Zobacz pełną wersję : Temat pracy licencjackiej
Witam.
Mam dosyć nietypowe pytanie.
Jestem na trzecim roku fotografii i przyszedł czas kiedy należałoby zacząć pisanie pracy licencjackiej. Jest tylko taki mały problem ponieważ temat pracy każdy student musi sobie wymyślić sam... Na pierwszy rzut oka lepsze to niż dostać konkretny temat, który mi nie podpasuje ale z drugiej strony nie mam pojęcia o czym mógłbym napisać taką pracę. No i pomyślałem, że można poruszyć ten temat na forum. Jestem pewien, że wspólnie uda nam się coś wydumać :)
Od razu podkreślę, że chodzi mi tylko o wymyślenie ciekawego tematu a nie o to żeby ktoś za mnie napisał pracę.
Jeśli chodzi o to co mnie najbardziej interesuje w fotografii to chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale najwięcej zdjęć robię portretowych (moda/fashion) i motoryzacyjnych (samochody/sport samochodowy).
Z góry dziękuję za pomoc.
Rozumiem Twój ból miałam ten sam problem z pracą magisterską, tzn nadal go mam. Tez musiałam sama wymyślić temat, a i tak już 3 razy go zmieniałam :D
Nie wiem na jakiej zasadzie piszę się pracę na takim kierunku jak Fotografia ale mój kolega studiował na ASP w Poznaniu sztukę, interesował się malarstwem więc tematem jego dyplomowej był autoportret.
Witam.
Jest tylko taki mały problem ponieważ temat pracy każdy student musi sobie wymyślić sam... Na pierwszy rzut oka lepsze to niż dostać konkretny temat, który mi nie podpasuje ale z drugiej strony nie mam pojęcia o czym mógłbym napisać taką pracę. No i pomyślałem, że można poruszyć ten temat na forum. Jestem pewien, że wspólnie uda nam się coś wydumać :)
Pracę licencjacką/magisterską pisze się pod opieką promotora czy innego wykładowcy. Jesli masz problem z tematem to taka osoba powinna Tobie pomóc.
Z góry dziękuję za pomoc.
Myślę, że możesz zapytać Janusz Body o zgodę na pożyczenie tytułu - zapodał on, tu na forum, fajny, filozoficzny kamień: czy zdjęcie powinno odzwierciedlać rzeczywistość, coś w ten deseń. Przeszukaj forum. Albo nie ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=40440
Myślę, że możesz zapytać Janusz Body o zgodę na pożyczenie tytułu - zapodał on, tu na forum, fajny, filozoficzny kamień: czy zdjęcie powinno odzwierciedlać rzeczywistość, coś w ten deseń. Przeszukaj forum.
Temat nośny :) Pierwszy rozdział można poświęcić istocie rzeczywistości :mrgreen:
a moze coś w stylu inne spojrzenie na portret - coś o innych kadrach niz normalnie przyjeto do portretu.
albo coś z nietypowego spojrzenia na portret np portret czym jak rybie oko:d
albo jakieś nietypowe miejsca (albo najlepsze miejsca) na portret.. czyli opuszczone fabryki etc..
Myślę, że możesz zapytać Janusz Body o zgodę na pożyczenie tytułu - zapodał on, tu na forum, fajny, filozoficzny kamień: czy zdjęcie powinno odzwierciedlać rzeczywistość
Temat niewątpliwie ciekawy, tylko pozostaje pytanie czy znajdę na niego wystarczająco dużo literatury. Ale na pewno przemyślę ten temat :)
Pracę licencjacką/magisterską pisze się pod opieką promotora czy innego wykładowcy. Jesli masz problem z tematem to taka osoba powinna Tobie pomóc.
Zgadza sie ale w tym przypadku promotor wymaga inwencji własnej. I owszem pomoże ale dopiero jak będę miał temat.
Temat nośny :) Pierwszy rozdział można poświęcić istocie rzeczywistości :mrgreen:
:mrgreen::D:D:D:mrgreen:
Zgadza sie ale w tym przypadku promotor wymaga inwencji własnej. I owszem pomoże ale dopiero jak będę miał temat.
No to sprawa staje się delikatna - zwykle bowiem lepiej jest, kiedy przyszły promotor wyznacza temat (można wtedy bezpieczniej przyjąć, że zna się na rzeczy, tematyką się pasjonuje, etc.).
W Twoim przypadku będziesz miał po prostu dodatkowe zadanie: zarazić promotora entuzjazmem do swojego tematu ;)
Janusz Body
17-11-2008, 17:12
...
Wymyśl taki temat, żeby promotor nie miał o tym pojęcia. Przejdzie wszystko:)
Na poważnie to naprawdę dziwne, że promotor tak stawia sprawę. Parę lat przepracowałem na wyższej uczelni i tematy prac ustalali zawsze promotorzy. Powodów wiele, o jednym z nich napisał Bahrd. Innym powodem było również to, że prace magisterskie miały być pomocą w pracy naukowej promotora. Stanowić przyczynek większych opracowań. Inwencja własna studentów była mile widziana ale i tak student szukał wówczas promotora, ktory zgodził by się poprowadzić dany temat.
