PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z RawShooter



Krzyg
24-06-2005, 13:09
Zacząłem niedawno korzystać z RawShootera. Podobają mi się możliwości tego programu. Mam jednak problem z usunięciem plików utworzonych przez niego.
Po przekształceniu RAW-a w TIFF zapisuję go w wybranym katalogu. Do tego momentu wszystko jest OK. Problem pojawia się, gdy później chcę usunąć niepotrzebnego już TIFFA. Otrzymuję komunikat, że plik jest wykorzystywany przez inny program (lub zbliżona treść - nie pamiętam dokładnie).

Być może nie doczytałem czegoś w opisie programu (mój angielski jest dosyć cienki), a wyszukiwarka nie dała mi odpowiedzi jak sobie z tym poradzić. Dodam, że dzieje się to pod WIN XP.

Czy ktoś z Was też tak ma, czy też wszystkie nietypowe kłopoty to tylko moja specjalność?

krecio
24-06-2005, 15:53
Najprosciej bedzie jak po konwersji zrestartujesz komupter. Wtedy przechodzisz do tego folderu, ktory chcesz wyczyscic i zrobisz to bez problemu.

Krzyg
24-06-2005, 18:54
Krecio - dzięki za zainteresowanie i podpowiedź :-)
Zauważyłem już takie wyjście, ale jest ono cokolwiek prowizoryczne. U mnie sprawdza się tylko w czasie pierwszych kilkunastu sekund po restarcie komputera. Po krótkiej chwili wracam ze skonwertowanymi plikami do punktu wyjścia...

Pzdr.

krecio
24-06-2005, 19:02
U mnie to pomaga, ale wychodzi, ze masz chyba wiekszy problem. Musisz fizycznie jakiegos informatyka posadzic zeby Ci sprawdzil :roll: Najlepiej jakiegos dzieciaka za lizaka z kafejki internetowej :lol:

Krzyg
24-06-2005, 20:17
Muszę więc zrobić odpowiedni zapas lizaków i przystąpić do szukania kandydata :-D
Pzdr.

Vitez
24-06-2005, 20:53
A czy w momencie usuwania TIFFa nie masz na pewno zadnego programu uruchomionego?

Krzyg
24-06-2005, 21:58
Otwarty jedynie katalog z TIFF-ami po konwersji, żaden program nie jest uruchomiony.
Moje problemy ZAWSZE są z gatunku: "pierwszy raz spotykam się z czymś takim..."

Po ponownym zainstalowaniu doszedłem do opcji, jaką ma Krecio. Zostanę już przy tym. Szkoda czasu na walkę z wiatrakami. Lepiej pójdę robić zdjęcia :-)

Pzdr.

Krzyg
04-07-2005, 20:57
Dla zainteresowanych: http://www.cdrom.pl/index.php?title=Strona_g%C5%82%C3%B3wna i wszystko jasne. Na podanej stronie jest wyjaśnienie mojego problemu. Nie jest to wina RawShootera lecz nowego "wynalazku" Microsoftu. Dodam, że po konwerji RAW-a na JPEG wszystko działa bez problemu.
Pzdr.