Zobacz pełną wersję : Znowu o kalibratorze - pytanko
Zapragnąłem mieć w końcu na swoim lapku kolory jak najbardziej odpowiadające rzeczywistości.
Od 2 dni czytam na forum co się do o tych urządzeniach i pewnie nikogo nie zdziwi, że wybór padł na zakup One-eye display 2.
Znalazłem ciekawe oferty zakupu a tutaj spory mętlik informacyjny:shock:, i tak:
http://cyfrowaciemnia.pl/go/_info/?id=455
tutaj znalazłem najlepszą ofertę jednakże w obsługiwanych systemach brak Visty a soft to: Eye-one Match 3.6 ale za to wersja LT (tej nie kupuję) ma inna nazwę (i1Display LT) i chodzi na OS Vista.
http://wzorcekolorow.bazarek.pl/opis/195460/eye-one-display-2-zgodne-i-przewidywalne-kolory-na-ekranie-monitora.html
tutaj jest sprzęt droższy ale w opisie ma, że obsługuje Vistę jednakże nazwa softu jest inna: i1Match
http://www.xrite.com/documents/literature/en/985629_i1_Monitor_Solutions_en.pdf
na stronie producenta jest prawdopodobnie taki sam sprzęt o nazwie "i1Display 2" i ma soft i1Match ale nie obsługuje Visty.
Tak więc w powyższych informacjach jest sporo nieścisłości, które chciałbym zweryfikować.
Sam na podstawie informacji z netu wykombinowałem to, że
- prawdopodobnie One-Eye Display 2 to to samo co i1Display 2;
- i1Match to prawdopodobnie kolejna wersja (3.6.2) One-Eye Match;
- sam sprzęt i soft chodzi pod Vistą (mam właśnie taki OS) jednakże w trybie "zgodności z XP" i dlatego producent tego nie podaje.
Wszystkie moje przemyślenia są w trybie przypuszczającym i chciałbym je zweryfikować z Waszą wiedzą ponieważ jeżeli są to jednak różne sprzęta to jak każdy, chciałbym kupić nowsze/lepsze czyli jak najlepiej wydać swoją kasę.
Z góry dzięki za pomoc.
Match 3 chodzi na Viście. Także 64-bit. Przynajmniej u mnie :)
Janusz Body
13-11-2008, 19:25
....
Sam na podstawie informacji z netu wykombinowałem to, że
- prawdopodobnie One-Eye Display 2 to to samo co i1Display 2;
- i1Match to prawdopodobnie kolejna wersja (3.6.2) One-Eye Match;
- sam sprzęt i soft chodzi pod Vistą (mam właśnie taki OS) jednakże w trybie "zgodności z XP" i dlatego producent tego nie podaje.
...
1. tak
2. tak
3. chodzi pod Vista Home Premium 32 bez problemu i bez kombinacji z trybami zgodności. Aktualny soft zawsze można ściągnąć ze strony producenta. To co jest "na składzie" w sklepach może zawierać płytki ze starszym softem. Ostatni "wypust" to chyba 3.6.3 - właśnie pod Vista
To co jest "na składzie" w sklepach może zawierać płytki ze starszym softem. Ostatni "wypust" to chyba 3.6.3 - właśnie pod VistaAktualna wersja to 3.6.2. Od tej wersji jest możliwe uruchomienie pod Vistą 64-bit. Poprzednia zawierała niepodpisane cyfrowo sterowniki, co jest w tej wersji visty niedopuszczalne. W pudełku miałem bodaj 3.6.1 i właśnie z tego powodu miałem początkowo problemy. Po aktualizacji wszystko jest w porządku.
dziękuję za szybkie odpowiedzi - mam już pełną wiedzę na temat tego sprzętu. Teraz tylko pozostało go kupić.
brunovis
13-11-2008, 19:42
Korzystając z wątku mam pytanie w szczególności do Janusza: :-D (guru od gammutów :-D i nie tylko).
