Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : POMOCY jak osiągnąć któtszy czas niz 1/250 by dośw.cienie ?

Ven
16-11-2008, 17:51
witam
zaraz zwariujej bo nie moge sobie poradzic z lampą i korpusem. Problem jest taki...
Po podpięciu Speedlite 580 EX II do 40D, chcę popstrykać portrety w promieniach słońca i aby rozświetlić cienie chce użyc lampy błyskowej. Niestety nie mam mozliwosci w AV oraz M zmienic czasu migawki na krótszy niz 1/250. Dziwie sie że w Manualu tego sie nie da !!
Co musze zrobic ? czy cos sie zepsuło ? Prosze Was o pomoc !!!! :((((((
Może jakas jedna głupia opcja w aparacie blokuje ten czas ?

Peri Noid
16-11-2008, 17:54
Przestaw lampę w tryb HSS. Tylko licz się, że wtedy skuteczność lampy spadnie. Ale będzie ci błyskać z dowolnymi czasami.

Ven
16-11-2008, 17:57
mozesz po krótce objaśnic jak sie włącza ten tryb i jakos ogólnie o nim napisac jak działa i jak nalezy go używac ?
prosze :)

Tezet-gdynia
16-11-2008, 17:58
Portrety w promieniach slonecznych, rozumiem ze musi byc mala glebia ostrosci ? Bo jesli nie, to mozna bardziej przymknac przyslone zamiast skracac czas by uzyskac prawidlowe naswietlenie swiatel i pozniej dopalic z lampy przy tym 1/250.

s..
16-11-2008, 18:03
witam
zaraz zwariujej bo nie moge sobie poradzic z lampą i korpusem. Problem jest taki...
Po podpięciu Speedlite 580 EX II do 40D, chcę popstrykać portrety w promieniach słońca i aby rozświetlić cienie chce użyc lampy błyskowej. Niestety nie mam mozliwosci w AV oraz M zmienic czasu migawki na krótszy niz 1/250. Dziwie sie że w Manualu tego sie nie da !!
Co musze zrobic ? czy cos sie zepsuło ? Prosze Was o pomoc !!!! :((((((
Może jakas jedna głupia opcja w aparacie blokuje ten czas ?
sorry, ze pojade po bandzie, ale odpowiedz na swoj problem znajdziesz w instrukcji obslugi do lampy - ludzie czytac, to nie boli.

Ven
16-11-2008, 18:53
tak to portrety z małą głębią. wiec domykanie szkła nie wchodzi w gre w przypadku gdy mam przysłone np f1.8 i czas 1/2000.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zrobione :) mozna usunąć temat

rollo
16-11-2008, 20:31
przestaw lampę na synchronizację z krótkimi czasami naświetlania - włącz na lampie piorunek

rubio
17-11-2008, 11:26
...maly OT: kolejny fotograf ktory kupil jak by nie patrzec sprzet powazny, dedykowany do zaawansowanego amatora lub nawet polprofesjonalisty i pyta o takie rzeczy jak czemy nie da sie krocej niz czas synchronizacji pstrykac...

mamut9
18-11-2008, 14:54
...maly OT: kolejny fotograf ktory kupil jak by nie patrzec sprzet powazny, dedykowany do zaawansowanego amatora lub nawet polprofesjonalisty i pyta o takie rzeczy jak czemy nie da sie krocej niz czas synchronizacji pstrykac...

kto pyta nie błądzi :!: , a czasem można cos nie wiedzieć / nierozumieć / zapomnieć

Wats0n
18-11-2008, 15:03
kto pyta nie błądzi :!:

A dosłowniej: Kto pyta ten c#*j :)

rubio
19-11-2008, 11:00
kto pyta nie błądzi :!: , a czasem można cos nie wiedzieć / nierozumieć / zapomnieć

ktos kupuje powazny sprzet i nie wie takich podstaw jak synchro. z blyskiem? snobizm ! ! ! ....

ABJ
19-11-2008, 18:49
tak, zlinczujcie... najlepiej...
nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi...

