Zobacz pełną wersję : 350D i microdrive 1gb ibm, problemy
Mam problemy ze zgrywaniem fotek z tego microdrive'a, od pierwszego razu pamietam, ze jak tylko podlaczalem kabelek usb to na wyswietlaczu zaczyna migac "6u5y". Kilka dni temu fotki sie jeszcze zgrywaly, a dzisiaj nie moglem ich zgrac na kompa, ani downloaderem pro ani zoombrowser ex, musialem podlaczyc S1 i przelozyc do niego drive'a i bez problemu sie zgraly. Macie jakies pomysly w czym problem?
Aparat jest widoczny pod winda, moge exploratorem sobie wejsc na drive'a i przejrzec liste zdjec, ale zaden soft nie sciaga fotek, downloader pro wogole nie pokazuje listy zdjec, a zoombrowser ex sie jakby zawiesza.
edit:
Aparat czasami numeruje mi pliki jako "_MG_0001.jpg", a czasami jako "IMG_0002.jpg", juz nic z tego nie rozumiem.
Karte oczywiscie formatowalem, juz kilka razy.
Jak exploratorem wejde to moge zaznaczyc foty i skopiowac na dysk, ale to zadne rozwiazanie no i jeszcze ta numeracja plikow :|
Aparat czasami numeruje mi pliki jako "_MG_0001.jpg", a czasami jako "IMG_0002.jpg", juz nic z tego nie rozumiem.
Podkreślenie na początku pliku oznacza zdjęcie zrobione w przestrzeni kolorów AdobeRGB -manual PL str. 62.
Co do MD, to nie wiem.
Heh, no faktycznie, do instrukcji jeszcze nie zagladalem, ale chyba czas to przeczytac. Moze znajde info czemu mi nie sciaga zdjec :|
santiblue
24-06-2005, 19:33
Kup sobie czytnik zewnetrzny i bedzie problem z glowy. za "setnym" podpieciem aparatu przez kabel wyrobia Ci sie styki w aparacie a szkoda
Golibroda
24-06-2005, 19:46
Karte oczywiscie formatowalem, juz kilka razy.
|
Sformatuj nie w aparacie tylko w zewnętrzym czytniku. Może karta zgłupiała i porzebne jest totalne czyszczenie :mrgreen:
Kup sobie czytnik zewnetrzny i bedzie problem z glowy. za "setnym" podpieciem aparatu przez kabel wyrobia Ci sie styki w aparacie a szkoda
Ale jak bede wyjmowal i wkladal karte to sie styki w karcie wyrobia :|
Mam problemy ze zgrywaniem fotek z tego microdrive'a
A w aparacie możesz przeglądać zrobione zdjęcia?
W aparacie moge bez problemu, ale zadnym softem do zdalnego sciagania nie moge sie dobrac do zdjec :|
W aparacie moge bez problemu, ale zadnym softem do zdalnego sciagania nie moge sie dobrac do zdjec :|
No to już zupełnie nie rozumiem :-(. Skoro aparat jest w stanie zapisywać i później przeczytać te zdjęcia, to chyba nie problem z kartą. A nie przestawiłeś w opcjach aparatu trybu przesyłania zdjęć? Nie wiem czym się różnią, bo używam tylko czytnika, ale czymś tam się pewnie różnią ;-)
Ale jak bede wyjmowal i wkladal karte to sie styki w karcie wyrobia :|
Glupi przesad. Microdrive uzywam juz w trzecim aparacie pod rzad, z czytnikiem widzial sie on setki razy od ponad dwoch lat i zadne styki ani w czytniku ani w karcie sie nie wyrbily.
Smiesza mnie takie przesady nie poparte zadnymi dowodami :?
tomi a gdzie sie przestawia ten tryb przesylania zdjec, w instrukcji nie moge o tym znalesc, w opcjach aparatu tez nie bardzo.
Vitez to tak samo jak z wyrobieniem sie stykow usb w aparacie :] jezeli te sie moga wyrobic to analogicznie moga sie wyrobic te od karty, zwlaszcza, ze korzystanie z czytnika to kazdorazowo - 2 x wyjecie karty i 2 x wlozenie karty, a z usb to tylko wlozenie kabelka i wyjecie kabelka. Ja korzystam z kabelka z lenistwa, nie chce mi sie za kazdym razem machac karta.
KuchateK
24-06-2005, 22:32
Styki w CF'ach byly specjalnie zaprojektowane tak, aby ograniczyc zuzycie i problemy ktore z tego wynikaja... Problem z wkladaniem/wyciaganiem to jest przy kartach ze stykami na zewnatrz, gdzie dodatkowo "aktywne" elementy (sprezyste) sa w aparacie.
Osobiscie jeszcze nie slyszalem o problemie zuzycia gniazda.
Najwiekszy problem ze zuzyciem gniazd USB polega na wydlubaniu ich mechanicznie z plytki razem ze sciezka, a nie na wytarciu stykow. Taka sama legenda niedelikatnych jak to o wyciaganiu cf'a... A prawda jest taka ze wystarczy raz pociagnac mocniej za kabel w nieodpowiednia strone i przestanie dzialac. USB tez bylo projektowane do czestego laczenia/rozlaczania.
Ta opcja jest na ostatiej zakladce (pierwsza od prawej) i zowie sie "communication"... Mozna zmienic z Print/PTP na PC CONNECTION (w starych puszkach bodajze normal/ptp).
Ta opcja jest na ostatiej zakladce (pierwsza od prawej) i zowie sie "communication"... Mozna zmienic z Print/PTP na PC CONNECTION (w starych puszkach bodajze normal/ptp).
I dokladnie to bylo problemem, dziekuje za oszczedzenie mi czasu na dalsze poszukiwania/proby. Najdziewniejsze jest to, ze tej opcji nie zmienialem jeszcze wogole i do dzisiaj mi foty sciagal z aparatu :confused: ale faktycznie mialem ustawione Print/PTP.
I dokladnie to bylo problemem, dziekuje za oszczedzenie mi czasu na dalsze poszukiwania/proby. Najdziewniejsze jest to, ze tej opcji nie zmienialem jeszcze wogole i do dzisiaj mi foty sciagal z aparatu :confused: ale faktycznie mialem ustawione Print/PTP.
Ja mam ustawione Print/PTP i wszystko jest OK. (wprawdzie mam CF nie micro moze to je ono)