalny zgrzyt? pisze jako fotograf który był tam prywatnie i miał niezłą zabawę .

Poprosu czytając Twoje posty w tym temacie odniosłem wrażenie że bardzo negatywnie patrzysz na ten PhotoDay. Jak widzę Twoje zdjęcia to normalnie czuję się jakby mnie nie było w tej stoczni. Fajnie je wystylizowałeś.

Nie wiem, może dlatego, że takie wnętrza co drugi ma u siebie w piwnicy

Ja nie mam takiej piwnicy, moi znajomi także. Nawet nie wiem gdzie w okolicy znajdziesz równie ciekawe opuszczone ruiny [w których nie roi się od ćpunów i innych elementów], według mnie wcale nie marnowali czasu/baterii robiąc tamte zdjęcia.

Łukasz Unterschuetz
26-11-2008, 07:56
Poprosu czytając Twoje posty w tym temacie odniosłem wrażenie że bardzo negatywnie patrzysz na ten PhotoDay. Jak widzę Twoje zdjęcia to normalnie czuję się jakby mnie nie było w tej stoczni. Fajnie je wystylizowałeś.

Nieee, ja wszystkich lubie ;) to przeważnie od innych pierwsz pada słowo "konkurencja". Zdjęcia są niczym nie ruszone. To skany. Tylko je pomiejszałem. :)

Ja nie mam takiej piwnicy, moi znajomi także. Nawet nie wiem gdzie w okolicy znajdziesz równie ciekawe opuszczone ruiny [w których nie roi się od ćpunów i innych elementów], według mnie wcale nie marnowali czasu/baterii robiąc tamte zdjęcia.

Jak kiedyś bawiłem się w tego typu zdjęcia to takich miejsc było full :) Tylko trzeba sobie poszukać, na dolnym mieście tego jest sporo :)

andres
26-11-2008, 12:51
Łukasz każdy robił co chciał... mnie zupełnie nie kręcą klimaty w których ty wykonałeś zdjęcia (nie neguję ich wartości) natomiast lubię robić zdjęcia takie jak zrobiłem, więc wykorzystałem miejsce na ile dałem radę i na ile mi wystarczyło pomysłów.
Co do takich miejsc to wbrew pozorom nie jest tego aż tyle, a te które są na pewno są dużo bardziej niebezpieczne, chociażby z powodu towarzystwa tam się kręcącego.

Łukasz Unterschuetz
26-11-2008, 13:07
Hej, ja także nie mówię, że wasze zdjęcia są słabe. Tylko piszę o niedorabianiu ideologii ;)

andres
26-11-2008, 14:52
Hej, ja także nie mówię, że wasze zdjęcia są słabe. Tylko piszę o niedorabianiu ideologii ;)

Ale o jakim dorabianiu ideologii piszesz?? Ja od samego początku twierdziłem, że jadę do stoczni całkowicie bez pomysłów na zdjęcia... w trakcie wyszło, że możemy porobić tak a nie inaczej i wykorzystać naszą obecność na tym terenie w taki a nie inny sposób, co też uczyniliśmy. Ale nie widzę żeby ktokolwiek tutaj dorabiał ideologię do zdjęć. :D
No dobra tak właściwie to Twój wpis (ten pierwszy) można by uznać za dorabianie ideologii do zdjęć które robili wszyscy pozostali (no offence :D)

Łukasz Unterschuetz
26-11-2008, 15:10
Jeśli chodzi o dorabianie ideologii to chodziło mi o poniższą wypowiedź :

bo takie zdjęcia właśnie można zrobić w wielu miejscach, bo ruder u nas jest niemało :)

japrzepraszam
26-11-2008, 15:24
wrzucę jakieś zdjęcie niezwiązane z tematem...bo się wątek zaśmieca i oczy kłują..
P.S. ja byłem w tym miejscu pierwszy, więc zdjęcia innych fotografów są plagiatem i kopią mojego zdjęcia. Wszelkie prawa autorized. Mój mecenas jest poinformowany o sprawie. :evil:

źródło (http://img155.imageshack.us/img155/4388/30csmallfy4.jpg)

Viqy
26-11-2008, 16:30
Łukaszu, Twoje fotki jak zwykle świetne, gratuluję ! Fajny klimat !

Co do różnych sposobów wykorzystania postoczniowej przestrzeni ... każdy jest dobry. Nie ma jedynie słusznej drogi. My postanowiliśmy wykorzystać ją w ten sposób, pozostała reszta w inny. Ani ich nie jest lepszy, ani nasz gorszy. Są różne, ale to chyba baaardzo dobrze, nieprawdaż ? Gdyby ktoś wpadł na pomysł fotografowania różowej świnki w różnych postoczniowych miejscach, chętnie bym mu przyklasnął. Ma być różnie i o to chodzi.

Łukasz Unterschuetz
26-11-2008, 17:18
cóź, dzięki. robione aparatem za 5 zł :D

Viqy
26-11-2008, 17:58

A już chciałem pytać o obróbkę w PS :)

robgr85
26-11-2008, 20:31

'pinhole camera' ??

Łukasz Unterschuetz
26-11-2008, 21:07
Nie, zaparatem za 5 zł :) takim co leza w koszach w róznych marketach

samson_miodek
26-11-2008, 23:38
Nie, zaparatem za 5 zł :) takim co leza w koszach w róznych marketach

jak widać takim też można zrobić ciekawe zdjęcia ;)

mi się plener bardzo podobał i naprawdę cieszę się że go właśnie wykorzystaliśmy w taki sposób a nie inny. Jak patrzę na moje zdjęcia i na mmtrojmiasto to co kilka zdjęć widzę identyczny kadr jak mój :/

samson_miodek
27-11-2008, 11:35
Zabrakło na zdjeciach jednego modela:

źródło (http://fc89.deviantart.com/fs38/i/2008/332/8/7/Photo_Day_in_Stocznia_Gdansk2_by_viedymin.jpg)

źródło (http://fc64.deviantart.com/fs38/i/2008/332/b/3/Photo_Dayi_n_Stocznia_Gdansk_by_viedymin.jpg)

Łukasz Unterschuetz
27-11-2008, 12:34
to nie był ciągle ten sam :)?

samson_miodek
27-11-2008, 12:57
to nie był ciągle ten sam :)?