Wats0n
19-11-2008, 18:54

Ja wolę inne powiedzenie (vide - stopka ;))

robgr85
19-11-2008, 20:27
możesz spróbować robić coś co jest opisane tutaj (pół środek nie zawsze możliwy do wykonania, ale czasem może uratować zdjęcie):

http://strobist.blogspot.com/2008/10/great-video-on-overclocking-your-sync.html

Możesz także w jasny dzień doświetlać fleszem przy czasach np rzędu 1/100-1/200s przy płytkiej GO (np przy f2) - wystarczy zaopatrzyć się w mocny filtr ND (zależnie od warunków jakie zastaniesz).

adamskladak
19-11-2008, 23:14
ktos kupuje powazny sprzet i nie wie takich podstaw jak synchro. z blyskiem? snobizm ! ! ! ....

czasem warto spytac , a po za tym tytul tego watku brzmi -"Dla początkujących" :)

MaciekH
20-11-2008, 01:09
czasem warto spytac , a po za tym tytul tego watku brzmi -"Dla początkujących" :)

Warto przedewszystkim zapoznać sie regulaminem forum, bo na wątki jak ten są paragrafy!:twisted: A tytuł tego wątku brzmi zupenie inaczej:P:mrgreen:

mamut9
23-11-2008, 23:00
Ja wolę inne powiedzenie (vide - stopka ;))

Facet jak nie masz nic do powiedzenia w konkretnej sprawie w swoje 26 lat to zamilcz, a nie używaj WULGARYZMU jak wczesniej to zrobiłeś.:evil:
Zabrakł Ci normalnej kultury w wątku -DLA POCZATKUJĄCYCH.

Bo pytania są jedyną droga do rozwiązania problemu.:idea::idea::idea:

Admin - uważam, że za wulgaryzmy na forum nawet w postaci graficznej koledze należy sie co najmniej ostrzeżenie.:oops:

MaciekH
23-11-2008, 23:59
Bo pytania są jedyną droga do rozwiązania problemu.:idea::idea::idea:
A ile wg Ciebie razy musi paść odpowiedź żeby pytający zrozumiał?

Admin - uważam, że za wulgaryzmy na forum nawet w postaci graficznej koledze należy sie co najmniej ostrzeżenie.:oops:

A ładnie to tak koleżke p*********ać do admina??:twisted:

Sory, ale to nie jest ani forum radia maryja, ani tv trwam i nikogo raczej nie urazi jak ktoś sobie zaklnie (przy tym ładnie "wypika"), zwłaszcza że to w żarcie użyte, więc daj sobie na luz, bo wnosisz do tematu tyle co kazdy z nas - całe nic;-) Pzdr.

djcargo
24-11-2008, 00:13
tak, zlinczujcie... najlepiej...

Już to kiedyś napisałem - dojdzie do tego, że zaczną się pojawiać pytania w stylu: "Kupiłem Canona 40d, jak się go włącza?".
Pytanie może nie jest głupie, ale wystarczy przeczytać instrukcję i wszystko staje się jasne. A przeczytanie instrukcji trudne nie jest.

airhead
24-11-2008, 00:14
Możesz także w jasny dzień doświetlać fleszem przy czasach np rzędu 1/100-1/200s przy płytkiej GO (np przy f2) - wystarczy zaopatrzyć się w mocny filtr ND (zależnie od warunków jakie zastaniesz).
łatwiej polar - co prawda efekt będzie słabszy, ale prawie każdy ma już taki filtr w swoim zestawie

sadaman
24-11-2008, 00:25
...a po za tym tytul tego watku brzmi -"Dla początkujących" :)

I myślę że nic więcej niemożna w tym tymacie dodać.
Skoro jest to dział dla początkujących to na zadanie pytania ma prawo nawet stary wyjadacz. Więc może by tak przestać jechać po koledze ;-) w końcu każdy z nas kiedyś zaczynał i też o wielu rzeczach nie wiedział.

Z drugiej jednak strony nie zaszkodzi czasem najpierw zerknąć do instrukcji zarówno aparatu jak i lampy i trochę pomyśleć...nieraz rozwiązanie jest proste.
I warto sobie poczytać o zależności 1 EV - ISO - czas - przesłona

Preskaler
24-11-2008, 17:35
Padło pytanie ile razy można odpowiadać aż ktoś zrozumie? Można i kilka i zapewne to się zdarza lub zdarzy każdemu z nas. Zauważcie ile razy małe dziecko zadaje to samo pytanie! Każdy ma coś z dziecka (na szczęście) do póżnej starości.:-D
Podsumowując wszystkie wypowiedzi (bo było kilka i to różnych) to tak
1) Można spróbować ustawić lampę w tryb szybki (z piorunkiem).
2) Zmniejszyć otwór (zwiększyć przysłonę) jeśli nie zależy nam na małeju GO.
3) Zastosować filtry (mocny neutralny lyb polar).
Do tego jeszcze można dodać, że można doświetlać cienie (a może nawet trzeba) nie lampą lecz blendą. Można wziąć kawałek folii (nawet takiej jaką przykleja się za kaloryferami) i zrobić z niej tarczę odblaskową a najlepiej dwie.;)

rychu
25-11-2008, 21:07
A wstyd! Podtytuł forum: "Jesteś początkującym Canonierem, masz pytania dot. np. obsługi aparatu, oprogramowania, podstaw fotografii, "co kupic", "Co jest lepsze" itp - to forum jest właśnie dla Ciebie". Zachęty do korzystania, a później odpowiedzi w stylu "poczytaj instrukcje?!" Czyste chamstwo! Jak nie wiecie - to nie piszcie! A jak piszecie - to rzeczowo! Doradźcie początkującym, bo to forum umrze, jak wiele innych, którymi zawładnęli "pseudo-wyjadacze" i są tylko dla nich, bo nikt normalny nie zada pytania, żeby się nie narazić na obrazy.

