Zobacz pełną wersję : uszczerbione szkło teleobiektywu
Witam!
Mam możliwość kupienia za grosze teleobiektywu, ale ze szkłem uszczerbionym jak na zdjęciu. Nie mam możliwość sprawdzenia go przed zakupem. Chcę się Was zapytać jakie będą na zdjęciach skutki tego ubicia? Jak duże? Ogniskowa 200.
http://img514.imageshack.us/img514/908/img0028ez3.th.jpg (http://img514.imageshack.us/my.php?image=img0028ez3.jpg)
Szczur88
15-11-2008, 15:44
Raczej niewielkie, jeśli toto nie spowoduje blików... Poproś sprzedającego o sample najlepiej.
preinwher
15-11-2008, 16:15
Jak za grosze to warto, nie powinno być większych problemów. Najwyżej będziesz musiał kadrować :-D
...skutkow w obrazie, jakosci zdjec nie powinno byc rzadnych skoro jest to 200mm a uszczerbek jest na brzegu tj poza katem widzenia obiektywu, moge byc jedynie jakies bliki ale wowczas dodasz sobie oslone p.s. i po sprawie; wyludz jakies wiarygodne sample...
canis_lupus
15-11-2008, 16:33
Bierz spokojnie. Szczególnie jak do crop'a. Nie ma sie czego obawiac, a zawsze można zamalowac na czarno.
Dzięki za pomoc. Wyłudzić sampli nie mogę, bo osoba, która to sprzedaje ma to jakimś przypadkiem i w ogóle nie wie o co z tym wszystkim chodzi. Sam też nie przetestuje, bo odległość dzieli. Ale zaryzykuje. Nawet jeśli konieczne byłoby niewilkie kadrowanie, to uważam, że warto.
Nie wiem czym są biki i cropy. Na razie jeszcze też o fotografii niewiele wiem, ale to może być dla mnie jedyna szansa na robienie zdjęć teleobiektywem.
A po co zamalowywać na czarno?
Pozdrawiam
Nie wiem czym są biki i cropy.
Blik to inaczej odblask. Generalnie "zajączek" który pojawia Ci się na zdjęciach robionych pod światło.
Cropem nazywamy matrycę o wymiarach mniejszych niż wymiary odpowiadające klatce na kliszy fotograficznej.
DonBolano
15-11-2008, 19:35
Na optycznych testowali obiektyw kiedys z takim odpryskiem - (http://optyczne.pl/113.3-Test_obiektywu-Canon_EF_35_mm_f_1.4L_USM_Budowa_i_jakość_wykona nia.html) - i nie bylo nic widac, a bylo na srodku prawie :)
Jesli male pieniadze, to bierz
canis_lupus
16-11-2008, 01:41
A po co zamalowywać na czarno?
Pozdrawiam
żeby wyeliminować światło przechodzące przez ten obszar.
ewa_olsztyn
16-11-2008, 02:29
osoba, która to sprzedaje ma to jakimś przypadkiem i w ogóle nie wie o co z tym wszystkim chodzi.
Hmmm...
ja bym się raczej zastanawiał co mogło spowodować ów odprysk ... najczęściej może to być upadek a co za tym idzie mogło się coś pochrzanić z mechaniką ;/ nie wiem czy go testowałeś ale wątpię po tym co piszesz... i nie zdziwiłbym się jakby np silnik AF nie chodził...o ile obiektyw jest AF :D a jeśli nie AF to mogło się zachrzanić cokolwiek... i nie zakładaj z góry ze człowiek nie ma pojęcia co robi :D załóż raczej że jest możliwość przejechania się na tym ... po pierwsze zwiększy to możliwość wyczajenia czy jest sprawny po drugie zmniejszy to rozczarowanie po dowiedzeniu się o ów niespodziance ;P
Wujek Przemek radzi tylko żeby się mu dokładnie przyjrzeć bo sam odprysk nie wiele zmieni :D
ewa_olsztyn
16-11-2008, 17:50
ja bym się raczej zastanawiał co mogło spowodować ów odprysk ... najczęściej może to być upadek (...)
Może właściciel się bronił? :mrgreen:
Szczur88
17-11-2008, 19:42
AF-u toto raczej nie ma... Ale jeśli był to upadek, mógł spowodować skrzywienie osi obiektywu (musiał walnąć bokiem, żeby powstał taki odprysk)... Bez sampli bym tego nie kupował...
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. O tym, że autor nie ma pojęcia jestem przekonany, ale nie zmienia to faktu, że mogą być też inne usterki. Autofokusu to to nie ma - to stary PENTACON ELECTRIC 4/200MC na M42. Będę starał się o kupno z możliwością zwrotu (może się uda). Co działoby się gdyby skrzywiła się oś obiektywu?
Dlaczego zdjęcie z mojego pierwszego postu zniknęło?
Pozdrawiam
Tezet-gdynia
17-11-2008, 21:31
byla by jedna strona ostra a druga nieostra, albo obie nieostre a srodek ostry albo jakies takie jaja ;)
Lepiej poszukać czegoś innego i sprawnego. Teraz tego jest pełno na rynku wtórnym. Za swojego Pentacona 200mm 7 lat temu dałem 200zł. Co to znaczy okazja? 10, 20? zł? jeśli tak to ok ale chyba jako szkło obronne:D