Nie :P

Spójrz na ubrania :D Te same zostały tylko okulary :D

andres
27-11-2008, 13:32
Zabrakło na zdjeciach jednego modela:

będzie i on... tyle że muszę chwilkę odsapnąc i zacząć obrabiać kolejne :D

Tezet-gdynia
29-11-2008, 19:07
No to troche moich ;)

http://www.tezet.pdg.pl/Galeria/Stocznia/index.html

Earl Grey
29-11-2008, 19:42
Brawo. Nareszcie kilka fajnych zdjęć ze stoczni.

comatus
29-11-2008, 21:50
Dodam coś od siebie.
Ale przyznam się szczerze, że nie uważam większości zaprezentowanych zdjęć za reprezentatywne dla "klimatu stoczniowego". Dla mnie stocznia ma żyć, a pokazywane są głównie "śmieci" i część Stoczni, która umiera. A sama Stocznia przecież jeszcze żyje. Jeśli jednak nie znam dość dobrze historii przeraszam, jestem nietutejszy ; )

Dużo lepszym pod względem "klimatów stoczniowych" był wypad do Remontowej SA (link (http://www.pbase.com/kendzierski/remontowa)), zorganizowany przez kolegę coca. My zostaliśmy wpuszczeni na niewielki skrawek terenu, gdzie praktycznie nie działo się nic (brak pracowników itp.).

źródło (http://img525.imageshack.us/img525/9359/img5096ep7.jpg)

źródło (http://img525.imageshack.us/img525/3386/img5084filtratedra2.jpg)

źródło (http://img525.imageshack.us/img525/5286/img5090qm9.jpg)

źródło (http://img525.imageshack.us/img525/5431/img4946filtratedgh6.jpg)

Więcej, łacznie z 'wygłupami', tutaj. (http://www.pbase.com/kendzierski/photoday)

Tyle ode mnie.

Łukasz Unterschuetz
30-11-2008, 01:27
Co do zdjęć z ludźmi, to się polecam :

źródło (http://strzelamkulture.pl/Galerie/stoczniaplen.jpg)

andres
30-11-2008, 23:58
źródło (http://strzelamkulture.pl/Galerie/stoczniaphotoday201.jpg)

no to zobacz.. właśnie dlatego przynajmniej ja unikałem takiej tematyki...

źródło (http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/blog/1564/4323.4.jpg)

i pomyśl ile osób przed Tobą i ile po tobie zrobiło coś takiego??

robgr85
09-12-2008, 22:50
Prace zostały wybrane, gratulacje dla wszystkich uczestników konkursu :)

więcej:
http://www.mmtrojmiasto.pl/3999/2008/12/8/photo-day--gratulacje-dla-zwyciezcow?category=depesze

andres
10-12-2008, 00:11
fajnie że trójka forumowiczów znalazła się w tym gronie :) Liczę na to że na tym wernisażu się spotkamy :)
A od siebie chciałbym jeszcze raz podziękować Kogutowi bo bez jego wielkiego udziału nic by nie wyszło :)

Łukasz Unterschuetz
10-12-2008, 10:23
Andres/ ale co to miało udowodnić? Czy ja mówiłem, że moje zdjęcia są wybitne?

swoje "poważne" zdjęcia stoczni zrobiłem rok temu, bez tłumów foto przewalających się po obiekcie. Gratuluje wygranej. Niestety jak dla mnie na wielu zdjęciach, które zostały wybrane jakoś specjalnie tej stoczni nie widać.. ale ja się nie znam ;)

andres
10-12-2008, 11:46
Andres/ ale co to miało udowodnić? Czy ja mówiłem, że moje zdjęcia są wybitne?

Tutaj nie chodzi o rozpatrywanie w kategoriach wybitne czy też nie, co raczej w kategoriach powtarzalne/unikalne bądź nie.

pomidor30
10-12-2008, 22:59
Andres, gratulacje za konkursik fajne foty a jeszcze lepszy pomysł na podejście do tematu , choć na początku byłem troszkę zaskoczony ,spotkaliśmy się aby robić stocznie a ty ustawiasz jednego model ,potem z robiącego zdjęcia stałem się „modelem”.
To było dla mnie coś nowego ,no i dobrze że w sumie nie robiłem „poważnych zdjęć stoczniowych” mam takie na co dzień ponieważ sam pracuje w stoczni.
http://images48.fotosik.pl/39/79d596f3b120b146med.jpg
„Pozdrawiam całą naszą grupkę „

andres
10-12-2008, 23:38
a ja nie mam czasu, żeby się zabrać za obrobienie reszty zdjęć właśnie z innymi :)
A gratki się należą również Samsonowi i robgr85 bo oni równiez się znaleźli w wyróżnionym gronie.

Thuringwethil
08-01-2009, 19:04
Zapraszam na wernisaż i wystawę prac - 9 stycznia, godz. 18.00, Instytut Sztuki Wyspa na terenie byłej Stoczni Gdańskiej, ul. Doki 1/145b, Gdańsk :)

Szczegóły u nas: http://www.mmtrojmiasto.pl/meeting/2664/Photo+Day+2.0+++wystawa+zdj%C4%99%C4%87.html