Kiedyś tam czytałem, że kalibracja monitora ma sens jeżeli mamy odpowiedniej klasy monitor. Mając zwykły LCD jakiś tam flatron - czy warto. Jak poprawi się odwzorowanie kolorów ? Pewnie nie kupię nowego monitora (żona :-D, inne okoliczności :mrgreen:) więc kombinuję w inny sposób. Wydaje mi się, że matryce w laptopach chyba nie są najlepsze z czego wnioskuję, że warto.
Pozdrawiam
Kiedyś tam czytałem, że kalibracja monitora ma sens jeżeli mamy odpowiedniej klasy monitor. Mając zwykły LCD jakiś tam flatron - czy warto. Kalibracja w ogóle jest możliwa tylko w odniesieniu do monitorów kalibrowalnych, czyli np. Eizo serii CG. W pozostałych przypadkach możliwe jest oprofilowanie. Powiem tak: Mam przed sobą 2 monitory: kalibrowalny Eizo CG222W oraz tandetny LG sprzed kilku lat. Można powiedzieć: przepaść. Po oprofilowaniu tego drugiego odwzorowanie barw przybliżyło się zauważalnie do tego co widać na Eizo, choć wciąż różnica jest spora. Najbardziej widoczne jest pozbycie się gigantycznego niebieskiego zafarbu. W każdym razie napewno oprofilowanie nie zaszkodziło.
Możesz podejść do zagadnienia w ten sposób, że kup sobie póki co kalibrator a z czasem, jak sytuacja pozwoli dokupisz do niego monitor. Dobre monitory też wymagają kalibracji/profilowania, więc urządzenie z pewnością się nie zmarnuje.
Janusz Body
13-11-2008, 19:55
Korzystając z wątku mam pytanie w szczególności do Janusza: :-D (guru od gammutów :-D i nie tylko).
Kiedyś tam czytałem, że kalibracja monitora ma sens jeżeli mamy odpowiedniej klasy monitor. Mając zwykły LCD jakiś tam flatron - czy warto. Jak poprawi się odwzorowanie kolorów ? Pewnie nie kupię nowego monitora (żona :-D, inne okoliczności :mrgreen:) więc kombinuję w inny sposób. Wydaje mi się, że matryce w laptopach chyba nie są najlepsze z czego wnioskuję, że warto.
Pozdrawiam
Z kalibracją to jest tak, że im gorszy monitor tym bardziej trzeba profilować. Te z najwyższej półki są fabrycznie tak dobrze zestrojone, że kalibracje robi się bardziej "dla świetego spokoju" niż z rzeczywistej potrzeby. O laptokach to był dość długi wątek. Do oglądania tak do obróbki nie. Mocne nie. Profilowanie, zwłaszcza w laptokach znacznie poprawi balans bieli monitora ale cudów nie zdziała. Laptoki mają paskudna tendencje do podbijania niebieskiego - wyglada lepiej w sklepie na wystawie.
brunovis
13-11-2008, 20:25
Dzięki:-D.
Wniosek 1:
kalibrator :-D -żona
Wniosek 2:
Szporuj na (lepszy) monitor :mrgreen:
Janusz Body
13-11-2008, 20:27
Dzięki:-D.
Wniosek 1:
kalibrator :-D -żona
Wniosek 2:
Szporuj na (lepszy) monitor :mrgreen:
ERRATA:
Wniosek 2:
Lepszy monitor + kalibrator
brunovis
13-11-2008, 20:57
ERRATA:
Wniosek 2:
Lepszy monitor + kalibrator
Chyba dam poczytać żonie :twisted:
Edit:
A tak na poważnie urabiam :-D
P.S. nie czyta :-D
Chyba dam poczytać żonie :twisted:Po prostu kup też dla żony coś drogiego i fajnego dla równowagi. Na przykład obiektyw ;)
brunovis
13-11-2008, 21:03
Po prostu kup też dla żony coś drogiego i fajnego dla równowagi. Na przykład obiektyw ;)
Już nad tym myślałem ale nie chce obiektywu (chociaż 100 macro ją rajcuje
wbrew pozorom :mrgreen:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po prostu kup też dla żony coś drogiego i fajnego dla równowagi. Na przykład obiektyw ;)
Już nad tym myślałem ale nie chce obiektywu (chociaż 100 macro ją rajcuje
wbrew pozorom :mrgreen:)
Edit: Ale chyba woli perfum jakiś :-D
Zasadniczo nie mam problemów z kolorami monitor<->lab, ale rozumiem, że mając EIZO S1932 pozostaje jedynie oprofilowanie, tak?
