PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 85 1.8 - problem z przysłoną

iso400
17-11-2008, 16:24
Witam,

czy ktoś może orientuje się ile może wynosić naprawa szkła Canon 85 1.8 z nastepującymi objawami uszkodzenia:
w obiektywie przestał działać mechanizm przysłony,
stało się to samoczynnie, działała, a chwile później już nie.
Szkło nadal ostrzy w punkt i działa w pełni na otwartej dziurze, jednak każda próba zrobienia fotki z przymknięciem choćby o jedna działkę kończy się zwieszeniem aparatu (canon 5d - wyświetla błąd err01).
Przycisk do podglądu głębi ostrości również nie przymyka listków - słychać, że próbuje.

Nie pomogło przeczyszczenie styków.

Nie wiem co może być przyczyną, kupiłem szkiełko używane od jednego z użytkowników forum, który zapewniał, że było bardzo mało używane i nie mam powodu mu nie wierzyć, sam od czasu zakupu (w czerwcu) praktycznie go nie używałem bo był kupiony właściwie pod jedno zlecenie i miał pójść do sprzedania, ale powędrował na półkę.

Czy ktoś ma jakieś pomysły? Ewentualnie, orientuje się ile może wynieść naprawa tego na Żytniej (dodzwonić się tam nie mogę)?

himi
17-11-2008, 19:55
Zadzwon do serwisu Bykowskiego, powinien szacunkowo wycenic 022 851 19 65

kucza21
25-03-2009, 22:37
Witam, właśnie ten wspaniały problem Err01 pojawił się i u mnie w 35 1.4 . Mam pytanie czy wymienią mi to na gwarancji (mam go 6 miesięcy) ? Czy będą mieli jakieś problemy ? Obiektyw używałem jak każdy inny i dzisiaj ten felerny problem mi wyskoczył. Pytam bo już tyle stresu w ostatnich dniach się najadłem, że wole już się przygotować na najgorsze ......

Blindseeker
27-03-2009, 17:52
Jeśli jest na gwarancji to na Żytniej powinni to zrobić właśnie w ramach gwarancji - czyli za darmo.

iso400
08-02-2010, 01:17
Sprawa 85tki w końcu trafiła do serwisu - jej nowy użytkownik ją tam wysłał. Ja używałem tylko na pełnej dziurze od czasu napisania o tym problemie do kilkunastu dni wstecz.

Aktualnie obiektyw jest serwisowany, a Panowie z Żytniej wycenili sprawę na 190 zł.

rosim
08-02-2010, 09:03
Przy tych samych objawach (canon 28-105 II USM) po naprawie w serwisie na Żytniej (w ramach gwarancji) w karcie gwarancyjnej wpisano "wymiana przesłony".