PDA

Zobacz pełną wersję : 350D i microdrive 1gb ibm, problemy

yasin
24-06-2005, 18:30
Mam problemy ze zgrywaniem fotek z tego microdrive'a, od pierwszego razu pamietam, ze jak tylko podlaczalem kabelek usb to na wyswietlaczu zaczyna migac "6u5y". Kilka dni temu fotki sie jeszcze zgrywaly, a dzisiaj nie moglem ich zgrac na kompa, ani downloaderem pro ani zoombrowser ex, musialem podlaczyc S1 i przelozyc do niego drive'a i bez problemu sie zgraly. Macie jakies pomysly w czym problem?
Aparat jest widoczny pod winda, moge exploratorem sobie wejsc na drive'a i przejrzec liste zdjec, ale zaden soft nie sciaga fotek, downloader pro wogole nie pokazuje listy zdjec, a zoombrowser ex sie jakby zawiesza.

edit:
Aparat czasami numeruje mi pliki jako "_MG_0001.jpg", a czasami jako "IMG_0002.jpg", juz nic z tego nie rozumiem.
Karte oczywiscie formatowalem, juz kilka razy.
Jak exploratorem wejde to moge zaznaczyc foty i skopiowac na dysk, ale to zadne rozwiazanie no i jeszcze ta numeracja plikow :|

tomi
24-06-2005, 18:55
Aparat czasami numeruje mi pliki jako "_MG_0001.jpg", a czasami jako "IMG_0002.jpg", juz nic z tego nie rozumiem.
Podkreślenie na początku pliku oznacza zdjęcie zrobione w przestrzeni kolorów AdobeRGB -manual PL str. 62.
Co do MD, to nie wiem.

yasin
24-06-2005, 19:14
Heh, no faktycznie, do instrukcji jeszcze nie zagladalem, ale chyba czas to przeczytac. Moze znajde info czemu mi nie sciaga zdjec :|

santiblue
24-06-2005, 19:33
Kup sobie czytnik zewnetrzny i bedzie problem z glowy. za "setnym" podpieciem aparatu przez kabel wyrobia Ci sie styki w aparacie a szkoda

Golibroda
24-06-2005, 19:46
Karte oczywiscie formatowalem, juz kilka razy.
|

Sformatuj nie w aparacie tylko w zewnętrzym czytniku. Może karta zgłupiała i porzebne jest totalne czyszczenie :mrgreen:

yasin
24-06-2005, 20:20
Kup sobie czytnik zewnetrzny i bedzie problem z glowy. za "setnym" podpieciem aparatu przez kabel wyrobia Ci sie styki w aparacie a szkoda

Ale jak bede wyjmowal i wkladal karte to sie styki w karcie wyrobia :|

tomi
24-06-2005, 21:21
Mam problemy ze zgrywaniem fotek z tego microdrive'a
A w aparacie możesz przeglądać zrobione zdjęcia?

yasin
24-06-2005, 21:25
W aparacie moge bez problemu, ale zadnym softem do zdalnego sciagania nie moge sie dobrac do zdjec :|

tomi
24-06-2005, 21:30
W aparacie moge bez problemu, ale zadnym softem do zdalnego sciagania nie moge sie dobrac do zdjec :|
No to już zupełnie nie rozumiem :-(. Skoro aparat jest w stanie zapisywać i później przeczytać te zdjęcia, to chyba nie problem z kartą. A nie przestawiłeś w opcjach aparatu trybu przesyłania zdjęć? Nie wiem czym się różnią, bo używam tylko czytnika, ale czymś tam się pewnie różnią ;-)

Vitez
24-06-2005, 21:55
Ale jak bede wyjmowal i wkladal karte to sie styki w karcie wyrobia :|

Glupi przesad. Microdrive uzywam juz w trzecim aparacie pod rzad, z czytnikiem widzial sie on setki razy od ponad dwoch lat i zadne styki ani w czytniku ani w karcie sie nie wyrbily.
Smiesza mnie takie przesady nie poparte zadnymi dowodami :?

yasin
24-06-2005, 22:20
tomi a gdzie sie przestawia ten tryb przesylania zdjec, w instrukcji nie moge o tym znalesc, w opcjach aparatu tez nie bardzo.

Vitez to tak samo jak z wyrobieniem sie stykow usb w aparacie :] jezeli te sie moga wyrobic to analogicznie moga sie wyrobic te od karty, zwlaszcza, ze korzystanie z czytnika to kazdorazowo - 2 x wyjecie karty i 2 x wlozenie karty, a z usb to tylko wlozenie kabelka i wyjecie kabelka. Ja korzystam z kabelka z lenistwa, nie chce mi sie za kazdym razem machac karta.

KuchateK
24-06-2005, 22:32
Styki w CF'ach byly specjalnie zaprojektowane tak, aby ograniczyc zuzycie i problemy ktore z tego wynikaja... Problem z wkladaniem/wyciaganiem to jest przy kartach ze stykami na zewnatrz, gdzie dodatkowo "aktywne" elementy (sprezyste) sa w aparacie.

Osobiscie jeszcze nie slyszalem o problemie zuzycia gniazda.

Najwiekszy problem ze zuzyciem gniazd USB polega na wydlubaniu ich mechanicznie z plytki razem ze sciezka, a nie na wytarciu stykow. Taka sama legenda niedelikatnych jak to o wyciaganiu cf'a... A prawda jest taka ze wystarczy raz pociagnac mocniej za kabel w nieodpowiednia strone i przestanie dzialac. USB tez bylo projektowane do czestego laczenia/rozlaczania.

Ta opcja jest na ostatiej zakladce (pierwsza od prawej) i zowie sie "communication"... Mozna zmienic z Print/PTP na PC CONNECTION (w starych puszkach bodajze normal/ptp).

yasin
25-06-2005, 00:40
Ta opcja jest na ostatiej zakladce (pierwsza od prawej) i zowie sie "communication"... Mozna zmienic z Print/PTP na PC CONNECTION (w starych puszkach bodajze normal/ptp).

I dokladnie to bylo problemem, dziekuje za oszczedzenie mi czasu na dalsze poszukiwania/proby. Najdziewniejsze jest to, ze tej opcji nie zmienialem jeszcze wogole i do dzisiaj mi foty sciagal z aparatu :confused: ale faktycznie mialem ustawione Print/PTP.

Pietro
25-06-2005, 12:53
I dokladnie to bylo problemem, dziekuje za oszczedzenie mi czasu na dalsze poszukiwania/proby. Najdziewniejsze jest to, ze tej opcji nie zmienialem jeszcze wogole i do dzisiaj mi foty sciagal z aparatu :confused: ale faktycznie mialem ustawione Print/PTP.
Ja mam ustawione Print/PTP i wszystko jest OK. (wprawdzie mam CF nie micro moze to je ono)