W takim razie czym? Spyder 2/3 czy coś innego (czyt. lepszego/droższego)?
Zasadniczo nie mam problemów z kolorami monitor<->lab, ale rozumiem, że mając EIZO S1932 pozostaje jedynie oprofilowanie, tak?
W takim razie czym? Spyder 2/3 czy coś innego (czyt. lepszego/droższego)?Zasadniczo, to odpowiedź padła na forum dziesiątki razy. Kup to, co założyciel tego wątku a nie czaruj. Co Wyście się wszyscy uparli na te Spajdery, skoro wszyscy, co się znają, zgodnie potwierdzają, że to szajs.
Zasadniczo, to odpowiedź padła na forum dziesiątki razy. Kup to, co założyciel tego wątku a nie czaruj. Co Wyście się wszyscy uparli na te Spajdery, skoro wszyscy, co się znają, zgodnie potwierdzają, że to szajs.
Kwestia ceny niestety. Tani spyder to 200-300. 1eyedisplay2 to niestety sporo więcej choć oczywiście warto.
Kwestia ceny niestety. Tani spyder to 200-300. 1eyedisplay2 to niestety sporo więcej choć oczywiście warto.No fajnie, tylko czy nie żal wywalać 2-3 stów na coś, co w opinii osób, które miały z tym do czynienia potrafi wygenerować profil kompletnie absurdalny? To już lepiej chyba nie kalibrować a pieniądze odłożyć albo wydać na randkę ze swoją żoną/dziewczyną*. Ja się nie znam, osobiście nawet nie potrafiłbym wykonać rzetelnie porównania, ale słucham się mądrzejszych ode mnie.
* - niepotrzebne skreślić ;)
Czy korzystając z kalibratora eye one display i oprogramowania firmowego należy zaznaczać opcję "perform ambient light"?
Czekam na urządzenie więc nie wiem ale znalazłem taki artykuł (http://www.fotografuj.pl/Article/Recenzja_Studio_XR2_zestaw_do_kalibracji_monitora_ i_aparatu/id/84/page/2)
Może będzie pomocny
Czekam na urządzenie więc nie wiem ale znalazłem taki artykuł (http://www.fotografuj.pl/Article/Recenzja_Studio_XR2_zestaw_do_kalibracji_monitora_ i_aparatu/id/84/page/2)
Może będzie pomocny
Jeśli kalibrujemy nasz monitor po raz pierwszy, powinniśmy skorzystać z drugiej opcji, pozwala ona bowiem dokonać pomiaru temperatury światła oświetlającego pomieszczenie, w którym pracujemy i odpowiednio skompensować profil.Hmm, to ja się też chętnie dowiem, czy profil jest w jakikolwiek sposób "kompensowany" na podstawie pomiaru światła otoczenia. Bo wydaje mi się, że jedyny wpływ oświetlenia na tworzony profil jest wtedy, kiedy od monitora odbija się światło i pada na czujniki kalibratora. Jednak badana powierzchnia monitora jest zakryta kalibratorem, więc to ma raczej szczątkowe znaczenie.
Wydaje mi się, że pomiar światła otoczenia ma na celu wyłącznie zorientowanie się użytkownika, czy poziom i "jakość" oświetlenia jest zgodna z zaleceniami. Dzięki temu mamy możliwość jego wyregulowania, natomiast na sam profil to raczej nie powinno wpływać.
Oprogramowanie ColorNavigator służące do kalibracji monitorów Eizo serii CG nie ma w ogóle takiej opcji, co dodatkowo napawa mnie przekonaniem, że to, co mi się wydaje kryje w sobie jakąś logikę ;)
No i doszedł kalibrator :)
Po kalibracji oprofilowaniu odbitka z pliku testowego labu nadal ma tendencje kolorystyczne.
