Zobacz pełną wersję : Lampa 420 EZ a dSLR z E-TTL 2
rosmaryna
22-02-2005, 21:27
Witam.Mam lampe canona 420 EZ.Czy ktos moze mi podpowiedziec czy i jak bedzie to dzialac z lustrzanka cyfrowa canona 20D lub 350D (automatycznie czy tlko manualnie,czasy synchronizacji blysku).I przy okazji,czy jest mozliwy pomiar w E-TTL 2 z ta lampa?Ciekawy jestem waszej opinii czy koniecznie trzeba ja zmieniac na nowsza 420 EX?
Tomasz Golinski
22-02-2005, 21:37
Lampy EZ nie działają w ogóle z cyfrowymi Canonami (sprawdzane na 300d i 10d -> prawdopodobnie przenosi się to na nowsze). Można to obejść przez hack z kawałka papieru :) ale działa wtedy tylko w trybie full manual.
rosmaryna
22-02-2005, 21:48
Dzieki za odpowiedz.Szkoda.Udalo mi sie ja kupic pare miesiecy temu na targu w Londynie za 30 funtow (jakies 180zl) z mysla o przyszlym zakupie cyfrowej lustrzanki canona.Myslalem,ze zrobilem dobry interes :evil:
a jak jest z 550ex i 20D? Tz czy E-TTL 2 działa tylko z 580 czy z 550 także. Słyszałem parę sprzecznych opinii na ten temat, więc chętnie usłyszałbym ją od kogoś kto pracował z takim zestawem.
a jak jest z 550ex i 20D? Tz czy E-TTL 2 działa tylko z 580 czy z 550 także. Słyszałem parę sprzecznych opinii na ten temat, więc chętnie usłyszałbym ją od kogoś kto pracował z takim zestawem.
Najbardziej wiarygodna opinie masz w instrukcji/w opisie sprzetu. A wyraznie tam stoi ze E-TTL II to funkcja BODY a nie lampy i ze dziala z kazda lampa z serii EX .
a jak bedzie z metzem posiadajacym E-TTL ? bo z tego co pamietam to kiedys u qmpla z 20D moja lampa chodzila tylko w manualu
krzaczasty
29-09-2008, 18:57
To ja spytam tutaj, żeby nie mnożyc wątków...
Na codzien posługuje się już od lat analogową piąteczką, i do niej mam dedykowaną lampę 420 EZ.
Czy ta lampa będzie działac z cyfrowym 20D? a jesli będzie - jakie są ograniczenia takiego zestawu?
A ponieważ to mój pierwszy post na forum, serdecznie wszystkich witam :-D
mam dedykowaną lampę 420 EZ.
Czy ta lampa będzie działac z cyfrowym 20D? a jesli będzie - jakie są ograniczenia takiego zestawu?
największym ograniczeniem będzie brak automatyki błysku TTL.
Jeśli dana lampa posiada tryb manualny (420EZ ztcw posiada) to możesz jej używać z korpusami cyfrowymi właśnie w trybie M, natomiast lampy bez trybu manualnego (np. 300EZ) nie dają sie wyzwolić bez izolacji styków (o czym powyzej pisze Tomasz G.)
Jesli juz ustawisz lampę w tryb M to reszta współpracy układa się poprawnie - powinno działać wspomaganie AF, zoom palnika, itp.