Zobacz pełną wersję : Error 05- remake
Koledzy powiedzcie jak mam rozwiązać problem nie podnoszącej się wbudowanej lampy błyskowej w 40D?
Gdy nacisnę przycisk podniesienia lampy, następują trzy próby zwolnienia spustów. Żadna z nich nie skutkuje. Na LCD pojawia się err05.
Aktualnie problem ten rozwiązuje poprzez podważenie lampy paznokciem i następnie naciśnięcie przycisku podniesienia lampy. Jest to sposób raczej nie standardowy. Zależy mi na tym żeby naprawić tą usterkę, mimo że nie korzystam zwykle z wbudowanej lampy.
brunovis
17-11-2008, 19:36
No to cóż, chyba jeśli gwarancja to Żytnia, jeśli nie to spróbować u niezależnych :(
na razie może zaproponujcie coś bez wydawania kasy. :-)
Hermenegild102
17-11-2008, 20:05
a sprężynki od tego "odbijacza" wszystko chodzi?
zawiasy od lampy wszystko chodzi cacy?
u mnie jak przytrzymam lampę i 3 razy będzie próbował otworzyć to też wyświetli err 05
Jak by to napisać, chodzi. ale czy Cacy? hmm, kiedyś mi upadł aparat i od tamtego czasu nie wyskakuje lampa.
Haczyki trzymające ruszają się. sprężynka działa. Ja obstawiam na te haczyki, tylko jak i co z nimi zrobić. Może je spiłować?
Jak by to napisać, chodzi. ale czy Cacy? hmm, kiedyś mi upadł aparat i od tamtego czasu nie wyskakuje lampa.
Haczyki trzymające ruszają się. sprężynka działa. Ja obstawiam na te haczyki, tylko jak i co z nimi zrobić. Może je spiłować?
Miałem podobnie. Aparat(30D) upadł i uderzył obudową lampy. W efekcie czego ta część obudowy
która osłania lampę delikatnie się odkształciła i flash przestał się otwierać, albo po wymuszonym
otwarciu ciężko go było zamknąć.
Delikatnie odgiąłem tę część obudowy i teraz jest ok.
Zobacz jak jest u Ciebie
Hermenegild102
18-11-2008, 21:56
vbel co Ty odgiełeś?
obudowę? - bo ja myślałem że to plastik jest :)
Popierwsze dzisiejsze spostrzeżenie dzięki siostrze. Lampa w trybie auto otwiera się od pierwszego razu...!!!
W manualu nadal bez zmian.
Obudowa w 40d jest pd z aluminium.
vbel co Ty odgiełeś?
obudowę? - bo ja myślałem że to plastik jest :)
Odgiąłem tę część z napisem Canon, tylko nie wiem czy nie lepiej było trochę podgrzać.
To nie jest plastik
Hermenegild102
19-11-2008, 18:18
Lampa w trybie auto otwiera się od pierwszego razu...!!!
W manualu nadal bez zmian.
spróbuj zaktualizować firmware w aparacie
osobiście tego jeszcze nie robiłem ale jest forum:
http://canon-board.info/showthread.php?t=11381
powodzenia
Nawet nie zauwazylem, ale mam ten sam error w 20D:)
Nagralem dla udokumentowania:
http://www.youtube.com/watch?v=T06lgT0t3XU
Czasami otwiera, ale najczesciej wyskakuje 05. Lampy wbudowanej nie uzywam wogole, tak samo trybu auto wiec nawet nie wiem od kiedy to mam :) Aparat nigdy nie upadl itd.
m4rc1no5
08-11-2009, 17:31
Wlasnie przezylem cos takiego w swoim 40D - u mnie wystarczylo podważenie paznokciem (dzieki za rade ;) i przedmuchanie... nigdy nie upadl - sam z siebie tak sie w sobie zamknal...
Pozdrawiam,
Marcin