MaciekH
26-11-2008, 07:18
Jak nie wiecie - to nie piszcie! A jak piszecie - to rzeczowo!

I wg Ciebie Twoj post taki wlasnie byl? Rzeczowy tak?:mrgreen:
Nie uważasz że padło już wystarczająco wiele rozwiązań dla tego "problemu"?

forum: "Jesteś początkującym Canonierem, masz pytania dot. np. obsługi aparatu, oprogramowania, podstaw fotografii, "co kupic", "Co jest lepsze" itp - to forum jest właśnie dla Ciebie

No świetnie sobie radzisz z czytaniem! A czytałeś może jeszcze jakieś fajne rzeczy? Np drugi podwieszony wątek w podforum "Dla początkujących"?
Ma niewiele mówiący tytuł "Regulamin forum", jak klikniesz jeszcze dalej i poczytasz to natkniesz się na pkt. 3, który powstał chyba właśnie po to żeby zapobiegać takim wątkom i dyskusjom.

Sory za zabawe w moda, ale mysle ze ten temat powinien być zamkniety już po pierwszej stronie.

remol71
26-11-2008, 08:17

1. Po to jest forum aby zadawać pytania.
2. Co to jest "sprzęt poważny"??
3. Miał kupić Zenita??

rychu
26-11-2008, 09:03
MaciekH - moja wypowiedź nie dotyczyła odpowiedzi rzeczowych - a "tych innych"!
A regulamin forum dotyczy także "bywalców"...

ABJ
26-11-2008, 13:03
Już to kiedyś napisałem - dojdzie do tego, że zaczną się pojawiać pytania w stylu: "Kupiłem Canona 40d, jak się go włącza?".
Pytanie może nie jest głupie, ale wystarczy przeczytać instrukcję i wszystko staje się jasne. A przeczytanie instrukcji trudne nie jest.

takie pytania zostawia sie bez odpowiedzi... lub zamyka temat z informacja, gdzie mozna znalezc odpowiedz...

nie mierzmy ludzi tylko i wylacznie swoja miara...
wiecej tolerancji, a jak ktos nie moze wytrzymac to niech idzie na silownie, stanie z 30kg workiem i na!@#$%^la do upadlego... to pomaga... naprawde.

Byc moze ten ktos kto nie wiedzial jak wlaczyc aparat zrobi takie foty, ze bedziecie kupowac jego albumy albo ksiazki za pare lat...
nigdy nic nie wiadomo...
peace

MaciekH
26-11-2008, 16:43
Byc moze ten ktos kto nie wiedzial jak wlaczyc aparat zrobi takie foty, ze bedziecie kupowac jego albumy albo ksiazki za pare lat...
nigdy nic nie wiadomo...
peace

Serio w to wierzysz?;-)

mate00sh
26-11-2008, 16:55
Ja tam wierzę, każdy jakoś zaczyna. Jest masa ludzi, którzy są totalnie atechniczni, ale mają talent, zdolność postrzegania. Mogą robić zdjęcia w pełnym automacie, na zielonym programie, a my będziemy na nie patrzeć z opadem szczęki:)

ABJ
26-11-2008, 18:07
Serio w to wierzysz?;-)

znam to z autopsji...

punky
26-11-2008, 18:24
o ile dobrze zrozumialem pytajacemu chodzi o to ze nie moze zmienic czasu migawki w trybie Av na inny niz 1/250 sek?

a czy pytajacy przejrzal menu swojego aparatu w i funkcjach indywidualnych zaznaczyl odpowiednia opcje pozwalajaca uzywac innych czasow do blysku niz fixed 1/250 sek??

co do ustawienia krotszych czasow migawki
nalezy na lampie wlaczyc tryb HSS

albo czytac instrukcje i samemu dojsc do tej prostej odpowiedzi

rychu
27-11-2008, 09:01
Pytający już w połowie wątku stwierdził, że wie i dziękuje...

djcargo
27-11-2008, 22:54
Pytający już w połowie wątku stwierdził, że wie i dziękuje...

Dziękujemy za jakże cenną informację