Jaki to będzie miało wpływ na przyszłe odbitki począwszy od wywołania RAWa zobaczymy.
Kolaj
Teoretycznie temperatura światła oświetlającego monitor ma wpływ na kolor światła docierającego do oczu, ponieważ jest ono sumą jednego i drugiego.
Więc pomiar obu jest wskazany.
Zastanawiam się jak należy trzymać spektrometr po nałożeniu nakładki rozpraszającej podczas kalibracji. Tzn w którą stronę odwrócony?
Teoretycznie temperatura światła oświetlającego monitor ma wpływ na kolor światła docierającego do oczu, ponieważ jest ono sumą jednego i drugiego.
Zakładając, że powierzchnia monitora jest idealna,tzn. że nie odbija światła padającego, a użytkownik patrzy wyłącznie na monitor, to powyższe zdanie nie jest prawdziwe. Oczywiście powierzchnia monitora nie jest idealna a użytkownik dostrzega także oświetlone przedmioty wokół monitora. Tyle, że kalibrator nie jest w stanie zmierzyć wpływu tych czynników, zatem jak mógłby je uwzględniać.
Więc pomiar obu jest wskazany.Tak, ale głównie po to, żeby zorientować się, czy pracujemy przy właściwym świetle. Na profil to chyba nie ma wpływu. Ale czekam na opinię forumowych ekspertów w tej sprawie.
Zastanawiam się jak należy trzymać spektrometr po nałożeniu nakładki rozpraszającej podczas kalibracji. Tzn w którą stronę odwrócony?To proste. Przystawiasz kalibrator do ekranu do monitora, białą nakładką w Twoim kierunku.
Tak naprawdę to tylko czarna dziura nie odbija światła
Weź najlepszy monitor, wyświetl białe tło i oświetl go mocnym czerwonym lub niebieskim światłem na pewno zauważysz wpływ.
Oprócz temperatury światła otoczenia spektrometr mierzy też jego natężenie.
Więc może wyliczyć wpływ.
Osobiście myślę ze wpływ jest niewielki ale jest.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Doświadczenia skończone :)
Kalibracja nocą (oświetlenie sztuczne) 2400K / 20 lux
następnie kalibracja dzienna 4700K \ 55lux
Przy przełączaniu z jednego profilu na drugi widać niewielką różnicę
Natomiast jak skalibrowałem 2 razy wieczorem to przy przełączaniu z jednego na drugi różnicy nie widziałem.
Tak naprawdę to tylko czarna dziura nie odbija światła
Weź najlepszy monitor, wyświetl białe tło i oświetl go mocnym czerwonym lub niebieskim światłem na pewno zauważysz wpływ.
Oprócz temperatury światła otoczenia spektrometr mierzy też jego natężenie.
Więc może wyliczyć wpływ.
Chyba nie przeczytałeś mojego posta wystarczająco uważnie. Ja wiem, że monitor nie jest czarną dziurą ;) Tylko, że kalibrator nie ma jak ocenić, w jakim stopniu badany monitor pochłania a w jakim odbija światło padające. Więc nie jest też w stanie odgadnąć, jaki jest jego faktyczny wpływ na barwę, jaka w ostatecznym rozrachunku dociera do Ciebie od powierzchni ekranu. Bo ta uzależniona jest od światła własnego monitora oraz od światła ODBITEGO od jego powierzchni. Pomiar natężenia światła PADAJĄCEGO niewiele wnosi. Kalibrator musiałby mierzyć dodatkowo natężenie światła ODBITEGO od ekranu. A tego nie robi.
Jak by nie było wrażenie barw plików testowych jest różne przy różnej temperaturze oświetlenia zewnętrznego.
Napiszę jeszcze raz bo nie doczytałeś :)
Mając temperaturę i natężenie jednego i drugiego można obliczyć wzajemny wpływ na podstawie np wcześniejszych doświadczeń