Tematy leżą na ulicy. Prawie każdy wątek na tym forum w którym rozwinęła sie dłuższa dyskusja może być dobry. Trudno cokolwiek radzić bez znajomości tematów, które zostały już zatwierdzone jako tematy prac licencjackich/magisterskich - chyba tematy nie powinny się powtarzać w danym roku choć odgrzewanie tematów sprzed dwóch, trzech lat jest zupełnie sensown.
Janusz Body, u mnie jak przyszło do wyboru tematu pracy magisterskiej to promotor po prostu wyskoczył z listą jego propozycji (wszystko było mu w mniejszym lub większym stopniu potrzebne) i z tego po się wybierało. Przy odrobinie gadania pewnie przeszedłby własny temat, ale jakoś mi się spodobał jeden z listy. Teraz, gdy stoję przed wyborem tematu pracy licencjackiej, promotor powiedział, ze sami mamy sobie coś wymyślić, dopiero jak już nie damy rady to on nam coś podrzuci. Wszystko zależy od promotora (właściwie to opiekuna pracy, bo promotora to ponoć mają doktoranci).
fotokor1
17-11-2008, 17:25
po tym jak hodowałam grzyby (boczniaki) na gazecie wyborczej twój kierunek pracy wydaje mi się cudowny jak pisze Janusz tematy leżą na ulicy
pozdrawiam
Janusz Body
17-11-2008, 18:19
... u mnie jak przyszło do wyboru tematu pracy magisterskiej to promotor po prostu wyskoczył z listą jego propozycji....
..... Teraz, gdy stoję przed wyborem tematu pracy licencjackiej, promotor powiedział, ze sami mamy sobie coś wymyślić,....
Mi się wydawało, że kolejność jest zwykle odwrotna. Licencjat a potem ewentualnie magisterka.
"Edycja zdjęć portretowych w Adobe Photoshop CS2" to temat mojej pracy.Obroniony na 4,5 ;)
Mi się wydawało, że kolejność jest zwykle odwrotna. Licencjat a potem ewentualnie magisterka.
Może drugi fakultet?
PS
"Bokeh jako ersatz perspektywy powietrznej" ;)
Janusz Body
17-11-2008, 19:56
Może drugi fakultet?...
Też o tym myślałem ale jak popatrzyłem na wiek liczący sobie wiosen 24 to trochę zwątpiłem. Wiem, że jest jeszcze możliwość drugiego fakultetu równolegle tylko czy wtedy jeszcze ma się czas na foto i pisanie na forum ;)
duzo ludzi tak teraz robi... wiec w sumie nie takie to dziwne ;)
poza tym teraz na uczelniach jest znacznie mniej zajec niz - za calym szacunkiem - za Twoich czasow ;) ja robie jeden kierunek i sie zwyczajnie nudze... nawet jakbym mial 2 razy tyle zajec, to i tak zastanawialbym sie co robic z nadmiarem wolnego czasu :)
MacGyver
17-11-2008, 20:30
....
Jestem pewien, że wspólnie uda nam się coś wydumać :)
Od razu podkreślę, że chodzi mi tylko o wymyślenie ciekawego tematu a nie o to żeby ktoś za mnie napisał pracę.
.....
Nie próbuj tylko startować do takiej pracy licencjackiej
http://www.tvn24.pl/-1,1573441,0,1,licencjat-z-bycia-8222kibolem8221,wiadomosc.html
;-)
Też o tym myślałem ale jak popatrzyłem na wiek liczący sobie wiosen 24 to trochę zwątpiłem. Wiem, że jest jeszcze możliwość drugiego fakultetu równolegle tylko czy wtedy jeszcze ma się czas na foto i pisanie na forum ;)
Dla chcącego nic trudnego :mrgreen: A jak się umiejętnie ustawi plany to ma się jeszcze sporo wolnego czasu. A że niektóre przedmioty musiałem robić drugi raz, to odpadała spora ilość czasu na naukę. A parafrazując słowa timo to za moich czasów (czyli na pierwszych trzech latach pierwszego kierunku) też było więcej zajęć niż teraz maja ludzie na początku studiów.
Ten temat to ma być bardziej "praktyczny" czy "teoretyczny"?
Ten temat to ma być bardziej "praktyczny" czy "teoretyczny"?
Raczej teoretyczny (20-30 stron), a do tego kilka fotek ilustrujących temat.
Dzięki za sugestie i jakby ktoś jeszcze wpadł na coś ciekawego to będę dzwięczny ;)
moja propozycja: autoportet w fotografii cyfrowej ;p:D:D
Prawie każdy wątek na tym forum w którym rozwinęła sie dłuższa dyskusja może być dobry.
Proponuje: Dlaczego EOS 5D Mk II jest be! - studium przypadku :mrgreen: